X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz - milo widziec dobre wiesci. Bo sa dobre. Samo to, ze tylu lekarzy podwaza wiarygodnosc tego wyniku. Jestem pewna tak samo jak Ty, ze z maluchem jest wszystko dobrze, szkoda tylko, ze musicie przechodzic przez ta niepewnosc i strach.

Ja w drugim trymestrze czuje sie tak samo srednio jak w pierwszym, tylko sa tego inne powody... Zniknely mdlosci, ale wzmozyly sie bole brzucha, napiecie w macicy itd. Takze okreslenie „zloty trymestr” nie wpisuje sie w klimat mojej ciazy.

Dziewczyny, pomozcie. Wyszly mi w moczu bakterie „dosc liczne”, powinny byc nieobecne. Myslicie, ze bedzie konieczny antybiotyk? :/

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samopoczucie super jednak wolałabym już mieć poród za sobą 😜
    Póki nie przytulę tej mojej kruszynki to nie uwierzę że jest ok.

U mnie spanie na raty, w nocy 5h i później w południe czasami musze jakąś drzemke zaliczyć.
    Nawet ostatnio przeniosłam się z sypialni do salonu aby móc coś sobie w nocy poczytac jsk już mnie wyrwie że snu.
    Codziennie pomiędzy 2-3 mam pobudke i niestety często nie potrafię już zasnąć ☹️

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko ja taki wynik mam od zawsze w sumie. Zrób posiew. Moi gin dziś powiedział poraz kolejny że jeśli wszystko inne jest w normie a posiew ujemny to z tym nie robię nic. Żurawit i sok z żurawiny ale nie pomaga to na mnie.

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, dzieki. Zobacze co mi jutro powie, ale pewnie zaleci powtorke badania i posiew.
    W szpitalu mialam „nieliczne”, teraz sa „dosc liczne”.
    Prawda jest taka, ze od piatku widze zdecydowana roznice w czestotliwosci sikania... Latam co chwile do lazienki. Zrzucilam to na typowo ciazowa dolegliwosc, mam nadzieje, ze tak zostanie.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Olalasz - milo widziec dobre wiesci. Bo sa dobre. Samo to, ze tylu lekarzy podwaza wiarygodnosc tego wyniku. Jestem pewna tak samo jak Ty, ze z maluchem jest wszystko dobrze, szkoda tylko, ze musicie przechodzic przez ta niepewnosc i strach.

Ja w drugim trymestrze czuje sie tak samo srednio jak w pierwszym, tylko sa tego inne powody... Zniknely mdlosci, ale wzmozyly sie bole brzucha, napiecie w macicy itd. Takze okreslenie „zloty trymestr” nie wpisuje sie w klimat mojej ciazy.

Dziewczyny, pomozcie. Wyszly mi w moczu bakterie „dosc liczne”, powinny byc nieobecne. Myslicie, ze bedzie konieczny antybiotyk? :/
    I ja tak mówię, że to dobre wieści. Chociaż nasz lekarz prowadzący mówi, że po coś ta analiza została wykonana. Ale nikt z trzech lekarzy nie traktował tego poważnie. Usłyszeliśmy dzisiaj tyle rzeczy, tyle dywagacji „czystych, bezobjawowym Downów”, „nikt za Państwa nie podejmie decyzji”, „no nie można wykluczyć”. Nosz... nic się nie da wykluczyć na 100%. Ja się trzymam tego, że największe ryzyko jakie mam potwierdzone to to z USG prenatalnego. Ale to jest 1:340, a ryzyko poronienia z powodu amniopunkcji to 1:200. No to skoro ryzyko poronienia jest wyższe od ryzyka badanej ewentualnej choroby, to bez sensu. Przynajmniej dla mnie. Za daleko w tym wszystkim odeszłam od siebie i swojej intuicji. Dziewczyny, słuchajcie jej. Ona jest bezcenna. W całej masie diagnostyki i lekarskich dywagacji ciężko się zagubić. Ja jeszcze dzisiaj odreagowuję potokiem łez, ale jutro zamierzam się otrzepać i iść dalej.
    A co do samopoczucia w drugim trymestrze, to mnie się poprawiło. Bez mdłości, więcej energii, śpię dobrze. Oczywiście nie licząc kilku ostatnich dni. Na wadze mam ponad 3 kg na minusie. Ale to tez kwestia diety cukrzycowej i ostatnich wrażeń. Jak się jutro ogarnę, to zrobię fotę mojego brzuszka. Bardzo go lubię :)

amethyst lubi tę wiadomość

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • amethyst Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, ja w pierwszej ciąży byłam weteranka złych wyników moczu. I powiem Ci tak - same bakterie nigdy nie znaczyly niczego poważnego, posiewy wychodziły potem ok. Nawet, gdy bakterie były liczne. Ale oczywiście sprawdzić musisz. Natomiast jak dochodziły leukocyty, krwinki czerwone, nablonki itp., to mój gin od razu biegiem dawał antybiotyk. Małemu nie zaszkodziło. :) Pomagało picie dużych ilości płynów, jedzenie kefirow i jogurtów z dobrymi bakteriami i częste siusianie, nie można trzymać moczu dłużej, niż 4 godzinki, bo wtedy się tam zaczynają czasem cuda. Nie martw się, skonsultuj.

syllwia91, Nikodemka lubią tę wiadomość

db91f7f0a3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Nie ma co o tym myśleć, bo można zwariować. Genetyczka powiedziała nam, że jest 6000 możliwości wad. Nie da się zbadać wszystkiego. Ja mam ochotę już nic nie badać. Jeżeli ten Sanco wyjdzie dobrze, to oszaleję ze szczęścia, ale jeżeli nie, to już to zostawiam. Będę tylko raz w miesiącu robić USG i ch... z tym. No chyba, ze coś wyjdzie w usg, to temat amnio wróci. Ja od początku mam intuicje, ze mój synek jest zdrowy.
    Ja mam takie poczucie, że taka szeroka diagnostyka ma dwa oblicza. Cudownie, że można tyle rzeczy zbadać, ale to tworzy tez dodatkowe znaki zapytania.

No wlasnie 6000 tys mozliwosci wad... Eh kurcze mnie to przeraza tyle powiem. Widocznie brak mi wiary bo ja musze miec na papierze wynik, same przypuszczenia i intuicja mi nie wystarcza :( Tez mam przeczucie ze mam zdrowe dziecko ale czy to jest faktycznie tak to nie wiadomo bo niekoniecznie musi tak byc a nie chce byc potem zaskoczona przy porodzie bo bym tego nie zniosla :( Nie nadaje sie na matke chorego genetycznie czy upośledzonego dziecka :( Jesli to strace to raczej nie bede sie juz starac, nie zniose tego stresu znowu od poczatku. A gdybym jeszcze sie postarala to ja zrobie od razu amnio zeby wszystko wykluczyc, moze to niezrozumiale ale ja inaczej nie potrafilabym...

• Mamma90 Przyjaciółka

Wysłany: 7 października 2019, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do samopoczucia w drugim trymestrze to u mnie troszkę lepiej aż tak nie nie mdli .
    Co do ruchów to zazdroszczę wam że już czujecie bo u mnie to 3 ciąża a jeszcze nic nie czuje

svchskjoduldtv7v.png
    8p3oyx8dy7nqt94l.png
    Wiktoria 05.03.2015r♥️
    Emilka 17.08.2018r♥️
    Dominik 23.03.2020r♥️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2019, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amethyst dokładnie tak mówił mój gin że sam wynik bakterie dość liczne o niczym złym nie mówi bo jeśli posiew ujemny, i inne parametry ok to nie jest źle. Dużo pic i żurawina. Ale koniecznie zrób posiew i będziesz miała pewność

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w moją intuicję nie wierzę bo już raz mnie zawiodła. Może Wasze bardziej godne zaufania ;)
    W pierwszej ciąży ciągle miałam liczne bakterie i niestety w posiewie też wychodziły i brałam antybiotyk. Ze trzy razy co najmniej. Ale jak posiew czysty to może próbka się tym razem zanieczyściła...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Jutro mam wizyte, pewnie powie mi to samo, co Wy.
    Stresuje sie przed ta wizyta... To moja ostatnia u tego buca. Od czasu tego skurczu na usg mam jakas paranoje. Tym bardziej, ze teraz non stop czuje jakies ciagniecia i napinania. Chce juz byc po wszystkim.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma90 wrote:
    Co do samopoczucia w drugim trymestrze to u mnie troszkę lepiej aż tak nie nie mdli .
    Co do ruchów to zazdroszczę wam że już czujecie bo u mnie to 3 ciąża a jeszcze nic nie czuje
    Ja tez nie bardzo czuje, a tez 3 ciaza.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wpadam tylko na chwilę wykończona po całym dniu w pracy i przeziębieniem.

Ola, takie informacje to dobre informacje. Nie przestaje trzymać kciuków za zdrowego dzidziusia.

Nikodemko, mi też wychodziły liczne, robiłam posiew i było ok. Pij sok z żurawiny i sprawdź sobie ten posiew.

I chciałam donieść że dzisiaj Stasinek został potwierdzony Stasinkiem. Na nic się zdały moje zakupione sukienki z nadzieją że mu ten siusiak odpadnie 😂
    Także Katy możesz mi tam dopisać chłopca ☺️☺️☺️

Sweetmalenka, współczuję samopoczucia i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Antybiotyk powinien szybko pomóc

Kazio14, Agulkowa, White Innocent, Nikodemka, meetme, Katy, Jejku, Olalasz, Makt, Natalia05, Mia ❤️, Gratka lubią tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • amethyst Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku, dobrze, że nie odpadł, chłopaki są super. 😍

Katy, talku lubią tę wiadomość

db91f7f0a3.png
  • Jejku Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz będzie dobrze. Zrobiłaś w końcu SANCO, tak? Trzymam mocno kciuki 🤞

Talku gratuluję chłopaka! Staś piękne imię ❤️

talku lubi tę wiadomość

2fwagov3v67bgll4.png
    gg64roeqsrk054fy.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 7 października 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku wrote:
    Olalasz będzie dobrze. Zrobiłaś w końcu SANCO, tak? Trzymam mocno kciuki 🤞

Talku gratuluję chłopaka! Staś piękne imię ❤️
    Zrobiłam. 4 podejście :) Nie planowaliśmy tego, ale rozmowa z panią genetyk nas przekonała. Jeżeli udałoby się zrobić to badanie i wyszłoby dobrze, to oszalalabym ze szczęścia.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • talku Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, kciuki za wizytę ✊

Ktoś jeszcze dzisiaj wizytuje?

Wow, widzę że niektóre z Was już prawie na półmetku 😬😬😬 ależ ten czas pędzi!

relgi09kukfprg92.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wizytuje, o 9.30 :p Pewnie nie dowiem sie za wiele, ale chociaż czy wszystko ok xd

Talku gratuluje chlopca :p

Sylwia, słodki dzidzius;)

Olalasz, trzymam dalej kciuki chociaz wydaje mi sie, ze to juz tylko formalnosc bo dziecko jest zdrowe :)

talku, syllwia91, Olalasz lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wizytuje o 16.

Talku gratulacje synka. Intuicja się sprawdziła.
    Kurcze my od zrobienia testu gadamy Stasiu i już ostatnio wybraliśmy imię Alex ale i tak dalej gadamy Stasiu. I coś czuje, że tak zostanie pomimo,że to nie imię międzynarodowe....😂

talku lubi tę wiadomość

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • talku Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym miała problem z imieniem gdybym nie mieszała w Polsce, bo podobają mi się typowe polskie imiona. Na szczęście M też ma typowe polskie nazwisko więc wszytskie nasze typy pasują ☺️

relgi09kukfprg92.png
‹‹ 320 321 322 323 324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ