X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wydaje mi sie ze jak dziecko wychodzi na wieksze niz wypada z OM to zostawiaja date z OM, no bo przeciez nie moze byc stareze niz data miesiaczki musialoby byc z poprzedniego cyklu 😀 Chociaz tak tez sie zdarza ale to wtedy roznice sa duze wieksze.

Ja tez nadal nie czuje ruchow ;)

A takie asymetrie to tez mam 😀 Jak sie dziwnie "wypnie" czy macica skurczy? Ale smiesznie ze juz takie duze sa ze moga tak sie wypinac hihi

Dorjana lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Od 37! Ja już się nie mogę doczekać! Nigdy tak nie odliczalam dni jak teraz 🙄 a na święta czekam jak nigdy do tej pory

Czekam na jakis snieg i lod i nas z tymi brzuchami 🤣 Ktora odwazna ubierze kozaki na obcasie? 😀🤣🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy ja w ogóle czuje ruchy..... Bo pierwsza ciąża i dziwne że tak wcześnie ale kurde jelita inaczej czuć a to czuć tak na lini majtek, nieraz ciut wyżej takie pukanie typowo

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2019, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Czekam na jakis snieg i lod i nas z tymi brzuchami 🤣 Ktora odwazna ubierze kozaki na obcasie? 😀🤣🤣
    Nigdy nie zakładam obcasow 😂 mam wygodne śniegowce za to 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam za duży brzuch żeby mieć asymetrie stwierdzam!

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 8 października 2019, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo gorek i wybrzuszen:
    d1aae2164a5f.jpg
    Dzisiaj widzialam na wlasne oczy czym spowodowana jest moja „gorka” na brzuchu :) W tym miejscu na usg byla pupa dzidziusia. Mialam je przez kilka godzin, teraz chyba sie przemiescil, bo jest bardziej na srodku.

Sylwia - lekarz kazal mi zrobic posiew i powtorzyc badanie moczu. O morfologii powiedzial, ze ok, mimo ze porozjezdzaly sie troche te parametry.

Natalia85- Hubcio, Hubercik, Hubi, Hubiś... :)

amethyst, syllwia91, Mia ❤️, Katy, Natalia05, meetme, Gratka, Agulkowa lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • amethyst Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Ja!!! Bez obcasow to tylko na siłowni zdarzało mi się bywać. 😂 Ale w ciąży fakt, wybieram stabilne, solidne i trochę niższe. No i na zimę obowiązkowo odpowiednia podeszwa antypoślizgowa. 😂 Ale kurczę, fakt, czekam na te święta, bo to już będzie taki fajny czas, sporo po polowkowych i w ogóle. A od Nowego Roku to jakoś tak zleci. Właśnie, dziewczyny, co robicie na Sylwka? U nas ostatnie dwa lata była domowka, ale już mam trochę dość, a z drugiej strony z brzuchem to też fantazję trzeba ograniczyć... Macie jakieś pomysły? :)

db91f7f0a3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A apropo śniegu i zimy i brzuchow ja jestem z 26.02 (marzę urodzić sobie w swoje urodziny) i moja mama że mną w ciąży była prze gruba! Moja babcia ostatnio mówiła że była tak gruba że nie mogła na nią patrzeć! Twarz ręce nogi no dramat gruba, napuchnieta i właśnie w święta jak pasowało wyjść z domu i jechać do rodziny to miała mega problem bo po pierwsze nie mogła do malucha normalnie wejść 😂 a po 2 nie miała w czym jechać a śniegu ponoć było w UJ więc często do babxi jeździła w panroflach a potem ogarnęła jakies buty wielkie żeby nie było wstydu w szpitalu ale generalnie z domu wyjść nie miała jak 😂😂😂 i ponoć wyglądała super i brzuszek miała ładny zgrabny ale jak wyskoczyło gdzieś ok 30 tc to już tyle i praktycznie od połowy grudnia do porodu już była uziemiona jedynie lekarz bo ciężko jej było chodzić 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 00:14

• MartaMarta Debiutantka

Wysłany: 9 października 2019, 03:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, witam się w nocy! Właśnie obudziły mnie pierwsze kopnięcia dzidziusia 😘😊😄 w pierwszej ciąży też syn obudził mnie w nocy w 20tc. Teraz jestem w połowie 19 więc zobaczymy jak zmieni się data porodu. To był potrójny kopniaczek <3

Katy, talku, Nikodemka, kate2friend, Gratka lubią tę wiadomość

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Dorjana wydaje mi sie ze jak dziecko wychodzi na wieksze niz wypada z OM to zostawiaja date z OM, no bo przeciez nie moze byc stareze niz data miesiaczki musialoby byc z poprzedniego cyklu 😀 Chociaz tak tez sie zdarza ale to wtedy roznice sa duze wieksze.

Mi się wydaje że może byc starsze...
    ...nawiązując do tematu, który niedawno przerabiałyśmy. Bo tak się jednak zdarza.
    Kobiety czasami mylą plamienie implantacyjne z miesiączką i dopiero w kolejnych tc mają SURPRISE ;)
    Cykle miesiączkowe też nie mają identycznej długości. Każda kobieta ma jakieś swoje normy, niektóre kobiety to nawet nie pamiętają dokładnej daty ostatniej miesiączki
    (moja siostra nigdy nie wie kiedy miała :P a potem niespodzianki)
    Prawidłowy cykl miesiączkowy u kobiety powinien trwać 21-35 dni więc teoretycznie wydaje mi się możliwa taka rozbieżność.

"Owulacja występuje około 14 dni przed pojawieniem się miesiączki. Aby ustalić termin owulacji należy wziąć pod uwagę długość cyklu danej kobiety, ponieważ dzień jajeczkowania u różnych kobiet jest inny. Jeśli cykl trwa 32 dni, to owulacja wypadnie w 18 dniu (32 – 14 = 18), przy cyklu 22-dniowym nastąpi już w 8 dniu (22 – 14 = 8). Przy nieregularnych cyklach trudno jest określić termin jajeczkowania.

Cykl miesiączkowy ma tylko kilka dni płodnych, podczas których może dojść do zapłodnienia – 3 dni przed owulacją i najwyżej 2 po. Komórka jajowa może zostać zapłodniona najwyżej w ciągu 24 godzin po opuszczeniu jajnika, a plemniki mogą przeżyć w organizmie kobiety nawet 3 dni. Aby doszło do poczęcia, należy współżyć 2-3 dni przed owulacją i przez kolejne 4 dni. "

Zastanawia mnie tylko dlaczego lekarze tutaj (u których miałam wizyty) termin zawsze wyznaczali według OM ??? no nic.. nieważne :P
    Taką mnie to zastanowiło...

Co do kozaków

Czaicie jaka wtopa... od 5 lat chodze w śniegowcach zimą bo z maluchami wszędzie biegałam, albo za nimi??
    I tak mnie natchneło... kupię sobie pierwsze porządne kozaki a co tam... czas poczuć się choć na chwilkę troszkę bardziej kobieco.
    No i kupiłam, a gdy wróciłam do domu i jeszcze raz przymierzyłam to stwierdziłam że musze oddać :/ Za szerokie sie wydawały w łydce.
    I taki fuks ze oddałam bo okazało się że nam się pieniążki na kącie skończyły i nie miałabym na wizytę :O
    Takie czasy :P ...bida z nędzą :/
    (na szczęście zwrot ze sklepu dotarł nad ranem, tuż przed wizytą)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 06:48

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    he he he ... mistrzostwo to być mną i się nie wykończyć psychicznie.
    Wczoraj miałam cudowny dzień pobadaniach.
    Kurcze jakbym poczuła się odrobinkę pewniej w tej ciąży.
    A dziś mam rozkminkę dlaczego główka dzidziusia ma troszkę mniejszy obwód :P
    Mistrzostwo świata... No to zaczynam kolejną turę wyczekiwań na prenatalne.
    Oby następny pomiar był odpowiedni!!!
    Jeszcze niespełna 3 tygodnie.
    nie wiem kiedy ja przestanę się nakręcać :/ uroki macierzyństwa, pewnie takie obawy będą mnie nawiedzać aż do dnia porodu.

Któraś z Was miała infekcję jakąś w ciąży np intymną ??
    Wczoraj poprosiłam lekarza aby mi pobrał wymazy, tak dla świętego spokoju.
    Wyczytałam że infekcje mogą powodować zahamowanie wzrostu płodu po 20tc. Co u mnie w poprzednich ciązach miało miejsce. Choć niby żadnych infekci nie miałam, a może miałam i nawet o tym nie wiedzialam ???
    Chyba można przechodzić infekcję w formie utajonej, nie dając objawów??

No to mi pobrał wymaz... wrzucił pod swój mikroskop, obejrzał i stwierdził że jest ok i nie mam powodów do zmarwień.
    A ja jednak nie czuję się pewnie :/
    Wolałabym mieć komplet badań i wyniki czarno na białym.
    Możecie podpowiedzieć jakie badania mogłabym zrobić ?? chyba wybierę się na posiew do innego gina bo ten już mnie za świra uważa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 06:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana te wartosci pomiarow glowy, brzucha i uda beda sie roznily bo przeciez dziecko kazde jest inne. Sprawdzaja to zeby wiedziec ze rosnie, wazne zeby nagle nie zatrzymalo sie czy zeby te rozbieznosci nie byly jakie tragicznie duze. Czyli np mega glowa (wodoglowie) lub ponizej sredniej udo co by wskazywalo na zaburzenia i choroby. A reszta to genetyka. Moje nigdy nie mialy tych 3 pomiarow takich samych, glowe tez przy sredniej lub lekko wyzej, udo przy gornej granicy a brzuch przy dolnej. I do teraz dziewczynki maja dlugie nogi a brzuchy szczuple 😀

I mowilas ze u was w rodzinie wszystkie dzieci urodzone ok 2500 gr? Taka rodzinna uroda? Moze nie ma sie co martwic?

• Katy Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana nie ma co sie nakręcac ;) Mnie straszyli hipotrofia bo maly w 28 tyg wazyl ledwo 1080g, ale wlasnie mowilam, ze u mnie w rodzinie dzieci sie rodza poniżej 3kg wiec juz sie nie czepiali pozniej:p ja sama wazylam chyba 2700 przy urodzeniu, narzeczony tak samo i nasze rodzenstwo tez w tych okolicach, wszyscy urodzeni w terminie ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, chyba Ty pytałaś o wózki. Ja też się zdecydowałam na używaną gondole którą pojeździmy do października a potem na zimę wskoczymy w porządną spacerówkę.
    Najpierw wybiorę się do sklepu pooglądać czego potrzebuje a później kupię na olx ☺️
    Ja wiele rzeczy kupuje używanych. Tak już mam że lubię dawać drugie życie. I sama też mnóstwo rzeczy sprzedaje na olx albo oddane komuś ubrania czy buty

relgi09kukfprg92.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na ostatnim usg maluch mial 8 cm a noga..2 cm wiec dlugonozny ;D
    Mnie choroba nie odpuszcza. Zaraz jak znajde zdjęcia to pokaże wam jak ja napuchlam w koncowce

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    c0e97a7e0a96.jpg
    Zobaczcie na buzie

Natalia05, Makt, kate2friend, Katy lubią tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze byc tez lozysko niewydolne lub szybciej sie postarzec. Tak mialam przy pierwszej i ona tez 2900 a siostry juz 3500. A urodzona 38+1, powiedzieli mi ze gdyby mieli czekac do terminu lub na akcje porodowa mozliwe ze by dziecko nie przezylo. Takze z ta ciaza w terminie to roznie. Ja sie ciesze ze tu wyciągają 38 tc...

A kupujecie wozki rok po roku? Macie cos na oku? Chyba używany kupie bugaboo donkey bo kurcze nie ma nic innego ciekawego🤦‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bylam taka napuchnieta 🤣

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A normalnie mam taka buzię
    86cc02f02ccc.jpg
    Wiec spooooooro, a najlepsze jest to ze dopiero przy zdjęciach się zorientowałam, a lusterku nie widzialam 🙄

Natalia05 lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mi strzelil fote dzien przed porodem jak sobie siedze na lozku w szpitalu, o matki taki grubas! Tez nie widziałamw lusterku 🤣
    Dlatego teraz uwazam na wage juz🙈 Oj ciezko bylo mi schudnac z tych 69 kg

‹‹ 328 329 330 331 332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ