X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej watpie zeby tyle kobiet mialo akurat niewydolne lozysko, chociaż w przypadku tesciowej to mozliwe bo palila cale ciaze:/

Ja w ogole nie spuchlam bo nie zdazylam na szczescie, ale moja siostra i szwagierka sporo spuchly :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam cc w 38 wiec tez teoretycznie nie mialam kiedy a jednak... no mi jakoś zeszlo na szczescie szybko tylko mi z 78 ;/

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż nagrywał filmiki na sali porodowej ;)
    Tak na początku jak miałam 8-10 cm rozwarcia. Ledwo weszliśmy na salę by się rozgościć, dali nam chwilkę prywaty na aklimatyzację :P
    To mój mąż nagrał jak tańcuję przed porodem... he he he ...
    To był piękny poród... pomimo podejrzenia hipotrofii (mała miała mieć 2400)
    a urodziła się 2530 ;P więc się załapała na wagę prawidłową.

No właśnie przy Oli to też główka większa była
    A tutaj dzidzia ma na długość 18tc a w obwodzie wyszło tydzien mniej :(
    JAkas dziwna podłużna główka :(

Kurcze i pomyśleć że podejrzewali u mnie hipotrofię i chcieli robić CC (tak na wszelki wypadek), a ja urodziłam fuksem szybciej naturalnie.
    A teraz chciałąbym CC i nie wiem czy mi je zrobią :/ Bo teraz niby trudniej o to.
    Mój gin mi się starał to wyperswadować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 09:05

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wazylam 2600, bylam urodzona w terminie i i ze mna i z mama wszystko bylo dobrze :) Szybciutko nadrobilam.

Dorjana - mi czas staran pokazal, ze czesto w naturze nie ma naprawde zadnych zasad. Sama mialam podwójną owulację, potwierdzona monitoringiem, ktora wedlug niektorych nie ma prawa istniec.
    Nie wiem czy slyszalyscie o sytuacji, gdzie kobieta urodzila blizniaki, a kazde z nich mialo innego ojca :D

Cos czuje, ze u Nas w tym roku bedzie Sylwester z jedynka w towarzystwie innych brzuchatych. Akurat tak sie zlozylo, ze moje 4 kolezanki, z ktorymi czesto spedzalam Sylwestra tez sa w ciazy, wiec pewnie zasiadziemy razem przed tv z bezalkoholowym Cin Cinem w reku :)

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana a czemu chcesz cc jeśli mogę spytać? Z tego co czytam miałaś dobre wspomnienia po porodzie naturalnym wiec czemu decyzja o cc? Pytam ponieważ jestem w rozterce.
    Miałam cc ze względu na położenie miednicowe i teraz chciałabym rodzic naturalnie ale się boje. Tzn boje się pęknięcia macicy po cc i generalnie boje się komplikacji podczas porodu.

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama nie umiem tego wyjasnić.
    Taka jestem w tej ciąży już jakby zmęczona tymi obawami. Troszkę czuję się jak taki wrak człowieka. Do tego poród naturalny - faktycznie moje dwa porody były ekspresowe. Jeden w biegu a drugi z zaskoczenia. Każdy trwał około 15min.
    Jednak każdy poród jest inny, ja w tej ciąży do tej pory to raczej leżałam. Teraz zaczełam ćwiczyć ale muszę przyznać że się obawiam.
    W poprzednich ciążach ćwiczyłam intensywnie, pracowałam w pierwszej ciąży to do dnia porodu, w drugiej krócej ale miałam synka malutkiego w domu więc tez nie dał mi poleżeć. Byłam aktywna - czułam się gotowa.
    A teraz po prostu czuję że nie chcę rodzic naturalnie.

Co więcej - miałam GBS :(
    Minus szybkiego porodu - nie zdążyli mi podać antybiotyku :(
    MOje dzieci miały poporodowe zapalenie płuc ( strasznie to przeżywałam, ryczałam przy inkubatorze - ja się nie nadaję). Chciałabym aby przynajmniej to trzecie dzieciatko nie musiało tego zaliczać. Chciałabym iść na konkretny dzień i niech się dzieje....

Rusałka06 lubi tę wiadomość

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sylwester od 5 lat u nas. Ja już mam dość. Raz tylko zostaliśmy sami dwa lata temu a tak to wiecznie to szykowanie, potem siedzenie z ludźmi. Niby to zawsze sami swoi bo moi rodzice ewentualnie mój brat z żoną czy ostatecznie moja ciotka z mężem. Nigdy na bale nie chodziliśmy a jakoś nikt nas z dziećmi zaprosić nie chce. W tym roku nie wiem jak będzie. Leniwa jestem ostatnio, już te urodziny młodej mnie denerwowały i nie wiem jak będzie. Pewnie tak jak zawsze...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do gbs to jak mi wyszedł w poprzedniej ciąży (nie zdążyłam odebrać wyniku przed porodem, pobrali mi na IP i profilaktycznie dali antybiotyk a potem na wypisie było że miałam) to nadal mam czy mogę nie mieć?

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • amethyst Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, no ja bym najchętniej wyszła gdzieś, bo to sprzątanie garow dzień później... Brrr... Tylko jak tu tańczyć z takim balastem z przodu? W sumie, muszę męża spytać, on tam sobie radzi w tańcu z bojlerem... 😂

db91f7f0a3.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio możesz mieć ale nie musisz. Moja siostra miala 2 razy ale miała cc planowane więc na luzie. Bratowa też miała w pierwszej ciązy a w drugiej już nie więc można nie mieć.
    Choć niektórzy lekarze uważają że jak raz był to już będzie zawsze.
    Ale znam przypadki że jednak róznie bywa.

• słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 9 października 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wróciłam od dentystki, nic mi nie zrobiła, nawet nie siadłam na fotel, przyszła i mówi, że jest chora a ja jestem w ciąży i to nie jest najlepszy pomysł... no w sumie racja, bo jak ma mnie zarazić to też bez sensu, ale mogła wczoraj zadzwonić czy coś, dobrze, że poszłam na to zwolnienie, bo teraz wszyscy chorzy

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin też jest generalnie za tym że ciąża rozwiązuje się szybciej szczególnie jeśli miało się problemy z zajściem itd nie lubi czekać do końca bo boi się żeby coś się nie wydarzyło więc liczę na to że w ostatnim tygodniu lutego już będę miała cc a że on operuje w środy i czwartki to środa to akurat 26.02 i może zrobi mi wtedy cc 🙄 a cc bo ja się boie porodu sn panicznie. Tzn nie boję bólu ale boję konsekwencji i tego ile się może zdążyć przy sn...wiem przy cc też ale u mnie w w placówce najgorsze przypadko dzieci były po sn... I nic mi nie przegada no chyba że sama zacznę rodzic ale mój mąż ostatnio jak mu powiedziałam żeby był gotowy że będzie że mną i nie odejdzie na krok ode mnie przy porodzie to on jak to! Przecież będziesz miała cesarke żadnych porodow naturalnych ja się nie godze ja pójdę do lekarza go prosić o to jak nie zgodzi się na cc. 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 10:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi to ja ważyłam 3900 😂

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka06 wrote:
    Dorjana a czemu chcesz cc jeśli mogę spytać? Z tego co czytam miałaś dobre wspomnienia po porodzie naturalnym wiec czemu decyzja o cc? Pytam ponieważ jestem w rozterce.
    Miałam cc ze względu na położenie miednicowe i teraz chciałabym rodzic naturalnie ale się boje. Tzn boje się pęknięcia macicy po cc i generalnie boje się komplikacji podczas porodu.

Ja też miałam pierwsze cc a teraz szykuje się na vbac. Między poradami będzie 24 miesiące różnicy. Z tego co czytałam to ryzyko pęknięcia macicy wbrew pozorom jest wyższe przy drugim cc niż przy sn po cc.

Ja od samego początku układam sobie w głowie poród i wiem, że nie za wszelką cenę, ale chcę urodzić naturalnie. A co na pewno wiem, to to, że w przypadku konieczności cc, zrobię wszystko żeby nie było na zimno :)

Rusałka06 lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Coleen Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2019, 01:06

17u93e5eksatl8vo.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze teraz tak grzebię w segregatorze i porównuję pomiary :P
    Synio też miał mniejszą główkę prawie o tydzień w 18tc.
    A nastepne wizyty już były w porządku.... choć synio ma rozszczep ale jak sprawdzaliśmy wczoraj to rozszczepu nie widać.
    Choć jeszcze za wcześnie na ocenę szczęki :/

Patrze dalej i u córki to samo w 18tc :P
    Kurcze troszkę mi ulżyło .... Dzięki dziewczyny za wybicie tej paranoi z głowy :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Dorjana, na spokojnie i bedzie dobrze ☺️

Sylwia ja sie wlasnie zawsze balam takich sytuacji po sn co opisujesz i dlatego u mnie byla juz za malolata decyzja ze jak dzieci to cesarka, a jak nie to sobie adoptuje 😀

Ja sie urodzilam z waga 2800 takze tez malutko. Bardzo czesto wlasnie lozysko jest niewydolne, stare lub przelywy slabsze i wcale nie trzeba palic w ciazy zeby tak bylo. Ja nie pale, moja mama tez nie. Tu jest wiele roznych czynników.

syllwia91 lubi tę wiadomość

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coleen wrote:
    Aaaa, poczułam wczoraj ruchy! W końcu mój niedobry syn dał o sobie znać :) Już mi to spędzało sen z powiek ;)

I jeszcze położna, która w ogóle mnie nie wspierała, tylko mówiła, że prę twarzą… nie chciałabym tego 2 raz przezywać. Raczej planuję CC, nawet na zimno, choć kołacze mi się w głowie jeszcze opcja z wykupem położnej i pokierowanie porodem tak jak sama bym chciała, na pewno bez oxy. Jednak na razie jest to tak odległy temat, że się nie zagłębiam.

Gratulacje !!!! <3
    Ruchy na pewno uspokajają i dodają takiego pozytywnego kopniaka.
    (tylko trzeba pamiętać że na początku są nieregularne ;) )

Ja też pomimo łatwego porodu to nie miałam szczęscia do położnej. :(
    Kazała mi przeć bez skurczu. Ależ dziwnie się czułam... Podczas skurczu mi niepozwala przeć, a zaraz jak się skończył to ta do mnie się darła PRZYJ... byłam w szoku, nie wiedziałam po co mam tracić siły skoro nie mam skurczu. Na szczęscie przyszła pani doktor, która ja zaraz naprostowała i ruszyło... 3-4 parcia i Oluśka była z nami.

Myślę że po części właśnie ta kobieta tak mnie zraziła do naturalnego porodu Uświadomiła mi jak olbrzymie znaczenie ma położna. Jak wiele może namieszać a niedaj boże jakby ta pani doktor nie przyszła to co by było z moją Oleńką ???
    Takie historia się dzieją na salach porodowych.
    Dlatego też jak już mam mieć poród naturalny to wolałabym mieć własną położną ale u nas mało jest takich położnych :/

Sweetmaleńka WOW !!!! ależ ty masz piękne blond włosy <3
    JA to obecnie mam nadal zielone i już nie wiem czy uda mi się zmyć tą henną :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 10:52

• PannaB Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka06 wrote:

O ja tez mialam z tego względu cc i teraz bardzo chce znowu cc tylko minelo 4 lata i nie wiem..

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie jednak wydaje, ze u nas w tym przypadku to geny, bo niby czemu, moja mama, siostra i ja mialybysmy miec akurat niewydolne lozysko i zaden lekarz by o tym nie wspomnial? A wszystkie jesteśmy niskie. Zerknelam jak moje lozysko wygladalo (zaluje) i raczej bylo ok z porownaniem do tych w necie:p

Ja nigdy nie chciałam miec cesarki, mam nadzieje, ze nie bede musiala :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ