X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mloda lekarke to ona sobie sprawdzala na elactancia.com czy moze mi cos tam przepisać jak karmilam :p

KolendrA lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mia ❤️ Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badania robię też kilka dni przed wizytą.
    Kolejna wizyta 24/10 gdzie podejrzymy còrcie 😍
    A usg połówkowe 04/11. Bedzie 20+2. Chciałam w 21+2 ale jest święto ą poniedziałki to jedyne dni kiedy przyjmuje lekarz na którym mi zależy z tym certyfikatem. Jakby co mam w ramach lux medu wstępnie umówione usg połówkowe na 18/11 też z lekarzem z certyfikatem i będzie 22+2 jakby jednak wcześniej dzidzia była za mala

1usavcqgr9stsdyk.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, ja też walczę ze śniadaniem...

Mi rodzinna na to trwające już dwa tygodnie przeziębienie tylko Prenalen zleciła. Wściekłam się i zapytałam czy zna skład tego "leku". Nie polubiłyśmy się. Poszłam do innej i już bardziej sensownie wyglądała wizyta choć i tak gdzieś między wierszami wspomniała o Prenalenie ale dostałam fajny syrop z porostu islandzkiego i powiedziała że prawoślazowy też można w małych ilościach.
    To po prostu zależy od lekarza

relgi09kukfprg92.png
  • Majowa_nadzieja Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) melduję wczorajszą wizytę kontrolną. Wszystko ładnie pięknie;) Gin potwierdza że będzie syn :) na dowód wstawiam zdjęcie:D
    250g, z miesiączki 18+5, z usg 18+3 więc myślę że ok ;) już się nie mogę doczekać jak go spotkam ;) chociaż to takie niewyobrażalne że będzie jeszcze ktoś oprócz mnie, męża i naszego kota ;D

4aa871e56b23.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2019, 09:09

talku, Mia ❤️, Agulkowa, syllwia91, kate2friend, Nikodemka, Katy, Gratka, White Innocent, Natalia05, KolendrA, Makt lubią tę wiadomość

16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa <3
    20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
    15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻

05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
    29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka :)
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia ❤️ wrote:
    A usg połówkowe 04/11. Bedzie 20+2. Chciałam w 21+2 ale jest święto ą poniedziałki to jedyne dni kiedy przyjmuje lekarz na którym mi zależy z tym certyfikatem. Jakby co mam w ramach lux medu wstępnie umówione usg połówkowe na 18/11 też z lekarzem z certyfikatem i będzie 22+2 jakby jednak wcześniej dzidzia była za mala

Mia, ja mam podobnie. 20+0 z certyfikatem prywatnie i 22+0 w Medicoverze

relgi09kukfprg92.png
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz internista ostatnio szukał leków w internecie... I polecił miód manuka i sól do nosa... Skończyło się tak, że gin wypisał mi receptę na antybiotyk i syrop wykrztuśny plus normalny spray do nosa.... Niestety tutaj lekarze ogolni boją się cokolwiek przypisać kobietom w ciąży... W dodatku jeszcze na wczesnym etapie.... W 3 trymestrze już szybciej coś przypiszą...

Ja będę miała połówkowe 29.10 to będzie 20+3 dni.

Majowa nadzieja gratulacje. Czy to jest zdjęcie tego co myślę?😅 Pokazuje tak jak i mój na każdej wizycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2019, 09:17

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • Mia ❤️ Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Mia, ja mam podobnie. 20+0 z certyfikatem prywatnie i 22+0 w Medicoverze
    Lepiej dmuchać na zimne :D

1usavcqgr9stsdyk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa super! Piękne paznokcie

Agulkowa moj też co usg pokazuje siusiaka i jajka 😂 strasznie się tym chwali 😂

Ja od wczoraj stosuje macmirror no coś mnie piekło swedzialo a akurat gin mi kiedyś na wszelki wypadek dał żebym nie musiała przychodzić w razie czegoś.

Agulkowa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra wkurzyli mnie i niestety zrobię Suwaczek gdzie indziej. Ileż można czekać!

• słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 12 października 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj czytałam na mamaginekolog, że te połówkowe to lepiej po skończonym 20 tyg, bo wtedy jest wszystko większe i łatwiej zbadać narządy, ja idę pod koniec 20 tc, ale do tego z certyfikatem tydzień albo 2 później

co do badań: wizyty mam zwykle w czwartki, a na badania jeżdżę w soboty, bo mam kawałek i na tygodniu mi się nie chce, do tej pory nic strasznego mi nie wyszło a jakby co to albo bym poczekała te parę dni albo napisała do gin na maila
    rodzinny nawet na katar bał się cokolwiek dać, "bo to wszystko przenika do krwi" czy jakoś tak, także wtedy tylko zwolnienie dał :)

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik posiewu ujemny, uff.
    Z tym rodzinnym, mysle, ze nie zalezy to od kraju, tylko od lekarza i miejsca, w ktorym sie mieszka. Wszedzie sa tacy, ktorzy sie znaja i nie znaja. Ja nie mam wlasciwie zadnego wyboru, bo u nas jest kilku lekarzy na krzyz i zadnego dobrego. Gdybym pojechala do Warszawy, to na pewno jakiegos bym znalazla, tylko to za daleko.

talku, syllwia91 lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia ❤️ wrote:
    Też mam połówkowe 4 listopada na godzinę 16 tylko ja wtedy będę mieć 21t1d ;) już ni3 mogę się doczekać. Mam nadzieję że Zośka pozostanie Zośką

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Która dziewczyna bierze heparyne i acard bo zapomniałam🤔

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połówkowe sie wykonuje od 18+0 wiec dlaczego mialoby byc dziecko za male? Z jakiegos powodu tak ustalono przeciez. W 26 tc jest jeszcze wieksze ale jednak juz sie tego badania wtedy nie wykonuje ☺️ Ja mam 17+3 wiec tez uznali ze juz bedzie wszystko ladnie widoczne :)

Co do kp to w ogole nie rozumiem tego mitu panujacego ze niczego kobiecie nie wolno, poczawszy od jedzenia konczac na lekach. Wiele z lekow wcale nie idzie do mleka a jesli idzie to w sladowych ilosciach. Mozna sobie sprawdzic na elactanfia np i zobaczyc ze mozna naprawde sporo uzywac. Nawet alkohol mozna pic, tylko nie naduzywac i oczywiscie zrobic odpowiednia przerwe. Strasznie mnie to irytuje ze sie tak traktuje kobiety jak jakies uposledzone, nic nie wolno, najlepiej niech tylko lezy i karmi 😀

Co mnie tez dziwi to w ciazy sie wszyscy cackaja no bo ciaza wiadomo, ale po urodzeniu to juz mozna dziecku wpakowac iles szczepionek, lekow, espimisanow i ogolnie juz wtedy nie szkodzi a roznica kilku dni 😀😀😀

• Mia ❤️ Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Połówkowe sie wykonuje od 18+0 wiec dlaczego mialoby byc dziecko za male? Z jakiegos powodu tak ustalono przeciez. W 26 tc jest jeszcze wieksze ale jednak juz sie tego badania wtedy nie wykonuje ☺️ Ja mam 17+3 wiec tez uznali ze juz bedzie wszystko ladnie widoczne :)

Co do kp to w ogole nie rozumiem tego mitu panujacego ze niczego kobiecie nie wolno, poczawszy od jedzenia konczac na lekach. Wiele z lekow wcale nie idzie do mleka a jesli idzie to w sladowych ilosciach. Mozna sobie sprawdzic na elactanfia np i zobaczyc ze mozna naprawde sporo uzywac. Nawet alkohol mozna pic, tylko nie naduzywac i oczywiscie zrobic odpowiednia przerwe. Strasznie mnie to irytuje ze sie tak traktuje kobiety jak jakies uposledzone, nic nie wolno, najlepiej niech tylko lezy i karmi 😀

Co mnie tez dziwi to w ciazy sie wszyscy cackaja no bo ciaza wiadomo, ale po urodzeniu to juz mozna dziecku wpakowac iles szczepionek, lekow, espimisanow i ogolnie juz wtedy nie szkodzi a roznica kilku dni 😀😀😀
    Natalia mój lekarz i nie tylko twierdzi ze lepiej zrobić badanie od 20+0 bo właśnie może być za małe dziecko zeby ewentualnie sprawdzić wszytskie wady. Czasami wady widać dopiero jak dziecko jest większe i narządy też są bardziej rozwinięte i widoczne. Ja wolę nie ryzykować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2019, 11:25

Dorjana lubi tę wiadomość

1usavcqgr9stsdyk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia ❤️ wrote:
    Natalia mój lekarz i nie tylko twierdzi ze lepiej zrobić badanie od 20+0 bo właśnie może być za małe dziecko zeby ewentualnie sprawdzić wszytskie wady. Czasami wady widać dopiero jak dziecko jest większe i narządy też są bardziej widoczne. Ja wolę nie ryzykować

No tak, a mi powiedziano ze czasami tych wad w ogole w ciazy nie widac i mozna zbadac dokladnie po urodzeniu. Kazdy widocznie ma inna opinie. Wg mnie po cos sie robi prenatalne w konretnych terminach, polowkowe i pozniej tez jest jeszcze usg 3 trymestru zeby sprawdzic jeszcze dokladniej. Przy watpliwosciach to po urodzeniu. Zreszta wiele wad i chorob tez dopiero wychodzi w pierwszych latach zycia wiec dla mnie roznica 18 tc czy 20 jest zadna akurat. Ale kazdy ma swoje zdanie.

• Mia ❤️ Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    No tak, a mi powiedziano ze czasami tych wad w ogole w ciazy nie widac i mozna zbadac dokladnie po urodzeniu. Kazdy widocznie ma inna opinie. Wg mnie po cos sie robi prenatalne w konretnych terminach, polowkowe i pozniej tez jest jeszcze usg 3 trymestru zeby sprawdzic jeszcze dokladniej. Przy watpliwosciach to po urodzeniu. Zreszta wiele wad i chorob tez dopiero wychodzi w pierwszych latach zycia wiec dla mnie roznica 18 tc czy 20 jest zadna akurat. Ale kazdy ma swoje zdanie.

Jasne ze ile ludzi tyle opinii.
    Jak dla mnie świetnie te kwestie podsumowuje mamaginekolog:
    https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy

1usavcqgr9stsdyk.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Która dziewczyna bierze heparyne i acard bo zapomniałam🤔
    Ja biore

syllwia91 lubi tę wiadomość

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 12 października 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:

Akurat górna granica wykonywania tych badań wynika (przynajmniej w Polsce) z tego, że do końca 22 tygodnia możesz przerwać legalnie ciążę w przypadku stwierdzenia wad letalnych u płodu. Bo gdyby nie to to tak naprawdę można by oceniać budowę dziecka nawet w 26 tc, o którym wspominasz.

Ja będę miała połówkowe pewnie w 21+0. Dla mnie to taka optymalna data :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Akurat górna granica wykonywania tych badań wynika (przynajmniej w Polsce) z tego, że do końca 22 tygodnia możesz przerwać legalnie ciążę w przypadku stwierdzenia wad letalnych u płodu. Bo gdyby nie to to tak naprawdę można by oceniać budowę dziecka nawet w 26 tc, o którym wspominasz.

Ja będę miała połówkowe pewnie w 21+0. Dla mnie to taka optymalna data :)

A no tu sie mylisz, ja bylam w 28 tc z Emilka u mojego lekarza w pl (bo akurat polowkowe w 20 tc robilam tutaj) i nie mozna bylo ocenic czegos tam bo dziecko bylo juz za duze i przez wielkosc i ulozenie nie bylo to widoczne.

U nas granica gorna terminacji to 24 tc a w niemczech chyba do konca? Agulkowa popraw mnie jesli cos sie zmienilo. A ramy badania sa nadal takie jakie sa bo po cos je ustalono. Ae nie bede sie klocic, widocznie kazdy lekarz ma swoje preferencje ☺️

Edit: Sprawdzilam i nie ma u nas gornej granicy terminacji jesli plod ma wady letalne. Do 24 tc mozna tez z innych przyczyn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2019, 13:07

‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ