Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Amethyst mi też lecą włosy... a obiecywali, że w ciąży będą takie piękne i gęste
Makt ja miałam w 20 tygodniu robione 3D i mam piękną fotę buzi
A ja mam zagwozdkę... mam już kupione łóżeczko dostawne Chicco next2me. Dziś już prawie kupiłam monitor oddechu Babysense 7, bo sąsiadka sprzedawała, ale coś mnie tknęło i zaczęłam się zastanawiać, czy przy takim łóżeczku dostawnym ten monitor oddechu będzie poprawnie działał? Znalazłam w necie jeden wpis mówiący o tym, że nie, bo są ruchy od łóżka rodziców. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
-
nick nieaktualnyJa dzisiaj rozmawiałam z znajoma i mówię jej ze w sumie mam parę ciuchów, parę rzeczy z lullalove i wczorsj zrobiłam zamówienie na pieluchy, tetrowe muslinowe, bambusowe różne kolory rozmiary i kocyk z Ali i koszule dla siebie a może jakieś ciuchy się trafia jeszcze jakieś używane a ona do mnie czy nie przesadzam? Ja mówię w sensie że co? A ona... No nie wydaje Ci ze za wcześnie? Ja mówię to mam robić zakupy wszystkie w styczniu? I stresować się czy wszysrko mam i przedwszystkim koszty przecież.... Normalnie tak jakby pękła we mnie ta cała frajda z szału wyprawki a uważam że nie przesadzam, nie mam pokoju gotowego, prania, łóżeczko nie stoi itd....
-
Syllwia, ale Ty w ogóle się nie przejmuj. Ja czekam do polowkowych, bo większość rzeczy mam po synku. Ale kurde, dziewczyny czasem ledwo test zrobią i kupują - i to jest ok!!! Po co sugerować matce, że coś może być nie tak? Nie rozumiem tego. Nigdy żadnej koleżance tak nie powiedziałam, choć ja sama mam różne obawy i lęki. Ale zazdroszczę tym wyluzowanym mamom - to one mają lepsze podejście! Kupuj i ciesz się tym, do marca coraz bliżej. 😍
Agulkowa lubi tę wiadomość
-
amethyst wrote:Agulkowa, tata pewnie dumny do potęgi, co?
Dziewczyny, czy którejś z Was też tak wypadają włosy? Mam dobre wyniki krwi itp., biorę witaminy dla ciężarówek, a włosy lecą bardziej, niż przy karmieniu.
Mi też włosy lecą, ale kupiłam sobie teraz tabletki Vita miner mama czy coś takiego i tam jest biotyna więc jest minimalnie lepiej.
Sylwia olej takie gadanie a jej powiedz, że twoje dziecko i Twoja sprawa. Ja z córka pod koniec piątego miesiąca ciąży miałam wózek i łóżeczko kupione.... Córa cała i zdrowa się urodziła... Jak mnie wkur.... Takie zabobony... Ja sobie nie wyobrażam na koniec ciąży latać po sklepach bo ten brzuch najnormalniej w świecie ciazy. Jest ciężko chodzić, siadać itp a co dopiero szukać wyprawki....teraz mam już też sporo rzeczy. Jest okazja to kupuje i w nosie mam co inni mówią
Może głupie pytanie ale dziewczyny co to są te pieluchy muslinowe?
Tetre, flanele, bambus znam ale tego nie a już kolejna z was o nich pisze....amethyst lubi tę wiadomość
-
Syllwia może zrobi Ci się lepiej jak powiem, że ja dziś skompletowałam praktycznie całą wyprawkę ubraniową
ostatnio przejrzałam rzeczy po córce, znalazłam na olx dwa ogłoszenia z paczkami 56/62 z okolicy i tadam:
Zostały jakieś pojedyncze rzeczy do kupienia na spokojnie
Agulkowa pieluchy muślinowe wyglądają podobnie do tetry, natomiast w dotyku są bardziej miękkie i bliżej im do tych bambusowych raczejWiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 19:10
Agulkowa, talku, Sofijka85 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny u mnie po połówkowych wszystko dobrze
wszystko, wszystko!
Zjadłam przed badaniem podwieczorek i syn oszalał, więc ciężko było mu zrobić dobrą fotę
Waży już 376g, zapomniałałam zapytać o wzrost 🙈 ale wygląda na wysokiegoprzez ostatnie 12 dni przybrał 100g, chyba powinnam rozważyć jedzenie mniejszych porcji 🙈
Zostawiam fotę:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 19:14
White Innocent, Agulkowa, amethyst, Katy, Gratka, KolendrA, Mia ❤️, Natalia05, talku, Nikodemka, iriiska, meetme, Kejti 😊, kate2friend, Sofijka85 lubią tę wiadomość
-
syllwia91 wrote:Ja dzisiaj rozmawiałam z znajoma i mówię jej ze w sumie mam parę ciuchów, parę rzeczy z lullalove i wczorsj zrobiłam zamówienie na pieluchy, tetrowe muslinowe, bambusowe różne kolory rozmiary i kocyk z Ali i koszule dla siebie a może jakieś ciuchy się trafia jeszcze jakieś używane a ona do mnie czy nie przesadzam? Ja mówię w sensie że co? A ona... No nie wydaje Ci ze za wcześnie? Ja mówię to mam robić zakupy wszystkie w styczniu? I stresować się czy wszysrko mam i przedwszystkim koszty przecież.... Normalnie tak jakby pękła we mnie ta cała frajda z szału wyprawki a uważam że nie przesadzam, nie mam pokoju gotowego, prania, łóżeczko nie stoi itd....
Więc kilka pieluch i ubranek, to pikuś
Z resztą, teraz jest najlepszy czas na kupowanie wyprawki, więc szalej i nie przejmuj się znajomą. -
Agulkowa podkreśliła ważną rzecz - naprawdę z brzuszkiem będzie ciężej. Nie żebym straszyla, ale drugi trymestr jest taki naj, naj, jeśli chodzi o samopoczucie. Później człowiek czuje się jak taki klocek/pingwin/orka/słoń (wybierz odpowiednie). Nóżki puchna, po godzinie lazenia słabooo, do tego znów chce się sikac co chwilę. To nie jest najlepszy czas na zakupy. Najlepszy jest teraz. Coleen, gratuluję udanej wizyty.
Super te dzisiejsze dzieciaczki.
Agulkowa lubi tę wiadomość
-
Ja zamierzam do końca roku kupić większość, w styczniu pralka i żelazko w ruch i później będę już tylko leżeć i pachnieć
Mi z dużych rzeczy zostały tylko meble, ale te mam już wybrane, czekam, bo pewnie przed świętami będą promki. Resztę mam po córce -
My po badaniach połówkowych (21+4) wszystko super z małym i ze mną wiec jestem przeszczęśliwa, szykuje się na duże dziecko bo kawaler w moim brzuchu wazy już 530g! Szyjkę mam glugosci 4,5cm wiec tez dobrze i +4kgWhite Innocent, Katy, Agulkowa, Gratka, KolendrA, amethyst, Mia ❤️, talku, Nikodemka, meetme, kate2friend lubią tę wiadomość
-
Mi tez wlosy strasznie leca, w pierwszej ciazy tak nie mialam...dzisiaj nawet zauwazylam, ze synkowi w kolo autka sie moje wlosy wplataly i nie chcialo jezdzic:/
Sylwia, to sa zababony, kupuj i nie sluchaj madrych rad
Gratuluje udanych wizyt, super dzieciaki 😘
Dori faktycznie duzy chlopak:pWiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 19:48
-
Dori, gratki, rany, będzie faktycznie duży facet!
A jakie miałaś wymiary główki/brzuszka/nóżek?
Może piszmy to tez tutaj dziewczyny, będzie fajnie porównać.
Mój Gargamel zawsze miał głowę do przodu, a brzuszek ciut do tyłu i faktycznie mam szczuplaka z fajną, ksztaltna makówą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2019, 20:09
kate2friend lubi tę wiadomość
-
Wspaniale wieści z wizyt. Gratulacje. Śliczne dzieciaczki.
Ja z wyprawka czekam na polowkowe bo nadal nie mamy potwierdzonej płci. A później ruszam z zakupami. Wiadomo że są obawy i będą do dnia porodu. Ale nie możemy się dac zwariować. White jeśli mogę zapytać (I inne dziewczyny które mają już dzieciaczki) ile sztuk ubranek masz na dany rozmiar. W sensie ile pajacykow, kaftanikow, body itd. Koleżanka mi powtarza żebym nie przesadzala z małymi rozmiarami bo dziecko szybko rośnie. Ale ja i brat byliśmy wczsniakami i biorę to pod uwagę. I wolę mieć kilka małych rzeczy.
Zaczęłam dzisiaj przeglądać wózki. Masakra jak ja mam wybrać ten właściwy?! -
Gratka zazwyczaj kupuje się wszystkiego 5-10 szt. Tak piszą nawet w listach wyprawowych. Ale to też zależy od ciebie jak chcesz ubierać dziecko... Jedni ubierają w śpiochy drudzy np w body plus spodnie... Z ilością tak czy tak nie ma co przesadzać bo naprawdę takie maluchy szybko rosną.
Jeśli chodzi o wózek to najlepiej wybrać się do sklepu. Zobaczyć jak się peowadzi, dopasować fotelik taki który pasuje do auta i dokupić adaptery do wózka. Zawsze w sklepie doradza i wtedy już zdecydujesz czy chcesz kupić u nich czy gdzieś w internecie bądź używany. -
nick nieaktualnyHmm no ja mysle ze kupowanie calej wyprawki po tescie ciazowym to juz lekka przesada, w sumie to mozna nawet i przed testem kupowac jak ktos ma ochote, przeciez kazdego to jest sprawa osobista co i kiedy kupuje. Ja chyba zawsze jakos dopiero w 3 trymestrze kupowalam, ale nie ze zabobony tylko po prostu nie czulam potrzeby wczesniej
Teraz tez juz mialam wozek kupowac byla. umowiona i odmowilam, ale kupilismy nowe auto 😀 Szczerze to mi sie nie chce nawet myslec o tej calej wyprawce, jak mysle o tych malych ciuszkach to mi sie slabo robi 🙈 Juz ledwo dochodze do ladu z ciuchami emilii, ostatnio skladalam je godzine! Ja nie wiem jak jeszcze noworodzio dojdzie to musze jakis system prania i skladania wymeslec bo nie zamierzam kwitnac k skladac ciuchow przez 2 h🤦♀️ A niektorzy jeszcze prasuja 😀vanilia120, Katy lubią tę wiadomość
-
Ja tez zaczynam kompletowac wyprawke po polowkowych
Cieszmy sie tym stanem, w kazdym momencie moze sie cos stac i nie tylko w ciazy. Rownie dobrze moglalbym wychodzic z zalozenia, ze nie ma sensu kupowac kurtki zimowej, bo jutro moze potracic mnie samochod 🙈
Piekne te Wasze dzieciaczki! Gratuluje dobrych wiesci
Mi by sie przydala lista z konkretami ile czego jest potrzebne, typu 5 pajacykow, 6 kaftanikow, tyle i tyle pieluch...
I musze sie pochwalic, bo w koncu czuje ruchy! Jeszcze nie jakies konkretnie, ale maly juz do mnie pukaCos pieknego ❤️
Agulkowa, amethyst, Gratka, talku, Elo, meetme, Mia ❤️, vanilia120, Katy, kate2friend, Sofijka85 lubią tę wiadomość
-
Mi też tak mówili, że dziecko szybko wyrasta z tych pierwszych rozmiarów, a córka w 56 chodziła 3 miesiące. Później kolejne 3 w 62. Dopiero później jakoś szybko zaczęła przeskakiwać między rozmiarami.
Ja przy Młodej kupiłam dużo wszystkiego, a najwięcej miałam pajacyków, bo wszyscy mi powtarzali, że to najwygodniej w to małe dziecko wpakować. No to ja się z pajacami nie polubiłam, wolałam body + półśpiochy + ew. kaftanik jeśli było zimniej. Dlatego teraz pajacyków tam jest parę sztuk (chyba ok. 10 ale w dwóch rozmiarach - 56 i 62), body na krótki i na długi myślę że mam po 12-15 szt. z każdego rozmiaru i tyle samo półśpiochów. Do tego ok 10 kaftaników. Do tego jest parę sztuk zwykłych bluzek i śpiochów, bo były w paczkach, ale pewnie będę ich mało używać
Ja też nie prałam i nie piorę codziennie. Teraz piorę więcej niż przy niemowlaku, ale mimo wszystko mi wychodzi teraz pranie co 4-5 dni. Wcześniej puszczałam raz w tygodniu. Także albo miałam mało ulewające/obsikujące się/robiące kupy aż po szyję dziecko, albo nie wiem co inni piorą tak często
Ale dąże do tego, że pewnie komuś innemu wystarczyła by 1/2 albo i 1/3 tego co na zdjęciu, tylko właśnie musiałby częściej prać. Ja lubię sobie ułatwiać życie, więc kupiłam więcejzwłaszcza, że mnie ta wyprawka kosztowała 110 zł w sumie
bo tyle zapłaciłam za dwie paczki tych ubranek (połowa na zdjęciu). Druga połowa to rzeczy po córce, które były uniwersalne.
-
Natalia ja prasuje🙈 z córką dla mnie zmora było rozwieszanie tych ciuszkow... Teraz na szczęście zainwestowaliśmy w suszarkę więc przynajmniej to odpada 😁
Hehe typowa kobieta chciała kupić wózek kupiła auto.... W sumie to jest czym jeździć 😂 gratkiNatalia05 lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny. Troszkę mi rozjasnilyscie. Ostatnio rodzice byli na zakupach. I kupili pierwsza rzecz dla wnuka/wnuczki. To ich pierwsze wnuczatko będzie. Gdyby znali płeć to na jednej rzeczy pewnie by się nie skończyło 😂. Tylko nie wiedzieli czy różowe czy niebieskie. I mama obiecała zrobić kocyk na drutach.
Nikodemko mi też się wydaje że od wczoraj czuję małego lokatora. Od 17 zaczyna aktywność. Albo reaguje na sok pomarańczowy 😉. Przedziwne uczucietalku, Katy lubią tę wiadomość