X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia-oj tez tak mialam. Chcialam podejrzec tylko czy serduszko bije :p teraz jak kopie a raczej nawala to juz spokojniej. A pieniążki mam na co wydac :p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Majowa_nadzieja Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podziwiam np. Moja mamę czy tesciowa.... kiedyś były usg raptem dwa na początku i na końcu... przez całą ciążę. Ja nie wiem jak one mogły w takiej niewiedzy żyć. Ale urodziły zdrowe dzieci. Więc może brak stresu też wpłynął na to :P aczkolwiek ja bym nie mogła tak. Dla mnie na początku 4 tyg były jak wieczność. teraz z tą szyjką jak są rewelacje to i 2 tyg to długo :D także jak piszecie o odstępie 2 miesięcy to Was podziwiam szczerze 💙

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 21:37

syllwia91 lubi tę wiadomość

16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa <3
    20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
    15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻

05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
    29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka :)
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mi się wydaje że to kwestia doświadczeń. Ja w pierwszej ciąży też oaza spokoju do 23tc jak mi gin potwierdziła rozszczep. Wtedy się zaczęło sprawdzanie czy to wada izolowana.

Córka miała miedniczki powiększone, i ognisko w serduszku a w trzecim trym zaczęła się jazda z hipotrofia...

Teraz w tej ciąży od początku mnie straszył ryzykiem poronienia, przedwczesnego porodu i ta szyjka podejrzana.
    Jednak pierwszy raz jestem spokojniejsza. Po tej wizycie gdy już wiem że mała pięknie rośnie to nawet poród przedwczesnym jakiś mi mniej groźny.
    Czuję że maleństwo jest już bezpieczne.

amethyst lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    To u mnie bedzie tez podobnie. Ok 8-9 tyg. Jesli nic sie nie dzieje to uwazam ze nie ma po co za czesto- tym bardziej ze u mnie to 200 zl za każdą taka przyjemnosc :p

Ja mialam w 20 tc usg to mala wazyla 309 gram 😀 I od tego czasu nic 😀 Celowo odwolalam wszystkie wizyty i usg, potrzebowalam przerwy. Szczerze to nie wiem kiedy pojde.

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Ja mialam w 20 tc usg to mala wazyla 309 gram 😀 I od tego czasu nic 😀 Celowo odwolalam wszystkie wizyty i usg, potrzebowalam przerwy. Szczerze to nie wiem kiedy pojde.
    No ja w 21 miałam 495 gram :p ja teraz ide na usg 3 trym. I bardzo ciekawi mnie co tam. I jak lozysko i afi. Bo w poprzedniej ciazy mialam szybko zwapniale lozysko i afi male.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Ushio Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt :)

Wasz to takie kruszynki, moja kosmonautka waży 1.6 kg! o.O
    Plasuje ją to na 93 centylu.
    Nie wiem co o tym myśleć bo bardzo mnie to martwi.

Ooo i nogi ma bardzo długie :)

Zaczeliśmy mały remont sypialni a jutro już powinno dotrzeć łóżeczko:)
    Mąż obiecał że je złoży dla mnie żebym mogła planować już komodę :)

Ogólny plan to do końca stycznia zamknąć wszystko i czekać na Kosmonautke:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 22:17

syllwia91 lubi tę wiadomość

ex2bp07wmlrj3tme.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    No ja w 21 miałam 495 gram :p ja teraz ide na usg 3 trym. I bardzo ciekawi mnie co tam. I jak lozysko i afi. Bo w poprzedniej ciazy mialam szybko zwapniale lozysko i afi male.
    Zwapniale łożysko ? Co to ?

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam pomiar dziecka z prenatalnych 20+0 315gramow.
    Nie lubię panikować, się nakręcać, staram się być spokojna, cieszyć ciążą i czekać na zdrowego synka.
    Jakoś nie potrafię pojąć czemu służy wkręcanie sobie chorób których nie mamy.

Irrisko, dobrze że szyjka trzyma i że jesteś pod zaufaną opieka. Wytrzymajcie do planowanej cesarki coś tak czuję 😊 i szybko będziesz wyciągać te bodziaki na 56.
    Macie już imiona dla dzieciaków? Nadal pozostają parką?

Sweetmalenka, ale dlaczego leczenie zachowawcze? Co to w ogóle znaczy? Czy zostawiła Ci zęba z próchnicą? To prywatny lekarz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 22:18

relgi09kukfprg92.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Ja też mam pomiar dziecka z prenatalnych 20+0 315gramow.
    Nie lubię panikować, się nakręcać, staram się być spokojna, cieszyć ciążą i czekać na zdrowego synka.
    Jakoś nie potrafię pojąć czemu służy wkręcanie sobie chorób których nie mamy.

Irrisko, dobrze że szyjka trzyma i że jesteś pod zaufaną opieka. Wytrzymajcie do planowanej cesarki coś tak czuję 😊 i szybko będziesz wyciągać te bodziaki na 56.

Sweetmalenka, ale dlaczego leczenie zachowawcze? Co to w ogóle znaczy? Czy zostawiła Ci zęba z próchnicą? To prywatny lekarz?
    Na nfZ. Tak, zostawiła zeba z próchnica. Próchnica to maly problem bo nie boli. Boli tylko ta dziura, gdy zimne piję czyli pewnie nerw na wierzchu jest ;/ stwierdziła ze skoro nie boli az tak mocno bo tydzien przeżyłam i daje rade z tym bólem to skierowanie do poradni leczenia zachowawczego. Z tego co czytalam to najprawdopodobniej tam mi plombe zaloza i oczyszcza.
    To niby wielki instytyt stomatologii wiec chyba nie jest bardzo zle skoro moge poczekać

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Zwapniale łożysko ? Co to ?
    Wiąże sie to ze starzeniem łożyska. Odkłada ze wapn. I jeśli nastepuje to przed 36tc to moze mieć powikłania dla matki i dziecka.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:

Tez pewnie pojde w styczniu, moze w polowie wlasnie albo pod koniec. Musze sie tam w szpitalu pokazac, juz to widze jak mnie objada haha no i zapewne bedzie nacisk na kolejny rezonans ktorego nie zrobie.
    U mnie sie nigdy nie dzialo. Teraz w sumie to usg nic mi nie daje mala juz jest sprawdzona na wszystkie mozliwe sposoby. Konkretow sie dowiem po porodzie dopiero.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 22:27

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie oglądaliśmy filmiki z mojego porodu.
    🙈🙉🙊
    Dziś mi gin powiedział że powinnam być nastawiona na CC bo jeśli moje problemy ze spojenie się nasila to będzie trzeba rozważyć cięcie.

No cóż.... Tego jeszcze nie przerabialam... Moze byłoby łatwiej???

Teraz po tym usg też bym nie szła na kolejną wizytę zbyt szybko, skoro dzidzia jest zdrowa i pięknie rośnie
    😍😍😍
    Tylko ciekawe co z tą szyjka???
    Czy się rozwiera??? Skraca??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 22:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa no właśnie też mnie to zastanawia! Czy kiedyś ktoś mówił o czymś takim jak skracajaca się szyjka? Jak stopnie łożyska? Mało, dużo wód czy cukrzycs itp? Wątpię! A teraz za dużo stresu, lekarze nakręcaja, internet... Moja mama mówi że będąc w ciąży mając cukrzycę że mną nie było do wyboru makaronów, tyle chlebow itp... Jadło się normalnie ale mniej i tyle nikt jakoś z tego provlemu nie robił.

• talku Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka, zęby w ciąży trzeba leczyć. Próchnica to bakterie które po pierwsze roznoszą się po jamie ustnej i zakażają pozostałe zdrowe zęby, po drugie w ciąży leczy się każdą bakterie żeby jak najszybciej się jej pozbyć z organizmu matki.
    Byłam dwa tygodnie temu na przeglądzie u dentysty. Takim rutynowym jak co roku, nic mnie nie bolało. Okazało się że mam niewielki ubytek. Bezwzględnie kazałam sobie wyleczyć. Na szczęście mój dentysta jest doświadczonym lekarzem z bieżącymi informacjami medycznymi i nie zakładał w ogóle opcji że będę chodzić w ciąży z próchnicą.
    Ja bym tego im nie odpuściła. Powinni wyleczyć Ci zęba

relgi09kukfprg92.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Chyba 56 najlepsze na początek, ale też wiadomo że różnią się wielkością w zależności od producenta. Ja mam już pierwsza partie moich 44-50 wyprane i wyprasowane, takie to wszystko tycie i słodkie. Nie mogę się nacieszyć 😍
    A u Ciebie porod planują na 37 tydzień? Ja mam za tydzień wizytę i dowiem się, czy łożysko się podniosło. Jeżeli nie, to będę mieć cesarkę 37+0. I tak się zastanawiam nad rozmiarem ubranek. Na razie mam głównie 56, ale na ostatnim USG waga malucha w 92 centylu😱 Może poczekam i zobaczę, jak będzie teraz.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • Gratka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmaleńka ja właśnie zakończyłam dziś leczenie kanałowe zęba. 3 wizyty 2 ze znieczuleniem, zatrucie zęba, plomba itd wszystko oprócz zdj rentgenowskiego. Prywatnie. Jak poszłam po nieprzespanej nocy z bólem zęba na NFZ to otwierała mi go na żywca (oby nigdy wiecej) ponieważ nie mają tam specjalnego znieczulenia dla ciężarnych. Na pewno leczenie to mniejsze zło niż jakby się miały bakterie rozprzestrzeniac. Jedynie z czym miałam problem na fotelu to to że robilo mi się słabo ponieważ fotel prawie na leżąco. Co jakiś czas była przymusowa przerwa a ja musiałam usiąść 😂. Ale daliśmy radę

f2w3skjojj1fj9kq.png

klz98ribo229snxh.png

11.03.2020 - Alicja 3500g, 57cm
    11.2018 - Julia 8 tc [*]
    33lata
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do paniki itp to napisze tylko ze inne podejście jest u kobiet który mają na swoim koncie stratę dziecka /dzieci, osób które starają się x czasu.

• iriiska Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2019, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:

Małymi kroczkami do przodu, pierwszy cel 32 tydzień :) zmian w płci nie ma i mam nadzieję że już nie będzie, czekamy na Basię i Jakuba :(

Gratka, talku, syllwia91, kate2friend, Makt lubią tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2019, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    A u Ciebie porod planują na 37 tydzień? Ja mam za tydzień wizytę i dowiem się, czy łożysko się podniosło. Jeżeli nie, to będę mieć cesarkę 37+0. I tak się zastanawiam nad rozmiarem ubranek. Na razie mam głównie 56, ale na ostatnim USG waga malucha w 92 centylu😱 Może poczekam i zobaczę, jak będzie teraz.
    Tak, 37 to max. Moi są ok 50 centyla i w sumie bliźniaki rzadko kiedy przekraczają 3 kg. U Ciebie pewnie to 56 będzie ok :)

Olalasz lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2019, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche chyba nie macie wyobrazenia z tymi rozmiarami mam wrazenie. 56 i 62 to wiekszosc zalozy na 1/3 miesiac 😀 O ile dziecko nie urodzi sie dl na 60 cm i z waga ponad 4 kg to raczej 50/56. Zalezy jeszcze jakiej firmy, 50 z hm jest duza o spokojnie kazdy normalnej wielkosci noworodek wejdzie 😀

Dorjana, White Innocent, Coleen lubią tę wiadomość

‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ