X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Bardzo, bardzo się ciesze, że dzidzius rośnie zdrowo! ♥️
    Ja na przeziębienie w ciazy biorę ten prenalen do picia. Generalnie ja mocno wyczuwam czosnek w nim, ale już kilkakrotnie mnie postawił jak coś mnie brało 🙈
    Oo to nie słyszałam o nim,jutro się chyba muszę w niego zaopatrzyć bo przez ten katar to mam wrażenie jakbym zdychała już...

• Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Hej dziewczyny:)melduje się po wizycie;)wszystko z maleństwem jest dobrze,wszystkie parametry w normie:)za to mnie dopadł dziś mega katar i ledwo żyję:/a i potwierdzone na 100%będzie 2 dziewczynka😀
    Wspaniałe wiadomości!🫶 gratulacje zdrowej dziewczynki! A dla Ciebie dużo zdrówka, oby szybko przeszło ❤️

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 26 października 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi88 wrote:
    Pozbyłam się mdłości to przyszło drętwienie rąk, które nie daje mi spać w nocy. Od 3 tygodni śpię w nocy po max 2-3 h w sumie ... w ciągu dnia też nic lepiej, nie mogę za dużo i wysilkowo robić bo od razu drętwieją. Mam zlecone wykonanie badań krwi, wizytę u neurologa, żeby sprawdzić co się dzieje, bo ćwiczenia zlecone przez fizjo niewiele pomagają 😢.
    Dodatkowo wcześniej na badaniach wyszło mi, że mam aktywnego wirusa HCV ( nie mam pojęcia gdzie bym się tym zaraziła). Wizytę u zakaźnika mam teraz we wtorek w celu konsultacji wyników. Wiem tylko tyle, że leczona będę mogła być dopiero po zakończeniu laktacji. Natomiast ryzyko zakażenia małego wynosi do 5%.
    Kurcze, pamiętam jak właśnie u nas w październikowych mamach 2022 jedna z dziewczyn też skarżyła się na drętwienie rąk, nie wiem co było przyczyną, w każdym razie po porodzie jej to przeszło i wszystko wróciło do normy. Oby Tobie przeszło szybciej, może neurolog coś na to zaradzi. Daj też koniecznie znać co Ci powiedział zakaźnik na to HCV. Tule mocno!

Wysłany: 27 października 2023, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ediii91 wrote:
    Wspaniałe wiadomości!🫶 gratulacje zdrowej dziewczynki! A dla Ciebie dużo zdrówka, oby szybko przeszło ❤️
    Dziekuje😘

• anaa174 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2023, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno nie zaglądałam na forum ale powracam i to od razu z pytaniem, bo zaraz zeswiruje.

Od początku ciąży, właściwie do końca 1 trymestru piłam kawę. Pytałam o kawę moja lekarkę zaraz na pierwszej wizycie i stwierdziła że mogę sobie ja nadal pic, byle nie przesadzać (1 z ekspresu). Na prenatalnych lekarz mnie strasznie zjechał za kawę i kazał od razu odstawić.

Powiedzcie proszę, że nie tylko ja tak piłam kawę i że u Was nie miała ona na nic wpływu.
    czuję się na maxa oszukana przez lekarkę, wychodzi na to że wszystkie "zalecenia" trzeba samemu weryfikowac... do tego teraz mam ogromne wyrzuty sumienia i zwyczajnie boje się o dziecko 🥺 im więcej czytam i szukam, tym gorzej.

Po prenatalnych wszytko ok, z USG i badań zdrowy chłopczyk. Za niecałe 2 tygodnie idę na połówkowe.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:
    Hej dziewczyny, dawno nie zaglądałam na forum ale powracam i to od razu z pytaniem, bo zaraz zeswiruje.

Od początku ciąży, właściwie do końca 1 trymestru piłam kawę. Pytałam o kawę moja lekarkę zaraz na pierwszej wizycie i stwierdziła że mogę sobie ja nadal pic, byle nie przesadzać (1 z ekspresu). Na prenatalnych lekarz mnie strasznie zjechał za kawę i kazał od razu odstawić.

Powiedzcie proszę, że nie tylko ja tak piłam kawę i że u Was nie miała ona na nic wpływu.
    czuję się na maxa oszukana przez lekarkę, wychodzi na to że wszystkie "zalecenia" trzeba samemu weryfikowac... do tego teraz mam ogromne wyrzuty sumienia i zwyczajnie boje się o dziecko 🥺 im więcej czytam i szukam, tym gorzej.

Po prenatalnych wszytko ok, z USG i badań zdrowy chłopczyk. Za niecałe 2 tygodnie idę na połówkowe.
    Witaj. Chyba mala kawa nie zaszkodzi dziecku. Tu chyba chodzi o kofeinę ? Ja np nie pije kawy. Ale myślę że dziewczyny tu Ci udziela więcej inf bo może piją. Według mnie powinnaś byc spokojna. Gratuluje chlopaka

anaa174 lubi tę wiadomość

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy bierzecie magnez ?

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 27 października 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję jedną kawę dziennie, choć nie codziennie. Nie robię też mocnej tylko zwykłą lub słabą. Nie pytałam lekarza, ale uważam że wszystko jest dla ludzi i jeśli pijesz z umiarem to nie powinno zaszkodzić, nikt mi też nie zabraniał.
    Biorę magnez 2-3 razy dziennie, bo tak mi kazał lekarz. Staram się omijać posiłki z żelazem, żeby nie zaburzać wchłaniania przy mojej anemii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2023, 19:59

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Dziewczyny a czy bierzecie magnez ?
    Hej:)mi teraz lekarz zalecił 2 razy dziennie brać

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2023, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a takie głupie pytanie. Czy was czasem też coś kluje w pochwie? Oczywiście to przechodzi za chwilę. Ale.jwstem ciekawa czy ja jestem taka pechowa ze co chwila coś tam się dzieje ?

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 27 października 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm, w pochwie raczej nic nie czuję, ale ogólnie kłuje mnie podbrzusze, pobolewa czasem, lekarz powiedział że to normalne.

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • anaa174 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Dziewczyny a takie głupie pytanie. Czy was czasem też coś kluje w pochwie? Oczywiście to przechodzi za chwilę. Ale.jwstem ciekawa czy ja jestem taka pechowa ze co chwila coś tam się dzieje ?
    Ja czasami czuję takie jakby pulsowanie/kłucie
    A czujecie już ruchy? U mnie nie było nic, czasem coś zakłuło w podbrzuszu, a od wczoraj zdarzają się momenty takich serio kopniaków 😅

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 października 2023, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:

Ja piję kawę też praktycznie od początku. Ograniczam się do jednej dziennie i uważam, że to nie jest wielka zbrodnia 🙈

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 października 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:

Mnie tak kłuje w srodku dosyć często🙈 Na początku się tym stresowałam, a teraz przeszłam nad tym do porzadku dziennego, skoro dziecko zdrowe i szyjka macicy w porzadku :)

• anaa174 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Ja piję kawę też praktycznie od początku. Ograniczam się do jednej dziennie i uważam, że to nie jest wielka zbrodnia 🙈
    Bardzo mnie to podnosi na duchu, dzięki 😌

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 października 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:
    Bardzo mnie to podnosi na duchu, dzięki 😌

Nooo mysle, że nie powinnaś się zadręczać 🙈 Ja to w ogóle wychodze z założenia, że jakby tak ciąże były wrażliwe na wszystko to by się mało kto urodził 🙈 A popatrz jak dawniej, gdzie w ogóle nikt nie słyszał o suplementacji, USG i w ogóle i dzieci żyją i mają się dobrze 😀

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi88 wrote:
    Obserwuje co piszecie, ale jakoś brak mi sił na pisanie. Ostatnio nie potrafię cieszyć się ciążą, mam tylko nadzieję, że u synusia wszystko ok, ale to musze poczekać do 6 listopada do wizyty...

Tez mam taki nastrój i tez czekam na 6.11 na połówkowe 😅 z niewyjaśnionych przyczyn zjazd nastroju i przejmowanie się czy wszystko na pewno ok..
    Co do kawy to Ja tez pijam kawę, może nie codziennie ale zdarzy mi się. Nie wiem czemu lekarka tak Cię nastraszyła, jest jasno określone, że kawa czy herbata jest Ok, ale właśnie w ograniczonej ilości. Także nie obwiniaj się !

Co do magnezu to biorę 3x1 tabletkę.

Hehe dobrze, że zadajecie te pytania o boleści i kłucia, mnie też się zdarzają.

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2023, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:

Hej! Fajnie, że wróciłaś :) niepotrzebnie się denerwujesz. Kawa jest akceptowana w ciazy w rozsądnych ilościach (200-300mg max) ja pije kawkę codziennie rano, z ekspresu łagodną latte . Wszystko dla ludzi, tylko z umiarem:)

Wysłany: 27 października 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Mnie jako tako nie kluje, natomiast czuje ból po prawej stronie w spojeniu łonowym, takie uczucie jak bym się tam uderzyła.
    Magnez biorę 1 lub 2 tab dziennie, biorę Magne b6 forte.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2023, 22:42

Wysłany: 27 października 2023, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:

Lekarz dupa i nie zna wyników badań w takim razie. Do 200mg kofeiny dziennie jest dawką w pełni bezpieczną w ciąży! Nic się nie martw, nie zrobiłaś nic złego☺️

anaa174 lubi tę wiadomość

‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ