X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Niby odetchnelam ale mając z tyłu głowy to co było w 1 ciazy to już co wizyta będzie lekki stres.Co do porodu to ja mialam indukcję porodu i wspominam bardzo dobrze😊gdyby nie cięcie krocza to niewiedzialabym że urodzilam 😊i chyba dlatego tylko zdecydowaliśmy się nad dziecko tak szybko.Porownywalam sobie wagę Jagody i teraz malutkiej to mała jest już lekko większą od starszej😄więc chyba nie chce być gorsza 😀😀
    Właśnie zastanawiam się czy każdy poród SN kończy się cięciem krocza. Bardzo chciałabym tego uniknąć 🙈

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 18 listopada 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie każdy, ale podobno często to praktykują żeby przyspieszyć akcję, a później wiadomo my gorzej do siebie dochodzimy.

Wiem, że są masaże krocza w ciąży, które mają pomóc przygotować ciało do porodu, ale to dopiero na późniejszym etapie.

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2023, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ediii91 wrote:
    Właśnie zastanawiam się czy każdy poród SN kończy się cięciem krocza. Bardzo chciałabym tego uniknąć 🙈
    Nie wiem,najgorzej było do momentu ściągnięcia szwów potem było już z górki 😁ale ja ogólnie bardzo szybko doszłam do siebie po porodzie.Mam nadzieję, że 2 poród też będzie w miarę szybki i że szybko dojdę do siebie.A ty jak rodziłaś córkę?SN czy CC?

• Emi88 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2023, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny 🙂 jak tam samopoczucie? U mnie ostatnio jakoś kiepsko, chyba przez brak snu i pogodę za oknem... 😔.
    Byłam dzisiaj na rezonansie głowy i angiografii mri tętnic głowy ( moja siostra miala naczyniaka głowy i muszę sprawdzić czy ja też tego nie mam). I powiem Wam, że jak dla mnie to jest strasznie nieprzyjemne badanie. Przez pół godziny leżysz nieruchomo, gdzie mi drętwieją palce, a nie mogę nimi ruszyć. Do tego hałas ( różne stukanie, trzaski itp.) Wiktor to mi tak tańczył w brzuchu, że masakra 🙈.

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2023, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ediii91 wrote:

Kiedyś czytałam, że niestety w Polsce to czesto nacinają krocze nawet jesli nie do końca trzeba… I że nadal jesli chodzi o porody to jesteśmy daleko, daleko w tyle jesli chodzi o standardy i podejście do pacjentek.
    Chociaż mam nadzieje, że to tylko strach ma duże oczy i nie będę musiała się przekonać o tym na własnej skórze. Mimo że kiedy wylądowałam na ginekologii z tym zatrzymaniem moczu to trafiłam na takiego lekarza, że chyba w zyciu nie czułam się tak niekomfortowo — badanie przy otwartych drzwiach, opryskliwe komentarze i inne rzeczy, o których już wole nie wspominać 🙈

Emi88, ja tez przez tę pogodę to od dwóch dni chodzę jak zabita. Dzisiaj wyciągnęłam już zimowe ciuchy, bo taki ziąb, że masakra.
    A co do rezonansu to faktycznie nieprzyjemne. Niby nic, a wkurza jednak i mocny dyskomfort.

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pogoda też trochę dobija, czuję się zmęczona i śpiąca 😅 w tym tyg zaczęły się bóle pleców jak dłużej siedziałam w pracy ..

Rezonans faktycznie brzmi średnio, dobrze że masz to już za sobą 😢

11.07.23 - ⏸️
    28.08 - 10t4d ❤️
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Mnie pogoda też trochę dobija, czuję się zmęczona i śpiąca 😅 w tym tyg zaczęły się bóle pleców jak dłużej siedziałam w pracy ..

Rezonans faktycznie brzmi średnio, dobrze że masz to już za sobą 😢

Tak, mi też już zaczynaja doskwierać bóle pleców i coraz gorzej mi przyjąć wygodna pozycje 🙈

A powiedzcie mi dziewczyny. Może to jeszcze odległy czas, ale wybierałyście już sobie położna? Ja właśnie jutro mam dzwonic, bo nie chce brać tej z ośrodka, którą się tam deklarowało jak miałam 18 lat 😂

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapominam o tym forum, ciągle zaglądam na staraczki.

Ja 1 dziecko rodziłam sn i trochę pękłam więc też miałam 4 albo 5 szwów (rozpuszczalne one szybko same odpadają, ale wiadomo dyskomfort był) i teraz mam nadżerkę w tym miejscu gdzie było pęknięcie 🤷🏼‍♀️ i po porodzie pewnie się za to wezmę.

Ja uważam, że lepiej naciąć niż niekontrolowanie pęknąć do odbytu, czasem po prostu trzeba.

🩷
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Tak, mi też już zaczynaja doskwierać bóle pleców i coraz gorzej mi przyjąć wygodna pozycje 🙈

A powiedzcie mi dziewczyny. Może to jeszcze odległy czas, ale wybierałyście już sobie położna? Ja właśnie jutro mam dzwonic, bo nie chce brać tej z ośrodka, którą się tam deklarowało jak miałam 18 lat 😂

Jeszcze nie, a chodzicie już do szkoły rodzenia ?? Zapisywałyście się już ? Ja właśnie nad tym myślę.

11.07.23 - ⏸️
    28.08 - 10t4d ❤️
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za miesiąc wybieram się do szkoły rodzenia.
    A dzwoniłam do położnych u mnie to w sumie stwierdziły że jak mam ochotę to mogę do nich przyjść, zadać pytania i porozmawiać, a jak nie to nawet po porodzie mogę złożyć deklarację. Szczerze nie wiem po co te położone są 🙈

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak to u ciebie wygląda gl? Ile trwa szkoła? Zajęcia online i stacjonarnie ?

11.07.23 - ⏸️
    28.08 - 10t4d ❤️
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Za miesiąc wybieram się do szkoły rodzenia.
    A dzwoniłam do położnych u mnie to w sumie stwierdziły że jak mam ochotę to mogę do nich przyjść, zadać pytania i porozmawiać, a jak nie to nawet po porodzie mogę złożyć deklarację. Szczerze nie wiem po co te położone są 🙈

No one sa po to, bo ktoś Ci potem po porodzie przychodzi do domu i tam niby instruuje co robić z bobasem 🙈 Jako że ja sie spodziewam pierwszego dziecka to nie ukrywam, że pewnie takie wizyty będą dla mnie wartościowe, a ponoć przy porodzie trzeba podać dane swojej położnej. Przynajmniej u nas w szpitalu tak to funkcjonuje 😅

Ja sie nie zapisywałam nigdzie, ale ta położna co bym ją chciała to prowadzi zajęcia i pewnie sie wybiorę, tak nawet z ciekawości 🙈

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2023, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dawno mnie tu nie było. Aż musze was nadrobic . Pozdrawiam z krzywej cukrowej. U nas narazie odpukać wszystko dobrze. A z samopoczuciem różnie bywa. Jeśli chodzi o położna to ja chyba dzis będę dzwonić do mojej. W sumie to ona przychodzi tez w ciazy do pacjentek. Ustala plan porodu. A i witam sie w 25 tc.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    No one sa po to, bo ktoś Ci potem po porodzie przychodzi do domu i tam niby instruuje co robić z bobasem 🙈 Jako że ja sie spodziewam pierwszego dziecka to nie ukrywam, że pewnie takie wizyty będą dla mnie wartościowe, a ponoć przy porodzie trzeba podać dane swojej położnej. Przynajmniej u nas w szpitalu tak to funkcjonuje 😅

Ja sie nie zapisywałam nigdzie, ale ta położna co bym ją chciała to prowadzi zajęcia i pewnie sie wybiorę, tak nawet z ciekawości 🙈
    No właśnie nie wiem jak one widzą to przychodzenie po porodzie, bo powinny być u mnie chyba 48 h po wyjściu ze szpitala, a tu mi mówią że dopiero po porodzie mogę sobie deklarację złożyć. To kiedy one przyjdą? Bez sensu 🙈 A nie ukrywam, że ta pierwsza wizyta pewnie będzie dla mnie najbardziej wartościowa.
    Jeszcze nie za bardzo orientuję się o co chodzi z planem porodu, więc pewnie pójdę je o to dopytać.

Makaron, ja się zapisałam na szkołę rodzenia weekendową - po bodajże 5 h dziennie. Miałam ogólnie problem z terminem, bo ten grudzień jest optymalny, a u mojego męża w pracy grudzień to akurat najcięższy miesiąc w roku, w którym mogą się zdarzyć nadgodziny i praca w weekendy :/

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    No właśnie nie wiem jak one widzą to przychodzenie po porodzie, bo powinny być u mnie chyba 48 h po wyjściu ze szpitala, a tu mi mówią że dopiero po porodzie mogę sobie deklarację złożyć. To kiedy one przyjdą? Bez sensu 🙈 A nie ukrywam, że ta pierwsza wizyta pewnie będzie dla mnie najbardziej wartościowa.
    Jeszcze nie za bardzo orientuję się o co chodzi z planem porodu, więc pewnie pójdę je o to dopytać.

Makaron, ja się zapisałam na szkołę rodzenia weekendową - po bodajże 5 h dziennie. Miałam ogólnie problem z terminem, bo ten grudzień jest optymalny, a u mojego męża w pracy grudzień to akurat najcięższy miesiąc w roku, w którym mogą się zdarzyć nadgodziny i praca w weekendy :/

Oj to nie wiem jak to u Was wyglada 🙈 Z tego co rozmawiałam właśnie z koleżankami to wszystkie polecały tę położną, bo właśnie przychodzi po porodzie kilka razy, jest pod telefonem i ze q ogóle super babka. No i że na pewno już stawiając się na poród trzeba podać dane do swojej położnej środowiskowej 🙈 Może dopytaj kogoś jeszcze dla pewności, żebyś nie została na lodzie :)

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak informacyjnie, że ja już wypełniłam deklaracje na położna i od czwartku zaczynam takie spotkania, na których będziemy omawiać różne rzeczy związane z porodem :)
    I właśnie z tego co mi tłumaczyła ta Pani to opieka obowiązuje w trakcie ciazy i po porodzie, ale nawet jak ilość spotkań tych oficjalnych się już skończy, to śmiało można do niej dzwonic o poradę. I w ogóle super babka, bo już mi podpowiedziała, że powinnismy z partnerem iść do urzędu stanu cywilnego i złożyć oświadczenie o jego ojcostwie, bo bez tego np. gdybym musiała zostać w szpitalu to on by nie mógł wziąć dziecka ze szpitala samemu, nie udzielą mu informacji o stanie zdrowia dziecka i nie będzie mógł go zarejestrować w urzędzie. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że tak to funkcjonuje i myślałam, że przy porodzie powiem kto jest tatą i tyle 😅

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2023, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Ja tak informacyjnie, że ja już wypełniłam deklaracje na położna i od czwartku zaczynam takie spotkania, na których będziemy omawiać różne rzeczy związane z porodem :)
    I właśnie z tego co mi tłumaczyła ta Pani to opieka obowiązuje w trakcie ciazy i po porodzie, ale nawet jak ilość spotkań tych oficjalnych się już skończy, to śmiało można do niej dzwonic o poradę. I w ogóle super babka, bo już mi podpowiedziała, że powinnismy z partnerem iść do urzędu stanu cywilnego i złożyć oświadczenie o jego ojcostwie, bo bez tego np. gdybym musiała zostać w szpitalu to on by nie mógł wziąć dziecka ze szpitala samemu, nie udzielą mu informacji o stanie zdrowia dziecka i nie będzie mógł go zarejestrować w urzędzie. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że tak to funkcjonuje i myślałam, że przy porodzie powiem kto jest tatą i tyle 😅
    Tak to jest, my braliśmy ślub 3 miesiące przed porodem żeby mieć z głowy papierologie. No i z perspektywy czasu cieszę się, że mamy to z głowy bo z małym dzieckiem nie mielibyśmy potem kiedy wziąć ślub a teraz jest znowu drugie w drodze i też nie było by jak i z kim zostawić to pierwsze nawet.

Znajomi tak planowali ślub po pierwszym dziecku, a mają już 4 dzieci i za każdym razem latanie i załatwianie ojcostwa a dalej ślubu nie wzięli bo się odciągnęło.

🩷
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tattyteddy wrote:
    Tak to jest, my braliśmy ślub 3 miesiące przed porodem żeby mieć z głowy papierologie. No i z perspektywy czasu cieszę się, że mamy to z głowy bo z małym dzieckiem nie mielibyśmy potem kiedy wziąć ślub a teraz jest znowu drugie w drodze i też nie było by jak i z kim zostawić to pierwsze nawet.

Znajomi tak planowali ślub po pierwszym dziecku, a mają już 4 dzieci i za każdym razem latanie i załatwianie ojcostwa a dalej ślubu nie wzięli bo się odciągnęło.

No właśnie my mieliśmy różne pomysły, czy nie wziąć samego cywilnego itd, ale potem stwierdziliśmy, że zrobimy to na spokojnie już po porodzie. Wiadomo, życie zweryfikuje, choć mam nadzieje, że jednak się do tego zbierzemy 🙈

• Emi88 Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Jeszcze nie, a chodzicie już do szkoły rodzenia ?? Zapisywałyście się już ? Ja właśnie nad tym myślę.
    Ja od jakiegoś tygodnia chodzę do szkoły rodzenia, i położną też mam z tej szkoły 🙂 Dodatkowo położna ta pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić 🙂

• Emi88 Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2023, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:

Mi położna powiedziała, żeby zabrać do szpitala wniosek o uznanie ojcostwa przed narodzinami. Wtedy nie będzie właśnie takich problemów jak piszesz 😉

‹‹ 44 45 46 47 48 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ