X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 02:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety się starają latami chodzą do ginekologów rozkładają nogi biorą 1000 suplementy żeby tylko były 2 kreski. Odliczają byle do 30 tc ciazy bo wtedy dziecko da radę beż mamy jak poród przedwczesny. A tu wchodzi i pisze jak wspolzyc żeby wyszla okreslona plec. No rozwaliło mnie to.....

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj idę do lekarza, ale na samo USG, bo przez ten antybiotyk i chorobę to nie miałam jak zrobić badań krwi, moczu i krzywej 🙈
    Jednak przed świętami chcieliśmy sprawdzić, jak się synek tam miewa w brzuchu, a badania zrobię po świętach już.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Ja dzisiaj idę do lekarza, ale na samo USG, bo przez ten antybiotyk i chorobę to nie miałam jak zrobić badań krwi, moczu i krzywej 🙈
    Jednak przed świętami chcieliśmy sprawdzić, jak się synek tam miewa w brzuchu, a badania zrobię po świętach już.
    Powodzenia na wizycie. Napewno wszystko jest dobrze. Ciekawe ile waży napewno juz ponad 1 kg

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie jak Wasze maluchy? Który tydzień i jaka waga?

U mnie w pon był 27tc i właśnie kilogram :)

Emi88 lubi tę wiadomość

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Bardzo się cieszę, bo lekarz powiedział, że możemy spokojnie święta spędzać, bo z maluchem wszystko okej. Na 27 tydzień waga 1150 g🙈
    Mamy w końcu zdjęcie połowy buźki, bo się mały zasłaniał rękami, ale dobre i co dla nas 😀 Lekarz się śmiał; że dziecko chętniej pokazuje swoją płeć 🤣

Jutro idę na badania, bo gin zalecił, żeby zrobić tę krzywą przed świątecznym objadaniem się, a skoro nie gorączkuje to mogę robić 😀

Tattyteddy, Emi88, ma_karon07 lubią tę wiadomość

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam suwaczek to widać, sama bez tego zapomniałabym w którym tygodniu jestem. A usg mam 8 stycznia.

Jak się ogólnie czujecie?
    Mi trochę doskwiera huśtawka emocji i wysokie libido, a mąż jak na złość ma blokadę i mnie w ciąży z brzuchem nie chce tykać, taki mam wkur* przez niego 😂 W pierwszej ciąży to samo było od połowy a ja tylko chodziłam wkurw*ona i napalona 😂 On się boi, że zaraz zacznę rodzić 👀

🩷
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tattyteddy wrote:
    Ja mam suwaczek to widać, sama bez tego zapomniałabym w którym tygodniu jestem. A usg mam 8 stycznia.

Jak się ogólnie czujecie?
    Mi trochę doskwiera huśtawka emocji i wysokie libido, a mąż jak na złość ma blokadę i mnie w ciąży z brzuchem nie chce tykać, taki mam wkur* przez niego 😂 W pierwszej ciąży to samo było od połowy a ja tylko chodziłam wkurw*ona i napalona 😂 On się boi, że zaraz zacznę rodzić 👀

Matko. Ja myślałam, że tylko ten problem mnie dotyczy… Mój jak tylko zobaczył, że brzuch rośnie to po prostu stwierdził, że musimy się wstrzymać. Tak jakby cokolwiek miało dziecko dosięgnąć 🤣🤣🤣 Jak on to twierdzi „on tak nie może przy dziecku”🤣
    Już żadnymi sposobami do niego nie dociera nic. Lekarz mówi, że wszystko w porządku, szyjka elegancka, można współżyć, ale weź to przegadaj mojemu chłopu, który ma w głowie, że dziecko na pewno wie, co się tam wyczynia 😅
    Więc witaj w klubie, nie tylko Ty masz takie bolączki ciążowe.
    Cała reszta bez zmian, czyli dobre samopoczucie ogólne i nadal brak większych dolegliwości 🙈

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie, maluch ma około kilograma, więc podobnie jak u was, ale nie znam dokładniej wagi. Lekarz powiedział że dowiemy się dokładniej na prenatalnych.
    Mój akurat nie ma problemu z moim brzuszkiem, oboje byśmy chcieli, ale wcześniej za każdym razem po stosunku było plamienie, a jak plamienie to mam zalecenie na szpital i immunoglobulinę, więc mimo że lekarz pozwala to my się wstrzymujemy, bo oboje wolimy mieć szlaban niż ponowną zabawę w szpital (bo już raz byłam na obserwacji i podaniu immuno). Czekamy aż dostanę dawkę immunoglobuliny, to wtedy zaszalejemy o ile wtedy inne względy pozwolą 🤣

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Ja też po wizycie, maluch ma około kilograma, więc podobnie jak u was, ale nie znam dokładniej wagi. Lekarz powiedział że dowiemy się dokładniej na prenatalnych.
    Mój akurat nie ma problemu z moim brzuszkiem, oboje byśmy chcieli, ale wcześniej za każdym razem po stosunku było plamienie, a jak plamienie to mam zalecenie na szpital i immunoglobulinę, więc mimo że lekarz pozwala to my się wstrzymujemy, bo oboje wolimy mieć szlaban niż ponowną zabawę w szpital (bo już raz byłam na obserwacji i podaniu immuno). Czekamy aż dostanę dawkę immunoglobuliny, to wtedy zaszalejemy o ile wtedy inne względy pozwolą 🤣

To się cieszę, że wszystkie dzieciaczki marcowe mają koło kilograma, bo na początku jak taki był synek większy to się bałam, czy to nie jaki zwiastun cukrzycy 🙈

A to w takiej sytuacji to jak najbardziej zrozumiałe, że się wstrzymujecie. U nas może być hulaj dusza, piekła nie ma, a tu nagle mi chłop sporządniał 🤦‍♀️😂 Śmieje się z niego, że chętnie wróciłabym do tych ognistych etapów starań o potomka 😅

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Mira to waży prawidłowo jak na ten tydzień. A jak się czujesz? Wchodzisz zaraz w 3 trymestr.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Mira to waży prawidłowo jak na ten tydzień. A jak się czujesz? Wchodzisz zaraz w 3 trymestr.
    No ja się czuję dobrze, a nawet powiedziałabym bardzo dobrze, gdyby nie to że teraz to mam trochę depresję, bo martwię się co z tą cukrzycą, ale lekarz powiedział że to wczesna cukrzyca i maluch rośnie w normie, więc na razie wszystko jest ok. A wy jak tam dziewczyny ogólnie samopoczucie?

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 26 i 5 tc. Malutka też waży ponad 1 kg.
    Co do przytulanek to ja akurat nie mam ochoty. Może to przez zmęczenie, bo przychodzi wieczór to jedyne na co mam ochotę to położyć się i zasnąć.
    Poza tym też jakoś się boje. Seksik pomógł nam przy pierwszym porodzie bo rozpoczął akcję porodową, ale wtedy o to nam właśnie chodziło bo miałam mieć indukcję.

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny już na krzywej. Zamieszanie straszne tutaj, jakiś facet robił razem ze mną i zemdlał 🫣

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia, jak tam przetrwałaś krzywą? Mam nadzieję że ty nie zemdlałaś 🫣 Jak dla mnie wypicie tego nie stanowiło jakiegoś problemu, gorzej z wynikiem :D

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina wrote:
    Co do przytulanek to ja akurat nie mam ochoty. Może to przez zmęczenie, bo przychodzi wieczór to jedyne na co mam ochotę to położyć się i zasnąć.
    Poza tym też jakoś się boje. Seksik pomógł nam przy pierwszym porodzie bo rozpoczął akcję porodową, ale wtedy o to nam właśnie chodziło bo miałam mieć indukcję.
    Jak się boisz to nie ma sensu próbować i się stresować. No a właśnie przy mojej cukrzycy kto wie czy nie będą chcieli wywoływać wcześniej porodu, to ja mam nadzieję że też seksik pomoże i obędzie się bez wspomagaczy 🫣 Ale zapomniałam o to zapytać lekarza, ale pewnie będzie wiadomo na późniejszym etapie. Także dziewczyny zgaduję że nie dotrzymam z wami terminu 20 marca 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2023, 11:55

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie Mimisia przetrwałas krzywa? Piłaś cytrynową czy zwykła?. Dziewczyny macie problem ze spaniem w nocy. Budzę się nie raz i nie mogę zasnąć 2 lub 3 h. Ediii91 daj znać co u Ciebie? Dawno się nie odzywalas? Ja się przyznam że jestem po wizycie na IP w pon wylądowałam. Ale sytuacja opanowana. Mam infekcje grzybicza . Dostałam antybiotyk jest dużo lepiej

• Matka-Szajba Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piłam cytrynową, i to jest totalnie inna opcja - bez problemu wypite, wytrzymałam 2h, ani razu nie bylo mi niedobrze, ani razu nie chcialo mi sie spac. Takze git ;-)

Co do snu - ostatni tydzien to jest masakra. Po tym jak lekarz wlaczyl mi Dopegyt (byc moze to nie od tego, ale jakby czas ten sam) z zaśnięciem problemu nie ma, ale wybudzam sie co 2-3 godziny, co powoduje ze wyspanie sie jest nie mozliwe…

preg.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję iż elegancko żyje po tej krzywej. Spodziewałam się czegoś naprawdę gorszego, a oprócz standardowych problemów z pobraniem krwi to nic mi nie dolega :) Czułam się super przez całe badanie i teraz też nic 🙈

A co do snu to ja w sumie od początku ciąży śpię jak dziecko, a rano wstać to dla mnie koszmar 😀 ostatnio miałam tylko jakieś incydenty, że się przewracałam z boku na bok, ale to myślę, że przez chorobę bardziej niż ciążę.

Julka, a to jakie objawy Cię skłoniły do jechania na IP? Jakieś krwawienie, czy coś?

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Melduję iż elegancko żyje po tej krzywej. Spodziewałam się czegoś naprawdę gorszego, a oprócz standardowych problemów z pobraniem krwi to nic mi nie dolega :) Czułam się super przez całe badanie i teraz też nic 🙈

A co do snu to ja w sumie od początku ciąży śpię jak dziecko, a rano wstać to dla mnie koszmar 😀 ostatnio miałam tylko jakieś incydenty, że się przewracałam z boku na bok, ale to myślę, że przez chorobę bardziej niż ciążę.

Julka, a to jakie objawy Cię skłoniły do jechania na IP? Jakieś krwawienie, czy coś?
    Nie Mimisia. Żadnego krwawienia nie miałam. Tylko po kąpieli po toalecie przy podcieraniu zauważyłam mega duzo białego sluzu a na koniec zielonego. Mega się wystraszyłam. Bo nigdy takiej dużej ilości nie miałam. Ale teraz wszystko ok .

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina wrote:
    Ale tak po jednym stosunku zaczęła się sama akcja? Czy codziennie było już na końcówce?
    Właśnie ja mojemu już powiedziałam, że od połowy marca będę się za niego brała codziennie czy on tego chce czy nie, bo nie chcę mieć indukcji znowu. Ma mi w tym pomóc i kropka 🤭
    Ta indukcja to moja trauma i poprzedzający ją masaż szyjki (co z masażem nie ma nic wspólnego), w sumie to to nie wiem czy sam masaż nie był gorszy od porodu, cholernie to boli, kto to w ogóle nazwał że to masaż? To tortury 🤭

🩷
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ