X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby kochana, przykro mi bardzo:( zycze Ci duzo sily i spokoju:*

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2 😞
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    Cross match 29,8 %❌
    NK 14% ❌
    ANA1 - 1:80
    Kariotyp ✅
    Zespół antyfosfolipidowy ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 7+1💔😞😇
    28.04 ----> ❄ 3.2.2 (+ relanium, +neoparin) 7dpt - beta 0,4 😞
  • borsuk Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Abby_ nie usuwaj treści żadnego posta.
    Trzymaj się dzielnie Kochana :*

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby chyba chodzi o to, żeby ktos przejal za nią uzupelnianie terminow z pierwszej strony :/

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• borsuk Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to źle zrozumiałam

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby przytulam Cie mocno bo niestety wiem przez co przechodzisz. Jedynym pocieszeniem dla Ciebie moze byc to ze masz juz w domku dzieciątko wiec wiesz, ze mozesz donosic szczesliwie ciaze, a tym razem po prostu cos przypadkiem poszlo nie tak, maluszek bym widocznie za slaby. Trzymaj sie! Oby obylo sie bez zabiegu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2016, 10:49

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy dziewczyny chudniecie, a ja - jak przez całe życie nie mogłam przytyć, tak od początku ciąży ok. 1 kg, 1,5 kg do przodu. Bardzo się cieszę, bo jestem b. szczupła (waga sprzed ciąży 50 kg, 169 cm), więc chętnie się trochę zaokrąglę. Tyle, że w przeciwieństwie do Was, nie wymiotuję i apetyt mi dopisuje. A już szczególnie jadłabym cały czas mięcho. Śmieję się, że moje dziecko na pewno nie będzie wegetarianinem.

Abby - jest mi ogromnie przykro, ale domyślam się - jako że nigdy nie byłam w takiej sytuacji - że nie mam nawet pojęcia, co czujesz ;(

I też szalenie zmartwiła mnie ta wiadomość - jak tu się cieszyć ze swoich wizyt i USG, kiedy koleżanki z forum tracą swoje pociechy. Niestety poronienie może dotknąć dokładnie KAŻDĄ Z NAS. Tu nie ma żadnej zasady - i to nawet nie na tym wczesnym etapie ciąży, kiedy ryzyko jest większe - do końca ciąży, ba - włącznie z porodem, nie możemy mieć pewności, że nic się nie stanie.

Powiem Wam, że zanim zaszłam w ciążę, byłam pierwsza do pocieszania koleżanek, które poroniły (dwie w tamtym roku): że to się zdarza, że w niektórych krajach do 10 tc nawet się kobiet nie bada, bo poronienia do tego okresu są uznawane za powszechne i naturalne. Bez cienia wahania mówiłam, że usunęłabym płód, który nie rozwijałby się prawidłowo itd.

Tymczasem, kiedy na drugim USG zobaczyłam mini człowieczka, coś się we mnie zmieniło. Jestem daleka od myślenia, że dziecko to cud (choć staraliśmy się z chłopakiem 2 lata i dosłownie w ostatnim cyklu przed pójściem do kliniki leczenia niepłodności - miałam już skierowanie, udało się!), nie nazywam dziecka "fasolką" itd. Ale totalnie zmieniłam swoje myślenie. Nie powiedziałabym już do koleżanki "poronienie? to się niestety zdarza" - bo wiem, że takie słowa nie są żadną pociechą - ba, pewnie nie ma słów, które mogłyby ukoić stratę...

Sorry, że się tak rozpisałam, ale mnie wzięło na sentymenty.

Podsumowując: natura jest okrutna i niestety choćbyśmy chciały, nie przeciwstawimy się jej. I bez względu na to, czy będziemy myśleć o swoich ciążach pozytywnie ("na pewno wszystko będzie dobrze"), czy sceptycznie ("liczę się z tym, że coś może się zdarzyć"), ból przy ewentualnej utracie będzie taki sam.

Trzymam za nas wszystkie kciuki, drogie dziewczyny.
    Jesteśmy silne i damy radę w każdej sytuacji <3

rqkqj11.png
  • Marpati Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mi przykro z powodu straty maluszków, wiem jakie to uczucie bo w zeszłym roku przeżyłam to samo. Mnie najbardziej bolał fakt, że widziałam zarodek na usg w piątek a w niedziele, miałam namacalnie na dłoni :( Teraz jestem mądrzejsza i nie chce znowu tego przechodzić wg mnie lepiej jest żyć w lekkiej niewiadomej, niż się stresować, czy wszystko jest ok, czy rośnie odpowiednio do tygodnia, czy jest serduszko itd Fajnie jest jak się chodzi, widzi się postępy i kończy z różowym dzidziusiem na sali porodowej, ale nie zawsze jest tak kolorowo...

sktjqhi.png
    rfpn987.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrabiam tygodniową nieobecność.
    Abby jest mi strasznie przykro, musisz być silna, masz w domu dzieciątko, które jest bardzo ważne. Nie poddawaj się, na pewno następnym razem wszystko będzie dobrze. Ściskam mocno........

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wchodząc w 8 tydzień mam już 2kg na plusie :/ Z jagódką chudłam, a tyć zaczęłam dopiero w 16 tygodniu.. co to teraz będzie? :/

poronienie jest trudne, ale dla pocieszenia powiem, że zaszłam w ciążę 6 tygodni po poronieniu samoistnym i donosiłam :) Także podreperować się i działać dalej :)

borsuk, chloet, Szczęśliwa Mamusia, AnnaE. lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą wazylam 45 kg,tydzien temu spadło do 43,2 a obecnie 43,9.

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny teraz ja poprosze o pomoc w interpretacji wynikow, odebralam mocz morfologie i glukoze z krwi na czczo. i:
    Glukoza 64,7 mg/dl norma (70-99) w opisie (wskazana kontrola z materialu pobranego na fluorek sodu) ?
    morfologia podwyzszone leukocyty, ponize normy limfocyty,
    moczliczne bakterie, podwyzszone leukocyty
    Czy te odchyly w ciazy to norma?

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• misia_ Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtiii86 wrote:
    Ja przed ciążą wazylam 45 kg,tydzien temu spadło do 43,2 a obecnie 43,9.
    Widzę że nie jestem jedyną chudzina, musimy trochę przytyć bo skąd te dzieci mają czerpać wartości odżywcze jak nam samym ich brakuje .. Tylko jak tu przytyć, może samo się rozkręci?

Abby na pewno niedługo znów będzie w ciąży i wszystko będzie dobrze.

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • Marpati Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukoza w normie, a nie miałaś czasami robić krzywej cukrowej? bo na tej podstawie się ocenia cukier i ewentualnie insulinę (nie wiem jakie miałaś zalecenia od lekarza). Morfologia też wg mnie ok, bo w ciąży zwiększa się ilość leukocytów i jest to norma, tak samo jest z limfocytami, poza tym normy dla ciężarnych są inne, bo krew jest 'rozrzedzona' zwiększa się jej ilość i może czegoś być mniej lub więcej. Co do moczu, ja miałam też bakterie liczne, ale mi powiedziano, ze jeżeli nie ma biała to jest ok, u Ciebie jest podwyższone i lepiej to skonsultować z lekarzem, być może jakiś stan zapalny w pęcherzu masz i sama o tym nie wiesz :)

Zazdroszczę wam, że chudniecie, ja już ok 2kg na +,a ja do filigranowych nie należę :/ z synem przybrałam ok 20kg, a po rozwiązaniu zostało mi tylko 2kg na plusie, więc tragedii nie było :)

sktjqhi.png
    rfpn987.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marpati na razie mialam zrobic tylko glukoze na czczo z krwi, wizyte mam w poniedzialek to sie czegos dowiem czy to jeszcze jest ok, czy jaies dodatkowe badania mi kaze robic. A z moczem mialam od dziecka problemy ciagle mi jakies bakterie i inne cuda tam wychodzily ;/ musze chyba zaczac dobrze i duzo wody pic bo u mnie z tym slabo to mi sie cos przeczysci

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Marpati na razie mialam zrobic tylko glukoze na czczo z krwi, wizyte mam w poniedzialek to sie czegos dowiem czy to jeszcze jest ok, czy jaies dodatkowe badania mi kaze robic. A z moczem mialam od dziecka problemy ciagle mi jakies bakterie i inne cuda tam wychodzily ;/ musze chyba zaczac dobrze i duzo wody pic bo u mnie z tym slabo to mi sie cos przeczysci
    Jesli masz bakterie w moczu to możesz zrobić posiew moczu,czeka się 7 dni. Ja tak miałam zlecone od gin. I dodatkowo dostalam antybiotyk na to i mam cały czas brać iladian dopochwowo. Co do morfologi to masz ok. Ja mam o wiele gorsza morfologię. Zresztą przez nią wyladowalam w szpitalu na tydzień.

• blekitna Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dobrze pamiętam do cukier naczczo w normie jest już od 60 :)

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Dzisiaj miałam na wkładce taki dziwny śluz, koloru kawy z mlekiem, dosyć sporo go było. Gdzieś mi kiedyś śmignęło, że któraś też miała. To nic złego, mam nadzieję?

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    Witajcie dziewczyny. Dzisiaj miałam na wkładce taki dziwny śluz, koloru kawy z mlekiem, dosyć sporo go było. Gdzieś mi kiedyś śmignęło, że któraś też miała. To nic złego, mam nadzieję?
    Mi gin mówił że jeśli pojawi się cokolwiek jakaś plamka bądź śluz inny niż biały to odrazu mam do niego przyjść bądź na oddział na badanie

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mialam. Dostal duphaston a przyczyna jest prawdopodobnie bardzo niski progesteron. Dowiem sie wiecej w poniedzialek na wizycie. Odkad biore duphaston to plamienia ustapily.

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2 😞
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    Cross match 29,8 %❌
    NK 14% ❌
    ANA1 - 1:80
    Kariotyp ✅
    Zespół antyfosfolipidowy ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 7+1💔😞😇
    28.04 ----> ❄ 3.2.2 (+ relanium, +neoparin) 7dpt - beta 0,4 😞
  • Kejma86 Debiutantka

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się melduję po pierwszej wizycie, 8 tydzień leci a maluszek ma 11 mm i serduszko mocno bije. kolejna kontrola za 4 tyg.

Abby bardzo mi przykro, trzymaj się!
    Moja przyjaciółka była na badaniu w 6 tyg, serduszko biło i słuchała tego a na następnej kontroli w 10 tyg płód martwy, brak bicia serca i nic nie urósł od ostatniej wizyty. A tak się cieszyłyśmy że będziemy razem na porodówce leżeć.

w pierwszej ciąży się stresowałam do samego końca, teraz też ale trzeba być dobrej myśli że wszystko będzie dobrze. Lekarz mi mówił, że na poronienia w 1 trymestrze nie mamy wpływu, jak ma się to stać to się stanie i to nie jest nasza wina.

ja w 8 tyg i mdłości od rana do nocy, czasem wymioty, martwi mnie to że mogę jeść tylko tosty z masłem albo bułkę z szynką, zero warzyw, nabiału owoców bo od razu zwracam, już na sam zapach mnie odrzuca. a przed ciążą jadłam pełno nabiału warzyw i owoców :(

chloet, borsuk, Fedra, Tosia 1981, jenny88, Dziunka, kark lubią tę wiadomość

Kejma86

w57vs65gunf2e1i6.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ