X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się w mokrą, zimną środę.
    Nie pisałam kilka dni, ale trochę się dzieje...

Pisałyście o wadze. Moja waga domowa jest dla mnie łaskawsza niż ta u lekarza :P
    Ale wg lekarskiej +4kg. Chyba nie jest źle, jak na 5 miesiąc. Po prostu całkowicie zmienił mi się tryb funkcjonowania. Od lipca mam czas, żeby zjeść, usiąść, poczytać książkę, poleniuchować. Wcześniej tego nie było, ciągle w ruchu, w pracy, na kursie, tup tup tup...

Jednak zauważyłam, że ostatnio (od jakiś 2óch tyg.) nie mam już takiego apetytu... Wcześniej budziłam się głodna, po dwóch godzinach znowu... Teraz już tak nie mam... Nie wiem, czy to dobrze i z czego to wynika...

Również brzuch mnie czasem pobolewa, jak na okres. Ale to jest chwilowe. Słyszałam, że tak może się dziać, więc póki bardzo nie dokucza, to nie zwracam tak bardzo uwagi.

Dziś w Pytaniu na Śniadanie byli w domu u trojaczków jednojajowych. Cudowni, ubrani tak samo... Dla mnie identyczni :)

Za tydzień mam połówkowe... Jeszcze tylko 7 dni... :)

Śniło mi się, że byłam na basenie... Może to znak? Popływałabym, ale boję się, że coś załapię...

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33 wrote:
    Severi - ja parę słów o tej krwi. W pierwszej ciąży na początku plamiłam i krwawiłam i naprawdę stres był duży z tego powodu. Wręcz byłam wyczulona na tym punkcie. Później po pierwszym trymestrze wszystko się skończyło i odetchnęłam z ulgą. Już zapomniałam o tych problemach, aż tu któregoś dnia po prysznicu poszłam zrobić siusiu, podcieram się a tu krew na papierze. Ze łzami w oczach zaczęłam pakować rzeczy do szpitala. Przed wyjściem z domu coś mnie zaczęło szczypać i piec w jednym miejscu. Wzięłam sobie lusterko, żeby zobaczyć co to może być. I co się okazało? Zacięłam się przy goleniu :)
    Może też miałaś jakąś tego typu przygodę, stąd ta krew w moczu ;)
    Dziękuje za odpowiedź, tak pewnie to paznokieć mam długie i mogło się zdarzyć coś drobnego ale pierwszy stres był :)

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata89 wrote:
    Witamy się w mokrą, zimną środę.
    Nie pisałam kilka dni, ale trochę się dzieje...

Pisałyście o wadze. Moja waga domowa jest dla mnie łaskawsza niż ta u lekarza :P
    Ale wg lekarskiej +4kg. Chyba nie jest źle, jak na 5 miesiąc. Po prostu całkowicie zmienił mi się tryb funkcjonowania. Od lipca mam czas, żeby zjeść, usiąść, poczytać książkę, poleniuchować. Wcześniej tego nie było, ciągle w ruchu, w pracy, na kursie, tup tup tup...

Jednak zauważyłam, że ostatnio (od jakiś 2óch tyg.) nie mam już takiego apetytu... Wcześniej budziłam się głodna, po dwóch godzinach znowu... Teraz już tak nie mam... Nie wiem, czy to dobrze i z czego to wynika...

Również brzuch mnie czasem pobolewa, jak na okres. Ale to jest chwilowe. Słyszałam, że tak może się dziać, więc póki bardzo nie dokucza, to nie zwracam tak bardzo uwagi.

Dziś w Pytaniu na Śniadanie byli w domu u trojaczków jednojajowych. Cudowni, ubrani tak samo... Dla mnie identyczni :)

Za tydzień mam połówkowe... Jeszcze tylko 7 dni... :)

Śniło mi się, że byłam na basenie... Może to znak? Popływałabym, ale boję się, że coś załapię...

mi też apetyt spadł więc to chyba normalne, do wc w nocy też już nie wstaję.
    co do pływania to mi lekarka pierwszego kontaktu bardzo polecała, mówiła, że sama do końca ciąży chodziła regularnie a na ewentualne złapanie czegoś to kazała profilaktycznie pić wapno..

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i witam się w 19 tygodniu :) ale to leci :D
    ja mam +2 kg, no ale waga startowa większa niż wy

taka_ja, Vaina, milagro, kark, Anita12, Fedra, Englein lubią tę wiadomość

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no u mnie też już dzisiaj 19 tydzień, extra :)

severi, Vaina, milagro, kark, taka_ja, Anita12, Englein lubią tę wiadomość

16udqqmz4ckx0a7e.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś się umówiłam do innego ginekologa i mam nadzieję że będzie miał detektor bo ruchów nie czuję jeszcze a tamten nie miał :(

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malaczarna07 wrote:
    mi też apetyt spadł więc to chyba normalne, do wc w nocy też już nie wstaję.
    co do pływania to mi lekarka pierwszego kontaktu bardzo polecała, mówiła, że sama do końca ciąży chodziła regularnie a na ewentualne złapanie czegoś to kazała profilaktycznie pić wapno..
    aktualnie mam wrażenie, że jem bo muszę. Obowiązkowo jem śniadanie, bo to mam od małego. Nie ruszę się nigdzie bez śniadania, nie ważne czy czuję głód, śniadanie musi być! Mamusia mnie tego nauczyła i bardzo jej dziękuję :)
    wiem, że pływanie zalecane. ale właśnie te infekcje... i boję się też przeziębienia, mam dłuugie włosy, które się suszy i suszy... a ta pogoda nie sprzyja mokrym włosom. W weekend ma u mnie być trochę cieplej, to może się przejdę na ten basen. Tylko, czy ja wejdę w kostium? :O

coffee lubi tę wiadomość

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z kolei apetyt się poprawił, bo jeszcze do zeszłego tygodnia słabo było z jedzeniem. Waga cały czas szła w dół co mnie niepokoiło, tym bardziej że nie mam żadnej nadwagi, żeby było z czego gubić te kilogramy. Teraz już na szczęście drgnęło i odrabiam straty.

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaina, ja mam nadzieję, że to moje połówkowe nie będzie za wcześnie. Bo ogólnie jak tak czytam o Waszych planowanych wizytach to macie je o wiele później niż ja...
    U mnie to będzie 19 + 6. Ale, jak się umawiałam, że to mówili, że ok...
    Sama już nie wiem, okaże się za tydzień.

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla wszystkich " życzliwych ":
    http://malinowepole.pl/sklep/40-szare-body-moja-mama-nie-potrzebuje-twoich-rad-z-pomaranczem.html

Vaina, kr0pka lubią tę wiadomość

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz robi połówkowe na przełomie 22/23 tygodnia. Mówi, że wtedy wszystko najdokładniej widać i wg niego wtedy pomiary są najbardziej precyzyjne.

W pierwszej ciąży chodziłam na basen, nic na szczęście nie złapałam. Teraz jeszcze nie byłam. Może niedługo się wybiorę.

Ja się cały czas zastanawiam nad tym bezpłatnym usg 4d które teraz w niedziele będzie u mnie. W sumie nie mam potrzeby, żeby iść, bo wszystko teraz wyszło ok, twardnienia ustąpiły, płeć potwierdzona. Tylko, że zawsze chodzę na wizyty do południa jak mąż jest w pracy, a chciałby chociaż raz iść ze mną. Musiałby wtedy brać urlop. No i sobie pomyślałam, że może córkę też zabierzemy niech zobaczy swoją siostrę. To będzie bardzo blisko mojego domu (jakieś 2-3 minuty samochodem), więc tak myślę, że pojadę, wezmę numerek z godziną badania, wrócę do domu a później na wyznaczoną godzinę pojedziemy wszyscy. Bo nie zamierzam kwitnąć tam pół dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 10:58

Magdzia88 lubi tę wiadomość

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mojego gin usg 4d + płyta kosztuje chyba 350 zł...

16udqqmz4ckx0a7e.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka mówiła, że najlepiej jest robić między 21 a 23 tyg. ciąży.

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • befra Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula mam do Ciebie pytanie. Bo na poprzedniej wizycie nie bylas w 100% pewna dziewczynki i dopiero teraz się potwierdziło. A w ilu mniej więcej procentach to było pewno?

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie połówkowe robią miedzy 18 a 22 tc
    Ja ide w 20+1 wiec prawie tak jak ty ata ;) mój gin mówił ze moze byc :)

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• ata89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33, jeśli masz opcję bezpłatnego 4D to może faktycznie spróbuj. Tylko tu chyba dziewczyny pisały, że robią takie od 20 tyg.

Vaina, skoro lekarz przesunął, to chyba wie, co robi :)

malaczarna07, u mnie to też będzie taki koszt. Z tym, że za 4D dopłaca się, gdy udaje się zrobić je w czytelny sposób, co jest bardzo uczciwe.

Klarcia, no właśnie... ile lekarzy tyle opcji... można się pogubić.

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    MatyldaG to groźny ten Twój psiak. Nie boisz się, że dziecko ugryzie?
    Ona nigdy taka nie była, dziś jedziemy z nią do weterynarza bo ewidentnie coś jej dolega nie da się dotknąć w ta łapkę, zawsze myjemy jej łapy po spacerze pod prysznicem to uciekała jak poparzona, przez ta sierść nic się nie da dostrzec musi mieć jakiś stan zapalny albo wbite coś i cierpi i stad to zachowanie. Mam nadzieje ze jej to dziś zbada i coś z tym zrobi.
    Każdy pies może ugryźć nie można mieć 100% zaufania, ale zobaczymy w praniu jak juz będą dzieci jak to wyjdzie. Normalnie ona jest przytulas a nie groźny pies :)

Anita12 lubi tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Kasiula33 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, w procentach mi nie podawał. Jednak ten mój lekarz za dużo nie mówi, szczególnie jak czegoś nie jest pewien, więc skoro mi powiedział, ze raczej będzie dziewczynka, to w sumie mu wierzyłam. Z tym że to był 14 czy 15 tydzień i powiedział, żeby córce jeszcze nic nie mówić (wiedział, że bardzo chce siostrę) bo jak w razie czego coś tam jeszcze wyrośnie to żeby płaczu nie było :) No i z mężem też ustaliliśmy, że póki się drugi raz nie potwierdzi to córce nie mówimy, ani też nie rozmyślam jeszcze nad imieniem. Teraz w każdym razie jak miałam usg to pokazał mi wyraźnie - wargi sromowe jak na dłoni.

cb7wrjjg2xwst8gl.png
    wnidkrhmvx206lqo.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata89 wrote:
    Kasiula33, jeśli masz opcję bezpłatnego 4D to może faktycznie spróbuj. Tylko tu chyba dziewczyny pisały, że robią takie od 20 tyg.

Vaina, skoro lekarz przesunął, to chyba wie, co robi :)

malaczarna07, u mnie to też będzie taki koszt. Z tym, że za 4D dopłaca się, gdy udaje się zrobić je w czytelny sposób, co jest bardzo uczciwe.

Klarcia, no właśnie... ile lekarzy tyle opcji... można się pogubić.

No ja się w każdym razie umówiłam w połowie 21 tygodnia.

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi ginek mowil ze to polowkowe mozna wykonac od 18 do 22 tygodnia (ale skonczonego nie rozpoczetego) a najlepiej miedzy 20-22 bo wtedy najwiecej widac.
    ja bede miec 21+1 (jak dobrze licze :P)

Mimi86 lubi tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

‹‹ 641 642 643 644 645 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ