!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Myślę, że zawsze jest strach o dziecko. Nadarzyła się dość fajna oferta, dlatego chciałam poznać waszą opinię na temat tego modelu. Na rynku jest teraz tyle wózków, tym bardziej ciężko coś dobrego wybrać.02.03.2021 - Weronisia jest już z nami ❤
Czekamy na Adusie ❤️ -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny za info ad sanco/Nifty.
Trochę się jednak uspokoiłam (usg jest naprawdę Ok, parametry zaniżyło tylko tętno dziecka 148 (w poprzedniej ciąży syn miał tętno 153 i ryzyko wyszło Ok 1:5000
Poczekam jeszcze na pappe, która robiłam w szpitalu i wtedy zadecyduje co dalej -
Cabrera wrote:Dzięki dziewczyny za info ad sanco/Nifty.
Trochę się jednak uspokoiłam (usg jest naprawdę Ok, parametry zaniżyło tylko tętno dziecka 148 (w poprzedniej ciąży syn miał tętno 153 i ryzyko wyszło Ok 1:5000
Poczekam jeszcze na pappe, która robiłam w szpitalu i wtedy zadecyduje co dalejWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 09:54
19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
Becia87 wrote:Powiem ci tak Gdybym wiedziała wcześniej o tych testach Sanco na pewno zrobiłabym go wcześniej bo można robić od 10 tygodnia ciąży dopiero zorientowałam się po wizycie u ginekologa że coś jest nie halo i zaczęłam szukać. I powiem ci że gdyby nie to że lekarz wykrył że coś jest nie halo z moim maleństwem nawet nie wiedziałabym że istnieje coś takiego jak przezierność. Dziewczyny robią Sanco nawet wtedy kiedy USG wychodzi dobrze z tego względu między innymi że nie zawsze wszystko na USG widać a papp-a nie oszukujmy się ale to tylko statystyki i jest naprawdę Moim zdaniem bezsensownym badaniem. Potrafi tylko i wyłącznie zestresować człowieka.
Muszę się z Tobą zgodzić. -
Cabrera i powiem ci jeszcze jedno masz możliwość zrobienia sanco to zrób. Uwierz mi zalowac nie będziesz. Na zdrowych genach masz 1999 zł bo bezpośrednio w klinice płacisz 500 zł więcej. Kod po przelewie przychodzi ci od razu. Ja od prawie 2 tygodni nie śpię, raz nawet że stresu po wiadomościach prenatalnych straciłam przytomność. To nie jest warte tego wszystkiego.
Moim zdaniem i nie tylko moim test sanco powinien być choć w połowie refundowany. Ja nie zdecydowałam się na amniopunkcje ponieważ kilka razy juz poronilam. Jeśli mam możliwość zrobienia czegoś bezinwazyjne to wolę to zrobić a nie ryzykowac.Maaaa lubi tę wiadomość
19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
Becia z racji poronień jesteś teraz obstawiona lekami?👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczkatętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Frelciaa wrote:Becia z racji poronień jesteś teraz obstawiona lekami?19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
Becia nie dostałaś heparyny ?! ani chociaż acardu?
Maaaa ja zrobiłam tylko pappę. Nie planuję innych.Maaaa lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
Frelciaa wrote:Becia nie dostałaś heparyny ?! ani chociaż acardu?
Maaaa ja zrobiłam tylko pappę. Nie planuję innych.19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
Becia87 wrote:Nie. Tylko duphaston i kwas i teraz zaczynam się zastanawiać czy duphaston ma wpływ na przezierność.
Co do badań nipt vs pappa to sama wybrałam opcję nipt. Jak dla mnie lepiej dołożyć pieniądze i badać DNA dziecka. Pappa często wzbudza niepotrzebne emocje.BlackRose 89, Becia87, JaSzczurek lubią tę wiadomość
Córeczko, jesteś moim spełnieniem marzeń. 💕
17.06- FET 3.1.1
6dpt- 29.2; 8dpt- 80.8; 10dpt- 188.4 ; 12dpt- 557.2; 14dpt- 1497; 17dpt- 4795;
19dpt- pęcherzyk z zarodkiem;
28dpt- mamy ❤
38+4tc- mamy nasz Cud 👶 -
Becia87 wrote:Nie. Tylko duphaston i kwas i teraz zaczynam się zastanawiać czy duphaston ma wpływ na przezierność.
Ja mam acard i heparynę "TYLKO" ze względu na jedno poronienie. Duphaston absolutnie nie wpływa na przezierność.
Ja się pappą bardzo nie przejmę, bo to tylko statystyka a wiadomo...statystycznie mam trzy nogi i dwie głowy.JaSzczurek lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
BlackRose 89 wrote:Muszę się z Tobą zgodzić.
Czy to prawda, że przy okazji Nifty pro poznaje się od razu płeć??Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 10:40
-
zokeia wrote:Dałyście mi do myślenia. Skoro jestem umówiona na Nifty Pro, to zrezygnuję z Pappy. Po co ja robić, skoro to starsze badanie, a my chcemy mieć jak największą pewność w naszym wieku, nie tylko statystykę.
Czy to prawda, że przy okazji Nifty pro poznaje się od razu płeć??
Tak. Możesz oczywiście zaznaczyć, że nie chcesz poznawać tej informacji.
-
zokeia wrote:Dałyście mi do myślenia. Skoro jestem umówiona na Nifty Pro, to zrezygnuję z Pappy. Po co ja robić, skoro to starsze badanie, a my chcemy mieć jak największą pewność w naszym wieku, nie tylko statystykę.
Czy to prawda, że przy okazji Nifty pro poznaje się od razu płeć??
Tak. Ja ci powiem tak ja miałam pobrana krew na pappe ale wyników póki co nie mam i nie mam w planach ich odebrać. Dopiero po sanco. Pappa jest przepustką do ewentualnej amniopunkcji. Sam test sanco w przypadku nieprawidłowego wyniku nie jest wyznacznikiem że możesz podać się zabiegowi zakończenia ciąży to jest zabawne i żałosne jednocześnie. Mam wrażenie że to tylko nabijanie kasy na nfz19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
Becia87 wrote:Tak. Ja ci powiem tak ja miałam pobrana krew na pappe ale wyników póki co nie mam i nie mam w planach ich odebrać. Dopiero po sanco. Pappa jest przepustką do ewentualnej amniopunkcji. Sam test sanco w przypadku nieprawidłowego wyniku nie jest wyznacznikiem że możesz podać się zabiegowi zakończenia ciąży to jest zabawne i żałosne jednocześnie. Mam wrażenie że to tylko nabijanie kasy na nfz
Może kiedyś badania typu nipt będą choć w części refundowane.
Pierw chciałam robić pappe ale dla mnie to badanie nie ma większego sensu, niezależnie jaki wynik będzie to w rezultacie może być całkiem co innego -
Lekarz powiedział mi że pappą należy się martwić dopiero jak dzwoni lekarz który obliczał ryzyka i stwierdzi że coś jest nie tak. Jeśli nikt nie dzwoni to znaczy że jest w porządku.👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
nick nieaktualnyDziewczyny, ja nie do końca zgadzam die z tym, jakoby pappa byla badaniem bezsensownym. Oczywiście, to tylko statystyka, ale tylko ona wskazuje ryzyko porodu przedwczesnego!
Dla mnie najbardziej rzetelne jest połączenie dobrego usg (ja robiłam u trzech niezależnych lekarzy, w tym jedno w szpitalu, a jedno u lekarza z certyfikatem) z pappa.
U mnie wszystkie parametry na usg są w porządku (Przeziernosc 1,4, piękna kosc nosowa, ale tez i przepływy w brzuszku i zastawka w sercu - a to markery towarzyszące trisomii 21). Jedyny gorszy parametr to niższe tętno dziecka (148), gdzie 153 byłoby już w porządku. A tętno to akurat wartość zmienna.
Oczywiście uważam, ze sanco/Nifty to super badanie (i chyba trochę żałuje, ze nie zrobiłam go w 10 tc), ale teraz kiedy czekam na wyniki pappy to trochę bez sensu (bo gdyby ryzyko wyszło wysokie (takie naprawdę wysokie), to i tak należy zrobić amniopunkcję, żeby dokładnie określić wadę).
No i zdaje sobie sprawdzę, ze zdrowe geny to nie wszystko. Pozostaje cała anatomia oceniana na połówkowych, ale tez i czynniki niezależne takie jak przepływy w łożysku czy problemy z pępowina.
Także ja to chyba do końca będę się stresowała 😏 -
nick nieaktualnyMaaaa wrote:Frelcia Agika wy robicie jakieś testy z krwi? Ja mam czekać do usg genetycznego i decyzji lekarza w razie wątpliwości