!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Cabraera. Pappe robi się żeby w razie czego mieć podkładkę do amniopunkcji. Jak mówisz pappa to tylko i wyłącznie statystyka. Po wszystkim co się na czytałam jak dziewczyny ryczały w poduszki z wynikami 1:4, 1:7, a nawet 1:2 a okazywało się że po amniopunkcj czy też sanco że z malenstwem wszystko jak najbardziej okej. Wydaje mi się że ja w sumie idealnie to zrobiłam. W piątek pobranie na pappe. W poniedzialek na sanco. Czekam i na te i na te wyniki ale chcę najpierw odebrać sanco żeby już wiedzieć na czym stoję i jak zaproponują mi inwazyjna amniopunkcje bo wyjdzie mi pappa źle to się na to po prostu nie zgodzę. Bo cały czas jestem opisana jako ciąża zwiększonego ryzyka. Więc po co ryzykować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 11:04
19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
Ostatnio lekarz informował mnie, że sam wynik nifty pro też nie jest wskazaniem do terminacji. Najpierw zawsze trzeba zrobić amniopunkcję.
Oczywiście zgadzam się, ze warto robić wszystkie badania, bo właśnie ważne są także przepływy, czy wizualna ocena zdrowia płodu/dziecka.
Nie wiedziałam, że tylko pappa wskaże ryzyko porodu przedwczesnego. Który z parametrów o tym mówi? Jak opisany jest wynik?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 11:02
-
Czyli połówkowe jest bardziej istotne niż pierwsze prenatalne? Jeszcze nie należy się cieszyć jak jest ok?👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczkatętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Cabrera wrote:Dziewczyny, ja nie do końca zgadzam die z tym, jakoby pappa byla badaniem bezsensownym. Oczywiście, to tylko statystyka, ale tylko ona wskazuje ryzyko porodu przedwczesnego!
Dla mnie najbardziej rzetelne jest połączenie dobrego usg (ja robiłam u trzech niezależnych lekarzy, w tym jedno w szpitalu, a jedno u lekarza z certyfikatem) z pappa.
U mnie wszystkie parametry na usg są w porządku (Przeziernosc 1,4, piękna kosc nosowa, ale tez i przepływy w brzuszku i zastawka w sercu - a to markery towarzyszące trisomii 21). Jedyny gorszy parametr to niższe tętno dziecka (148), gdzie 153 byłoby już w porządku. A tętno to akurat wartość zmienna.
Oczywiście uważam, ze sanco/Nifty to super badanie (i chyba trochę żałuje, ze nie zrobiłam go w 10 tc), ale teraz kiedy czekam na wyniki pappy to trochę bez sensu (bo gdyby ryzyko wyszło wysokie (takie naprawdę wysokie), to i tak należy zrobić amniopunkcję, żeby dokładnie określić wadę).
No i zdaje sobie sprawdzę, ze zdrowe geny to nie wszystko. Pozostaje cała anatomia oceniana na połówkowych, ale tez i czynniki niezależne takie jak przepływy w łożysku czy problemy z pępowina.
Także ja to chyba do końca będę się stresowała 😏
Ze względu na wiek to i tak w pappa wyjdzie mi wyższe ryzyko, dlatego robię od razu nifty pro.
-
zokeia wrote:Ostatnio lekarz informował mnie, że sam wynik nifty pro też nie jest wskazaniem do terminacji. Najpierw zawsze trzeba zrobić amniopunkcję.
Oczywiście zgadzam się, ze warto robić wszystkie badania, bo właśnie ważne są także przepływy, czy wizualna ocena zdrowia płodu/dziecka.
Nie wiedziałam, że tylko pappa wskaże ryzyko porodu przedwczesnego. Który z parametrów o tym mówi? Jak opisany jest wynik?zokeia lubi tę wiadomość
19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
agika88 wrote:Ja ide na prenatalne 3.09 i zobaczymy co tam lekarz powie. Jeśli będzie miał jakieś wątpliwości to zrobię SANCO jesli zadnych to nie zrobię nic. Więc SANCO albo tylko genetyczne.
O której godzinie masz 3go? 😁 ja tez mam w ten sam dzień ✊🍀❤️agika88 lubi tę wiadomość
👩Maaa 32
I IVF
👣 24.01 👶♥️ -
Becia87 wrote:Tak ale mając już np nieprawidłowy wynik nifty możesz śmiało się zapisywać na amniopunkcje z mniejszym strachem że w razie komplikacji stracisz zdrowe dziecko.
-
nick nieaktualnyMaaaa wrote:O której godzinie masz 3go? 😁 ja tez mam w ten sam dzień ✊🍀❤️
3go mam 2 wizyty, u swojego lekarza i prenatalne o 18.10
Stresujesz się jakoś bardzo? Ja mam jakiś totalny luz, najważniejsze że serduszko bije. Sprawdzam codziennie przez kilka sekund i resztę dnia mam spokojną, mogę pracować i żyć jak człowiek ;pMaaaa lubi tę wiadomość
-
Frelciaa wrote:Czyli połówkowe jest bardziej istotne niż pierwsze prenatalne? Jeszcze nie należy się cieszyć jak jest ok?
BlackRose 89 lubi tę wiadomość
-
zokeia wrote:Dokładnie, dlatego chciałam zrezygnować z Pappy. Czekam tylko na informację, czy rzeczywiście tylko pappa pokazuje ryzyko przedwczesnego porodu.19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
BlackRose 89 wrote:Ja też
może jeszcze w tym tygodniu się dowiem
Ostatnią dziewczynką w rodzinie byłam ja, prawie 40 lat temu haha
U męża to dwa pokolenia wcześniej, więc jest jeszcze słabiej
BlackRose 89 lubi tę wiadomość
-
agika88 wrote:Ostatnio się właśnie śmiałam że idziemy łeb w łeb
3go mam 2 wizyty, u swojego lekarza i prenatalne o 18.10
Stresujesz się jakoś bardzo? Ja mam jakiś totalny luz, najważniejsze że serduszko bije. Sprawdzam codziennie przez kilka sekund i resztę dnia mam spokojną, mogę pracować i żyć jak człowiek ;p
Ja mam o 11:15 🙂 ja tez dzięki słuchaniu raz dziennie serduszka jestem spokojniejsza...jakoś wewnętrznie czuje ze będzie dobrze 🍀 oby się potwierdziło wszystko za tydzień i później tez 😊✊agika88 lubi tę wiadomość
👩Maaa 32
I IVF
👣 24.01 👶♥️ -
Becia87 wrote:Dominika pappe i tak trzeba zrobić bo amniopunkcji bez pappy nikt nie zrobi. Nie wiem jak to wygląda jesli chodzi o prywatna amniopunkcje. Koszt podobny do sanco.
-
zokeia wrote:Po złym wyniku nifty pro byłabym podobno skierowana na nieodpłatną amniopunkcję w szpitalu.19.06.2012 - Alan
26.02.2021 - Leoś
-
nick nieaktualnyMaaaa wrote:Ja mam o 11:15 🙂 ja tez dzięki słuchaniu raz dziennie serduszka jestem spokojniejsza...jakoś wewnętrznie czuje ze będzie dobrze 🍀 oby się potwierdziło wszystko za tydzień i później tez 😊✊
Kochana, będzie dobrzeCiekawe czy na prenatalnych będzie widać już coś między nóżkami:)
Maaaa lubi tę wiadomość
-
zokeia wrote:Wiem, że obie liczymy na dziewczynki, bo w rodzinie są same chłopaki
Ostatnią dziewczynką w rodzinie byłam ja, prawie 40 lat temu haha
U męża to dwa pokolenia wcześniej, więc jest jeszcze słabiej
Nastawiam się na chłopca ale jak będzie dziewuszka to się popłacze chyba 😂 moi synowie są cudowni i trzeci też będzie bardzo kochany ale zobaczymy co sanco powie 😀
-
nick nieaktualnyZokeia, BlackRose trzymam kciuki za was, byscie obie mialy dziewczynki❤️❤️❤️❤️❤️.
Ja po cichu chcialabym dziewczynke, ale raczej bedzie chlopak. Mam takie przeczucie. Najwazniejsze by malenstwo bylo zdrowe.
Ja ostatnio znowu zle sie czuje, mam bardzo silne bóle pleców. Nie moge brac wiekszosci leków przeciwbolowych, wiec jest kiepsko. Wogole mam znowu dola, ze cos jest nie tak, ze cos pojdzie zle😞😞😞😞😞.
Rany nie chce wam to smeciczokeia lubi tę wiadomość
-
BlackRose 89 wrote:Nastawiam się na chłopca ale jak będzie dziewuszka to się popłacze chyba 😂 moi synowie są cudowni i trzeci też będzie bardzo kochany ale zobaczymy co sanco powie 😀
Ale jakbym mogła doświadczyć bycia mamą córki to byłoby ciekawe. Choć zawsze morzyłam o chłopcach właśnie, nie o córkach. Może dlatego, że organicznie nie znoszę takich typowych dziewczyńskich zabaw, których oczywiście nie musiałabym córce proponowac, ale jednak miałaby koleżanki w przedszkolu i musiałabym przebrnąć przez etap różu, motylków i jednorożców. A to jednak ponad moje siły
Moja chęć posiadania córki wynika z więzi jaką mam z moją mamą. To jest inny rodzaj intymności, przyjaźni i zaufania. Przynajmniej u nas. No z ojcem o seksie, czy byciu kobietą nie pogadamWiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 12:19
JaSzczurek lubi tę wiadomość