!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
dominika405 wrote:Nie ma. Ja od początku ciąży jestem na Duphastonie 3xdz.
Co do badań nipt vs pappa to sama wybrałam opcję nipt. Jak dla mnie lepiej dołożyć pieniądze i badać DNA dziecka. Pappa często wzbudza niepotrzebne emocje.
Ps. Witam się w II trymestrze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 16:12
BlackRose 89, Aga83, dominika405, sisi, Ania81, Cabrera lubią tę wiadomość
-
agika88 wrote:Black- Ja to jestem niemota i chyba nie znajdę wózka... za dużo tego wszystkiego jest
Na szczęście jest jeszcze trochę czasu
Ja mam wózek wybrany i jestem pewna, że go chce ale biorę pod uwagę, że może się zdarzyć tak, że po jakimś czasie dokupię drugą spacerówkę 😀 przy dwóch synach miałam 6 wózków to nie mogę skończyć teraz przy jednym 😂😂😂sisi lubi tę wiadomość
-
Cabrera wrote:Dziewczyny, ja nie do końca zgadzam die z tym, jakoby pappa byla badaniem bezsensownym. Oczywiście, to tylko statystyka, ale tylko ona wskazuje ryzyko porodu przedwczesnego!
Dla mnie najbardziej rzetelne jest połączenie dobrego usg (ja robiłam u trzech niezależnych lekarzy, w tym jedno w szpitalu, a jedno u lekarza z certyfikatem) z pappa.
U mnie wszystkie parametry na usg są w porządku (Przeziernosc 1,4, piękna kosc nosowa, ale tez i przepływy w brzuszku i zastawka w sercu - a to markery towarzyszące trisomii 21). Jedyny gorszy parametr to niższe tętno dziecka (148), gdzie 153 byłoby już w porządku. A tętno to akurat wartość zmienna.
Oczywiście uważam, ze sanco/Nifty to super badanie (i chyba trochę żałuje, ze nie zrobiłam go w 10 tc), ale teraz kiedy czekam na wyniki pappy to trochę bez sensu (bo gdyby ryzyko wyszło wysokie (takie naprawdę wysokie), to i tak należy zrobić amniopunkcję, żeby dokładnie określić wadę).
No i zdaje sobie sprawdzę, ze zdrowe geny to nie wszystko. Pozostaje cała anatomia oceniana na połówkowych, ale tez i czynniki niezależne takie jak przepływy w łożysku czy problemy z pępowina.
Także ja to chyba do końca będę się stresowała 😏Cabrera lubi tę wiadomość
-
agika88 wrote:Dziewczyny, czy wasze otoczenie wie już o ciąży?
Póki co najbliższa rodzina i przyjaciele. Kuzynostwo i cioteczki zostawiamy na później 💁♀️NOVUM, 2020 r. 🔹 29.04- telewizyta wstępna, dr W🔹01.06- wizyta startowa, dr Z🔹 13.06- I wizyta stym.,dr Z-P🔹 15.06- II wizyta stym., dr Z🔹 18.06- punkcja, dr W 🍀 23.06- transfer, blastocysta 4AA
✨6dpt - druga kreska 🙏
✨9dpt - 126,58mlU/ml
✨20dpt- pęcherzyk/ ✨26dpt - ♥️ 03.2021 - Córka 😍😍 ❄️4.1.2
🔹 28.11.2022-wizyta archiwalna
🔹 24.01.2023 - 🍀transfer pod narkozą (duże tyłozgięcie), dr W; beta <1,2 😭
🔹16.02.2023 - histero ➡️ stan zapalny endo, isthmocele🔹16.03.2023 - wizyta startowa, dr W 🔹29.04.2023 - I wizyta stym.,dr Ł 🔹02.05.2023 - II wizyta stym., dr W🔹05.05.2023 punkcja, dr Z, 5 trzydniowcow
🍀 08.05.2023 - transfer trzydniowca, dr Z - beta <1,2 😭
💘Lipiec - kolejne podejście: 🔹
🍀 3.07 - transfer - beta <1,2 😭
🍀 28.07 - transfer - beta <1.2 😭 prog.60… zostały 2❄️🥹
-
zokeia wrote:Dokładnie, dlatego chciałam zrezygnować z Pappy. Czekam tylko na informację, czy rzeczywiście tylko pappa pokazuje ryzyko przedwczesnego porodu.
BlackRose 89, zokeia lubią tę wiadomość
-
zokeia wrote:
Moja chęć posiadania córki wynika z więzi jaką mam z moją mamą. To jest inny rodzaj intymności, przyjaźni i zaufania. Przynajmniej u nas. No z ojcem o seksie, czy byciu kobietą nie pogadamChciałam bardzo takiej dorosłej już przyjacielskiej relacji z córką
No i przeżywanie jej ciąży...
zokeia lubi tę wiadomość
-
Becia87 wrote:Dziewczyny właśnie do mnie dzwonili ze zdrowych genów. To mają rozmach jak ja w piątek prosilam ich o kontakt. Już nawet nie pamiętam w jakim celu. Babka mi powiedziała że wyniki badań na 100% będą w ciągu 9! Dni roboczych ale zazwyczaj są wcześniej. W dupe... Niech się w końcu zdecydują...
Zastanawiam się jeszcze nad jednym. W czasie kiedy byłam już w ciąży a nie wiedziałam jeszcze o tym brałam lek na astme FOSTEX jest to lek sterydowy. Zaraz jak się dowiedziałam o ciąży zaprzestała go brać. Nawet się zastawialam nad tym czy mogło to mieć wpływ na malenstwo.
"Przyjmowanie leku Fostex w czasie ciąży
Brak doświadczenia i dowodów na bezpieczeństwo stosowania gazu nośnego HFA-134a u kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Jednakże badania nad wpływem HFA-134a na reprodukcję i rozwój zarodka i płodu u zwierząt nie wykazały żadnych działań niepożądanych o znaczeniu klinicznym."Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2020, 16:38
sisi lubi tę wiadomość
-
Ania81 wrote:Jeszcze nie, choc kilka razy w ciagu ostatni dni brzuch mi twardnial. Skurcz to nie byl na pewno, bo utrzymywalo sie to stwardnienie dosc dlugo.
Boje sie powtórki tego co bylo z corcia.
Mam zamiar lezec ile moge.
Rozumiem Twoje obawy bo sama miałam skurcze od 24tc, które doprowadziły do rozwarcie a tak na dobrą sprawę nie były dla mnie jakieś bardzo zauważalne.
Teraz mam różne twardnienia i bóle ale szyjka długa i zamknięta, więc się nie martwię na zapas
-
Dziewczyny, nie mogę się doczekać tych waszych wyników nipt. W ogóle bardzo wiele z Was się na to zdecydowało. W mojej poprzedniej grupie tylko jedna dziewczyna robiła
dominika405, BlackRose 89 lubią tę wiadomość
-
JaSzczurek wrote:Dziewczyny, nie mogę się doczekać tych waszych wyników nipt. W ogóle bardzo wiele z Was się na to zdecydowało. W mojej poprzedniej grupie tylko jedna dziewczyna robiła
BlackRose 89 lubi tę wiadomość
Córeczko, jesteś moim spełnieniem marzeń. 💕
17.06- FET 3.1.1
6dpt- 29.2; 8dpt- 80.8; 10dpt- 188.4 ; 12dpt- 557.2; 14dpt- 1497; 17dpt- 4795;
19dpt- pęcherzyk z zarodkiem;
28dpt- mamy ❤
38+4tc- mamy nasz Cud 👶 -
nick nieaktualnyBlackRose 89 wrote:Rozumiem Twoje obawy bo sama miałam skurcze od 24tc, które doprowadziły do rozwarcie a tak na dobrą sprawę nie były dla mnie jakieś bardzo zauważalne.
Teraz mam różne twardnienia i bóle ale szyjka długa i zamknięta, więc się nie martwię na zapas
Ja tez mialam podobnie z córeczka, w 28 tyg dostalam zastrzyki by malej plucka dojrzaly szybciej, polozne i lekarze bylo pewni ze urodze lads chwila. Ale jakos z tymi bolesnymi skurczami dotrwalam do 39 tyg i wtedy wywolywali z powodu cholestazy.
Wolalabym teraz tego nie doswiadczyc znowu -
Dziewczyny czytam Was codziennie ale jakos tak nadal boje sie tu za czesto odzywac...jakis taki strach mnie ogarnal ze ta ciaza to za piekny sen...
nadal nie potrafie sie nia cieszyc...uwierzyc w nia...
Co do otoczenia..wiedzą tylko nasi rodzice i rodzeństwo...ja unikam wychodzenia z domu bo boje sie ze jakby sie cos stalo to nie wytrzymam kolejnych pelnych wspolczucia spojrzen..24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
nick nieaktualnyMisiaa wrote:Dziewczyny czytam Was codziennie ale jakos tak nadal boje sie tu za czesto odzywac...jakis taki strach mnie ogarnal ze ta ciaza to za piekny sen...
nadal nie potrafie sie nia cieszyc...uwierzyc w nia...
Co do otoczenia..wiedzą tylko nasi rodzice i rodzeństwo...ja unikam wychodzenia z domu bo boje sie ze jakby sie cos stalo to nie wytrzymam kolejnych pelnych wspolczucia spojrzen..
Dziś sobie myślę, ku&wa ciągnie mnie cały dzień cała prawa noga i mniej boli prawy cyc, coś się dziejesisi lubi tę wiadomość
-
Kiedy ten pierwszy trymestr zleciał... a tu już drugi
nie mogę się nadziwić ze się udało.
Agika my idziemy jutro na urodziny i zamierzamy powiedzieć przyjaciołom. Zreszta tak po prawdzie musiałabym workowate ciuszki ubrać żeby nie było widać.Maaaa, dominika405, agika88 lubią tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczkatętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻