!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Z pierwszym wyprawkę kompletowałam lipiec, sierpień, rodziłam w połowie września. Jeszcze ostatnią paczkę z apteki odbieralam rano 13 września z lekkimi skurczami (dzień porodu 😂😂). A w przeddzień porodu, miałam ktg, nic się nie pisało, myślałam, że zdążę do Ikei (100km)🤦KJ mam konto na Gemini i tak właśnie robiłam, choć jeszcze coś będę musiała domówić. Ja właśnie rozglądam się w poszukiwaniu regału na książki i puzzle starszaka, bo nie mieścimy z tym.. Z większych mam jeszcze materac i fotelik, ale wybrane, także tylko kupić. Aga nie lubisz ogórka zielonego? Beatti super z wyprawka, ja z praniem i prasowaniem czekam na bezpieczniejszy czas (?) albo mąż to zrobi, choć wolałabym nie, bo to jego słabe strony🙈 KJ zdążysz ze spokojem, a wózek jaki wybrałaś ostatecznie?
-
Straw berry dobrze ze to piszesz:) mój mąż uważa że tylko my mamy tyle gratów dla starszaka
Ja uważam że to norma
teraz chce go ogarnąć powierzchownie a do tematu podjadę systemowo na koniec wakacji/początkiem jesieni. Starszak będzie zaczynał zerówkę to pewnie będzie potrzebne mu biurko.... plus może uda się wtedy przeprowadzić małego gagatka do swojego pokoju ale tu nie mam ciśnienie
zobaczymy
Po dzisiejszym dniu jestem zupełnie spokojna w temacie wyprawki. Nawet gdybym musiała leżeć (tfu tfu) to wszystko mogę zamówić albo ślubny ogarnienajwiększy problem miałby z praniem... bo robienie prania w jego wykonaniu to kliknięcie „start” jak ja wszystko przygotuje a on jest wcześniej w domu
Ale w sytuacji kryzysowej pewnie dałby radę
Wózek wybraliśmy Adamex. Ujął mnie ceną, tym ze w paru sklepach nam go wskazali, że jest polski i że obsługa jest dość analogiczna (tak się przynajmniej wydaje) jak wózka który mieliśmy dla starszakama solidne koła co było dla mnie ważne, poza tym wyglada na dość prosty. Zobaczymy.
-
Oj ja muszę się wziąć w końcu za wyprawkę. Podziwiam dziewczyny,które mają już wszystko ogarnięte. Ja kupiłam przewijak na promocji w ikea,dostaliśmy bujaczek od brata męża i mam ciuszki w wielkim worku i spisane co mam
Nie mam za to spisane czego mi brakuje. Ciągle to wszystko jakoś odkładam. Z ta apteka dobrze,że piszecie może powolutku zacznę zapisywać co potrzebujemy. Ogólnie mamy teraz ciężkie dni w domu bo wszyscy chorzy, podejrzewamy Covida,ale już sami nie wiemy. Pamiętam,że z pierwszym synkiem wszystko miałam gotowe dość szybko,w sierpniu gotowy był już pokój a rodziłam na początku października. Teraz brakuje mi doby, ledwo ogarniam życie domowe
-
Tak ja co chwile cos dodawałam do.koszyka w gemini i uważam , że Cebula tez maja duzo niższe niż w sklepie dlatego wszystko wzięłam z apteki. Ja tez wole mieć wszystko predzej gotowe, zakupy z lista itp.
Strawbeery ja nie lubie kiszonych ani ogórków ani kapusty.
Aaaa kiedyś kiedyś któraś pisała o tym olejku z migdałów czy dla maluszków musi być jakiś specjalny? Bo zamówiłam.taki zwykły nierafionwany w aptece
-
Agnieszka mąż kupił mi olej ze słodkich migdałów w Rossmannie w promocji 50 zł za 500 ml, promo jest do końca roku. Smaruję nim całe ciało co drugi dzień, brzuch i biust codziennie, fajne efekty.Wcześniej miałam vianek, ale już nie dawał rady. Dla noworodka również czytałam, że można dodawać do kąpieli. Adamex w pierwszej ciąży wpadł mi w oko. Teraz byleby był lekki, lekki 😂 no cóż tylko tyle i aż tyle.. Ja spielam się przez problemy, które zaczęły się w zasadzie w połowie ciąży, ale w zasadzie wszytsko internety i można to szybko ogarnąć.
Ilona92 lubi tę wiadomość
-
Uuu to chyba ja jestem najbardziej do przodu bo zostało mi wyprać moje rzeczy do szpitala i spakować torby 😆 z tym, że ja mogę się spodziewać niespodzianek w każdej chwili, więc wolę być przygotowana.
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Ja chciałam taki mały olejek kupić, żeby zobaczyć czy wgl sie przyda. Vian ja sie wcale nie dziwię, że jesteś gotowa ale mam nadzieję, że jeszcze wytrzymasz parę tygodni.
W dzisiejszych czasach mamy plus za zamówienia internetowe i co zabraknie można domówić. A kąpiecie malenstwa w jakiś płynach czy na początku sama woda? -
Ja starszaka kąpałam na początku w Oilatum bo ktoś mi tak polecił. Ale dawałam tego odrobine. Potem przeszłam na zwykły płyn chyba Hipp. Ale młody nigdy nie miał problemów ze skórą. Poza tym używałam tylko krem na odparzenia i nie za każdym razem jak zmieniałam pieluszkę. Chusteczki czy pieluszki używaliśmy właściwie każdej firmy i było ok.
W ojejku ze słodkich migdałów zakochałam się w poprzedniej ciąży. Kupuje po prostu nierafinowany i naturalny w sensie bez żadnych dodatków. Ale póki co zużywam zapasy jakie mam w szafce i stosuje na zmianę wszystko co mam m.in. tą oliwkę co dostałam z Rossmanna. Na młodym nigdy nie testowałam ani żadnych oliwek ani tego olejku ze słodkich migdałów. Po prostu w ogóle nie używałam takich kosmetyków.
Co do wyprawki to ja w sumie tylko wózek chciałam zobaczyć na żywo i chwile nim pojeździć. Całą resztę z czystym sumieniem mogę zamówić przez internet.
A co do prasowania to chyba Wam pisałam że to dla mnie największa kara.... serio wole myć podłogę na kolanach. Poprzednio wypracowaliśmy dwa prania (jedno ja, drugie ślubny) i zastanawiam się czy teraz choć na tyle starczy nam cierpliwości... ale tez myśle sobie ze jak susze wszystko w suszarce to prasowanie nie jest aż tak niezbędne... może sama siebie usprawiedliwiamale generalnie w naszym, pełnym zwierzaków domu ciężko o sterylność. Ślubny schował dziś wózek przed kotami a sierściuchy już zdążyły do obwąchać
poprzednio niby goniłam ale zdażyło mi się przyłapać seniorkę w łóżeczku czekającym na malucha. A teraz to już wiecie... jedne kot śpi z nami w łóżku, drugi ze starszakiem. Tylko psy została kanapa ale to koty go gonią a nie my
-
Ze starszym niestety musiałam sięgnąć po emolienty, bo ok 2-3 msc życia pojawiły się problemy. Olejek mam też nierafinowany, bez parabenow, botanicapharma i zaluje, że wcześniej na niego nie trafiłam. Dla mnie wózek i fotelik były do obejrzenia, reszta bez oglądania 🤷🏻
-
Ja kupiłam jakieś delikatne płyny bo to chyba raczej moje zboczenie, ze lubię delikatny zapach niemowlaka po kąpieli i trochę pianki. Jeśli nie było suchej skory niczym nie smarowałam. Chyba, ze chcecie masować to minimalna ilośc zwykłego nierafinowanej oleju powinna być ok. Ja nawet jak góruje to często jeśli mam ręce w tłuszczu to je smaruje. Efektów spektakularnych z nawilżenia nie ma, ale zawsze coś innego.
Pieluchy jednorazowe w rossmanie są na promo. Chyba 1 i 2 są za 8 zł za opakowanie wiec mam chyba 1 i 2, oby nie uczulały. To najważniejsze. Później zacznę dawać witaminę D , najlepiej chyba kropelki przy takim maluchu mi się sprawdzały. Bawełniane waciki duże mam jeszcze po córce.
Wkładki mam, podkłady mam, wkładki laktacyjne, smoczek, butelki gdyby co po córce bo użyła może jeden dzień jak miałam panieński koleżanki, płyny, mini pasta, kupiłam buteleczki do przelania płynów do mycia, koszule poporodowe mam z coala, bardzo fajna jakość, koszule do porodu zamówiłam taka jakby na zakładkę z tylu, granatowa a z przodu na skos na napy rozpinana, klapki itp mam, szlafrok musze znaleźć, szczotka do zębów do włosów, laktator tez mam bo wylicytowałam i pieniądze wpłaciłam dla dziewczynki od nas z wioski, a i ta lanoline muszę kupić ,
Ciuszki dziś zamówiłam ze smyka, cześć to przyszła wiadomość ze już wysłali 😱aż w szoku byłam, druga cześć z hm. Poczusvic wózek, kosz, przewijak i koniec. No i torbę ogarnąć
Gdyby co na wszelki wielki weźcie swoje leki. Ja pamietam, ze miałam własneKJ2020 lubi tę wiadomość
-
Ilona ja mam jedno auto w kombi, starszy siedzi za pasażerem, drugie moje w sedanie też chyba za pasażerem 😅🤔 teraz szczerze, dałaś mi do myślenia, bo jeszcze nie myślałam zupełnie o tym jak będą rozmieszczeni.... Fotelik chciałabym avionaut pixel 😉
-
No niezły temat rzuciłaś Ilona... mój młody długo siedział z tył ale za pasażerem. Od niedawna w moim aucie siedzi z przodu i pewnie po porodzie tak zostanie. Jakoś nie mam przekonania do maluszka z przodu. Może dlatego ze straszak nigdy tak nie jeździł...Teraz to co innego bo to już duży chłopak
Przez jakiś czas korzystałam z lusterka do obserwacji maluszka. Niby młody lubił jeździć ale ja dość szybko zaczęłam z nim jeździć sama i całkiem sporo. Więc dobrze było moc na niego rzucić okiem
A w ogóle mój starszak mnie kiedyś rozczulił bo stwierdził ze będzie jeździł obok brata z tył żeby się nim opiekowaćIlona92, Agnieszka_s lubią tę wiadomość
-
Moja nadal jeździ tyłem za odszedłem i zastanawiam się gdzie dać fotelik. Czy młoda przerzucić do przodu , na tył dać młodego? Kurde chce podjechac do fotelik info tam na pewno ta rozkmine rozwiążą 😁takiego malucha bym chyba nie chciała z przodu bo to człowiek ciagle by na nie patrzył. Chociaż ja przez pierwsze dwa miesiące ledwo siedziałam wiec nie kierowałam hmmm czekam na beati
KJ2020 lubi tę wiadomość
-
Teraz też się nad tym zastanawiałam, myślę ze jak będę jechać gdzieś sama to wyłączę poduszkę powietrzną i mała będzie jechać z przodu. Bo jakby nie było zawsze można smoczek do buziaka podać i widziec poprostu co się dzieje z dzieckiem. Jak będzie jeździć ze mną któraś że starszych dzieci to raczej z tyłu, któreś zawsze będzie miało na Adę oko. Co do jazdy myślę ze jak już mi się pipka wygoi to na pewno wsiąde do auta choćby na szybkie zakupy sama skoczyć pomiędzy karmieniem. Poza tym niech mąż piłeczkę z dziećmi trochę przejmie dla mojego zdrowia psychicznego. Jakby nie było to w razie czego mleko zostawię odciągniete i już. Z resztą zobaczymy teraz dobrze mi się mówi A później wszystko będzie na opak 😅😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2020, 23:41
KJ2020, Ilona92 lubią tę wiadomość
Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤ -
Hej dziewczyny, widzę że już się szykujecie pomału
kurcze ja jestem w tyle 🙈
Co do wózka to z synem mieliśmy adamex barletta, może i fajny tyle że bardzo ciężki. Sprzedaliśmy szybko 😁 potem była spacerówka joie litetrax 3 a teraz nie wiem jaki wózek wybrać. Patrzyłam na oyster 3 i muuvona razie schizuje i odliczam dni do kolejnej wizyty żeby ta szyjkę sprawdzić...🤦♀️ Byle wytrzymać w dwupaku jak najdluzej. Mam ostatnio taka wodnista wydzielinę, nie za dużo ale podobno ilość wód jest w normie. Zamówiłam papierki lakmusowe i będą sprawdzać pH żeby mieć pewność czy to wydzielina żeby nie męczyć mojej gin non stop 😁
W aucie jak sama jeździłam z synem to zawsze z przodu, tyłem do kierunku jazdy z wyłączona poduszka. Mogłam coś mi zawsze podać i jakoś lepiej tak mi było.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2020, 09:12