X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • Beatti Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ napisałam również bo pisałaś że koleżanka też miała większe NT. U nas NT wyszło ok. Wierzę w to że u Was wszystko będzie dobrze. Zrzucilabym to na brak wyszkolenia u lekarza.

KJ2020 lubi tę wiadomość

Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
    👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
    17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku dziecko ma raczej 'zimno' stąd większe spowiajanie, większe opatulanie. W domu temperatura chyba powinna być na poziomie 20-21 st plus wilgotność 40-60, tak robiliśmy ze starszakiem. Ilona duże dzieciątko, dobrze, że jesteś pod kontrolą. Agnieszka zakładając, że moja gin dobrze wymierzyła młodego idziemy równo 70 centylem. A jakie masz afi? Pij dużo, bo to faktycznie ważne.

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo NT, zdarzały się też przypadki, gdzie badanie było wykonywane zbyt wcześnie, np 11 tc wówczas było wysokie, tydz później w 12 tc już w porządku🤔

Ilona92, KJ2020 lubią tę wiadomość

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    straw_berry wrote:
    Na początku dziecko ma raczej 'zimno' stąd większe spowiajanie, większe opatulanie. W domu temperatura chyba powinna być na poziomie 20-21 st plus wilgotność 40-60, tak robiliśmy ze starszakiem. Ilona duże dzieciątko, dobrze, że jesteś pod kontrolą. Agnieszka zakładając, że moja gin dobrze wymierzyła młodego idziemy równo 70 centylem. A jakie masz afi? Pij dużo, bo to faktycznie ważne.
    Wpisane mam 12, co do picia wody to pilnuje i pije minimum 2 l dziennie ale zazwyczaj kolo 3l samej wody. Powiedział, że jeden parametr jest niżej ale wszystko niby na spokojnie

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_s wrote:
    Wpisane mam 12, co do picia wody to pilnuje i pije minimum 2 l dziennie ale zazwyczaj kolo 3l samej wody. Powiedział, że jeden parametr jest niżej ale wszystko niby na spokojnie
    Hmmm... Patrząc na siatkę afi w 36 tc, masz wod idealnie 👍 ale wywołanie z jakiego powodu i kiedy?

Ilona92 lubi tę wiadomość

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wód płodowych na tym etapie jest mniej. Dziecko jest większe wiec jest mniej miejsca na wody.
    Właśnie przez co wywoływanie? Przez te wody? Ja nie wiem jakie powinny być normy. Nie znam się akurat na tym.
    Mam tez miekka szyjkę i lekarz powiedział, ze nie będzie wsadzać tam jeszcze palcu , sle po następnym ktg na pewno to zrobią. Przypomniało mo się co to za ból 😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2021, 17:14

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie znam, stwierdził, że jakis parametr(czynnik) jest niższy i jak będą dalej schodzić to oddział i będą wywoływać ale szyjki czy rozwarcia mi nie sprawdzał. Kużwa nie mam bladego pojęcia nawet nie wiedziałam o co konkretnie pytać

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_s wrote:
    Ja się nie znam, stwierdził, że jakis parametr(czynnik) jest niższy i jak będą dalej schodzić to oddział i będą wywoływać ale szyjki czy rozwarcia mi nie sprawdzał. Kużwa nie mam bladego pojęcia nawet nie wiedziałam o co konkretnie pytać
    A łożysko w którym stopniu? U mnie w 35 tc w 2, a w pierwszej ciąży było już w 3, stąd obserwacja gin i ktg. Chyba, że coś w pomiarach dzidzia? Nie wiem, ale dobrze, że masz gin, który kontroluje ✊

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Patrząc racjonalnie oczywiście wiem że mamy bardzo duże szanse na zdrowego dzieciaczka ale wiecie jak jest.... coś tam zawsze z tył głowy zostaje. No i jestem przykładem że „książki nie ocenia się po okładce”. Pozornie mam idealną ciąże i w 9mcu ciąży fikam jak kozica. Ale mało kto wie ile już w tej ciąży przeżyliśmy... u nas NT na pewno było powiększone tylko prawdopodobnie minimalnie a ten pierwszy wynik to albo błąd lekarza albo być może zbyt wczesne badanie... ale tak jak pisałam, na żadnym innym etapie nie było nieprawidłowości i tego się trzymam.

Inna sprawa ze być może to wpływa na moje podejście. Bo i w poprzedniej i w tej ciąży, przynajmniej na ten moment tak się wydaje, wszystko co najgorsze spotkało mnie na początku. Wiec jak już to przetrwałam to potem inne, drobne rzeczy typu zmęczenie, zgaga, jakieś bóle naprawdę są bez znaczenia. Po prostu uznaje że dopóki nie zagraża to dziecku to to nic takiego, staram się nie narzekać i normalnie funkcjonuje.

Zaznaczę że w ogóle nie znam się na tematach o których piszecie i absolutnie nie piesze że to źle. Ale w szoku jestem że lekarze tak często mówią o indukcji porodu, nawet patrząc tylko na naszą grupę. Oczywiście nie jestem w stanie porównać konkretnych sytuacji ale wydaje mi się że te pare lat temu, jak byłam w ciąży ze starszakiem to był nacisk w drugą stronę - żeby poród zaczął się naturalnie, nawet jeśli było planowane cc albo jeśli potem wspomagało się dziewczyny oksytocyną. Ale tak jak mówię nie umiem ocenić Waszych sytuacji i generalnie uważam ze najważniejsze jest zdrowie dzieciaczków.

Inna sprawa że nawet mój lekarz mówił że teraz raczej nie czeka się do 42 tc aż zacznie się poród tylko jeśli nic się nie dzieje to po terminie w większości przypadków szpital o wywołanie. Wiec może to faktycznie aktualne zalecania żeby nie czekać za długo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2021, 20:05

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziuu strawbeery cóż za pytania 😁nie powiedział mi, ja głupia nie dopytałam bo juz nie myślałam. Wgl. Mam wrażenie, że mój lekarz w porównaniu z waszymi jest jakiś mało rozgarnięty. Teraz się zastanawiam czy nie powiedział tak żeby kasę za tydzień wyciągnąć i wtedy tak do końca. Mam nadzieję, że mało mówi ale faktycznie ogarnia co ma 😅 a wymiary młodego są dobre. Ja nie wypowiem się na tematy NT bo z racji braku prenatalnych jestem całkowicie zielona w tych tematach ale wierzę, że będzie dobrze 😉
    Jutro fryzjer juz nie mogę się doczekać 🤪 i bierzemy się za ogarnianie pokoju tak wrazie czego

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka ja fryzjer w piątek!:) tez nie mogę się doczekać :) a po fryzjerze lekarz. Mój już dawno, nie widząc u mnie żadnych nieprawidłowości, powiedział mi że w 9mcu widujemy się co tydzień wiec może niektórzy pi prostu tak praktykują.

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka nie jesteś głupia, ja poprostu jestem uczulona, dlatego teraz zawsze pytam o łożysko, przepływy czy poziom wód. Podejrzewam, że masz to info na wydruku, a może głośno Ci nie mówi. Tylko ciekawi mnie powód ew wywołania. Moja wtedy tylko kazała ktg robić i kontrolowała. Fryzjer hmmm od lat mam ochotę na blond, ale tak się boję tej zmiany (pielęgnacja bardziej wymagająca...)

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie jaka Wy macie czapeczke na wyjście ze szpitala bawełniana czy grubszą ja będę rodzić marzec / kwiecień i zastanawiam się czy ta bawełniana nie jest za cienka :/:

• zokeia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, może polarkowa? W sumie zadałaś dobre pytanie. Grudniowe dziecko miałam w czapeczce bawełnianej i w kapturze od zimowego kombinezonu.

zOsIa88 lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kj święta racja z tymi orzyodlosciami zgag itp w porównaniu z kiepskimi wynikami prenatalnych. Człowiek może zwariować od o formacji. Będzie dobrze na pewno.

Agnieszka może właśnie o te afi chodzi bo jeśli chodzi o płyn to onnego parametru raczej nie ma.

Kj pisałaś niedawno, ze lekarz woli Tobie robić przepływy zamiast ktg teraz rozumiem dlaczego. U mnie o dziwo robią i to i to teraz.
    Ważne żeby mieć zaufanie do lekarza i nie jesteśmy w stanie ocenić takich rzeczy bo to, ze to nasze kolejne ciąży nie świadczy o jakiejś większej wiedzy. To jest jednak loteria z ciąża, jak się ciało będzie zachowywało ect.

Co do indukcji u mnie. Choruje na cukrzyce t 1 od 2003 wiec zaraz stuknie nam 20 lat razem! Niestety jest to ciąża zwiększonego ryzyka, jak każda inna która wymaga jakiegoś specjalistycznego leczenia. Niestety w tych czasach spotkać w 100% zdrowa osobę graniczy z cudem. Większość coś zawsze ma lub wyjdzie. To jest najsmutniejsze, ze nie dość ze kobieta przeżywa ciaze to jeszcze jakaś choroba lub komplikacje u Dziecka.
    Wole ta indukcje niż żeby dziecko rosło, ale się nie rozwijało. Cukrzyca to wredna choroba niby nic nic, sle każdy spadek, każdy wzrost niesie za sobą jakieś konsekwencje. Oczywiście nie pojedyncze, ale to przez lata się sumuje. Jak ja mam za wysokie cukier to dziecko wytwarza tez więcej insuliny, jeśli za niski tez musi umieć sobie go podnieść. Także na samym starcie już musi sobie radzić z kiepsko działającym organizmem matki, który powinien dać mu jak najlepszy start.
    Po urodzeniu córki 3 katar temu od razu dostała butle mleka bo urodziła się z cukrem chyba 29lub 39 nie pamietam dokładnie. Takie normy same wiecie są przynajmniej od tych 70.

Moja ciocia tez przechodziła swoje. Lekarz jej stwierdził, ze dziecko ma wodogłowie a dziecko zdrowe jak ryba. Konsultacje po warszawscy ect. I jak iść dalej do tego samego lekarza.

Co do częstych wizyt w ostatnim miesiącu to chyba już standard. Sprawdzają przepływy bo jak dobre to dziecko tez dobrze się czuje i jest wsysstko pod kontrola. Gdyby coś się zadziało to od razu powiadamiać itp. Nawet dziś moja doktor dała mi kontakt do się ie gdyby coś się zaczęło dziać. Słabe ruchy, wody by odeszły, cukry szalay itp to dzwonić i przyjeżdżać na izbę.

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie jaka Wy macie czapeczke na wyjście ze szpitala bawełniana czy grubszą ja będę rodzić marzec / kwiecień i zastanawiam się czy ta bawełniana nie jest za cienka :/:
    Pogody nie przewodzisz, ale uważam, ze na wyjście ze szpitala plus kaptur od bluzy , kombinezony, śpiwory czy czegokolwiek wystarczy co razie w dokupisz. Kozę być tak, se będzie bardzo ciepło , może będzie śnieg

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście mam tylko bawełniane czapeczki póki co... ale w razie W kombinezon ma kaptur więc powinno być ok.

Dzień dobry! u mnie dzień 3 tygodnia próby. rano byłam na badaniach i nawet luz ale wychodzenie bez śniadania to nie moja bajka normalnie a co dopiero w ciąży. Wróciłam, zjadłam a głowa i tak boli.

Ilona ja zupełnie nie podważam opcji indukcji u Ciebie czy kogoś innego. Może to nawet lepsze. Znów mi się po prostu pojawiła refleksja, że niby w ciąży ze starszakiem byłam 6 lat temu a czasami myślę że to było 100 lat temu:)

Przyszła moja ostatnia koszula porodowa ale jest tragiczna więc od razu odsyłam. Najchętniej już tą jedną kupiłabym w sklepie ale jak wpadłam gdzieś po drodze to albo są koszmarnie drogie (a dla mnie to zakup na chwilę) albo koszmarnie brzydkie albo bardzo jasne a ja po porodzie z racji krwawienia czułabym się bardzo niekomfortowo w takiej.

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Kj ja nie mam żadnych pretensji co do indukcji. Wydaje mi się, ze jeśli są przesłanki to dobrxe żeby sprawdzaj i robili niż później były by z tego jakieś problemy.

Dziewczyny w nocy miałam dziwny ból brzucha tak jakby miesiączkowy, albo taki jakbym miałam zaraz do toalety iść, teraz się to powtarza. Czysto może oznaczać końcówkę ciąży? Plus jakby mi jakoś niedobrze było.
    Wcześniej tego nie czułam i się zastanawiam czy to dziecko czy mega silne jakieś prace macicy?

Z czapkami mam to samo , córce kupiłam gruba polarowa i założyła ja może 3 razy , wiec szkoda kasy.

Co do koszul to moim faworytem jest ta z lidla taka siwa wiskozową No mogłabym w tym chodzić non stop 😂

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądalam prognozę pogody na marzec i zapowiada się ciepło ale zobaczymy wiadomo jak z takimi prognozami bywa jeśli okaże się ze będzie zimno wtedy może dwie się nałoży.

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona ja tez miewam takie skurcze brzucha ale miesiączkowe ala na "2" wiec myślę, iż to poprostu przy końcówce.
    Zosia mam nadzieję, że będzie już coraz cieplej.
    Moj m mi wróży, ze w wtorek na wizycie odesla mnie na oddział ja nadal mam nadzieję, że będzie dobrze.
    Po fryzjerze czuje się jak księżniczka 😍 a co do indukcja faktycznie dość często ostatnio lekarze o tym mówią, gdzie jeszcze miesiąc temu nie widziałam co to jest 🙈 ale jeżeli są wskazania to jak najbardziej jestem za.

‹‹ 412 413 414 415 416 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ