Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jestem taką mamusią w domu,JA uważam, że warto być z dziećmi do co najmniej 3 r.z.
Nie chodzą do placówki,ale nie uważam, że są zacofane
Mamy kontakt z innymi dziećmi, chodzę z nimi na chór mam,na place zabaw, czasami przeniesiemy jakiegoś wirusa
Każda ma swoje zdanie i możemy tu jedynie to napisać co robię JA,a to jak inna zrobi to już wedle uznania 🙂
Mi się bardzo podoba bardzo idea edukacji domowej,ale z drugiej strony wiem, że to nie dla nas - mam mało cierpliwości
Kwestia znalezienia odpowiedniej szkoły, może wcześniej przedszkola - zobaczymy jak ułoży się nasze życie
alta marea, Dżozu, Arga, Daga121222, Kłębuszek, Katt, bambusek-94, _Hope lubią tę wiadomość
-
Mój mąż był przy porodzie drugiego synka, był ze mną od 10 rano w czwartek do (chyba) 4 nad ranem w piątek. Mój poród vbac był mega długi
Mąż był niesamowitym wsparciem,a jako syn pielęgniarki chirurgicznej super też sobie radził i nawet położna go chwaliła 😄
Niestety pierwszy poród w kowidzie,zanim przetestowali go na ip to zdążyli mi zrobić cc. Chociaż obydwoje mieliśmy certyfikat przechorowania😂 na szczęście mój synek po porodzie cc był w dobrym stanie,od razu mi go przyłożyli,a potem 6 godzin był ze mną na sali pooperacyjnej, więc kangurowanie było ❤️
alta marea, Dżozu, Arga, Daga121222, Kłębuszek, Katt, bambusek-94 lubią tę wiadomość
-
Ja ze wzgledów zawodowych będę musiała wrócić do pracy jak corka będzie miała rok... plus myślimy z mężem o podziale macierzyńskiego/tacierzyńskiego, bo też chciałby zostać z bobasem w pewnym momencie. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Dlatego nastawiam się na żlobek już teraz. U mnie w rodzinie w sumie każdy robił inaczej, ciocia do dzieci miała nianie aż do wieku przedszkolnego, kuzynka na wychowawczym z 2jką dzieci, bo starszy ma spektrum i adaptowanie się z nim do przedszkola to nie lada wyzwanie, bratowa za to posyłała do żłobka od razu, bo też musiała wracać do pracy. Wszystko zależy moim zdaniem...
Mam przyjaciółkę w teksasie i jak opowiada jakie cyry są z rodzeniem dzieci w USA to serio nie mamy na co w Pl narzekać... 🤣 dziwię się, że tam się którakolwiek kobieta decyduje na dziecko...
Kasiastaraczka, bambusek-94, alta marea lubią tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
⏳17.12 - wizyta ginekologiczna
⏳7.01.2026 - III prenatalne

-
Też się zastanawiałam nad edukacja domową ale koniec końców dwójka dzieci jest w placówce Montessori. Młodsze rodzeństwo pewnie też tak pójdzie ale najpierw tamci chyba muszą pójść do liceum 🤣🫣Kasiastaraczka wrote:Ja jestem taką mamusią w domu,JA uważam, że warto być z dziećmi do co najmniej 3 r.z.
Nie chodzą do placówki,ale nie uważam, że są zacofane
Mamy kontakt z innymi dziećmi, chodzę z nimi na chór mam,na place zabaw, czasami przeniesiemy jakiegoś wirusa
Każda ma swoje zdanie i możemy tu jedynie to napisać co robię JA,a to jak inna zrobi to już wedle uznania 🙂
Mi się bardzo podoba bardzo idea edukacji domowej,ale z drugiej strony wiem, że to nie dla nas - mam mało cierpliwości
Kwestia znalezienia odpowiedniej szkoły, może wcześniej przedszkola - zobaczymy jak ułoży się nasze życie
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Ja bym bardzo chciała być z dzieckiem w domu jak najdłużej, ale tak na prawdę wszystko będzie zależało od finansów. Nie oszukujmy się, ale w tym kraju ciężko mężczyźnie utrzymać rodzinę jeśli nie jest informatykiem albo nie ma własnej firmy. Póki co myślę o tym żeby wrócić na pół etatu zdalnie i wymieniać się opieką z mężem. Czyli jak on kończy pracę to przejmuje dziecko a ja pracuje popołudniami. Czy pracodawca mi pozwoli to nie wiem, ale na razie staram się o tym za dużo nie myśleć.30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
🩺 29.12 - wizyta

-
Mój partner jeździ na ciężarówce i niby starcza na życie ale ledwo i dodatkowo go nie ma więc to też jest beznadziejne. Miałam w planie iść gdzieś na pół etatu od września jakbym wysłała młodą do przedszkola ale teraz to już sama nie wiem co robić bo kto przyjmie praktycznie samotną matkę z 4 dzieci po 40 i z 10 letnią przerwą zawodową. Zostaje na prawdę myśleć o swoim ale jak widzę ile partner płaci na zus to mi siwy odechciewało bo to płacisz czy zarobisz czy nie więc jakiś absurd.Kłębuszek wrote:Ja bym bardzo chciała być z dzieckiem w domu jak najdłużej, ale tak na prawdę wszystko będzie zależało od finansów. Nie oszukujmy się, ale w tym kraju ciężko mężczyźnie utrzymać rodzinę jeśli nie jest informatykiem albo nie ma własnej firmy. Póki co myślę o tym żeby wrócić na pół etatu zdalnie i wymieniać się opieką z mężem. Czyli jak on kończy pracę to przejmuje dziecko a ja pracuje popołudniami. Czy pracodawca mi pozwoli to nie wiem, ale na razie staram się o tym za dużo nie myśleć.
-
Ja to będę zmuszona wrócić do pracy, ale z drugiej strony ja jestem z tych osób, co lubią pracować i mi teraz ciężko wysiedzieć w domku 😃👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 974 g
⏳19.12 ➡️ wizyta
⏳12.01 ➡️ III prenatalne

-
Ja planuję po roku wrócić do pracy. Mam w dużej mierze nienormowany czas pracy więc mam nadzieję że jakoś to z mężem ogarniemy. Dziecko planujemy wysłać do żłobka- mam w promieniu 700m aż 3 placówki więc jest w czym wybierać.
U mnie i u męża w rodzinie mamy dwójkę dzieci w tym samym wieku, aktualnie prawie 2 latka. Jeden poszedł do żłobka a drugi jest pod opieką niani (ze względów zdrowotnych nie może chodzić do placówki). Obie rodziny mega sobie chwalą swoje rozwiązania. Myślę że wszystko zależy od rodziny 🙂
@Dżozu też ostatnio się nad tym zastanawiałam jak w USA ale też w niektórych europejskich krajach rodzice sobie radzą mając niemowlaki... U nas serio nie ma źle 🙃
Daga121222, alta marea, Dżozu lubią tę wiadomość
-
U nas był plan zostać po pierwszym dziecku jeszcze rok po macierzyńskim, tak że jeśli pójdzie do żłobka żeby był zwyczajnie bardziej komunikatywny. Może w międzyczasie udałoby się ogarnąć odpieluchowanie. Tyle że się sytuacja zmieniła i jest druga ciąża. Jak skończę macierzyński, wykorzystam zaległy urlop to starszy będzie miał akurat 3 lata i zakładam że pójdzie do przedszkola. Powinnam wtedy wrócić do pracy ale zakładam że pojawią się wtedy porównania że starszy był tyle w domu to dlaczego młodszy ma iść od razu do żłobka. Zakładam że to wszystko wyjdzie w praniu.
-
Dzień dobry ja sobie zdałam sprawę , że jeszcze tylko 2 pełne wypłaty i rodze
.
Dzisiaj zamówiłam kosmetyki do pielęgnacji plus jeszcze smoczki, żeby byly w zapasie. Zamowilam też koszule do porodu bo mam nowa tylko 1 a planuje miec jednak 3 jedna będzie stara.
Zastanawiam się też jeszcze nad jednym prześcieradłem do lózeczka i gondoli.
I zostaje temat kapci i klapek do kąpieli, klapki mam ale czy mi noga wejdzie do nich
ostatnio mi tak popuchły te nogi. Zastanawiam się tez nad butami na wyjście bo w tych zimowych już sie nie dopinam tez czuje jakąs opuchliznę.
Jesli chodzi o zostanie w domu jeśli ktos ma super sytuacje finansową to można sobie pozwolić aby zostac w domu tych obowiązkow napewno będzie sporo. Jednak krytyka kobiet, że posylaja do żłobka jest dla mnie nie zrozumiała tym bardziej, że zmienily się czasy kobiety chca pracować byc niezależne finansowo a czesto ta praca w domu nie jest doceniana
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 09:28
Daga121222, bambusek-94, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Katt wrote:U nas był plan zostać po pierwszym dziecku jeszcze rok po macierzyńskim, tak że jeśli pójdzie do żłobka żeby był zwyczajnie bardziej komunikatywny. Może w międzyczasie udałoby się ogarnąć odpieluchowanie. Tyle że się sytuacja zmieniła i jest druga ciąża. Jak skończę macierzyński, wykorzystam zaległy urlop to starszy będzie miał akurat 3 lata i zakładam że pójdzie do przedszkola. Powinnam wtedy wrócić do pracy ale zakładam że pojawią się wtedy porównania że starszy był tyle w domu to dlaczego młodszy ma iść od razu do żłobka. Zakładam że to wszystko wyjdzie w praniu.
A dlaczego by nie - młodszy będzie miał całkowicie inną sytuację - będzie miał przykład starszego który chodzi do przedszkola. No i tak jak wcześniej rozmawiałyśmy, to tylko Wasza sprawa jak postąpicie
Do Stanów nie ma co się porównywać, tam jest hardcore, czasem szczenięta dłużej są z matką niż ludzie mają możliwość. Zresztą, nie ma co gdybać moim zdaniem, rzeczywistość po narodzeniu dziecka weryfikuje wiele planów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 09:22
-
ZOSIA88 wrote:
Jesli chodzi o zostanie w domu jeśli ktos ma super sytuacje finansową to można sobie pozwolić aby zostac w domu tych obowiązkow napewno będzie sporo. Jednak krytyka kobiet, że posylaja do żłobka jest dla mnie nie zrozumiała tym bardziej, że zmienily się czasy kobiety chca pracować byc nie zależne finansowo a czesto ta praca w domu nie jest doceniana
Jak chcesz uderzyć psa, kij się znajdzie. Rodzisz naturalnie - matka Polka cierpiąca. Rodzisz cc - wygodna. Karmisz piersią - ale tylko do roku, dłużej to skandal! Karmisz mm? Leniwa. Dziecko do żłobka? To po co rodziłaś jak nie masz czasu się zajmować? Zostajesz na wychowawczym? Kura domowa bez ambicji.
bambusek-94, _Hope, Dżozu lubią tę wiadomość
-
Sagi wrote:A dlaczego by nie - młodszy będzie miał całkowicie inną sytuację - będzie miał przykład starszego który chodzi do przedszkola. No i tak jak wcześniej rozmawiałyśmy, to tylko Wasza sprawa jak postąpicie

Do Stanów nie ma co się porównywać, tam jest hardcore, czasem szczenięta dłużej są z matką niż ludzie mają możliwość. Zresztą, nie ma co gdybać moim zdaniem, rzeczywistość po narodzeniu dziecka weryfikuje wiele planów
Podobno właśnie z drugim jest łatwiej bo ma ten kontakt ze starszym rodzeństwem, "lepsze" wzorce i inne takie, ale czas pokaże. Czasami widzę po sobie że zaczyna mi brakować kontaktu z dorosłymi ale bez rozmów o dzieciach, takich poważnych tematów zawodowych. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie wracać do pracy pod względem organizacyjnym, czasami mi dnia brakuje żeby dom ogarnąć a gdzie tu jeszcze wyjście do pracy. -
Siedzę w punkcie pobrań, zostało mi ostatnie badanie na krzywą, jestem już na tym etapie że prawie przysypiam, wcześniej walczyłam żeby utrzymać. Mąż miał mieć dzisiaj wyjście integracyjne z pracy ale wspominał że ma lenia i nie chce mu się jechać. W sumie to może i lepiej żeby został z nami w domu bo wydaje mi się że ciężki dzień przede mną.
ZOSIA88, Arga, bambusek-94 lubią tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o podejmowanie decyzji w sprawie siedzenia w domu z dziećmi czy posyłanie do żłobka, to nigdy nikomu nie dogodzimy, ważne by nam pasowało. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie oceniał.
Fajnie, że tutaj są dziewczyny z różnym podejściem i nikt nikogo nie ocenia 🙂 dlatego lubię tutaj o tym pisać 😃
@Katt powodzonka 🤞🏻 mnie czeka jutro to badanie.
@Zosia oj tak, już niewiele zostało i zaraz każda będzie rodzić 😍
Katt, Arga, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 974 g
⏳19.12 ➡️ wizyta
⏳12.01 ➡️ III prenatalne

-
A ja byłam wlasnie bardziej zorganizowana jak wrócilam do pracy a w domu ten czas uciekał mi niesamowicie i ciezko bylo mi się ogarnąc i tak wlasnie teraz jest, że te sprzatanie jest takie nie efektywne
a jak pójdę do pracy i wyjdę do ludzi doroslych to zupełnie inaczej dziala moja psychika. Ale ja nigdy nie marzyłam o.gromadce dzieci maksymalnie chcialam miec 2 dzieci a nawet 1 juz później. Miałam w glowie juz ulożone jak bedzie wygladac nasze zycie z 1 dzieckiem i teraz mi cieżko bo teraz będzie 2 nie chce, żeby jedno dziecko czuło się gorzej od drugiego albo jedno było faworyzowane a drugie nie
musze to w glowie przepracować aby nie pokazywac wlaśnie tego 
2 dzieci to pewnie też wiekszy balagan w domu więcej prania itp. Wiem, że to minie i bedę musiala sie dostosowac dontej sytuacji ale z jednym dzieckiem zycie było naprawdę proste
-
Mam pytanie - co najlepiej sprawdza się do pielęgnacji dziecka po porodzie? Chodzi mi o nawilżanie skóry - jakaś oliwka czy po prostu specjalny balsam?
Jakieś fajne sprawdzone marki macie? 🙂
Go0cha lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 974 g
⏳19.12 ➡️ wizyta
⏳12.01 ➡️ III prenatalne

-
Ja przy mojej Elizce do tej pory stosuje nive mleczko nawilżające po każdej kąpieli, skóra ciągle fajna mięciutka delikatna.Daga121222 wrote:Mam pytanie - co najlepiej sprawdza się do pielęgnacji dziecka po porodzie? Chodzi mi o nawilżanie skóry - jakaś oliwka czy po prostu specjalny balsam?
Jakieś fajne sprawdzone marki macie? 🙂
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
Po pierwszym porodzie zostałam w domu, możemy sobie na to pozwolić. Mąż zarabia nieźle. W tamtym roku bardzo intensywnie szukałam pracy ale jest ciężko mam prawie 7 lat przerwy a teraz urodzi się maleństwo to dołożę kolejne trzy lata, ale niczego nie żałuję chociaż wg części społeczeństwa jestem zależną finansowo utrzymanką
Arga, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość