Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, dołączam do Was
Jestem już po drugim USG. Ciąża ładnie się rozwija. Z miesiączki mam termin na 9, wg USG na 5 marca. Za sobą mam jedną biochemiczną i jedną zakończoną poronieniem zatrzymanym, więc tu liczę, że wszystko pójdzie już zgodnie z planem i od marca rozpocznę nowy etat-mama;)
Aliana, A-6, Sagi, Kasiastaraczka, Daisy1, Dżozu, bambusek-94, Daga121222, POPROTKA, Katt lubią tę wiadomość
Starania od 06.2023
10.2024 monitoring USG + badania hormonów
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
TSH 1.019, FT3 2.52, FT4 0.92, progesteron 14.8, AMG 16.72 pmol/l
27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
05.12.2024 sonoHSG jajowody drożne
24.12.2024 r. II kreski
15.01.2025 r. 6t6d. ciąża pojedyncza, CRL 9,9 mm, FHR 151/min
15.02.2025 Poronienie chybione w 7tc. Brak czynności serca😭
25.06 - II kreski
14.07 - 0,54 cm szczęścia
01.08 - 2,5 cm szczęścia -
@Jednorożec89 Nie planuję zakupu, jakby ktoś mi podarował to pewnie też był spróbowała, ale właśnie boję się, że sprawdzałabym co 5min 😂 Czasem lepiej nie mieć gadżetów i mieć większy luz
@sagi Też jestem niskociśnieniowcem i piję kawę w ciąży bo bym nie dała rady. Ograniczam się do 1 bo wszyscy wokół i tak krzywo na mnie patrzą, że piję kawę. Pijesz 3 czarne kawy czy jakieś rozcieńczone z mlekiem i wtedy nie dają takiego mocnego jednorazowego kopa?
@A-6 Lubię czasem zjeść coś słodkiego, chociaż większość słodyczy jest dla mnie za słodkie, a teraz w ciąży nawet lody są za słodkie 😂 Owoce są takie akurat i nimi się zajadam gdy potrzebuję słodkiego. Smaka mam bardziej na mięso, słone i kwaśne, według ludowych mitów to wiadomo chłopak, a Wam ze słodkiego wróżą dziewczynki 😁 Widziałam, że masz sporą gromadkę już, czy miałaś jakieś smaki na chłopca lub dziewczynkę?
@collet Cześć! Miło, że jesteś w naszym gronie, z miesiączki też mam termin na 9 marca, zobaczymy czy trafimy na ten sam dzień!👩35 🧔♂️37
01.2025 - poronienie zatrzymane 6,5tc/10tc 💔
05.2025 staramy się dalej 💪
30.06 - ⏸️
15.07- 6+1 crl 3,8mm ❤️
25.07- 7+4 crl 1,3cm! ❤️ fhr 160! -
Ja myślę że kupię sobie jakiś detektor w okolicy 13-14 tygodnia. Słyszałam że nie powinno się używać go zbyt często ale chociaż raz w tygodniu między wizytami jest to fajna opcja na uspokojenie się.
Co do monitora oddechu chciałabym kupić opaskę owlet.
Narzeczony jest za to przeciwnikiem takich gadżetów. Zobaczymy co uda mi się wynegocjować 😅 -
Aliana, trzy razy normalne espresso, dolewam mleka dla smaku. Póki mnie nie odrzuca, to piję
Magdanowa, owlet jest super, taki garmin dla dzidziusiówGdzieś tylko widziałam filmik, że poparzył stopkę? Może to bzdura, ale się wtedy rozmyśliłam z niego.
-
collet wrote:Cześć, dołączam do Was
Jestem już po drugim USG. Ciąża ładnie się rozwija. Z miesiączki mam termin na 9, wg USG na 5 marca. Za sobą mam jedną biochemiczną i jedną zakończoną poronieniem zatrzymanym, więc tu liczę, że wszystko pójdzie już zgodnie z planem i od marca rozpocznę nowy etat-mama;)
-
A-6 wrote:
EDIT: Czy ktoś też ma takie parcie na słodycze? Zawsze byłam z tych mocno slodkolubnych, ale teraz to po prostu masakra 🥲
U mnie na odwrót, chyba zaczyna mnie odrzucać od słodkiegonie powoduje to odruchu wymiotnego, ale ewidentnie w ogóle nie mam ochoty. To też się zmieniło bo jeszcze tydzień temu chciałam tylko słodkie. Generalnie mało na co mam apetyt przez ostatnie 3 dni, ale bardzo zjadłabym chipsy
-
Co do gadżetów to na monitor nigdy się nie zdecydowałam przy poprzednich dzieciach, dużo osob mi odradzało, bo zdarza mu się zawyć przy minimalnym braku kontaktu i wtedy to już jest dramat dla rodziców. Przy drugim dziecku bardzo sprawdziło mi się łóżeczko dostawne, używaliśmy pierwsze 8 miesięcy w nocy, dzidziuś spał obok i miałam możliwość w każdej chwili zerknąć czy wszystko ok, podać smoczek czy sprawdzić dłonią na klatce czy oddycha
To bardzo mnie uspokajało i miałam pełną kontrolę i ciągły kontakt
-
A-6 wrote:EDIT: Czy ktoś też ma takie parcie na słodycze? Zawsze byłam z tych mocno slodkolubnych, ale teraz to po prostu masakra 🥲
Ja wręcz przeciwnie, non stop bym jadła mięso, szynkę, kiełbasę... i to jest nie do opanowania. Właśnie opyliłam udko z kurczaka ktore zostało mi z wczorajszego obiadu. To jest silniejsze ode mnie 😅🤣
@collet - cześć, rozgość się 🙂 gratulacje zdrowego kropka!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 18:04
-
Mnie już kazde jedzenie odrzuciło. Dosłownie. Siadam do posiłków z myślą że muszę coś jeść ale nie mam kompletnie ochoty. Nie ważne co by to było schodowy, pizza, makaron czy lekka sałatka a potem mdli mnie kilka godzin, zjadam kolejny posiłek i cała historia od nowa
-
Dziewczyny, mam wyniki i trochę się zmartwiłam. TSH pomimo zwiększenia dawki euthyroxu o 20% na poziomie 2,82. Mam umówionego endokrynologa na przyszłą sobotę, mam nadzieję że do tego czasu nic złego się nie zadzieje. Pocieszam się że przekroczenie nie jest duże a TSH też wolniej reaguje na zmiany dawki leków.
A co do bety to tempo jej wzrostu spadło, ale jest w normie. Powiedzcie mi czy to jest normalne? Moje wcześniejsze wyniki to:
12 dpo 46,9
15 dpo 219 (podwojenie co 32h)
19 dpo 837 (podwojenie co 49h)
Pomóżcie proszę, bo się zestresowałamWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 18:42
-
bambusek-94 wrote:Dziewczyny, mam wyniki i trochę się zmartwiłam. TSH pomimo zwiększenia dawki euthyroxu o 20% na poziomie 2,82. Mam umówionego endokrynologa na przyszłą sobotę, mam nadzieję że do tego czasu nic złego się nie zadzieje. Pocieszam się że przekroczenie nie jest duże a TSH też wolniej reaguje na zmiany dawki leków.
A co do bety to tempo jej wzrostu spadło, ale jest w normie. Powiedzcie mi czy to jest normalne? Moje wcześniejsze wyniki to:
12 dpo 46,9
Pomóżcie proszę, bo się zestresowałam
Przecież masz przyrosty w normie, a to jest najważniejsze. Największe przyrosty są na początku.
Powyżej 1000 beta zwalnia i nie ma sensu jej badać. Wtedy pozostaje usg. Dokładnie takie słowa usłyszałam od swojej lekarki, żeby się nie zamartwiać.
Co do tsh niestety nie pomogę, bo się nie znam 😓
bambusek-94 lubi tę wiadomość
-
bambusek-94 wrote:Dziewczyny, mam wyniki i trochę się zmartwiłam. TSH pomimo zwiększenia dawki euthyroxu o 20% na poziomie 2,82. Mam umówionego endokrynologa na przyszłą sobotę, mam nadzieję że do tego czasu nic złego się nie zadzieje. Pocieszam się że przekroczenie nie jest duże a TSH też wolniej reaguje na zmiany dawki leków.
12 dpo 46,9
Pomóżcie proszę, bo się zestresowałamWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 19:42
-
12 dpo 46,9
Pomóżcie proszę, bo się zestresowałam
A beta super powinna się podwajać co około 48h z duuuzym hakiem), także nie masz zupełnie co się martwić, tylko jak będziesz robić kolejne, to się nie wystrasz, że może zwolnić, tak już jest po przekroczeniu wartości 1000 i to całkiem normalne.
@colet, witamy z otwartymi ramionami i miłych kolejnych ciążowych 8 miesięcy 😊
Kurczę zazdroszczę wam trochę, mnie od mięsa odrzuca, a mogłabym żyć tylko na Kinder Bueno 😅 Muszę się opanować, bo teraz ważne są jednak składniki odżywcze 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 20:55
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Bambusek beta piękne a TSH masz podwyższone ale tragedii nie ma oczywiście do zbicia. Ja mam 2.5 na razie do obserwacji. Gin mi mówił że miał pacjentkę z tsh 13 w pierwszym trymestrze. Urodziła zdrowe dziecko
-
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie. Mój mąż też mówi że panikuję i przyrosty przecież w normie 🙂 Po prostu zmartwiłam się że wolniej rośnie. Nie będę już badać bety, nie ma sensu. Poczekam na USG 🙂
A TSH to faktycznie niedużo podwyższone, myślę że w ten tydzień do wizyty nic nie powinno się drastycznie zmienić tym bardziej że cały czas biorę leki. Do TSH 13 to mi daleko 😅A-6 lubi tę wiadomość
-
bambusek-94 wrote:Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie. Mój mąż też mówi że panikuję i przyrosty przecież w normie 🙂 Po prostu zmartwiłam się że wolniej rośnie. Nie będę już badać bety, nie ma sensu. Poczekam na USG 🙂
A TSH to faktycznie niedużo podwyższone, myślę że w ten tydzień do wizyty nic nie powinno się drastycznie zmienić tym bardziej że cały czas biorę leki. Do TSH 13 to mi daleko 😅
Tsh w pierwszym trymestrze nie powinno przekroczyć 3,18, więc masz jeszcze zapas. U mnie właśnie przekroczyło 3,5 mimo leczenia letroxem i nie stresowałam się tym tak bardzo aż nie przeczytałam, że wystraszyło Cię 2,8 😅 może ja zbyt lekko do tego podchodzę i też powinnam panikowac? z lekarka zwiększyłyśmy dawke tydzień temu ale chyba nie ma co jeszcze sprawdzać… pewnie dopiero za miesiąc wynik będzie wiarygodny. Odczuwam objawy niedoczynności tarczycy ale mam nadzieję, ze nic ponad to się nie wydarzyWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 23:49
👩35 🧔♂️37
01.2025 - poronienie zatrzymane 6,5tc/10tc 💔
05.2025 staramy się dalej 💪
30.06 - ⏸️
15.07- 6+1 crl 3,8mm ❤️
25.07- 7+4 crl 1,3cm! ❤️ fhr 160! -
Hej wybaczcie ze tak późno
Jestem po wizycie , za wcześnie było jeszcze i lekarz w 6+0 widział 0.18cm CRL i pęcherzyk i żółt
Wiec ciążę mamy wewnątrzmaciczna i za 2 tygodnie 19 idę na wizytę z wynikami Badań które mi zlecił oraz zobaczyć serduszko ! Puki co powiedział że ciąża rozwija się prawidłowo. Mamy zdjęcie ale nie wiek jak wy to tu wstawiacie 🤣 powiedzieliśmy synowi że będzie starszym bratem ... dziewczyny ... pierwszy raz tak razem płakaliśmy 🥹 mały chodzi i ciągle mnie pyta czy się czymś przypadkiem nie denerwuje 🤣 i oczywiście że mam pić wode niegazowaną a nie z bombelkamj 🥹 słodkie i kochane . Nie mogę doczekać się 19stego
Co do detektora ja w poprzedniej ciąży używałam dziennie wieczorem na uspokojenie . Mały zdrowy ciąża przechodzona i ja byłam spokojna . W tej ciąży także kupię.Dżozu, Sagi, Kasiastaraczka, A-6, bambusek-94, Katt, Aliana, _Hope lubią tę wiadomość
-
CaroOline wrote:Hej wybaczcie ze tak późno
Jestem po wizycie , za wcześnie było jeszcze i lekarz w 6+0 widział 0.18cm CRL i pęcherzyk i żółt
Wiec ciążę mamy wewnątrzmaciczna i za 2 tygodnie 19 idę na wizytę z wynikami Badań które mi zlecił oraz zobaczyć serduszko ! Puki co powiedział że ciąża rozwija się prawidłowo. Mamy zdjęcie ale nie wiek jak wy to tu wstawiacie 🤣 powiedzieliśmy synowi że będzie starszym bratem ... dziewczyny ... pierwszy raz tak razem płakaliśmy 🥹 mały chodzi i ciągle mnie pyta czy się czymś przypadkiem nie denerwuje 🤣 i oczywiście że mam pić wode niegazowaną a nie z bombelkamj 🥹 słodkie i kochane . Nie mogę doczekać się 19stego
Co do detektora ja w poprzedniej ciąży używałam dziennie wieczorem na uspokojenie . Mały zdrowy ciąża przechodzona i ja byłam spokojna . W tej ciąży także kupię.
Mam do Was pytanie na śniadanie 😅
Jak dbacie o skórę brzuszków? Jakie macie sposoby na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozstepów? 😎 jestem fanką naturalnych sposobów, chwyciłam na razie za masło shea, ale jestem ciekawa wskazówek naszych Weteranek. -
CaroOline wrote:Hej wybaczcie ze tak późno
Co do detektora ja w poprzedniej ciąży używałam dziennie wieczorem na uspokojenie . Mały zdrowy ciąża przechodzona i ja byłam spokojna . W tej ciąży także kupię.
Super, więc jeszcze trochę i będziesz miała kolejne spotkanie z kropkiem, trzymam mocno kciuki! 🤞🏻🍀CaroOline lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10 prog - 16,4
23.06 ➡️ beta 7dpt - 51,00 🥹
26.06 ➡️ beta 10dpt - 234,80 prog - 29,10
03.07 ➡️ beta 17dpt - 2826,00 prog - 21,12
Widoczny pęcherzyk z pęcherzykiem żółtkowym 🍀
10.07 ➡️ mamy zarodek z serduszkiem ❤️🥹 6t+1d
24.07 ➡️ 1,64 cm szczęścia ❤️ 8t+1d
25.08 ➡️ pierwsze prenatalne 🤞🏻
-
Hej dziewczyny!
Mam do Was pytanie czy któraś z Was miała od początku uczucie przelewania się, bulgotania w brzuchu?
Bo u mnie totalnie nic, żadnego takiego uczucia, a wiem, że niektóre dziewczyny pisały, że miały to już od samego początku… i zaczęłam się zastanawiać 🙈24.06.2025 ⏸️
14.06.2025 zarodek rośnij !
24.06.2025 mamy serduszko ♥️