Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja mam takie pytanie, jeśli któraś chciałaby mi doradzić; na wizycie 11.08 jeśli wszystko będzie dobrze się rozwijało (w co wierzę ogromnie) lekarz planuje wypisać zwolnienie (nie wiem na ile) bo krótko mówiąc do tej pory mieszkałam na dwa domy, kilkaset km odległości z narzeczonym, teraz specjalnie wzięłam urlop. Lekarz wyraźnie powiedział że nie wyobraża sobie mojej dalszej pracy w ten sposób, nawet jakoś w części zdalnej czy coś. Jestem 7+3 dzisiaj, w pon będzie 8 skończonych i zastanawiam się jak o tym zwolnieniu powiedzieć w firmie. Niby jestem dorosła i to standardowy temat, ale mam zespół gdzie na pewno to będzie ogromnym zaskoczeniem, chciałabym to ukryć, ale dłużej się nie da:( czy byłyście w podobnej sytuacji, bo przecież wpłynięcie zwolnienia do kadr to za mało, i trzeba jakoś pogadać z przełożonym, a to jak mówiłam będzie spory szok i niezadowolenie. Planuję wrócić zdalnie np w październiku jak już dolegliwości ustąpią ale nie wiem jak z moim ewentualnym zastępstwem itd (mamy taki system pracy że nawet 2 tyg zwolnienie jest problemem przez goniące terminy).
Jak ktoś dotrwał do końca to będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady❣️Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 11:41
alta marea, A-6 lubią tę wiadomość
-
Mnie nawet nie chodzi o to żeby się jakoś licytować czy coś. Wiadoma każdy organizm jest inny i to nie o to chodzi. Ale przykład z soboty, siedzilismy w ogrodzie u teściowej dzieci się bawiły tak ktoś przyniósł jakieś wino, jakiś grill jak nie chciałam za bardzo tego jest bo wiem jakby to się skończyło, poprosiłam tylko o sałatkę to już były komentarze że przesadzam. A potem ok 19 chciałam już iść bo dosłownie spałam na stojąca to się dowiedziałam że co ja odwalam, zamiast spać mam się ruszyć i wziąć do życia bo jak tak mozna
-
Aleksaa nie musisz mowic calej firmie powiedz kierownikowi szefowi żeby dyskrecje zachowal a jak uznasz , że to będzie czas na ujawnienie to wtedy to zrobisz.
Jednorożec89 ja chyba bym poszła jak sie nie czuje na silach to moj organizm w koncu dzisiaj kolezanka z pracy namawiala mnie na spotkanie i żebym córki nie dawala do przedszkola nie posłuchalam jej bo orzecież nie bedzie ona siedziec z moim dzieckiem tylko ja a wykorzystuje to przedszkole.
Dzisiaj okropnie sie czuję na dodatek opryszczka wyskoczyła mi na ustachczuje sie bardzo słabo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 12:15
-
aleksaa wrote:A ja mam takie pytanie, jeśli któraś chciałaby mi doradzić; na wizycie 11.08 jeśli wszystko będzie dobrze się rozwijało (w co wierzę ogromnie) lekarz planuje wypisać zwolnienie (nie wiem na ile) bo krótko mówiąc do tej pory mieszkałam na dwa domy, kilkaset km odległości z narzeczonym, teraz specjalnie wzięłam urlop. Lekarz wyraźnie powiedział że nie wyobraża sobie mojej dalszej pracy w ten sposób, nawet jakoś w części zdalnej czy coś. Jestem 7+3 dzisiaj, w pon będzie 8 skończonych i zastanawiam się jak o tym zwolnieniu powiedzieć w firmie. Niby jestem dorosła i to standardowy temat, ale mam zespół gdzie na pewno to będzie ogromnym zaskoczeniem, chciałabym to ukryć, ale dłużej się nie da:( czy byłyście w podobnej sytuacji, bo przecież wpłynięcie zwolnienia do kadr to za mało, i trzeba jakoś pogadać z przełożonym, a to jak mówiłam będzie spory szok i niezadowolenie. Planuję wrócić zdalnie np w październiku jak już dolegliwości ustąpią ale nie wiem jak z moim ewentualnym zastępstwem itd (mamy taki system pracy że nawet 2 tyg zwolnienie jest problemem przez goniące terminy).
Jak ktoś dotrwał do końca to będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady❣️
Wg przepisow mozesz tylko informowac kadry , ale warto tez poinformowac bezposredniego przelozonego.
ChatGPT:
Masz prawo utrzymać ciążę w tajemnicy przed współpracownikami. Informacja o ciąży to dana wrażliwa, a jej ujawnienie bez Twojej zgody może naruszać prawo do prywatności.
• Pracodawca nie może bez Twojej zgody przekazywać tej informacji dalej (np. innym pracownikom, przełożonym, działom, które nie muszą wiedzieć).
• Jeśli powiesz o ciąży tylko pracodawcy i wyraźnie zaznaczysz, że ma to pozostać poufne – ma obowiązek to uszanować.
Czy „wycieknięcie” tej informacji może mieć konsekwencje prawne?
Tak, w pewnych sytuacjach:
• Jeśli informacja zostanie ujawniona przez pracodawcę bez Twojej zgody, może to być naruszenie RODO i Twoich dóbr osobistych.
• Możesz wtedy:
• Złożyć skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO).
• Dochodzić swoich praw na drodze cywilnej – np. żądać zadośćuczynienia za naruszenie prywatności.
Podsumowując, nie musi wiedzieć od razu cała firma czy dział. Ja planuję poinformować po 10 tygodniu ale w międzyczasie idę na urlop więc niewiele to zmieni.
-
@CaroOline rozumiem Cię że tym stresem, będziemy miały USG w tym samym dniu 🙂 z tym że to będzie moje pierwsze. Z jednej strony tak chciałam, żeby właśnie uniknąć sytuacji że nie będzie nic widać i zeby sie nie stresować. Wiadomo że to normalne jak jest za wczesnie, ale z tego co tu czytam to czasami lekarze od razu mają negatywne podejście i "straszą" że ciąży nie ma. Ale z drugiej strony ciezko mi uwierzyć że jestem w ciąży jak nie widziałam 😅 w twoim przypadku jak byłaś 6+0 i było widać pęcherzyk to wydaje mi sie że to jak najbardziej ok, nie martw się!
@A-6 odpowiedni dystans - prawie 500km 😅 także wizyty są rzadkie, ale jak już są to z reguły na kilka dni. Do moich rodziców mamy 150km wiec jak urodzę to nie będzie nikogo do pomocy...
A co do twojej koleżanki to tak jak apisała Sagi, to z nią jest coś nie tak. Nie wyobrażam sobie jak można cos takiego powiedzieć kobiecie która dzieli się taką pozytywną wiadomością... gasić entuzjazm. Lepiej takich ludzi unikać, choć wiem że czasami to niełatwe. Też mam w grupie znajomych toxic dziewczynę i niby staram się nie przejmować tym co mówi ale wiadomo jak jest. -
aleksaa wrote:A ja mam takie pytanie, jeśli któraś chciałaby mi doradzić; na wizycie 11.08 jeśli wszystko będzie dobrze się rozwijało (w co wierzę ogromnie) lekarz planuje wypisać zwolnienie (nie wiem na ile) bo krótko mówiąc do tej pory mieszkałam na dwa domy, kilkaset km odległości z narzeczonym, teraz specjalnie wzięłam urlop. Lekarz wyraźnie powiedział że nie wyobraża sobie mojej dalszej pracy w ten sposób, nawet jakoś w części zdalnej czy coś. Jestem 7+3 dzisiaj, w pon będzie 8 skończonych i zastanawiam się jak o tym zwolnieniu powiedzieć w firmie. Niby jestem dorosła i to standardowy temat, ale mam zespół gdzie na pewno to będzie ogromnym zaskoczeniem, chciałabym to ukryć, ale dłużej się nie da:( czy byłyście w podobnej sytuacji, bo przecież wpłynięcie zwolnienia do kadr to za mało, i trzeba jakoś pogadać z przełożonym, a to jak mówiłam będzie spory szok i niezadowolenie. Planuję wrócić zdalnie np w październiku jak już dolegliwości ustąpią ale nie wiem jak z moim ewentualnym zastępstwem itd (mamy taki system pracy że nawet 2 tyg zwolnienie jest problemem przez goniące terminy).
Jak ktoś dotrwał do końca to będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady❣️
Tak dla jasności, poinformować o zwolnieniu trzeba pracodawcę (przełożonego) zależy jakie są zasady w firmie, samo wpłynięcie zwolnie ia do kadr nie spełnia obowiązku pracownika o poinformowaniu o zwolnieniu. Nie trzeba podawać powodu, tylko such faktycznie że jest się na zwolnieniu, jeśli się nie chce mówićjeszcze o ciąży, choćkadry widząkod B zwolnienia. Pogadaj z przełożonym, nie ma wyjścia. I bym nie wybiegała w przyszłość do do pracy w czasie ciąży, to już na bieżąco, bo ginekolog moze wystawić zwolnienie chyba do 30 dni jednorazowo.
@Jednorożec89 taaa te złote rady, kto co powinien i jak powinien sie czuć w ciąży... każda z nas jest inna, każda ma inne dolegliwości i zamiast dyskutować to otoczenie powinno wspierać... kurczę coraz mniej dzieci się rodzi, w ostatnich latach co roku o około 20 25 tyś mniej. Społeczeństwo mogłoby zacząć widzieć ze to problem i być bardziej empatyczne ... -
@aleksaa ja bym też stawiała na rozmowę z kierownikiem. Z tego co pisałaś na temat swojego stanowiska i trudności nawet przy krótkich nieobecnościach to powinni być zadowoleni że dajesz im sporo czasu na ogarnięcie lub wdrożenie kogoś na zastępstwo. W końcu i tak pójdziesz na L4, czy to im będzie pasowało czy nie. Najważniejsze jest zdrowie i komfort twój i dziecka 🙂
Też sie obawiam rozmowy z szefową, z którą mam średnie relacje. Wracam po urlopie w połowie września i wtedy też powinnam mieć już prenatalne to akurat będzie dobry czas żeby powiedzieć. Ja mam taki plus że pracuję w budżetówce więc moja nieobecność nie będzie jakaś nie do ogarnięcia. Ale stres i tak jest.aleksaa, Alczii lubią tę wiadomość
-
Wiecie jaka mam dzisiaj dziwna zachciankę: stek wołowy. Chyba sobie usmażę.....
aleksaa, Sagi, Alczii, bambusek-94, Andzia2519, Katt, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
bambusek-94 wrote:@CaroOline rozumiem Cię że tym stresem, będziemy miały USG w tym samym dniu 🙂 z tym że to będzie moje pierwsze. Z jednej strony tak chciałam, żeby właśnie uniknąć sytuacji że nie będzie nic widać i zeby sie nie stresować. Wiadomo że to normalne jak jest za wczesnie, ale z tego co tu czytam to czasami lekarze od razu mają negatywne podejście i "straszą" że ciąży nie ma. Ale z drugiej strony ciezko mi uwierzyć że jestem w ciąży jak nie widziałam 😅 w twoim przypadku jak byłaś 6+0 i było widać pęcherzyk to wydaje mi sie że to jak najbardziej ok, nie martw się!
Ooo to będziemy się wspierać! Lekarz powiedział mi że wszystko ok że ciąża rozwija się prawidłowo że widać wszystko i minimetry kropka ale na serduszko za wcześnie i powiedział że ma urlop więc 19stego mam przyjść... to się tak ciągnie że nawet na wypłatę nigdy tak nie czekałam (zart ) 🤣 jedynie czym mnie zdenerwował to ciągle mi gadał ze różnie może się zdążyć że mam się nie chwalić rodzica i nimomu bo ciąża nie każda jest tak jak byśmy chcieli itp . Trochę mnie nastraszył ale jest to u nas we wsi jeden z najlepszych ginekologów place 260 zł za wizytę więc z doopy cena się nie wzięłabambusek-94 lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny; na pewno zadzwonię do przełożonego bo nie mam wyjścia - tak jak mówicie samo wpłynięcie zwolnienia nie wystarczy raczej.
@bambusek-94 - no właśnie tym się martwię bo w sumie to wgl nie daje im czasu:p zrobię obowiązki na max tydzień naprzód ale z zatrudnieniem kogoś na zastępstwo to jeszcze minie ze 2 msc, a w zespole jest takie obłożenie że to bardzo trudne mnie zastąpić nawet na miesiąc.
Niestety mój szef nie jest dyskretny, bo w zespole ma „zaufanych” ludzi, którym na pewno powie, a ja już nie mam siły i ochoty dochodzić swoich praw w tym temacie:/ mam dobre relacje z dwoma współpracownikami, z którymi mam stały kontakt prywatny więc im też niestety muszę coś powiedzieć - miesiąc zwolnienia to jednak rzuca się w oczy i ciezko coś wymyślać
Troszkę mnie to wszytsko stresuje ale muszę działać -
ZOSIA88 wrote:Mąż zaprowadził córkę do przedszkola koleżanka dzisisj chciala mnie namówić , żebysmy jej dzisiaj nie dawała i wybrała sie z nia i z jej dziecmi na plac zabaw ale ja jej tlumacze, że nie jestem w stanie i te przedszkole ratuje mi na pare godzin życie i tego nie rozumie juz mi jest nie dobrze.
Ja oberwałam od mojej mamy tekstem, że opieka nad małym w tym stanie to kwestia organizacji... ale bym jej na buty narzygała.16.10.2023 - dwie kreseczki
18.06.2024 - 2800g szczęścia zwanego Gabrysiem
20.07.2025 - dwie kreseczki, wciąż KP -
Ja właśnie po usg, kropek ma 2,7 cm i ładnie bije serduszko, wszystko dobrze ♥️ jak na razie wynika że jest młodszy niż z om, ma 9+4.
https://zapodaj.net/plik-Pvg01ACvlk
Sagi, Andzia2519, Aliana, aleksaa, Kłębuszek, Daisy1, Magdanowa, CaroOline, bambusek-94, A-6, Katt, Daga121222, Kasiastaraczka, _Hope lubią tę wiadomość
93'
AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
PAI-1 -> heparyna
10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️
NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
29.05 - połówkowe - 334 g
30.07 - III prenatalne - 1369 g
27.08 - 33 tc - 1900 g
11.09. - 35+1 tc - 2270 g
25.09. - 37+1 tc - 2650 g
24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷
-
@aleksaa miałam na myśli że planujesz jeszcze wrócić, stąd myśl że dajesz im czas. Ale faktycznie do października jeszcze daleko.
Niby to normalne i naturalne, a wręcz społecznie oczekiwane, żeby kobiety zachodziły w ciążę a jak przychodzi co do czego to w pracy problem. Jak żyć w tym kraju? 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 12:42
A-6 lubi tę wiadomość
-
aleksaa, ja myślę tak. Zadzwon do szefa po wizycie i wtedy powiedz. Nie obiecuj, że wrócisz, jeśli chcesz to powiedz że jeśli Twój stan zdrowia pozwoli to będziesz chciała wrócić, ale nie możesz tego obiecać ponieważ to nie zależy od Ciebie. Jesli uczciwie pracowałaś, zrobiłaś wszystko co w Twojej mocy - to czy pracodawca zachowa się przyzwoicie już nie od Ciebie zależy.
Rozumiem Twój stres, bo w poprzedniej ciąży nie mogłam przez to spać. Nie planowałam zwolnienia w ogóle, a poszłam chyba w 7 tygodniu. Covid mnie dojechał, lekarz kategorycznie zakazał mi pracy i straszył utratą ciąży. Czułam się okropnie fizycznie, z każdym miesiącem dochodziły nowe dolegliwosci. Było mi tak głupio! Teraz się tym stresujesz, ale to słuszny wybór - Twoje i maleństwa zdrowie i życie. A szef musi być przygotowany na takie sytuacje - organizacja pracy to część jego obowiązków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 12:44
aleksaa lubi tę wiadomość
-
Neta wrote:Ja właśnie po usg, kropek ma 2,7 cm i ładnie bije serduszko, wszystko dobrze ♥️ jak na razie wynika że jest młodszy niż z om, ma 9+4.
Jakie cudo! Jakie piękne zdjęcie! 🥺Neta lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, bardzo Wam współczuje takich nieprzyjemnych tekstów od innych, zwłaszcza najbliższych. Naprawdę nie rozumiem jak można komuś takie rzeczy wygadywać. Wiem że to nie łatwe, ale olejcie ich. W takich chwilach to cieszę się, że mieszkam daleko od rodziny, bo jakbym miała tego wysłuchiwać to masakra.
Mnie na szczęście póki co omijają takie objawy. Ale przez to też w ogóle nie czuję że jestem w ciąży. Jakbym nie widziała pęcherzyka to bym myślała, że ta beta to mnie coś oszukała. Ale i tak się martwię, że jeszcze nie było zarodka i serduszka. Dobrze że w piątek idę po to skierowanie, to może coś zobaczę, chociaż na gorszym sprzęcie pewnie nic nie będzie widać, ale w poniedziałek u drugiego ginekologa powinno być lepiej.
@Neta Jaki piękny bobas! 😍30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 (6+3) - widoczny pęcherzyk ciążowy
📅11.08 wizyta
-
Neta wrote:Ja właśnie po usg, kropek ma 2,7 cm i ładnie bije serduszko, wszystko dobrze ♥️ jak na razie wynika że jest młodszy niż z om, ma 9+4.
Neta lubi tę wiadomość