Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jest też coś takiego jak wątroba wołowa sproszkowana, w kapsułkach - czyli zamiast jeść świeżą, zawierającą mnóstwo żelaza, można zażywać kapsułki. A wątróbki chyba nikt nie zakazuje w 1szym trymestrze?
-
Dżozu wrote:Dziewczyny jest też coś takiego jak wątroba wołowa sproszkowana, w kapsułkach - czyli zamiast jeść świeżą, zawierającą mnóstwo żelaza, można zażywać kapsułki. A wątróbki chyba nikt nie zakazuje w 1szym trymestrze?
Chyba zalecają ostrożność ze względu na szkodliwość witaminy a w nadmiarze.
Nic, tylko się położyć i czekać na poród -
Sagi wrote:Chyba zalecają ostrożność ze względu na szkodliwość witaminy a w nadmiarze.
Nic, tylko się położyć i czekać na poród
O rany, no to faktycznie 🤣 odstawiam w takim razie... zostają koktajle z pietruszki... ale jak to spożywać, jak żołądek odmawia posłuszeństwa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia, 19:53
Sagi lubi tę wiadomość
-
Dżozu wrote:O rany, no to faktycznie 🤣 odstawiam w takim razie... zostają koktajle z pietruszki... ale jak to spożywać, jak żołądek odmawia posłuszeństwa.
Nie wiem, ja próbowałam raz i drugiego podejścia nie było 🫣 -
Wątróbka i ryby w puszce (głównie tuńczyk) to były moje dwa największe zaskoczenia żywieniowe
przysięgam, teraz to już sprawdzam wszystko. Wolałabym chyba jak dostęp do wiedzy był bardziej ogólny
Wiecie co? Obudziłam się dziś chora. Kicham, smarkam, drapie mnie w gardle. Jak to mówią, jak nie urok to sraczka!a pojutrze wyjeżdżam na urlop. Nawet nie wiem czym się „leczyc”, mam nadzieję, że przeziebienie nie jest groźne. -
Przeziębienie nie jest groźne, w pierwszym trymestrze można brać niewiele, ale na twoim miejscu bym sprawdziła na Medycyna Praktyczna dla lekarzy. Na pewno nie w ulotkach leków. A, jak coś to bardziej paracetamol niż ibuprom
-
Sagi wrote:Też mi się wydaje, że z tym żelazem to taka ostrożność na wyrost. Także spokojnie. Teraz już wiesz, i dobrze
Lekarz mi odpisał, że sprawdzał i pokazywał mi tętno. No ja pierdziele. Naprawdę tego nie pamiętam. Co się ze mną dzieje? Zero koncentracji, dziurawy mózg.
Dżozu, trzeba uważać na witaminę A, ale ginie ona po obróbce termicznej w znacznym stopniu więc tym też można regulować jej poziom no w kaszance którą uwielbiam xd
Alta Marea, kurczę, zdrówka! Prenalen i wygrzewanie chyba tylko w przeziębieniu 🥲♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Więc jak widzicie, przedstawiam wam kropka drugiego
Niestety torbiel cały czas 58 mm. Ale poza tym wszystko w porządku, o serduszku nic nie mówił, ale zakładam, że to dlatego że wszystko ok. Wizyta kolejna 21.08. czyli teraz tylko czekać... Znowu i znowu i tak jeszcze 7 miesięcy 😆 (ps: jakość tragedia, ale co zrobić 🥲)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia, 20:42
Sagi, Kasiastaraczka, Katt, bambusek-94, BangBang, Kłębuszek, Magdanowa, Daisy1, Aliana, aleksaa, _Hope, Daga121222, collet lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Dżozu wrote:O rany, no to faktycznie 🤣 odstawiam w takim razie... zostają koktajle z pietruszki... ale jak to spożywać, jak żołądek odmawia posłuszeństwa.
Ale ja w poprzedniej ciąży naturalnie trzymałam hemoglobinę,w pierwszej ciąży miałam anemię i brałam żelazo
Z naturalnych rzeczy z tego co pamiętam to- pyłek pszczeli, sok z pokrzywy, zakwas z buraka, wspierałam się probiotykiem sanprobi ibs, laktoferyna,Wit cDżozu lubi tę wiadomość
-
alta marea wrote:Wątróbka i ryby w puszce (głównie tuńczyk) to były moje dwa największe zaskoczenia żywieniowe
przysięgam, teraz to już sprawdzam wszystko. Wolałabym chyba jak dostęp do wiedzy był bardziej ogólny
Wiecie co? Obudziłam się dziś chora. Kicham, smarkam, drapie mnie w gardle. Jak to mówią, jak nie urok to sraczka!a pojutrze wyjeżdżam na urlop. Nawet nie wiem czym się „leczyc”, mam nadzieję, że przeziebienie nie jest groźne. -
Z tym żelazem faktycznie dużo artykułów czytałam że zaraz przed staraniami i w ciąży nie wolno suplementowac ale nie wiem o co chodzi nie pamiętam tego 😅 dlaczego właśnie odradza się tę suplementację żelaza.
Dziękuję za słowa otuchy dziewczyny 😉 smutno mi bardzo było ale postanowiłam że będę się trzymać nadzieji bo serduszko biło i chcę żeby mój mały bobas wiedział i czuł że mocno trzymam kciuki.
Sprawdziłam też poprzednie USG to pierwsze było opóźnione o 5dni a drugie o 2dni teraz jest 9 … może mój mały bobas jeszcze odbije i będzie ok. 👍🏼aleksaa, Kłębuszek, bambusek-94 lubią tę wiadomość
Starania od 2019;
2023 - 2 ciąże, 2 poronienia 10t ❌❌
2025 - OGROMNA NADZIEJA
13.12.2024 punkcja = 8 ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
7.01.2025
I transfer ❄️
12.01.2025
na teście ⏸️
15.01.2025 🔬🩸
8dpt - B-HCG 48,1 PROG 28,9
10dpt - B-HCG 55,4 PROG 31
13dpt - B-HCG 8,8
23.06.2025
II transfer ❄️
01.07.2025 🔬🩸
8dpt - B-HCG 68,8 PROG 22,9
10dpt - B-HCG 186 PROG 26
12dpt - B-HCG 525,4 PROG 30,45
14dpt - B-HCG 1392,8 PROG 25,86
28dpt - CRL 0,47cm i 🩵
38dpt - CRL 1,50cm
-
Jeśli chodzi o żelazo. W pierwszej ciąży pod koniec suplementowałam taldyferon, okropieństwo, bolał mnie po nim brzuch, w drugiej fajnie mi hemoglobina skoczyła w górę po sokach z buraka. To naprawdę pomaga, można pić z jabłkiem, pomarańczą i wtedy smakowo daje radę. Piłam trochę z kiszonego, trochę takich zwykłych i efekt był po regularnym piciu super.Carla -
Carla wrote:Jeśli chodzi o żelazo. W pierwszej ciąży pod koniec suplementowałam taldyferon, okropieństwo, bolał mnie po nim brzuch, w drugiej fajnie mi hemoglobina skoczyła w górę po sokach z buraka. To naprawdę pomaga, można pić z jabłkiem, pomarańczą i wtedy smakowo daje radę. Piłam trochę z kiszonego, trochę takich zwykłych i efekt był po regularnym piciu super.
Podziwiam! Ja próbowałam, moja babcia specjalnie mi przywoziła domowej roboty zakwas z buraków - nie dawałam rady. Pamiętam jak piłam stojąc nad zlewem w kuchni bo miałam problem żeby przełknąć i płakałam do męża że jak ten gówniarz mi będzie kiedyś za nastolatka pyskował to żeby mu wypomniał co dla niego w ciąży robiłam 😆 Podobnie było jak próbowałam zjeść wątróbkę, nie byłam w stanie przełknąć.Andzia2519, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Katt wrote:Podziwiam! Ja próbowałam, moja babcia specjalnie mi przywoziła domowej roboty zakwas z buraków - nie dawałam rady. Pamiętam jak piłam stojąc nad zlewem w kuchni bo miałam problem żeby przełknąć i płakałam do męża że jak ten gówniarz mi będzie kiedyś za nastolatka pyskował to żeby mu wypomniał co dla niego w ciąży robiłam 😆 Podobnie było jak próbowałam zjeść wątróbkę, nie byłam w stanie przełknąć.
-
Wątróbka błędem, kaszanka super. Ale ja nie mialam problemów z żelazem az do porodu, gdzie patrząc na wyniki kolezanka lekarka powiedziała: ale cię skrwawili. Z 14 coś hemoglobina na niecałe 11
Podpytajcie lekarzy kto może, czy jak hemoglobina w normie to suplementacja jest bardzo zła... bo teraz się cykam czy to co biorę w mama dha premium to nie za dużo. No ale jeszcze karmie do tego... -
@Alta marea, współczuję przeziębienia.. i wiem co czujesz, jeśli chodzi o zatkany nos 🫣 ja jakoś na samym początku ciąży złapałam infekcję i płakać mi się chciało, bo nie mogłam oddychać. Życzę dużo zdrówka!
Co do suplementacji żelaza to dowiem się na wizycie 27.08. bo ja ogólnie i tak mam kiepskie żelazo i hemoglobinę, jeszcze robię ferrytyne i Pani dr ma podjąć jakieś kroki 🫣
@BangBang, wiem że łatwo pisać.. ale nie zamartwiaj się, stres na pewno nie pomaga. Czasem tak się zdarza, że ciąża jest młodsza 🙂 może to też wina sprzętu. Poczekaj do kolejnej wizyty 🍀
@Migajka bardzo mi przykro 🥺 aż nie wiem co napisać… życzę Ci dużo siły!
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10 prog - 16,4
23.06 ➡️ beta 7dpt - 51,00 🥹
26.06 ➡️ beta 10dpt - 234,80 prog - 29,10
03.07 ➡️ beta 17dpt - 2826,00 prog - 21,12
Widoczny pęcherzyk z pęcherzykiem żółtkowym 🍀
10.07 ➡️ mamy zarodek z serduszkiem ❤️🥹 6t+1d
24.07 ➡️ 1,64 cm szczęścia ❤️ 8t+1d
25.08 ➡️ pierwsze prenatalne 🤞🏻
-
Mam ostatnio dziwne sny, momentami straszne 😳
Wczoraj śniło mi się, że dostałam normalnie miesiączki, a tej nocy śniło mi się, że otrzymaliśmy wyniki testu papp-a i okazało się, że nasz dzidziuś był chory i strasznie płakałam.
Te sny były tak bardzo realistyczne👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10 prog - 16,4
23.06 ➡️ beta 7dpt - 51,00 🥹
26.06 ➡️ beta 10dpt - 234,80 prog - 29,10
03.07 ➡️ beta 17dpt - 2826,00 prog - 21,12
Widoczny pęcherzyk z pęcherzykiem żółtkowym 🍀
10.07 ➡️ mamy zarodek z serduszkiem ❤️🥹 6t+1d
24.07 ➡️ 1,64 cm szczęścia ❤️ 8t+1d
25.08 ➡️ pierwsze prenatalne 🤞🏻
-
Wątróbka nie jest dobrym źródłem żelaza. Owszem ma go dużo ale to jest też śmietnik organizmu. Pełno w niej toksyn