Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Sagi wrote:Czy mówisz o Uniejewskich w ostatnim akapicie? Są dość rygorystyczni, ale opierają się na badaniach naukowych w przeciwieństwie do wielu samozwańczych dietetyków na instagramie. Ja mam luźniejsze podejście niż oni propagują, ale szanuję bardzo za szerzenie wiedzy
Chyba że o kimś innym mówisz.
Jak dla mnie to wpędzają mamy w depresję, uczą wciskać żarcie dzieciom na siłę i kreują sie na jedyne źródło prawdy objawionej przez Boga.
Logopedzi i psychodietetycy z tego co wiem zupełnie sie z nimi nie zgadzają. I z tego co kojarzę, sporo tych zaleceń juz w międzyczasie bylo aktualizowanych przez instytucje medyczne (ale tu sobie ręki nie dam uciąć) -
CaroOline wrote:Jestem po wizycie . Laaaaskiii byłam na NFZ jestem tak pozytywnie zaskoczona ze nie chciało mi się z gabinetu wychodzić 🙈🤣 wszystko Pan doktor wytlumaczyl że spokojem i powiedział że już miałam tego wirusa i to nie wpływa na dzidziusia i wgl się tym nie przejmować mam 🥰 a swoją drogą lekarz jak go zobaczyłam to się zawstydziłam i przestraszyłam. Słuchajcie jego rocznik to 1992 !!! Mlody przystojny dosłownie wyglonda jak Zack Efron 🙈🙈🙈 zrobił cytologie i skierował na obciążenie glukoza bo wynik we krwi wyszedł mi 97 na 99 🤣 a ja jej teraz same słodycze 🙈 i mam podejrzenie cukrzycy ciążowej mam nadzieje ze to okaże się nieprawdą po glukozie i będę mogła pozwolić sobie na grzeszki slodyczowe . Czy któraś z was też we krwi miała taki poziom cukru a okazało się ok ? Ja w noedziele dzień przed badaniem wypiłam 2l coli bo mi pomaga na mdłości i o 21 zjadłam duża pizze więc też może to przez to wyszły takie wyniki glukozy ... I też jeszcze nie dostałam karty ciąży. Za 2 tygodnie na wizycie dostanę kartę i skierowanie na prenatalne
Pewności nie mam ale tak na mój rozum to taka ilość coli i duża pizza to jest bardzo duża ilość węglowodanów i organizm mógł nie zdążyć tego wszystkiego przetrawić. Insulina pewnie też mocno po tym podskoczyła i też wpływ na glukozę miała. Może być niewiarygodny ten wynik, dobrze byłoby zrobić glukozę gdy wieczorem masz lekkostrawną nieobciążającą organizm dietę. Ale przy teście obciążenia glukoza wyjdzie czy masz problemy czy nie więc chyba tak czy siak dobrze poczekać na to badanie -
Andzia2519 wrote:Jak dla mnie to wpędzają mamy w depresję, uczą wciskać żarcie dzieciom na siłę i kreują sie na jedyne źródło prawdy objawionej przez Boga.
Logopedzi i psychodietetycy z tego co wiem zupełnie sie z nimi nie zgadzają. I z tego co kojarzę, sporo tych zaleceń juz w międzyczasie bylo aktualizowanych przez instytucje medyczne (ale tu sobie ręki nie dam uciąć)
Ojej, aż tak? Co do prawdy objawionej to jasne, zaraz wyjdą nowe badania i część zaleceń znowu się pozmieniaWystarczy pogadać z kimś kto ma kilkoro dzieci w większych odstępach czasu i zobaczyć, jak różne zalecenia dostał… Masakra.
Ale mi ogólnie bardzo podpasowali, bo bardzo proste dla mnie te ich zalecenia są, ja lubię tak prosto jeść, bez kombinacji. Ale też sobie po pewnym czasie odpuściłam i synek dostanie jakiegoś musa owocowego czy gofra. -
Andzia2519 wrote:Nie, byłam szczepiona. Nie przechodzilam
To chyba na jedno wychodziAle przygodę z biologią zakończyłam już dawno więc mogę się mylić
-
Sagi wrote:To chyba na jedno wychodzi
Ale przygodę z biologią zakończyłam już dawno więc mogę się mylić
Ja prezentuję się wam dziś w piżamie z powolutku rosnącym brzuszkiem 🫣 Jestem krasnalem (159cm), więc to plus torbiel i brak nadwagi też zapewne wpływają na to, że już tego podbrzusza wciągnąć się nie da 🥹
Kłębuszek, Sagi, bambusek-94, Jednorożec89, Aliana, Dżozu, Katt, Daga121222, aleksaa, BangBang, _Hope, CaroOline lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Dziewczyny, jadę na 16 do jakiegoś przypadkowego ginekologa. Infekcja mi się nasiliła, musi to ktoś obejrzeć
-
Ale mnie dziś objawy dojechały... okropne mdłości, piersi bolą, podbrzusze ciągnie.
Może to przez zamianę Cyclogestu na luteinę? Bo dziś mój 1szy dzień na luteinie. Ale to takie gdybanie.
A Dziewczyny, skierowanie na badania prenatalne na nfz moze wystawić ginekolog prywatnie? Czy mam to załatwiać u jakiegoś na nfz? Teraz zaczęłam się zastanawiaćWiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia, 14:09
-
Dżozu wrote:Ale mnie dziś objawy dojechały... okropne mdłości, piersi bolą, podbrzusze ciągnie.
Może to przez zamianę Cyclogestu na luteinę? Bo dziś mój 1szy dzień na luteinie. Ale to takie gdybanie.
A Dziewczyny, skierowanie na badania prenatalne na nfz moze wystawić ginekolog prywatnie? Czy mam to załatwiać u jakiegoś na nfz? Teraz zaczęłam się zastanawiaćDżozu lubi tę wiadomość
-
Byla jakas ksiazka dla tatusiow kupilam męzowi w prezencie ale nie bardzo był zainteresowany przelecial tak tylko poogladał. Miałam tez instrukcja obsługi bobasa ale najlepsze mamy dla mamy.
Jak znosicie te upały na wsi się tak tego nie odczuwa w mieściw to jakis kosmos jest ale juz chciałabym , żeby się ochłodziło:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia, 15:44
-
Dzięki za polecajki książkowe. Zastanawiam się nad tym pakietem:
https://sklep.mamydlamamy.pl/pl/p/pakiet-z-prawem-2-DRUKOWANE-ksiazki-tom-I-i-II-prawny-aspekt-macierzynstwa-darmowa-dostawa/135
Któraś z Was miała też ten pakiet prawny? Jest sens go brać? Podoba mi się, że wszystko miałabym w jednym miejscu i nie musiała szukać po internecie i się zastanawiać czy o niczym nie zapomniałam, ale boję się że może się okazać zbędny. Co uważacie?30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
🔬 20.08 - badania krwi
🩺 22.08 - wizyta (NFZ)
🩺 08.09 - wizyta (prywatna)
-
Kłębuszek wrote:Dzięki za polecajki książkowe. Zastanawiam się nad tym pakietem:
https://sklep.mamydlamamy.pl/pl/p/pakiet-z-prawem-2-DRUKOWANE-ksiazki-tom-I-i-II-prawny-aspekt-macierzynstwa-darmowa-dostawa/135
Któraś z Was miała też ten pakiet prawny? Jest sens go brać? Podoba mi się, że wszystko miałabym w jednym miejscu i nie musiała szukać po internecie i się zastanawiać czy o niczym nie zapomniałam, ale boję się że może się okazać zbędny. Co uważacie?
Dla mnie to zbędny dodatek, ale ja zajmowałam się sprawami kadrowo-płacowymi. Wzory dokumentów dostępne są w internecie, np. na gofinie. U mnie też kadry pomagają ogarnąć formalności po porodzie. Stan prawny jest na 2024 więc względnie aktualny, ale równie dobrze może coś się zmieć w czasu naszych porodów i powrotu do pracy.Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
A-6 wrote:
Proszę się nie nazywać krasnalem! Mam 157cm wzrostu i nie czuję się krasnalem, jestem PETITE 😂 w ogóle się zastanawiam kiedy dziecko mnie przerośnie, obstawiam że już w wieku 8-9lat bo mąż z kolei ma 193cm 😂🫣M_onia, A-6 lubią tę wiadomość
-
ZOSIA88 wrote:Byla jakas ksiazka dla tatusiow kupilam męzowi w prezencie ale nie bardzo był zainteresowany przelecial tak tylko poogladał. Miałam tez instrukcja obsługi bobasa ale najlepsze mamy dla mamy.
Jak znosicie te upały na wsi się tak tego nie odczuwa w mieściw to jakis kosmos jest ale juz chciałabym , żeby się ochłodziło:(
Jak wróciliśmy szybko zrobiłam mango lassi, wypiliśmy. Młodszy na drzemkę i ja też 🙃
Jutro jedziemy do teściów na długi weekend,na wieś, więc mam nadzieję, że będzie łatwiej znieść te upały -
Aliana wrote:Proszę się nie nazywać krasnalem! Mam 157cm wzrostu i nie czuję się krasnalem, jestem PETITE 😂 w ogóle się zastanawiam kiedy dziecko mnie przerośnie, obstawiam że już w wieku 8-9lat bo mąż z kolei ma 193cm 😂🫣
Ja jestem krasnalem. 🙋♀️Mam 155 cm w trampkach. 🫣
Moja czterolatka ma już 110 cm i szybciutko mnie przerośnie.🙃 Ona ewidentnie ma wzrost po mężu (ma 189).Aliana, BangBang lubią tę wiadomość
-
_Hope wrote:Ja jestem krasnalem. 🙋♀️Mam 155 cm w trampkach. 🫣
Moja czterolatka ma już 110 cm i szybciutko mnie przerośnie.🙃 Ona ewidentnie ma wzrost po mężu (ma 189).
Czyli pewnie nawet to nie będzie 8-9 lat a może być szybciej 😂 no ładnie! -
Byłam w swojej przychodni ale u innego giną. Ale ostatecznie miałam też na wizycie teleporade u mojego. Więc dwóch lekarzy mnie dzisiaj przyjmowało.
I jest tak : zdrowy bobas 3.4 cm. Słyszałam serduszka, miałam usg 3d fajny bajera co mnie to nie mam infekcji pf pochwy jest ok. Luteina mnie podrażnią. Mam jaj odstawić jak zacznie się 12 tc. Teraz już łożysko sobie poradzi samo
Kasiastaraczka, Daisy1, Daga121222, Sagi, Katt, Dżozu, _Hope, M_onia, BangBang lubią tę wiadomość
-
Kłębuszek wrote:Dzięki za polecajki książkowe. Zastanawiam się nad tym pakietem:
Któraś z Was miała też ten pakiet prawny? Jest sens go brać? Podoba mi się, że wszystko miałabym w jednym miejscu i nie musiała szukać po internecie i się zastanawiać czy o niczym nie zapomniałam, ale boję się że może się okazać zbędny. Co uważacie?Dżozu, Zaniepokojona1234, M_onia lubią tę wiadomość