Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaniepokojona1234 wrote:A tak trochę z innej beczki. To będzie mój pierwszy maluszek macie może do polecenia jakieś wartościowe książki o noworodkach albo ciekawe kanały?
Zaniepokojona1234 lubi tę wiadomość
-
Ja w pierwszej ciąży kartę dostałam późno, bo na drugiej wizycie i były to już prenatalne. 🫣
W drugiej ciąży u tego samego lekarza kartę dostałam na pierwszej wizycie mimo, że nie miałam żadnych badań itp. Tylko USG potwierdzające ciążę z bijącym serduszkiem. 🤷♀️
Teraz jeśli USG potwierdzi prawidłową ciążę to chcę szybko umówić się na NFZ do diabetologa i jak sam doktor mi nie założy karty to po prostu zapytam. 😉 Ale chyba USG z naszymi danymi i wydruk z wizyty (mój ginekolog daje na każdej wizycie) powinien być wystarczającym potwierdzeniem ciąży i da możliwość zapisania się do specjalisty w szybszym trybie? 🤔 Rejestrować chciałam się telefonicznie więc i tak nie zobaczą potwierdzenia od razu. Przynajmniej mam nadzieję, że jeśli z ciążą będzie dobrze to uda mi się w taki sposób załatwić termin.
Ogólnie już odliczam dni do wizyty.⏳
Zaczynam się też trochę stresować. 🫣 Dobrze, że przed nami dłuższy weekend. Spędzimy go rodzinnie więc nie będzie czasu na rozmyślanie. -
W tej ciąży poronionej jak trafiłam do szpitala nie miałam karty ciąży, bo mi lekarka nie wystawiła na kontroli to położna którą mnie przyjmowała darła ryja że jak tak można bez karty ciąży tłumaczyłam jej że mi lekarka nie dala a ona że powinnam się samo upomnie bo to ważne jest. Teraz myślałam że jak doktor mi nie wystawi sam z siebie to o nią poproszę ale on razu ni dał
-
Jednorożec89 wrote:W tej ciąży poronionej jak trafiłam do szpitala nie miałam karty ciąży, bo mi lekarka nie wystawiła na kontroli to położna którą mnie przyjmowała darła ryja że jak tak można bez karty ciąży tłumaczyłam jej że mi lekarka nie dala a ona że powinnam się samo upomnie bo to ważne jest. Teraz myślałam że jak doktor mi nie wystawi sam z siebie to o nią poproszę ale on razu ni dał
Niektóre położne ze swoją „empatią” nadają się do pchania karuzeli 😢alta marea, Dżozu lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jestem przerażona...
Robiłam badania w tym CMV Cytomegalowirusa
I wyszło mi przeciwciała w kl.IgG 40,100 I/ml
A przeciwciała w kl.IgM 0,936 COI
Według czata GPT przeszłam wirusa i mam przeciwciała ale według igm wynik jest niekednoznaczmy czy tł stara sprawa ... jestem przerażona 😭 dziś mam wizytę na 10:30 nie wytrzymała bym do poniedziałku -
Co do książek @Zaniepokojona to czytałam Mamy dla Mamy, to jest encyklopedia ale ogromniasta.
O ciazy "ciaza dla facetow" jest śmieszna, mocno na luzie, pożyczyłam tez od koleżanki Błękitny Porod - uwazam ze to trochę ściema, ale ogólnie poza autohipnoza itd to fajnie wprowadza w to, ze poród nie musi byc traumatyczny.
Plus podczytywałam internety.
Na fb sa grupy odnośnie karmienia piersią (trochę ortodoksyjna ale w samym kp wspierajaca) I kpi (ona jest dużo luźniejsza, fajna).
O szczepieniach- Szczepienia rozwiewamy wątpliwości to skarbnica wiedzy.
Ze stron jeszcze Mama Ginekolog i Hafija.
A jak zacznie sie rozszerzanie diety to ci powiem, co myślę o jednej oszołomskiej pani dietetyk, ale to nie terazZaniepokojona1234 lubi tę wiadomość
-
CaroOline wrote:Dziewczyny jestem przerażona...
Według czata GPT przeszłam wirusa i mam przeciwciała ale według igm wynik jest niekednoznaczmy czy tł stara sprawa ... jestem przerażona 😭 dziś mam wizytę na 10:30 nie wytrzymała bym do poniedziałku
Nie przejmuj sie ,powtorz badanie, te nowe przeciwciała często wychodzą z błędem. Mi tak niby różyczka wyszła hehe -
Karolina beż paniki, trzeba badanie powtórzyć bo te przeciwciała czasem płatają figle. Ale na razie spokojnie:)
-
Kasiastaraczka wrote:Przed pierwszym porodem czytałam książki z wyd. Natuli. Inne to Izabeli Dembinskiej , czwarty trymestr Komsty
A takie książki dla tatusiów? Przydałaby się mojemu jakas lektura -
CaroOline wrote:Dziewczyny jestem przerażona...
Według czata GPT przeszłam wirusa i mam przeciwciała ale według igm wynik jest niekednoznaczmy czy tł stara sprawa ... jestem przerażona 😭 dziś mam wizytę na 10:30 nie wytrzymała bym do poniedziałku
Ja też mam pozytywny i niejednoznaczny wynik, ale w poprzedniej ciąży było tak samo, i to stara infekcja u mnie była. Zobaczymy co powie tym razem lekarz, ale nie przejmowałabym się. -
Andzia2519 wrote:Nie przejmuj sie ,powtorz badanie, te nowe przeciwciała często wychodzą z błędem. Mi tak niby różyczka wyszła hehe
A nie wyszła Ci pozytywna dlatego, że przechodziłaś w dzieciństwie? U mnie tak jest. -
Katt wrote:Co do karty ciąży to na pierwszej wizycie nie dostałam bo nie było jeszcze zarodka, nie miałam żadnych badań więc zakładam że teraz na drugiej będziemy ogarniać formalności tym bardziej że będziemy rozmawiać jak podejść do kwestii zwolnienia. Ewentualnie sama powiem że potrzebuje bo kończy mi się Euthyrox a z tego co pamiętam to dla kobiet w ciąży z odpowiednią recepta jest refundowany więc jak będę w przychodni to chce mieć komplet dokumentów.
Ja nie mam jeszcze karty ciąży ale jak byłam u endokrynologa to pokazałam mu wynik bety i wypisał mi receptę na euthyrox z kodem dla kobiet w ciąży. Wczoraj odebrałam lek za darmo w aptece 🙂Katt, Dżozu lubią tę wiadomość
-
Andzia2519 wrote:Co do książek @Zaniepokojona to czytałam Mamy dla Mamy, to jest encyklopedia ale ogromniasta.
O ciazy "ciaza dla facetow" jest śmieszna, mocno na luzie, pożyczyłam tez od koleżanki Błękitny Porod - uwazam ze to trochę ściema, ale ogólnie poza autohipnoza itd to fajnie wprowadza w to, ze poród nie musi byc traumatyczny.
Plus podczytywałam internety.
Na fb sa grupy odnośnie karmienia piersią (trochę ortodoksyjna ale w samym kp wspierajaca) I kpi (ona jest dużo luźniejsza, fajna).
O szczepieniach- Szczepienia rozwiewamy wątpliwości to skarbnica wiedzy.
Ze stron jeszcze Mama Ginekolog i Hafija.
A jak zacznie sie rozszerzanie diety to ci powiem, co myślę o jednej oszołomskiej pani dietetyk, ale to nie teraz
Czy mówisz o Uniejewskich w ostatnim akapicie? Są dość rygorystyczni, ale opierają się na badaniach naukowych w przeciwieństwie do wielu samozwańczych dietetyków na instagramie. Ja mam luźniejsze podejście niż oni propagują, ale szanuję bardzo za szerzenie wiedzy
Chyba że o kimś innym mówisz. -
Bambusek-94 dobrze wiedzieć, to nie będę czekała tylko ogarnę jakiś termin w przychodni, chociaż w sumie to nie wiem czy nie będziemy zmieniać dawki, ale to zawsze mogę wtedy iść drugi raz.
Zaniepokojona1234 ja czytałam mamy dla mamy i to polecam, fajny też jest zdrowy maluszek jako coś na początek. Ze stron internetowych to chyba najczęściej była mamaginekolog, do kompletowania wyprawki porównania od Pana Tabletki. Materiałów dla tatusiów nie polecę bo mąż nie praktykował, jedynie byliśmy razem na szkole rodzenia. I tu polecam wybrać tą ze szpitala w którym się będzie rodziło jeśli jest taka możliwość. U nas było oprowadzanie po szpitalu, ja do porodu trafiłam na położną która prowadziła zajęcia i od razu tak miło mi było że jakaś "znajoma" twarzDżozu, Daisy1 lubią tę wiadomość
-
Jestem po wizycie . Laaaaskiii byłam na NFZ jestem tak pozytywnie zaskoczona ze nie chciało mi się z gabinetu wychodzić 🙈🤣 wszystko Pan doktor wytlumaczyl że spokojem i powiedział że już miałam tego wirusa i to nie wpływa na dzidziusia i wgl się tym nie przejmować mam 🥰 a swoją drogą lekarz jak go zobaczyłam to się zawstydziłam i przestraszyłam. Słuchajcie jego rocznik to 1992 !!! Mlody przystojny dosłownie wyglonda jak Zack Efron 🙈🙈🙈 zrobił cytologie i skierował na obciążenie glukoza bo wynik we krwi wyszedł mi 97 na 99 🤣 a ja jej teraz same słodycze 🙈 i mam podejrzenie cukrzycy ciążowej mam nadzieje ze to okaże się nieprawdą po glukozie i będę mogła pozwolić sobie na grzeszki slodyczowe . Czy któraś z was też we krwi miała taki poziom cukru a okazało się ok ? Ja w noedziele dzień przed badaniem wypiłam 2l coli bo mi pomaga na mdłości i o 21 zjadłam duża pizze więc też może to przez to wyszły takie wyniki glukozy ... I też jeszcze nie dostałam karty ciąży. Za 2 tygodnie na wizycie dostanę kartę i skierowanie na prenatalne
aleksaa, BangBang lubią tę wiadomość
-
Katt wrote:Bambusek-94 dobrze wiedzieć, to nie będę czekała tylko ogarnę jakiś termin w przychodni, chociaż w sumie to nie wiem czy nie będziemy zmieniać dawki, ale to zawsze mogę wtedy iść drugi raz.
Zaniepokojona1234 ja czytałam mamy dla mamy i to polecam, fajny też jest zdrowy maluszek jako coś na początek. Ze stron internetowych to chyba najczęściej była mamaginekolog, do kompletowania wyprawki porównania od Pana Tabletki. Materiałów dla tatusiów nie polecę bo mąż nie praktykował, jedynie byliśmy razem na szkole rodzenia. I tu polecam wybrać tą ze szpitala w którym się będzie rodziło jeśli jest taka możliwość. U nas było oprowadzanie po szpitalu, ja do porodu trafiłam na położną która prowadziła zajęcia i od razu tak miło mi było że jakaś "znajoma" twarz -
CaroOline wrote:Jestem po wizycie . Laaaaskiii byłam na NFZ jestem tak pozytywnie zaskoczona ze nie chciało mi się z gabinetu wychodzić 🙈🤣 wszystko Pan doktor wytlumaczyl że spokojem i powiedział że już miałam tego wirusa i to nie wpływa na dzidziusia i wgl się tym nie przejmować mam 🥰 a swoją drogą lekarz jak go zobaczyłam to się zawstydziłam i przestraszyłam. Słuchajcie jego rocznik to 1992 !!! Mlody przystojny dosłownie wyglonda jak Zack Efron 🙈🙈🙈 zrobił cytologie i skierował na obciążenie glukoza bo wynik we krwi wyszedł mi 97 na 99 🤣 a ja jej teraz same słodycze 🙈 i mam podejrzenie cukrzycy ciążowej mam nadzieje ze to okaże się nieprawdą po glukozie i będę mogła pozwolić sobie na grzeszki slodyczowe . Czy któraś z was też we krwi miała taki poziom cukru a okazało się ok ? Ja w noedziele dzień przed badaniem wypiłam 2l coli bo mi pomaga na mdłości i o 21 zjadłam duża pizze więc też może to przez to wyszły takie wyniki glukozy ... I też jeszcze nie dostałam karty ciąży. Za 2 tygodnie na wizycie dostanę kartę i skierowanie na prenatalne
Też bym chciała wiedzieć czy u którejś wyszedł wyższy cukier na czczo, a później okazało się, że tej cukrzycy nie ma 😬 bo tym właśnie się stresuję, już niedługo mam obciążenie glukozą👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10 prog - 16,4
23.06 ➡️ beta 7dpt - 51,00 🥹
26.06 ➡️ beta 10dpt - 234,80 prog - 29,10
03.07 ➡️ beta 17dpt - 2826,00 prog - 21,12
Widoczny pęcherzyk z pęcherzykiem żółtkowym 🍀
10.07 ➡️ mamy zarodek z serduszkiem ❤️🥹 6t+1d
24.07 ➡️ 1,64 cm szczęścia ❤️ 8t+1d
25.08 ➡️ pierwsze prenatalne 🤞🏻
-
CaroOline wrote:Jestem po wizycie . Laaaaskiii byłam na NFZ jestem tak pozytywnie zaskoczona ze nie chciało mi się z gabinetu wychodzić 🙈🤣 wszystko Pan doktor wytlumaczyl że spokojem i powiedział że już miałam tego wirusa i to nie wpływa na dzidziusia i wgl się tym nie przejmować mam 🥰 a swoją drogą lekarz jak go zobaczyłam to się zawstydziłam i przestraszyłam. Słuchajcie jego rocznik to 1992 !!! Mlody przystojny dosłownie wyglonda jak Zack Efron 🙈🙈🙈 zrobił cytologie i skierował na obciążenie glukoza bo wynik we krwi wyszedł mi 97 na 99 🤣 a ja jej teraz same słodycze 🙈 i mam podejrzenie cukrzycy ciążowej mam nadzieje ze to okaże się nieprawdą po glukozie i będę mogła pozwolić sobie na grzeszki slodyczowe . Czy któraś z was też we krwi miała taki poziom cukru a okazało się ok ? Ja w noedziele dzień przed badaniem wypiłam 2l coli bo mi pomaga na mdłości i o 21 zjadłam duża pizze więc też może to przez to wyszły takie wyniki glukozy ... I też jeszcze nie dostałam karty ciąży. Za 2 tygodnie na wizycie dostanę kartę i skierowanie na prenatalne♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Sagi wrote:A nie wyszła Ci pozytywna dlatego, że przechodziłaś w dzieciństwie? U mnie tak jest.
Nie, byłam szczepiona. Nie przechodzilam