X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i lipa dziewczyny, mam już wynik....co gorsza jest gorszy niz robiłam pół roku temu tuż po świętach 😩😭 kolejny problem
    ...teraz to już w ogóle nie wiem co mam jeść, jak się do tego zabrać i w ogóle....zapewne mam to gowno od początku ciąży ale dr Kru test kazał robić dopiero teraz...
    A więc wyniki
    Glukoza na czczo 88 (60-100)
    Glukoza po 1 h 205 (norma do 180)
    Glukoza po 2 h 152 (norma do 140)
    Zapewne cukrzyca ciążowa jest no nie?? Teraz jak się zabrać za dietę? Czy to wystarczy czy znowu będę musiała brać jakieś leki? Napisalam do Kru i czekam na odp 😔 połączyć dietę bezglutenową z cukrzycowa chyba nie jest zbyt lekko....🙉

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    No i lipa dziewczyny, mam już wynik....co gorsza jest gorszy niz robiłam pół roku temu tuż po świętach 😩😭 kolejny problem
    ...teraz to już w ogóle nie wiem co mam jeść, jak się do tego zabrać i w ogóle....zapewne mam to gowno od początku ciąży ale dr Kru test kazał robić dopiero teraz...
    A więc wyniki
    Zapewne cukrzyca ciążowa jest no nie?? Teraz jak się zabrać za dietę? Czy to wystarczy czy znowu będę musiała brać jakieś leki? Napisalam do Kru i czekam na odp 😔 połączyć dietę bezglutenową z cukrzycowa chyba nie jest zbyt lekko....🙉

Spokojnie, dr Kru zapewne wyślę do diabetologa, poleca dr Urske, i do niej wysyła, tak koleżanka mówiła, czekaj za odpowiedzią, będzie dobrze.

• Matilda19 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc wyniki
    Nie jestem lekarzem ale pewnie konsultacja u diabetologa i na początek tydzień , dwa dieta i pomiary w domu na czczo i 1 h po posiłku ( chyba że zjesz coś tłustego to 2 h tez bo tłuszcze później wybijają ) i zobaczysz jak sytuacja , jeśli nie pomoże to insulina tylko zostaje bo to jedyny lek obniżający cukier w ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc wyniki

Dokładnie tak jak dziewczyny piszą, u mnie pomogla sama dieta, gin polecił mi fajna stronę "słodkie mamy" to jest ta strona z glukometrem , który polecała Matilda19, duży przydatnych informacji, też są przepisy.

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam przed chwilą odnośnie cukrzycy ciążowej i ja mniej więcej taka właśnie dietę trzymam na codzień więc nawet nie mogę za dużo zmienić i to jest najgorsze 🙄😔....jeszcze gdybym nie była na diecie bezglutenowej to byłoby łatwiej, bo zazwyczaj używam mąki ryżowej czy makaronu ryżowego, a powinno się pełnoziarnisty tylko jak to robić na diecie bg🙄 załamałam się chwilowo szczerze mówiąc nie wiem jak to ogarnę, kolejny nagły strzał w pysk...🙉

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie a o czym??🤔

Dzis juz przyjęłaś duża dawke cukru. Nawet mówiły że lepiej przez caly dzien mniej węglowodanów przyjmowac a wiecej bialka zeby to sie wyrównało.
    Ale ogólnie podziwiam że w ogolw mialas ochotę jeszcze na słodkie 🤦

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nic nie zjadłam, bo nawet bym nie zdążyła....wyniki mnie załamały, ciągle w tej ciąży trzeba się martwić, ciągle coś 😔😭🙄😏
    Anulas wrote:
    Dzis juz przyjęłaś duża dawke cukru. Nawet mówiły że lepiej przez caly dzien mniej węglowodanów przyjmowac a wiecej bialka zeby to sie wyrównało.
    Ale ogólnie podziwiam że w ogolw mialas ochotę jeszcze na słodkie 🤦

A gustu lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Matilda19 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam przed chwilą odnośnie cukrzycy ciążowej i ja mniej więcej taka właśnie dietę trzymam na codzień więc nawet nie mogę za dużo zmienić i to jest najgorsze 🙄😔....jeszcze gdybym nie była na diecie bezglutenowej to byłoby łatwiej, bo zazwyczaj używam mąki ryżowej czy makaronu ryżowego, a powinno się pełnoziarnisty tylko jak to robić na diecie bg🙄 załamałam się chwilowo szczerze mówiąc nie wiem jak to ogarnę, kolejny nagły strzał w pysk...🙉
    W Medarcie nie ma „normalnych” ciąż , każda z nas dostała „w pysk” nie raz i nie dwa i inaczej tu nie będzie . Wypłacz się i działaj bo nic innego nie zostaje. Te 3 miesiące jakoś jeszcze przetrwasz z insuliną czy bez ale dasz radę a Bruno dzięki temu będzie zdrowym chłopcem 💝

niezapominajka12345, A gustu lubią tę wiadomość

• Gaja88 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana głowa do góry, niestety mnóstwo dziewczyn ma cukrzyce ciążową i wszystko jest Ok ( obawiam się, że też mnie to czeka tez mnie to czeka). Co do diety bezglutenowej i cukrzycowej to faktycznie łatwo nie jest, ale dasz radę! Kto jak nie Ty? :) Mąki na które powinnaś się przerzucić to gryczana, owsiana, z amarantusa, komosy i ciecierzycy. Jeśli dobrze pamietam to bezgluten ma nawet taki gotowy chleb z niskim IG. Powodzenia :)

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(

Wysłany: 24 lipca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie, ale po prostu zawsze tak nagle to jest to strzał w pysk i tyle. Dbam o dietę a i tak takie cuda wychodza...inne jedzą wszystko opychają się słodyczami pala piją itp i wszystko ok...
    A ciążę medartowe faktycznie nie są zbyt proste...wiecznie coś 🙄😔 jakoś zaraz się pozbieram i zacznę działać od jutra z jeszcze zdrowsza dieta....😩 macie jeszcze jakieś wskazówki? Właśnie głównie jak połączyć bezglutenowe produkty z tymi z niskim ig....z chlebami zwłaszcza jest masakra....
    W ogóle boję się że tak późno mi to wyszło a zapewne od początku ciąży to mam i czy mimo tego że to dopiero wykryte to nie zaszkodziłam jakoś malemu🙄

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko ja bym skontaktowała się z jakimś dietetykiem który to pomoże ogarnąć. Samemu może być trudno i nie potrzebnie będziesz się denerwować czy to mogę czy tamto . A tak gotowa dieta stały kontakt czy to sms czy e mail . I głowa odciążona i ty zadowolona . Ja bym tak zrobiła.
    Ogólnie powiem wam ,że ja mam koleżankę w ciąży która trochę jest przede mną . I ona nawet nie ma zleconego kwasu foliowego z cukrzycą ciążową też nie kazał jej nic robić . Mi jest aż głupio mówić co biorę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2020, 14:22

Wysłany: 24 lipca 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przeczytałam coś takiego na necie i znowu dół ,, Zbyt wysoki poziom cukru we krwi może być także przyczyną poronień. Zwłaszcza gdy poziom cukru we krwi przekracza przewlekle 180 mg/dl, utrzymanie ciąży może okazać się niemożliwe. Szacuje się, że aż u 30 proc. kobiet, których cukrzyca jest nieleczona w pierwszym trymestrze ciąży, dojdzie do obumarcia płodu."
    U mnie w I trymestrze to nie było kontrolowane, brałam glucophage jakoś jeszcze w I trymestrze a później dr kazał odstawić....ehhh szkoda że do końca tego nie miałam zleconego. Ale mnie dobiła ta wiadomość...🙉

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Matilda19 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie, ale po prostu zawsze tak nagle to jest to strzał w pysk i tyle. Dbam o dietę a i tak takie cuda wychodza...inne jedzą wszystko opychają się słodyczami pala piją itp i wszystko ok...
    A ciążę medartowe faktycznie nie są zbyt proste...wiecznie coś 🙄😔 jakoś zaraz się pozbieram i zacznę działać od jutra z jeszcze zdrowsza dieta....😩 macie jeszcze jakieś wskazówki? Właśnie głównie jak połączyć bezglutenowe produkty z tymi z niskim ig....z chlebami zwłaszcza jest masakra....
    W ogóle boję się że tak późno mi to wyszło a zapewne od początku ciąży to mam i czy mimo tego że to dopiero wykryte to nie zaszkodziłam jakoś malemu🙄
    Ja do dr K kiedyś tez z żalem że inne to do 8 miesiąca pracują , jedzą co chcą itp itd to mi skwitowała jednym zdaniem : „ to nie nasze😉”
    Najgroźniejsza jest cukrzyca w I trymestrze bo powoduje wady wrodzone i poronienie których u Twojego małego nie ma bo dr Sz widzi wszystko 😉 potem szkodzi ma przepływy i łożysko co dr Sz tez doskonale widzi bo wszystko to sprawdza podczas badań wiec u Ciebie tez możesz wykluczyć. W III też na łożysko szkodzi i powoduje najczęściej makrosomie płodu ale to przed Tobą, już będziesz na diecie i ewentualnie lekach wiec jesteś w naprawdę super sytuacji. Żeby mieć cukry 180 przewlekłe i zaszkodzić dziecku to Hba1c trzeba mieć chyba 7-8 % wiec tylko przy cukrzycy niewyrownanej i to już przed ciąża .
    Co do chleba to mi osobiście najlepiej służy z piekarni BEZ chleb jaglany z jajkiem , zero skoków cukru.

Gaja88 lubi tę wiadomość

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą rozmawiam z dr Kru i na moje pytanie czy te wyniki są bardzo złe? Odpisał, że,,złe, zapraszam jutro na rozmowę ", więc jutro idę i zobaczymy co ma dla mnie za rady...chociaż myślałam że jego zdaniem nie będzie aż tak źle heh 😏🙄 wiecznie pod górkę!
    No u mnie teraz dopiero w II trymestrze wlasnie coś z tymi przepływami było nie tak, później miałam wizytę po 2 tygodniach u Sz i sprawdzał wszystko i nagle ok, więc mam nadzieję że jak teraz zacznę działać z dietą to będzie w porę i wszystko będzie ok...😔 lkurcze szkoda ze u mnie nie ma piekarni bezglutenowych..teraz piekę chleb pięć przemian nawet jest ok i bardzo zdrowy ale jak on na cukry działa to nie wiem bo się na tym nie znam ✊✊✊
    Matilda19 wrote:
    Ja do dr K kiedyś tez z żalem że inne to do 8 miesiąca pracują , jedzą co chcą itp itd to mi skwitowała jednym zdaniem : „ to nie nasze😉”
    Najgroźniejsza jest cukrzyca w I trymestrze bo powoduje wady wrodzone i poronienie których u Twojego małego nie ma bo dr Sz widzi wszystko 😉 potem szkodzi ma przepływy i łożysko co dr Sz tez doskonale widzi bo wszystko to sprawdza podczas badań wiec u Ciebie tez możesz wykluczyć. W III też na łożysko szkodzi i powoduje najczęściej makrosomie płodu ale to przed Tobą, już będziesz na diecie i ewentualnie lekach wiec jesteś w naprawdę super sytuacji. Żeby mieć cukry 180 przewlekłe i zaszkodzić dziecku to Hba1c trzeba mieć chyba 7-8 % wiec tylko przy cukrzycy niewyrownanej i to już przed ciąża .
    Co do chleba to mi osobiście najlepiej służy z piekarni BEZ chleb jaglany z jajkiem , zero skoków cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2020, 15:24

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Matilda19 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą rozmawiam z dr Kru i na moje pytanie czy te wyniki są bardzo złe? Odpisał, że,,złe, zapraszam jutro na rozmowę ", więc jutro idę i zobaczymy co ma dla mnie za rady...chociaż myślałam że jego zdaniem nie będzie aż tak źle heh 😏🙄 wiecznie pod górkę!
    No u mnie teraz dopiero w II trymestrze wlasnie coś z tymi przepływami było nie tak, później miałam wizytę po 2 tygodniach u Sz i sprawdzał wszystko i nagle ok, więc mam nadzieję że jak teraz zacznę działać z dietą to będzie w porę i wszystko będzie ok...😔✊✊✊
    Będzie , zobaczysz 😊✊🍀 Cukrzyca w tych czasach jest do opanowania wiec widomo że źle że jest ale trudno , pójdziesz dalej i będzie dobrze. Jak się z szoku otrząśniesz za jakiś czas to już zapomnisz że jej nie było 😂😂
    Ja też swoje wypłakałam i nadal mam dni że jak np dziś że znowu plamienia nagle w 14 tyg gdzie od miesiąca spokój, że wszystkiego mi sie odechciewa jak widzę te leki, to leżenie, dieta, wyłączenie z codziennego życia i wegetacja na kanapie ale myśle że to tylko droga do celu która kiedyś się kończy a potem wszystko wróci do normy. Wierze że tak będzie 🍀🙏🏻✊

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To również gratulacje za wytrwałość. Mnie tylko wkurza ta niesprawiedliwosc na świecie, co do tych ciszy zwłaszcza ale o tym chyba już nie ma co dyskutować bo to nic nie zmieni, jedni mają w życiu szczęście drudzy ciągle pod górkę. Tobie również nie zazdroszczę, też miałam Plamienia w ok 13 tc więc tydzień wyjety z życiorysu, jednak teraz już wiem że zdarzają się one bardzo często i jak ze wszystkim niby nie ma co panikować, ale głowa robi swoje
    ...zwłaszcza głowa kobiety w ciąży heh 😏😏🙄 też jak patrzę na tą tonę leków, oszczędzanie się nie jedzenie tego i tamtego to ehhh...szkoda gadać 😏
    Matilda19 wrote:
    Będzie , zobaczysz 😊✊🍀 Cukrzyca w tych czasach jest do opanowania wiec widomo że źle że jest ale trudno , pójdziesz dalej i będzie dobrze. Jak się z szoku otrząśniesz za jakiś czas to już zapomnisz że jej nie było 😂😂
    Ja też swoje wypłakałam i nadal mam dni że jak np dziś że znowu plamienia nagle w 14 tyg gdzie od miesiąca spokój, że wszystkiego mi sie odechciewa jak widzę te leki, to leżenie, dieta, wyłączenie z codziennego życia i wegetacja na kanapie ale myśle że to tylko droga do celu która kiedyś się kończy a potem wszystko wróci do normy. Wierze że tak będzie 🍀🙏🏻✊

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Matilda19 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To również gratulacje za wytrwałość. Mnie tylko wkurza ta niesprawiedliwosc na świecie, co do tych ciszy zwłaszcza ale o tym chyba już nie ma co dyskutować bo to nic nie zmieni, jedni mają w życiu szczęście drudzy ciągle pod górkę. Tobie również nie zazdroszczę, też miałam Plamienia w ok 13 tc więc tydzień wyjety z życiorysu, jednak teraz już wiem że zdarzają się one bardzo często i jak ze wszystkim niby nie ma co panikować, ale głowa robi swoje
    ...zwłaszcza głowa kobiety w ciąży heh 😏😏🙄 też jak patrzę na tą tonę leków, oszczędzanie się nie jedzenie tego i tamtego to ehhh...szkoda gadać 😏
    Damy radę , żeby tylko jeszcze „góra” była mam przychylna 💪💪 🙏🏻

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko - dasz radę, trzeba walczyć, ja ma nadciśnienie niestety indukowane sterydami i już że mną zostało, teraz wciąży od początku jestem na lekach, do tego sterydy a to wiadomo ciśnienie też może być wyższe, i doktor mówił w poniedziałek, że skłania się do włączenia 2 leku, ale jeszcze czekamy bo będę miała holter założony a to dopiero 14 tc, ale ważne, że możemy je leczyć i mamy szansę urodzić zdrowe dzieciątka 🙂, ale też ma czasem dość.

Wysłany: 24 lipca 2020, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jejku przykro mi 😔 faktycznie każda z nas musi się z czymś zmagagac ehhh byleby do końca, utrzymam kciuki za nas wszystkie ✊✊✊✊
    Mam nadzieję że kropki dr Kru coś zaradzi i też mnie trochę podniesie na duchu, muszę sama się do jutra ogarnąć bo póki co jak o tym pomyślę toi się ryczeć chce i jak ktoś zapyta to też ciężko mi się mówi
    ...Zawsze dla mnie taki pierwszy strzał jest najgorszy....po dwóch trzech dniach mija heh 😩🙄😏
    Helena93 wrote:
    Niezapominajko - dasz radę, trzeba walczyć, ja ma nadciśnienie niestety indukowane sterydami i już że mną zostało, teraz wciąży od początku jestem na lekach, do tego sterydy a to wiadomo ciśnienie też może być wyższe, i doktor mówił w poniedziałek, że skłania się do włączenia 2 leku, ale jeszcze czekamy bo będę miała holter założony a to dopiero 14 tc, ale ważne, że możemy je leczyć i mamy szansę urodzić zdrowe dzieciątka 🙂, ale też ma czasem dość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2020, 16:45

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Z dzieckiem ok. Resztki krwiaka widac. Mogę juz chodzic, ale bez szalenstw. A żeby nie było kolorowo to lista badan przez ten ból w prawym boku. I dr poza wątroba to mówi, że moga byc kamienie na woreczku. Tak mi to w glowie namieszalo, że nawet nie zapytalam co wtedy🤔🤔😬😬 I z tego wszystkiego też nie mowilam o tym moim niskim cisnieniu i ciaglym bolu glowy🤦🤦🤦 Kurde!!!
    Niezapominajko naprawdę z cukrzyca duzo kobiet w ciazy sie zmaga nawet tych "zwyklych". Ja też się boję że mi wyjdzie cukrzyca, ale co zrobic, ważne że da się to leczyć.
    Jak to doktor powiedziala, żebym tylko to wszystko psychicznie wytrzymala to resztę ogarniemy 😂
    Za dużo też mam koleżankę moze z 3 tygodnie za mną. Jak slyszalam, ze lekarz dopiero powiedzial że w 11 tc da skierowanie na kilka badan i na razie kwas foliowy jakis ma brac a pozniej jakieś witaminy dla kobiet to mi sie i glupio i smutno zrobiło. Jej lista badan to połowa naszych po becie 🤦

niezapominajka12345, antonna lubią tę wiadomość

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ