🌷MedArt w ciąży🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
antonna wrote:Jestem po wizycie wszystko dobrze!! Szyjka 3.6 cm, więc przestaje sobie wkrecac, ze cos z nia bedzie nie tak 🙈 Dzidzia rośnie, ma 286 g, 21 cm Dałam dr K kwiaty. Wytłumaczyła mi tez jak sie ma hemoglobina glikowana do diagnozy cukrzycy i w sumie powiedziala, ze nie musze robic krzywej jesli HbA1C1 bedzie ponizej 5.8-6. Ciekawe co na to drugi lekarz 😏
Co do HbA1C1 to mój lekarz mówił tak samo i dzięki temu nie musiałam robi krzywej.Matilda19, antonna lubią tę wiadomość
21.09.2020 - ❤❤ -
nick nieaktualnyJustynaFrog wrote:Super, że wszystko dobrze. Oby tak dalej.
Co do HbA1C1 to mój lekarz mówił tak samo i dzięki temu nie musiałam robi krzywej.
Ale Ty bierzesz Glucophage to na tym nie można robić krzywej cukrowej, trzeba tydzień minimum odstawić, co do krzywej to mojej koleżance pomimo dobrego wyniku hemoglobiny glikolowanej dr Kru zlecił krzywa więc to chyba zależy indywidualnieWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2020, 15:25
-
antonna wrote:Jestem po wizycie wszystko dobrze!! Szyjka 3.6 cm, więc przestaje sobie wkrecac, ze cos z nia bedzie nie tak 🙈 Dzidzia rośnie, ma 286 g, 21 cm Dałam dr K kwiaty. Wytłumaczyła mi tez jak sie ma hemoglobina glikowana do diagnozy cukrzycy i w sumie powiedziala, ze nie musze robic krzywej jesli HbA1C1 bedzie ponizej 5.8-6. Ciekawe co na to drugi lekarz 😏
Super, że wszystko ok. Oby tak dalej 🍀🍀🍀🤞🤞🤞💚💚💚antonna lubi tę wiadomość
Styczeń 2012 IUI nieudana
Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
38 l., AMH 0.35
RZS
14 stycznia 2020 IUI 😢
8 luty 2020 druga IUI 😢
23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
-
Monia88 wrote:Ale Ty bierzesz Glucophage to na tym nie można robić krzywej cukrowej, trzeba tydzień minimum odstawić, co do krzywej to mojej koleżance pomimo dobrego wyniku hemoglobiny glikolowanej dr Kru zlecił krzywa więc to chyba zależy indywidualnie
Ja tez biorę i wynik mam 5. Ciekawe czy będę musiala robic. Choc przy tej pępowinie pewnie mi zleci. -
Monia88 wrote:Ale Ty bierzesz Glucophage to na tym nie można robić krzywej cukrowej, trzeba tydzień minimum odstawić, co do krzywej to mojej koleżance pomimo dobrego wyniku hemoglobiny glikolowanej dr Kru zlecił krzywa więc to chyba zależy indywidualnie21.09.2020 - ❤❤
-
Dziewczyny , ja przed ciążà Hba1c 5,2 i w momencie stwierdzenia ciąży stwierdzona cukrzyca ciążowa niestety. Teraz mam 4,8 na diecie i lekach wiec ja nie dla siebie ale dla dziecka bym zrobiła krzywą bo to ono niestety wszelkie konsekwencje cukrzycy ponosi a nie my. Oczywiście jak lekarz nie zleca to co innego ale ja osobiście był się tak przed tym badaniem nie broniła dla świetego spokoju 😉
-
Matilda19 wrote:Dziewczyny , ja przed ciążà Hba1c 5,2 i w momencie stwierdzenia ciąży stwierdzona cukrzyca ciążowa niestety. Teraz mam 4,8 na diecie i lekach wiec ja nie dla siebie ale dla dziecka bym zrobiła krzywą bo to ono niestety wszelkie konsekwencje cukrzycy ponosi a nie my. Oczywiście jak lekarz nie zleca to co innego ale ja osobiście był się tak przed tym badaniem nie broniła dla świetego spokoju 😉
No mam nadzieję, że lekarz wie co robi nie kierując mnie na krzywą.Matilda19 lubi tę wiadomość
21.09.2020 - ❤❤ -
Anulas wrote:Matilda19 a jak u ciebie?? Dalej musisz lezec?
Anulas lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny, ja mam do Was pytanie jak to jest z tymi początkowymi ruchami 🙈, jestem pewna, że już poczułam pierwsze ruchy jedna go dnia, ale kolejnych już nie,doktor mi powiedział, że na tym etapie maluszek jest jeszcze bardzo mały i w niektórych miejscach mogę tych ruchów nie czuć i na tym etapie mogą być jeszcze mniej odczuwalne a Synek często zmienia miejsce co usg to inaczej jest ułożony 🙈, jak to było u Was?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2020, 20:24
-
Matilda19 wrote:Dziewczyny , ja przed ciążà Hba1c 5,2 i w momencie stwierdzenia ciąży stwierdzona cukrzyca ciążowa niestety. Teraz mam 4,8 na diecie i lekach wiec ja nie dla siebie ale dla dziecka bym zrobiła krzywą bo to ono niestety wszelkie konsekwencje cukrzycy ponosi a nie my. Oczywiście jak lekarz nie zleca to co innego ale ja osobiście był się tak przed tym badaniem nie broniła dla świetego spokoju 😉
Tak, dr K mi mowila, ze dobry wynik HBA1C1 nie wyklucza cukrzycy, ale ze niby aktualne zalecenia co do cukrzycy sa takie, ze jesli HBA1C1 utrzymuje sie ponizej 6 to i tak sie lekow nie wprowadza, wiec dlatego mozna ominac badanie krzywej tylko trzeba co 6 tyg powtarzac HBA1C1, zeby widziec czy cos sie dzieje, czy dieta wystarcza. Ja przed ciaza mialam HBA1C1 5.1. Oczywiscie z lekarzem sie klocic nie bede, ale jak powie, ze nie to nie bede go namawiac na zmiane zdania 😏👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Helena93 wrote:Dziewczyny, ja mam do Was pytanie jak to jest z tymi początkowymi ruchami 🙈, jestem pewna, że już poczułam pierwsze ruchy jedna go dnia, ale kolejnych już nie,doktor mi powiedział, że na tym etapie maluszek jest jeszcze bardzo mały i w niektórych miejscach mogę tych ruchów nie czuć i na tym etapie mogą być jeszcze mniej odczuwalne a Synek często zmienia miejsce co usg to inaczej jest ułożony 🙈, jak to było u Was?
Moja to mnie najczesciej kopie na dole. Dzis na USG siedziala posladkowo, wiec po prostu girkami mnie tam dźga po tym pecherzu i niżej. Ale niestety nie pamietam jak siedziala na poprzednim USG. Natomiast musi zmieniać to ulozenie, bo czasem czuje cos wyzej, a potem znowu czuje na dole, wiec sie pewnie przemieszcza. Ale ewidentnie upodobala sobie moje dolne partie.Helena93 lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualny
-
antonna wrote:Tak, dr K mi mowila, ze dobry wynik HBA1C1 nie wyklucza cukrzycy, ale ze niby aktualne zalecenia co do cukrzycy sa takie, ze jesli HBA1C1 utrzymuje sie ponizej 6 to i tak sie lekow nie wprowadza, wiec dlatego mozna ominac badanie krzywej tylko trzeba co 6 tyg powtarzac HBA1C1, zeby widziec czy cos sie dzieje, czy dieta wystarcza. Ja przed ciaza mialam HBA1C1 5.1. Oczywiscie z lekarzem sie klocic nie bede, ale jak powie, ze nie to nie bede go namawiac na zmiane zdania 😏
-
nick nieaktualnyAle_ks wrote:Dziewczyny mam głupie pytanie czy na polnej pudełeczko do badania moczu trzeba opisać?
Ja sama opisywałam, ale z tego co wiem to Panie odbierają jak już się jest na pobraniu krwi i opisują, ale na 100% nie jestem pewna bo dopiero pietwsztmy raz robiłam badania na Polnej.Ale_ks lubi tę wiadomość
-
Matilda19 wrote:No to bym z nią polemizowała ostro 😂😉 bo Hba1c pokazuje 3 miesiące w tył a cukrzyca jest najczęściej w 2/3 trymestrze i po to jest krzywa żeby sprawdzić czy nie ma przekroczeń bo jeśli są i dieta nie pomaga to insulina wchodzi, niezależnie od tego czy Hba1c masz 4,5 czy 5,5. Żaden diabetolog zreszta na Hba1c nie patrzy w kontekście diagnozy , to tylko parametr dodatkowy pokazujący wyrównanie glikemii a nie jej rzeczywisty stan. Nie wiem skąd ona takie informacje ma że się nie daje leków przy glikowanej do 6 %
Ponoc to sa jakiss najnowszd zalecenia, ale ja sie przeciez na tym nie znam i diabetologa nigdy na oczy nie widzialam 😂 A przynajmniej jeszcze 😏👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualny