🌷MedArt w ciąży🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
mika_do wrote:Do porodu mam koszulę od mamyginekolog (wzięłam też przy okazji miskę higieniczną), a do karmienia z dolce sonno - stosunek ceny do jakości spoko.
Drogeryjno-apteczne zakupy zrobiłam w Gemini, a ciuszki wszędzie po trochu (dobrej jakości i niedrogie są w smyku, ale też w Pepco były ostatnio po 10zł/szt z bawełny organicznej).
Wózek mamy Cybex Balios S (2020), bo prawdę mówiąc, przy moim wzroście (155cm) tylko z nim nie wyglądałam jak karzeł ;p Na Priama nawet nie patrzyłam, bo MedART za bardzo wydrenował mój portfel
A poza tym, jeszcze nie urodziłam...
Synek chyba chce po prostu urodzić się we wrześniu heh. Naprawdę już niewiele Ci zostało, wiem, że to czekanie jest frustrujące, ale nic nie zrobisz. Zastosuj wszystko co się da na wywołanie porodu i może jakoś samo ruszy Powodzenia!👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Hej,
Odezwij się do mnie na PRIv jeśli temat aktualny, „pokieruje Cię” co i jak:)
Ale_ks wrote:Dziewczyny jak ogarnąć glukometr i paski? Trzeba mieć jakaś receptę? Zrobiłam dzisiaj z ciekawości glukozę i wyszła aż 99 także witam się z cukrzyca ciążowa
Polecacie tez jakieś fajne strony pomocne w cukrzycy? Jestem w ogromnej kropce bo cukru i innego syfu od dawna nie jem także już wgl nie wiem co jeść 😢
*Hashimoto, *mutacje PAI (hetero) i MTHFR (homo), *4[*], *ANA+, *antykoagulant tocznia+, *IVF - został 1❄️, *30 lat -
Do pupy podobno najlepszy jest ten krem:
https://www.aptekagemini.pl/zaspa-krem-pieluszkowy-od-1-dnia-zycia-50-ml-0078558
Też zamierzam na początku kąpać w samej wodzie, najwyżej jak będzie skóra sucha to coś dodam...
Balios S lux jest zrobiony podobno z lepszej jakości materiałów 🤷♀️ i chyba ma rączkę obszytą skórą, a nie pianką (np. w wózkach Mutsy ta skóra szybko pęka)….
Antonna, ja już się nastawiłam na sierpniowe dziecko całą ciążę Mały był grzeczny, u dr Sz na badaniach zawsze ładnie się ustawiał, a teraz takie cyrki mi odwalaBąbel lubi tę wiadomość
Data produkcji: 1984r.
Start: maj 2016
09.2016 - 6tc |'|
02.2018 - 10tc |'|
10.2018 - 9tc |'|
05.2019 - IUI
09.2019 - ICSI - 2 mrozaki
13.12.2019 - FET 5.1.2
14dpt - beta 1556
29dpt - jest serduszko ❤️
05.09.2020r. 40+6 - 3560g 56cm
❤️T. 👣
//AMH 5.6, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, hiperinsulinemia, NK 16,6%, Pai-1 hetero, V (r2) hetero //
02.01.2024 FET 6.3.1
7dpt - beta 78
9dpt - beta 172
13dpt - beta 930
16dpt - beta 3349
30dpt - jest serduszko ❤️
04.04.24 - amniopunkcja - wynik prawidłowy
//niedoczynność tarczycy, prolaktyna ok, immunologia-nie powtarzałam badań, Pai-1 hetero, V(r2) hetero// -
antonna wrote:Bąbel do kąpieli najwygodniejsza wg mnie wanienka na wysokim stojaku, co by się nie trzeba było schylać Ja akurat jestem team kąpania noworodzia w czystej wodzie bez dodatków jakichkolwiek płynów. Tak samo po kąpieli też niczym dziecka bym nie smarowała. Co najwyżej troszkę naturalnego olejku 100% np migdałowego na główkę i wyczesać, żeby przeciwdziałać ciemieniusze (chociaż z doświadczenia wiem, że jak dziecko ma predyspozycje to i tak ją będzie mieć hehe). Jakieś środki do kąpieli bym dodała jedynie wtedy gdy dziecko będzie mieć problemy ze skórą. Moja córka akurat nie miała, więc baaaardzo długo kąpana była w samej wodzie. Dopiero koło roku jakiś delikatny płyn do ciała i włosów jej wprowadziliśmy. Ale oczywiście to jest moja wizja i moje doświadczenia, każda niech robi jak uważa
Racja, u nas niestety woda bardzo twarda i mega kamień się osadza 😔. Bez nawilżacza ani rusz. Ale kuzynka na Suwalszczyźnie ma mięciutka wodę,więc niczego nie używa ☺️Styczeń 2012 IUI nieudana
Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
38 l., AMH 0.35
RZS
14 stycznia 2020 IUI 😢
8 luty 2020 druga IUI 😢
23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
-
Zosia - pisze z własnego doświadczenia i będąc po przejściach, też w ciąży dr A B nie zlecał badania ogólnego moczu, może dwa razy zrobiłam, posiew zlecał, jak trafiłam do szpitala to Pani Profesor była trochę zdziwiona jaki to lekarz nie zleca ogólnego badania moczu, nie mówiła tego zloscilwie czy w formie przytyków, ale jest to bardzo ważne badanie w ciąży z kwestia kontroli białka, i ewentualnego stanu przedrzucawkowego ,nie jest to drogie badanie a ważne, nie wiem dlaczego doktor nie zleca.
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny:)
Ja już po badaniach, w sumie to już dawno bo w południe byłam;)
Wszystko z maleństwem ok:) Ale współpracować podczas badań to on niestety nie chce:D Nogi na głowie i tyle jego buźkę widziałam:D więc wyjątkowo po raz pierwszy w ogóle dr żadnego zdjęcia nie mógł zrobić Szkoda...ale trudno, najważniejsze że wszystko jest ok:)
Pozytywnie się zaskoczył, że moje wyniki i moczu i wątroby ładnie się poprawiły, mówił że z cukrzycą też sobie ładnie radzę (bo w sumie w ciągu 1,5 miesiąca miałam może z 5-6 lekkich o jakieś 2-3 jednostki przekroczeń na glukometrze) więc też sadze, że nie jest źle;)
Podczas USG tak mnie zagadywał, że kompletnie prawie nic nie widziałam (tzn. niby widziałam, ale się skupić nie mogłam), bo wypadało mu odpowiadać o porodzie itp. mówi, ze już musimy wrzucić ten temat na tapetę hehe a ja w ogóle się nie czuje jakby to miało być już niedługo:D
no i co- kolejna wizyta +ktg za 3 tygodnie, teraz podobno częściej będziemy się widzieć
I najgorsza wiadomość- tak jak sądziłam - powiedziałam jemu o opuchniętej wardze sromowej i że to pewnie żylaki...no i cóż... zgadłam! Czytałam trochę o tym i najczęściej pojawiają się w 3 trymestrze no i mam:/ dlatego od czasu do czasu mnie pobolewa i ta jedna warga jest zdecydowanie większa od drugiej, ale dr obejrzał i mówi, że to zupełnie normalne i trzeba to ,,przeboleć'' nic z tym się nie robi, a po porodzie wszystkim to znika, więc przestaje się martwić, chociaż nie wygląda to zbyt dobrze:/ Ale najważniejsze, że mnie uspokoił
Co do leków, to myślałam że dzisiaj już będziemy schodzić z luteiny dopochwowej:/ (moja zmora!) ale jeszcze całe 3 tyg. mam brać nadal 2x2 i dopiero będziemy schodzić, magnez też mówił że do 35 tc chyba z tego co kojarzę No i chyba tyle. Wszystko jest ok, uciekam robić dalsze zakupy wyprawkowe bo ja serio się chyba nie wyrobie:D (tyle teeego)
Matilda19, Bąbel, mika_do, Mad_red lubią tę wiadomość
starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udana jest serduszko❤️✊😊
-
nick nieaktualny
-
Za dużo za dużo wrote:Nie chciał bym rodzić w sylwestra i decydować czy dziecko ma być starsze czy jednak młodsze a znając moje szczęście to fajerwerki na porodówce . 🥴
Ja z corka mialam termin na 8.11 i tego 1.11 sie nigdzie z domu nie ruszalam co by przypadkiem porodu nie wywolac 😂Bąbel lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
niezapominajka12345 wrote:Hej dziewczyny:)
Ja już po badaniach, w sumie to już dawno bo w południe byłam;)
Wszystko z maleństwem ok:) Ale współpracować podczas badań to on niestety nie chce:D Nogi na głowie i tyle jego buźkę widziałam:D więc wyjątkowo po raz pierwszy w ogóle dr żadnego zdjęcia nie mógł zrobić Szkoda...ale trudno, najważniejsze że wszystko jest ok:)
Pozytywnie się zaskoczył, że moje wyniki i moczu i wątroby ładnie się poprawiły, mówił że z cukrzycą też sobie ładnie radzę (bo w sumie w ciągu 1,5 miesiąca miałam może z 5-6 lekkich o jakieś 2-3 jednostki przekroczeń na glukometrze) więc też sadze, że nie jest źle;)
Podczas USG tak mnie zagadywał, że kompletnie prawie nic nie widziałam (tzn. niby widziałam, ale się skupić nie mogłam), bo wypadało mu odpowiadać o porodzie itp. mówi, ze już musimy wrzucić ten temat na tapetę hehe a ja w ogóle się nie czuje jakby to miało być już niedługo:D
no i co- kolejna wizyta +ktg za 3 tygodnie, teraz podobno częściej będziemy się widzieć
I najgorsza wiadomość- tak jak sądziłam - powiedziałam jemu o opuchniętej wardze sromowej i że to pewnie żylaki...no i cóż... zgadłam! Czytałam trochę o tym i najczęściej pojawiają się w 3 trymestrze no i mam:/ dlatego od czasu do czasu mnie pobolewa i ta jedna warga jest zdecydowanie większa od drugiej, ale dr obejrzał i mówi, że to zupełnie normalne i trzeba to ,,przeboleć'' nic z tym się nie robi, a po porodzie wszystkim to znika, więc przestaje się martwić, chociaż nie wygląda to zbyt dobrze:/ Ale najważniejsze, że mnie uspokoił
Co do leków, to myślałam że dzisiaj już będziemy schodzić z luteiny dopochwowej:/ (moja zmora!) ale jeszcze całe 3 tyg. mam brać nadal 2x2 i dopiero będziemy schodzić, magnez też mówił że do 35 tc chyba z tego co kojarzę No i chyba tyle. Wszystko jest ok, uciekam robić dalsze zakupy wyprawkowe bo ja serio się chyba nie wyrobie:D (tyle teeego)
My już tez teraz jedziemy po 3 tygodniach 😊 a dlaczego nie masz suwaczka? 🤔
Ja mam wizytę w piątek 🙊 ja tez cały czas jadę na luteinie ale ja mam 2 razy dziennie po 1 tabletce 💁♀️ I jeszcze biorę duphaston rano i wieczorem 🤦♀️ Ciekawe kiedy mi tez to odstawi? 🤔
Ja mam badać cukry przez dwa tygodnie i wysłać Jej wyniki i zobaczymy co ciekawego odpisze 😊 właśnie Niezapominajka jaka masz normę na czczo wyznaczona? 🤔
Już tyle nie kupuj bo się nie pomieścisz Hi Hi Hi ja dzisiaj kupiłam sobie walizkę + kosmetyczkę bo była wyprzedaż 🤪niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
-
Mad_red wrote:Bąbel do kąpieli musisz mieć wanienkę 🤪. Jak masz mało miejsca to polecam z Ikei za 20zl, można postawić na pralce, a potem jak dziecko siedzi to pod prysznic. Pieluchy tetrowe, które kładzie się na dno. Termometr do wody, polecam Oilatum płyn, dodajesz nakrętke i nie musisz po myciu smarować oliwką. Delikatna myjkę rękawice. Ręcznik z kapturkiem, znów polecam żabkę z ikei- Antek do tej pory korzysta. Przewijak ( plus frotowa nakładka na niego np. 2 szt. Na zmianę) , szczoteczkę do włosów z miękkim włosiem. Gaziki jałowe i sól fizjologiczna w ampułkach do przemywania oczek. Sudocrem lub bepanten na pupę. No i smoczek na wypadek, gdyby kąpiel nie była ulubioną czynnością małej Babęlki 😁
To tak mniej więcej ☺️
wanienka miffy mam taka wybrana ze stojakiem 💁♀️
Płynu od początku nie będę wlewała zobaczymy jaka będzie Małej Bąbelki skórka 😍
Pieluchy mam narazie 4 ale mam dostać w spadku 🤣
Ręcznik taki z kapturkiem kupiłam narazie jeden z myszka miki 🙂
Przewijak będę miała taki drewniany na komodę i na to już mam miękki tez z króliczkiem Miffy 🤩
Te wszystkie rzeczy z apteki Gemini będę zamawiała dopiero po malowaniu 🤦♀️ Jak się czujesz? 😊 kiedy masz z Anielka Pana Doktora? 🤔Mad_red lubi tę wiadomość
-
antonna wrote:Bąbel do kąpieli najwygodniejsza wg mnie wanienka na wysokim stojaku, co by się nie trzeba było schylać Ja akurat jestem team kąpania noworodzia w czystej wodzie bez dodatków jakichkolwiek płynów. Tak samo po kąpieli też niczym dziecka bym nie smarowała. Co najwyżej troszkę naturalnego olejku 100% np migdałowego na główkę i wyczesać, żeby przeciwdziałać ciemieniusze (chociaż z doświadczenia wiem, że jak dziecko ma predyspozycje to i tak ją będzie mieć hehe). Jakieś środki do kąpieli bym dodała jedynie wtedy gdy dziecko będzie mieć problemy ze skórą. Moja córka akurat nie miała, więc baaaardzo długo kąpana była w samej wodzie. Dopiero koło roku jakiś delikatny płyn do ciała i włosów jej wprowadziliśmy. Ale oczywiście to jest moja wizja i moje doświadczenia, każda niech robi jak uważa
Tez nie będę kupowała żadnych kosmetyków zobaczymy jak będzie z Nelci skórka 😍
Ja tym migdałowym smaruje brzuch jak mi się przypomni 🤦♀️
Szkoda ze nie możemy tu sobie wklejać obrazków tak normalnie w załączniku 🙈 -
nick nieaktualny
-
Biorę bo dr każe:/ U mnie progesteron w dniu zrobienia bety był 1.33 , ale teraz wiadomo że już raczej jestem bezpieczna jeśli chodzi o jego poziom, nie wiem czemu mam tyle i tak długo brać, co wizytę pytam kiedy z tego schodzimy i póki co nadal nie, więc chyba lekarz wie co robi;))antonna wrote:Niezapominajka super, ze wszystko dobrze!!! A czemu w sumie bierzesz te luteine? Masz jakies wskazania?starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Bąbel wrote:Mad red Ty normalnie jesteś nie do podrobienia 🤣 serio wanienka Hi Hi Hi a wiesz ze niektórzy kapią w wiadrze 🙈
wanienka miffy mam taka wybrana ze stojakiem 💁♀️
Płynu od początku nie będę wlewała zobaczymy jaka będzie Małej Bąbelki skórka 😍
Pieluchy mam narazie 4 ale mam dostać w spadku 🤣
Ręcznik taki z kapturkiem kupiłam narazie jeden z myszka miki 🙂
Przewijak będę miała taki drewniany na komodę i na to już mam miękki tez z króliczkiem Miffy 🤩
Te wszystkie rzeczy z apteki Gemini będę zamawiała dopiero po malowaniu 🤦♀️ Jak się czujesz? 😊 kiedy masz z Anielka Pana Doktora? 🤔
Hehe, śmiej się Babel, ale jest takie specjalne wiadro do kąpania, tylko drogie jak cholera,że niby Bobo czuję sie w niej jak w macicy- tak mówią Ci co wymyślili.
Wizyta u dottore w sobotę bo 9:00. Tym razem mam tylko badać siuski. Przy okazji tematu podwozia, chciałam zapytać, czy Wy też macie mokre gacie non stop? Ja mam wrażenie, jakbym popuszczala i przebieram się kilka razy dziennie. Nie jest to gęsta wydzielina (wodnista), a naczytałam się, że też wody płodowe mogą się sączyć i już mam lekki stresik. Poza tym samopoczucie Ok,waga ciut drgnęła w górę, więc spodziewam się opr od doktorka 😁
A w niedzielę dla rozrywki idę na komunię do bratanicy i mam stresa, bo kościół malutki i zastanawiam się czy nie przeczekać na zewnątrz.
Niezapominajka, super że wszystko ok. Oby tak dalej 🍀🍀🍀🤞🤞🤞💚💚💚
niezapominajka12345, Bąbel lubią tę wiadomość
Styczeń 2012 IUI nieudana
Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
38 l., AMH 0.35
RZS
14 stycznia 2020 IUI 😢
8 luty 2020 druga IUI 😢
23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
-
Mierzę cukier 4 razy dziennie, najpierw na czczo (norma jest od 70-90), a później 1 h po 3 głównych posiłkach (liczysz od pierwszego kęsa) i norma jest max do 140.JustynaFrog wrote:Niezapominajka, a mierzysz cukier rano na czczo czy po posilkach też? I jakie w końcu są te normy? Do ilu jest ok?starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞