X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Hahaha, wygrałas internety :D ja akurat z tych drugich i dzisiaj mnie walka czeka xD ktoś tu pisał, ze boi się przeć w wc, żeby dziecka nie wypchnąć, skąd ja to znam! Naprawdę się tego trochę boje :p Brałam lactulozę przez jakiś czas, plus dieta blonnikowa i trochę pomogło. Bardzo pomagają smoothie z owoców rano (z kiwi), plus codziennie chociaż troszkę płatków zbożowych z jogurtem naturalnym.

Ja codziennie wcinam jogurt z błonnikiem i otrębami, staram się jak najwięcej pić, ale chyba jest coraz gorzej :( Czopki glicerynowe trochę pomagają, ale niestety to co po nich wyjdzie, to tylko część tego, co mi siedzi w jelitach :( U mnie żadne parcie nie wchodzi w grę, bo hemoroidy urosną do wielkości pośladka ;) Jeszcze tylko kilka tygodni... :)

Ja 8 miałam wyrwać przed ciążą, ale jakoś się nie złożyło ;) Na szczęście nie boli, ale w końcu będę musiała to zrobić, jak tylko pokonam strach ;)

Dziewczyny, a te witaminy dla dziecka już muszę mieć, czy mogę kupić po porodzie? Nie znam się na tym i liczyłam, że może w szpitalu powiedzą co mam kupić i jak podawać.

Szczepić chcę standardowymi szczepionkami i na pewno dodatkowo rotawirusy i pneumokoki. Nie wiem czy coś jeszcze zalecają.

Olcia..89 lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Nulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    Olcia, zapomniałam dopisać, że ja wizytuję w czwartek. Ale znając mojego synka, buziaczka nie pokaże.

Baranosia, trzymam kciuki, żeby wszystko było ok. Mi też śnił się mały, ale miał 2 lata i wyglądał jak małpka z niebieskimi oczami... o.o

Nita, współczuję. Ja tylko przebudzam się w nocy żeby przewrócić się na drugi bok, więc nie mam co narzekać. A niektóre z Was mają naprawdę problemy ze spaniem :( wyśpicie się chyba dopiero w trumnie ;)
    Moja mała malpeczka też nie chce współpracować na USG :D a wizyta juz za tydzień <3
    Dziś zaczynamy 36tc wg USG <3
    Co do snów ostatnio dwie noce z rzędu rdzilam w śnie, wczoraj snily mi sie pękające rozstępy a dzisiaj cieknace cycki w miejscu publicznym :P
    już coraz gorzej mi się śpi bo wszystko boli i budzę się cała połamana :/
    Perl trzymam kciuki za małą Ale
    Baranosiu ty sie trzymaj w dwupaku jak najdłużej :) U mnie jak mała sie bardzo wierci to zalewa mnie wodnisty śluz mam nadzieję że u Ciebie to też tylko śluz

Szczęśliwa Mamusia, Olcia..89 lubią tę wiadomość

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC 2750g
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC 2670g
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC 2950g
    👶🏻 01.2025 A 🩷 CC 2410g

age.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio na zapalenie zatok robiłam sobie okłady z kaszy gryczanej
    prażyłam ją na patelni, potem w ścierkę, zawijałam węzełek i przykładałam
    po drugim okładzie normalnie czułam jak mi tam w środku wszystko puszcza
    do tego sinupret i jeszcze jakiś steryd do nosa, udało się bez antybiotyku ale przez 2 dni myślałam że mi łeb rozsadzi :/

82doroeqdnooy9dr.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wit D i K to głupia bezsensu zamówiłam, jakoś nie pomyślałam żeby małej też podawać vigantol i wzięłam wit d z dha, zużyję ją i zobaczymy jak będzie reagować
    Synowi od ponad 2 lat podaję vigantol, bo był na granicy normy i teraz jak mu badałam kontrolnie to super ma wynik
    ja nie wiem jaki miałam ale od 1.5 roku biorę wit dla kobiet w ciąży gdzie jest 2000 jednostek i na początku ciąży jak badałam to miałam powyżej normy

82doroeqdnooy9dr.png
  • Nulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zatoki pomaga przykladanie soie ugotowanych ziemniaków :D
    Ja najczęściej stosuję tą specjalna buteleczke z roztworem do płukania zatok

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC 2750g
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC 2670g
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC 2950g
    👶🏻 01.2025 A 🩷 CC 2410g

age.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie gin kazała teraz na 3 tygodnie zupełnie odstawić witaminy, ze względu na ciężkie zaparcia. Wiadomo, żelazo działa zaparciowo. Stwierdziła, ze morfologię mam od poczatku super i ze mozemy sobie na to pozwolić. Ale chyba wrócę do nich, tylko będę łykać co drugi dzień.

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde- Was nadrobić to można kota dostać. Byłam na grobie teściów. Świeciło słońce. Ale po powrocie do domu znowu mega bol kręgosłupa, no i spojenia. Jutro wizyta wieczorem, dowiem się kiedy mój gin planuje cc, bo wizyta już ostatnia podobno. Kazał mi zrobić badania już na krzepliwosc itd- byłam dziś rano w szpitalnym całodobowym labie. Ciekawe ile Bori waży....
    Ja sikam z 4 - 5 razy w nocy....mam wrażenie, że w pęcherzu z 2 litry, a tam kapkap... i koniec. Wrrr....
    Werix- tekst o gównach przejdzie do historii grudniowego wątku ;)
    Dam jutro znać- trzymajcie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2016, 16:41

Werix lubi tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudek to już jutro będziesz wiedzieć, fajnie :) ja dopiero 9.11 mam konsultację w szpitalu i wtedy mnie wpiszą na cc
    Już nie mogę się doczekać aż poznam tą datę :D

cudek2 lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od położnej i nie jest zbyt ciekawie. Długość dna macicy nie zmieniła się od 3 tygodni. Powinna mierzyć 33 cm, a wciąż jest na 30 cm tak jak podczas ostatniej wizyty. Położna mówiła, że to prawdopodobnie od tego, że brzuch mi opadł, a mały definitywnie jest główką w dół, czuła to. Jednak stwierdziła, że "to za wcześnie" na odpadnięcie macicy i wysyła mnie na emergency usg. W dodatku ciśnienie było wysokie, pierwszy raz w życiu. Będą dzwonić ze szpitala i powiadomią mnie kiedy przyjechać na usg. Kurde no :/

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Nita trzymaj się tam i informuj nas jak będziesz coś wiedziała.

Melduję że jestem oklejoną i czekam na efekty :)

Isia86, Werix, Kushina, cudek2, Iva79 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nita, a jakie miałaś dokładnie ciśnienie?

a propo wit. D czy K, no to u mnie na SR mówili, że wit. K się już nie podaje. ale być może co szpital to obyczaj... ja stwierdziłam, że w szpitalu powiedzą mi w jakich dawkach mam podawać Gosi wit. D i póki co nic nie kupiłam z takich witamin właśnie... jedynie co mam to ten specyfik na pępek ;)

jeśli chodzi o kręgosłup, to powiem Wam, że mnie dwa dni jakoś ponad tydzień temu łupało, tak, że ledwo co chodziłam. Ale na szczęście przeszło i to w zupełności, bo teraz nic,a nic. nawet mnie plecy nie bolą, a wcześniej pobolewały. Ale ma na to wpływ chyba zmiana łóżka, bo teraz mamy takie mega twarde, że jak się leży na jednym boku, to aż bok boli i trzeba się przekręcić ;) ale kręgosłup, jak u osiemnastki, więc nie narzekam :)

mi na zaparcia pomaga szklanka na czczo z połówką cytryny :) bo też z tymi okrutnymi zaparciami się zmagam :/ ale po takiej szklaneczce w ciągu dnia to nawet ze dwa razy idę na dwójeczkę :D więc cytryna w moim przypadku daje radę ;)

Baranosia, mój małż to niestety nie ma wyboru, bo ma taką pracę, że 4 tyg. w domu, a 4 w pracy i tak cały czas... ale na szczęście mama w każdej chwili może do mnie przyjechać, jakbym potrzebowała jej pomocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2016, 17:34

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Madziula87 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na zaparcia żadne naturalne sposoby nie pomagają,od kiedy musze brać nospe trochę się zmniejszyły,ale i tak jest ciężko,pocieszam się jednak,że już niedlugo wszystko minie :)

Chlapa dzisiaj, ja chcę już wiosnę,słońce,ciepło :) A póki co,biorę się za zagniatanie drożd
    żowego,bedzie idealne do szklaneczki mleka na kolację.

Nuta przynajmniej sprawdzaczy wszystko okay.

tb738ribfs156aj0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, jesli emergency usg, to mam nadzieje, ze Ci jeszcze dzisiaj zrobia i nie beda trzymac w niepewnosci. Trzymam kciuki, zeby bylo wszystko ok.

• cudek2 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita- daj znać!

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciśnienie było 127/90 i puls 107. Może nie jest aż tak wysokie, ale położnej już się nie spodobało. Sprawdzała trzy razy i wyszło tak samo. Tym ciśnieniem się nie martwię aż tak, bo ja zawsze mam idealne, nieważne czy u lekarza, czy w domu, czy po zdenerwowaniu się. Może taki gorszy dzień po prostu.
    Ale ta wysokość dna macicy mnie martwi. Dlaczego się nie zmieniła od 3 tygodni? No i jak to ona stwierdziła, że to za wcześnie, żeby aż tak mi brzuch opadł. Nie kazała się martwić, ale wiadomo, martwię się. Teraz leżę i wkręcam sobie różne rzeczy. Żebym chociaż wiedziała ile cm ma moją szyjka, a tak nie wiem nic, bo nie sprawdzają.
    Nie wiem kiedy zadzwonią ze szpitala. Może jutro, może pojutrze. Położna chciała mnie wcisnąć na usg jeszcze dzisiaj, ale powiedzieli jej przez telefon, że nie da rady, bo mają oblężenie pacjentek i muszę się umówić normalnie na wizytę.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita zajrzałam właśnie w moją kartę ciąży bo też mam mierzony brzuch na każdej wizycie. Ostatnia wizyta była w 32t6d i mam zapisane 30cm i odkąd mam mierzone to mam 2cm mniej niż dany tydzień (prawie 3)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Nita zajrzałam właśnie w moją kartę ciąży bo też mam mierzony brzuch na każdej wizycie. Ostatnia wizyta była w 32t6d i mam zapisane 30cm i odkąd mam mierzone to mam 2cm mniej niż dany tydzień (prawie 3)
    Mi się wydaje, że tu bardziej chodzi o to czy się ta długość zmienia niż że jest na przykład mniejsza od danego tygodnia ciąży. Bo jeśli u Ciebie od początku tak było, że macica jest mniejsza o te 2 cm to jest w porządku i nie ma się czym martwić. U mnie zawsze było aktualnie do tygodnia ciąży, w sumie tak jest najlepiej jak jest zgodnie z tygodniem ciąży. 3 tygodnie temu miałam wizytę, byłam wtedy w 30+5 tc i długość była 30 cm. Wcześniejsza wizyta, 27+5, długość 27 cm. Teraz 33+5 a długość nadal 30 cm i ona mi na to, że dopiero w 36 tygodniu ta długość powinna zacząć się skracać.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no to faktycznie u mnie przyrost jest ciągle a u Ciebie się zatrzymał

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sie to mierzy? Zaczyna sie od spojenia łonowego i idzie wzdłuż aż do dna macicy?

• Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ani razu nie miałam mierzonego :-/ więc nie wiem jak jest, czy rośnie, czy maleje, czy wogole jest tak jak powinno...

oar8skjo4squlk4t.png

polkosia lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
‹‹ 892 893 894 895 896 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ