Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Moje badanie krzywej nie doszło do skutku po 30 min wszystko zwymiotowalam panie powiedziały że na czczo 95 to jest bardzo prawidłowy wynik i żeby pogadać z lekarzem żeby później tą krzywą robić i ewentualnie kupić smakowa bo lepiej się toleruje.
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
nick nieaktualnyI_1985 wrote:Dziewczyny, w jakich terminach macie zlecone usg 1-go trymestru? Bo się obawiam że mam za późno...wypadnie mi 13tc i 1 dzień jak się upre to mogę się zapisac na 9.07 ale wtedy mam 12tc i 1 dzień. Nie wiem co lepsze poza tym, że im później się robi tym słabsze wyniki wychodzą...a ja panikara jestem:/
To zależy jak długo wytrzymasz :p bo ja nie mogłam się doczekać i bardzo się denerowalam -
SusieOne wrote:Moje badanie krzywej nie doszło do skutku po 30 min wszystko zwymiotowalam panie powiedziały że na czczo 95 to jest bardzo prawidłowy wynik i żeby pogadać z lekarzem żeby później tą krzywą robić i ewentualnie kupić smakowa bo lepiej się toleruje.
ojoj:( ja walczyłam z wymiotami a miałam jakiś miesiąc temu krzywa. Lekarka chciała żebym zrobiła w I trymestrze tak na sprawdzenie. Męczarnia straszna - to był czas kiedy mdliło mnie od rana do wieczora. Trzymam kciuki za nastepną. My to się nameczymy dla tych bobasów.. -
Ja mam prenatalne na 13+2 i tez myślałam ze późno ale znowu wg mojej lekarki czym pozniej tym lepiej bo więcej widać. Dzisiaj mam wizytę u mojej gin i jak bedzie wszytsko ok to we wtorek ogłaszam w pracy, tzn kierowniczka juz wie bo chciała mnie wysłać na szkolenie takie długoterminowe z systemu wchodzącego w listopadzie i juz jej powiedziałam bo nie było sensu
Mnie tez pobolewa brzuch ale możliwe ze to od zaparć
-
nick nieaktualny
-
Vella, bardzo mądra decyzja. Oczywiście stres pewnie będzie Ci towarzyszył, ale tak jak mówisz - nic więcej nie możecie zrobić, tylko czekać. Wiem, że łatwo się mówi, ale wierze, że wyniki wszystkich dziewczyn będą dobre. Trzymam kciuki!
SusieOne, współczuję!!! No niestety faktycznie te specyfiki bez smaku są ciężkie do przełknięcia, szczególnie jeśli ktoś ma nudności...
Szkoda, że będziesz musiała przechodzić przez to jeszcze raz. Ja do tej bezsmakowej glukozy wcisnęłam cytryne - tak mi podpowiedziała pielęgniarka, i muszę powiedziec, że pomogło. -
I_1985 wrote:Dziewczyny, w jakich terminach macie zlecone usg 1-go trymestru? Bo się obawiam że mam za późno...wypadnie mi 13tc i 1 dzień jak się upre to mogę się zapisac na 9.07 ale wtedy mam 12tc i 1 dzień. Nie wiem co lepsze poza tym, że im później się robi tym słabsze wyniki wychodzą...a ja panikara jestem:/
Spokojnie, między 11-14 tc się robi, moje wypadają 12+5 i pani na recepcji zamiast tego czwartku sama zaproponowała poniedziałkowy termin, także będzie wszystko lepiej widać 😉 -
No ja się pytalam w aptece i mówili że cytryny nie wolno. Te pielęgniarki mówiły że najlepiej smakowa jest lepiej tolerowana. Zobaczymy co powie lekarka we wtorek i czy każe iść znowu...
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Moje badanie krzywej nie doszło do skutku po 30 min wszystko zwymiotowalam panie powiedziały że na czczo 95 to jest bardzo prawidłowy wynik i żeby pogadać z lekarzem żeby później tą krzywą robić i ewentualnie kupić smakowa bo lepiej się toleruje.
Współczuje 😣 a przede mną to wszystko dopiero. A tak a propo, właśnie w ciazy z córeczka tez nie miałam krzywej w pierwszym trymestrze tylko później dopiero..Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 09:09
-
SusieOne wrote:No ja się pytalam w aptece i mówili że cytryny nie wolno. Te pielęgniarki mówiły że najlepiej smakowa jest lepiej tolerowana. Zobaczymy co powie lekarka we wtorek i czy każe iść znowu...
No widzisz, co miejsce to inna opinia 😉 ja dodałam cytryny, wynik po dwóch godzinach wyszedł podwyższony i faktycznie się to sprawdziło - musiałam uważać na to co jem, bo po wielu produktach miałam podwyższony cukier. Także wydaje mi się w moim przypadku cytryna nie zaburzyła wyników 😉
Klio, też mialam krzywa w drugiej połowie ciąży z synkiem. Ale Myślę że ze względu na poprzednie wyniki, teraz będzie szybciej... -
Bo normalnie się robi między 24 a 28 tygodniem, mi że względu na ten glucophage zlecila teraz ale widzę że to był chybiony pomysł, na czczo 95 glukoza nie jest to najgorszy wynik
Angelius Provita -
Vella83 wrote:ja miała w I trymestrze teraz bo podobno po 35 roku robi się więcej badań i chucha i dmucha sie na przyszłe mamy..wczesniej miałam standardowo tylko raz chyba i koniec.
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Bo normalnie się robi między 24 a 28 tygodniem, mi że względu na ten glucophage zlecila teraz ale widzę że to był chybiony pomysł, na czczo 95 glukoza nie jest to najgorszy wynik
SusieOne lubi tę wiadomość
-
Robak wrote:Ja mam cukrzyce i każą utrzymywać cukier na czczo poniżej 90, a po posiłku 140 tak jest dla kobiet w ciąży.
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Ale ja nie mam cukrzycy. Babka chce kontrolować abym nie miała tej ciążowej
Mam też na myśli to, że nie odpuści Ci raczej OGTT.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2019, 10:54
-
SusieOne wrote:No właśnie wszystkiego ryzyko niby jest wyższe ale mi się wydaje że jeszcze chwila i się ta granicą przesunie przecież teraz bardzo wiele kobiet rodzi po 35 r.z i to jest całkiem normalne
też mi sie tak wydaje.. w ogóle cały czas coś nowego wprowadzają..10 lat temu nie było pappy..tylko usg i do widzenia. -
Rodzynka wrote:A przy tej cukrzycy ciążowej są jeszcze jakieś inne objawy że faktycznie ona jest.? Czy tylko badanie nam powie czy jest cukrzyca czy nie.?
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/ -
Ja zawsze dodawałam cytryny jak robiłam krzywa a juz miałam w życiu kilka razy bo przed ciaza miałam stan przedcukrzycowy a w ciazy pomimo ze wyńiki mam lepsze to juz lekkie podwyższenie nazywają cukrzyca ciążowa, wiec jestem zaprzyjaźniona z glukometrem. Wczoraj odebrałam dietę od dietetyczki zeby cukry nie skakały. Jak narazie po posiłkach mam w normie, ale słodycze mam mega ograniczone a mam chyba 4 czekolady w szafce, syn dostał a nie lubi czekolady, a ja cierpię