X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Dziewczyny a co kupujecie do spania dla noworodka? Czytałam że dziecko nie powinno spać pod kolderka. W takim razie w czym? Rożek? Śpiworek? Jakiś otulacz?
    Śpiworek

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na początku w rozku albo będzie zawijany w kocyk.. Jak będę widzieć, że lubi być ściśnięty to kupię otulacz z sleepee
    91f2d5d5fc40.png

4018d16ae9.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i mnie coś chyba dopadło. W nocy obudził mnie ból gardła, rano leciutkie rozbicie i czerwone gardło. Zarejestrowała się do lekarza i zobaczymy co powie. Przed nami weekend więc coś się może rozwinąć i zapewne się rozwinie bo takie rzeczy lubią się w weekend rozwijać.
    Póki co zjadłam śniadanie, mąż zrobił mi czosnek z majonezem i herbata z miodem. Co jeszcze można brać?

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    To i mnie coś chyba dopadło. W nocy obudził mnie ból gardła, rano leciutkie rozbicie i czerwone gardło. Zarejestrowała się do lekarza i zobaczymy co powie. Przed nami weekend więc coś się może rozwinąć i zapewne się rozwinie bo takie rzeczy lubią się w weekend rozwijać.
    Póki co zjadłam śniadanie, mąż zrobił mi czosnek z majonezem i herbata z miodem. Co jeszcze można brać?
    Domowe sposoby to czosnek, miód, sok z malin. Dużo pić i spać. Na katar sól fizjologiczna/morska. Do ssania to coś z serii dla kobiet w ciąży np. Prenalen. Ew inhalacje np z rumiankiem ale bez nakładania ręcznika na głowę.

Vella83, Celia89 lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A napiszcie mi ile czosnku zjadacie i w jakiej formie? Mi ciężko po zjedzeniu czosnku, nie wiem jaka ilość jest bezpieczna żeby nie nabawic się np biegunki.. Mąż je z majonezem i rozkryza na surowo ale on na żołądek że stali..

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Dziewczyny a co kupujecie do spania dla noworodka? Czytałam że dziecko nie powinno spać pod kolderka. W takim razie w czym? Rożek? Śpiworek? Jakiś otulacz?
    Ja spiworek ale mam kupiony też rożek do szpitala zobaczymy jak to będzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 09:31

• sasquacz Ekspertka

Wysłany: 4 października 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Robiłyscie usg piersi czy dopiero macie zamiar?

Ja zrobiłam we wrześniu :)

SusieOne lubi tę wiadomość

klz9tv735sof9ei2.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    A napiszcie mi ile czosnku zjadacie i w jakiej formie? Mi ciężko po zjedzeniu czosnku, nie wiem jaka ilość jest bezpieczna żeby nie nabawic się np biegunki.. Mąż je z majonezem i rozkryza na surowo ale on na żołądek że stali..
    Skoro Ci niedobrze to nic na siłę, ja lubie czosnek i mogę zjeść go dużo, ale to indywidualna kwestia. Jak zjesz ząbek to lepiej jak nie zjeść nic.
    Sok z cebulki też rzekomo dobry ale to już trzeba zrobić albo kogoś poprosić.

Celia89 lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak byłam chora aż dwa dni to zarlam maliny z cukrem. Herbata z miodem i sokiem z malin, nos zatkalam żeby gil nie leciał. Czosnek podobno dobry na obniżenie ciśnienia :)

ug378rib3ih251jk.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zakwas z burakow z czosnkiem, pije herbate z imibirem, cytryna i miodem. ale z mojego doswiadczenia to po prostu wysiedziec sie w domu, wyspac i tyle :) paracetamol tez mozna w ciazy brac, ale wiadomo ze lepiej nie.

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki, dziewczyny. Leżę. Jakbym robiła coś innego... :pp ale rzeczywiscie nie wyglądam wyjściowo. Czyli coś się tam dzieje..

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Lula90 Ekspertka

Wysłany: 4 października 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy córce zawijałam w rożek lub kocyk, a teraz nie wiem jak robić... Niby śpiworek wygląda fajnie, ale jak z układaniem dziecka na boku do snu? Ja tak robiłam i nie wiem czy śpiworek na to wygodnie pozwoli?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 10:42

eh4cm4u.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam rożek póki co. Mam też śpiworek po córce,.ale wydaje mi się,.że to na większe dziecko, takie 2-3 miesięczne.
    Vella na przeziębienie polecam ci zupę Czosnkowa. Główka czosnku, 3-4 ziemniaki, cebula kroisz w kostkę, posmazasz na maselku, zalewasz bulionem i gotujesz do miękkości. Zblendowac i zjeść z grzankami.np. czosnek po obróbce termicznej nie jest już taki.cieZkostrawny. nie ma też aż tyłku właściwości prozdrowotnych, ale wciąż dla mnie to najlepszy sposób na przeziębienie.
    Mi odbija dziewczyny. Chyba dlatego, że jestem na tej granicy przeżywalności płodu w razie ewentualnego porodu. Panicznie boje się, że teraz.cos się stanie.

age.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa ja tak miałam tydzień temu. W nocy nie spałam bo bałam się ze zacznę rodzić.. Byłam wykończona tym myśleniem. Zdarzyło mi się nawet płakać tak po prostu. Musiałam chwilę ze sobą szczerze porozmawiać jaka jest rzeczywistość u mnie i trochę siebie uspokoić bo trącilo już paranoją. Trwało to kilka dni. Teraz juz jest ok.

lipa, Celia89 lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno jest strach mnie to nie dziwi. Ja miałam najgorszy w szpitalu jak byłam potem od wizyty do wizyty ale już mniej się boję bo jest kontrola z szyjką ok i przestałam się zamartwiac tak

Vella83, Celia89 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się martwię bardziej z każdym tyg ciąży. Mimo że na rozum wiem, że wszystko co da się po ludzku robić to robię- częste kontrole, pomiary szyjki, posiewy, usg - to i tak sie boje coraz bardziej. Odkąd czuje jej ruchy stała się dla mnie tak realna. Kompletowanie wyprawki chyba jeszcze bardziej potęguje ten mój strach. Boję się że nie donoszę ciąży, że urodzi się przedwcześnie i umrze, ze coś się jej stanie podczas porodu. Ta wizyta w szpitalu jeszcze bardziej mnie przestraszyła, do tego jakiejś Pani odeszły wody w 22 tyg, mimo prób lekarzy nie dało się zatrzymać porodu, dzieciątko zmarło. Ostatnio lekarz dał mi na wizycie aż coś na uspokojenie...

lipa, Celia89, Vella83 lubią tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi doskonale cię rozumiem, też wszystko kontroluje aby się czuć lepiej...
    I tak jest ze im dalej tym większy strach o maleństwo... Takie historie nie pomagają niestety i własne doświadczenia i czyjeś a jak jeszcze coś się dzieje na naszych oczach....

Celia89, Vella83 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie dziewczyny będzie dobrze. Ja to się stresuje głównie przez stres. Spore dawki adrenaliny fundują mi wszelakie cyrki z moją praca, że prawie całkiem odbierają radość z ciąży. Bo to walka z głupotą i strach że coś się stanie. Jak już prawie się uspokoilam to teraz ZUS, napisałam sprostowanie, udowodnilam że pracowalam. Teraz będzie te ich śledztwo :) czy coś tam. Standardowe procedury, ale od raz stanęła mi wrześniowa walka o pieniądze z tymi ludźmi tzn. Szefostwem.

ug378rib3ih251jk.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Także nieraz się boję że z tego stesu coś się wydarzy, co nakręca kolejny stres.

ug378rib3ih251jk.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Sovi doskonale cię rozumiem, też wszystko kontroluje aby się czuć lepiej...
    I tak jest ze im dalej tym większy strach o maleństwo... Takie historie nie pomagają niestety i własne doświadczenia i czyjeś a jak jeszcze coś się dzieje na naszych oczach....
    A wiesz sama jest jest w szpitalu.Kobiety same sie nakręcają, opowiadając historie. Mi do tego doszedł strach przed porodem z widoku tych Pań rodzących, krzyczących itd.W moim szpitalu gdzie byłam jest remont, miejsc mało a chętnych dużo, więc czasem Panie dosyć długo są na patologii zanim coś się zwolni na porodówce. Po nocach mi się to śni teraz ;/ Pacjentki powinny być izolowane w szpitalach:D

km5sio4p4vcbay7l.png
‹‹ 305 306 307 308 309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ