Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo są wśród nas te które musza od początku o siebie i dziecko dbać bardziej wiec tu zainteresowanie i wiedza ma temat różnych badań jest zrozumiała, ale są tez takie dziewczyny które nie miały żadnych przebojów w planowaniu potomstwa i jego wydawaniu na świat.

Ja pomimo dwóch poronien pod rząd dwa lata temu, praktycznie obydwie ciąże mam wzorowe wiec jak zdarzało mi się wertować internet przy ciąży z córeczka i od razu czułam się psychicznie lepiej, cieszyło mnie tez ze mam O czym z dziewczynami z komplikacjami o czym pisać i rozmawiać, teraz po porostu nie mam na to czasu, mam córkę prawie dwa lata i więcej obowiązków, mam tez inne podejście i doświadczenia. Nie używam np detektora bo ja osobiście trochę się do niego po poronieniu szwagierki uprzedziłam. Chodzę do gina na NFZ i prywatnie, w Niemczech chodziłam tylko prywatnie i tez miałam częściej wizyty, Ale mniej na głowie. Teraz muszę ogarniać terminy dziecka, swoje i męża (standard). Także dla mnie to optymalne wyjście nie czytać za dużo.

Justi współczuje chwilowej niedyspozycji twojej i Ady.
    Może zaraz przejdzie tylko ta gorączka i spokoj. Mialysmy takiego 4 dniowego wirusa i to jeszcze na sam weekend półtora miesiaca temu. Po paracetamolu i Ibuprofenie przeszło. Żadnych więcej objawów.

Gorsze jest to ze ja już miesiąc choruje. Ten kaszel się trochę zminimalizował ale musiałam Michalinę zostawić właśnie ze względu na moja infekcje w domu na tydzień.. katorga. Postrzał w kości ogonowej, hemoroidy, kaszel, spinanie brzucha, ból płuc, nacisk na pęcherz, brak sił i dziecko Żłobkowe w domu. Nie wiem ktira z nas się bardziej męczyła..

Moj mały ważył 2700g w 34 tc bez 1 dnia 😉 chyba teraz wazy 3000g spokojnie.. ale tez biorę na to poprawkę 😉

Vella tez mysze zrobić jeszcze pierniczki z Misią. Póki co jestem z siebie dumna bo dotarłam wczoraj na mikołajki Misi Razem z mężem i upiekłam pierożki w piekarniku które okazały się przebojem 😊
    Co prawda przez to stanie w kuchni dziś spędzę na termoforze ale cieszę się bo aż się ze wzruszenia wczoraj popłakałam widząc córeczkę z innymi dziećmi podczas zabawy. Tak na marginesie, to strasznie płakałam.. aż mi głupio przez te hormony było 🤦‍♀️ A to dopiero pierwsze takie wydarzenie 🙈

Ewelina85 lubi tę wiadomość

• Justi2019 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilo86 co to za pierożki z piekarnika? Bo mnie zaintrygowałaś :)
    Rano myślałam że Ada ma temperaturę ale okazało się że miała tylko 37 , u doktorki o 9:45 miała 36,6 także to moje dziecko se jaja robi hehe a teraz przed chwilką jej mierzyłam i 37,7 i póki co nic na zbicie nie daje , doktorka mi przepisała antybiotyk i takie lepsze inhalacje ( te inhalacje już kiedyś Ada miała i szybko jej katar po nich minął ) ale zaznaczyła żeby wstrzymać się z antybiotykiem do wieczora jeśli przez cały dzień bedzie gorączka powyżej 39 to wieczorem dać antybiotyk także póki co nie daje a inhalacje już zrobiłam i syropek od kaszlu też dałam , zobaczymy jaka będzie temp jak wstanie bo właśnie idzie na drzemkę . Ogólnie to ona dziś nie wygląda na chorą jedynie ten katarek wciąga ale już się nie leje. Miło mnie zaskoczyła taka babcia w przychodni bo nas przepuściła do doktorki mimo że więcej ludzi nie było.
    U położnej super zrobiła mi ktg 20 min leżałam mała tak dawała czadu że non stop musiałam pikac że się rusza a położna widziała góry jakie mi robi na brzuchu i się śmiała . Bardzo miła położna , młoda więcej niż 35 lat bym jej nie dała. We wtorek idę znów , mówiła żebym sobie spisała tematy o których chce sobie przypomnieć choć jej się wydaje że jestem na bieżąco i wszystko wiem . Tak szczerze mówiąc to nie bardzo mam z nią o czym rozmawiać bo nic nowego mi nie powie hehe ale na ktg i żeby posłuchać bicia serduszka będę chodziła :) Zapytałam się jej o ten wynik mojej glukozy po godzinie i powiedziała że ona by się zapisała do diabetolog chociażby po to żeby paski taniej kupic skoro ginekolog mówił żebym co jakiś czas sobie mierzyła , także zapisałam się na czwartek a mierzyć to i tak mierze od miesiąca ale wszystko w normie najwięcej miałam 120 po godzinie , tylko że za paski 40 zł zapłaciłam a z receptą 11 zł kosztują .
    Dziewczyny które mają cukrzycę ciążową pytanie do was ile wam powiedziała diabetolog że po godzinie nie może przekroczyć ? Bo ja w ciąży z Adą miałam zastrzeżone że do 130 a dziś położna mi powiedziała że normy się zmieniły i jest do 145 prawda to? Znów dała mi nowy glukometr i w instrukcji jest na czczo do 90 a po godzinie do 140. Wogole to dała mi krem na rozstępy , na pękające sutki i krem do pielęgnacji biustu także miło mnie zaskoczyła bo poprzednia położna mi nic nie dała oprócz ulotek. Byłam też z samego rana w labie jestem ciekawa czy żelazo się poprawiło , dowiem się koło 17

preg.png
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi to pierożki z ciasta drożdżowego (ja użyłam na pizzę spodu bonie planowałam zatrważających ilości produkować na dwie godziny pobytu), farsz robisz jaki chcesz. Ja zrobiłam vege (cebulka pieczarki papryka i kukurydza) ale moja koleżanka lubi takie z mięsem po meksykańsku, moze być tez kapustka z grzybkami (świetne na wigilie), 20-25 min w piekarniku, podajesz z sosem jakim lubisz, ja uwielbiam czosnkowy na greckim jogurcie ❤️ roi się tego w internecie 😉

Ogółem lubię gotować i piec, ale stać nie lubie a teraz to i z siedzeniem przy blacie ciężko 😜

Pamietam jak ulepiłam prawie 200 pierogów ruskich w 35 tc w ciazy z córeczka, tez chorowałam po tym 2 dni.. ale były tego warte 😅

Co do cukrzycy nie pomogę, ale cieszę się ze u Ady i malenstwa wszystko gra 😘

• lipa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi moja diabetolog mówiła tak, jak w tych wszystkich ulotkach. Na czczo do 90, godzinę po posiłku do 140.

Robak lubi tę wiadomość

age.png
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi2019 jak nie masz cukrzycy to jest refundacja? Mnie nie refundowali nawet jak był stan przedcukrzycowy leczony.

za85tzc.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek jest pełnia, to tak odnośnie niektórych z nas w wysokiej ciąży z planem na sam początek stycznia🤰🤰🌔🌔😊

abbigal, lipa, sasquacz lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już ciężko, chodzę, stękam jak rasowy emeryt :) fryzjer zaliczony, pedicure też,pierniki upieczone. Powoli moja check list staje się odchaczona

Klio86 lubi tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak jak dla mnie to mam cukrzycę , jestem na diecie od początku ciąży dwa razy miałam test obciążenia robiony i ten wynik po godzinie miałam w obu przypadkach koło 210 a norma jest do 180 i mój ginekolog nie dał mi skierowania do diabetologa za pierwszym razem powiedział że to nie cukrzyca a za drugim razem stwierdził że nie ma się czym martwić bo waga moja stoi w miejscu i widzi że dietę stosuje i powiedział żebym od czasu do czasu zmierzyła cukier , ale ja pasków nie miałam do glukometra poszłam do przychodni i tam mi pani specjalista ginekolog położnictwa powiedziała że jak dla niej cukrzycy nie mam bo wynik na czczo i po 2 godzinach ok a kiedyś tylko takie testy były robione i mi nie wypisała recepty na paski eh ale ublagalam ją żeby mi wypisała skierowanie do diabetologa i w czwartek zobaczę co diabetolog będzie gadała ale jak dla mnie ta cukrzyca jest . Mierze cukier od miesiąca i najwyższy wynik miałam 120 po godzinie

preg.png
  • Lula90 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    W czwartek jest pełnia, to tak odnośnie niektórych z nas w wysokiej ciąży z planem na sam początek stycznia🤰🤰🌔🌔😊
    Ja już się nie nabiorę, poprzednio mój tp przypadał dokładnie na pełnię, a i tak przenosiłam ;p

lipa, Vella83 lubią tę wiadomość

eh4cm4u.png
  • CYTRYNKA_2016 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi2019 wrote:
    Robak jak dla mnie to mam cukrzycę , jestem na diecie od początku ciąży dwa razy miałam test obciążenia robiony i ten wynik po godzinie miałam w obu przypadkach koło 210 a norma jest do 180 i mój ginekolog nie dał mi skierowania do diabetologa za pierwszym razem powiedział że to nie cukrzyca a za drugim razem stwierdził że nie ma się czym martwić bo waga moja stoi w miejscu i widzi że dietę stosuje i powiedział żebym od czasu do czasu zmierzyła cukier , ale ja pasków nie miałam do glukometra poszłam do przychodni i tam mi pani specjalista ginekolog położnictwa powiedziała że jak dla niej cukrzycy nie mam bo wynik na czczo i po 2 godzinach ok a kiedyś tylko takie testy były robione i mi nie wypisała recepty na paski eh ale ublagalam ją żeby mi wypisała skierowanie do diabetologa i w czwartek zobaczę co diabetolog będzie gadała ale jak dla mnie ta cukrzyca jest . Mierze cukier od miesiąca i najwyższy wynik miałam 120 po godzinie

92/180/153 takie są normy obciążenia glukoza, jeśli któryś wynik przekracza te wyniki, masz cukrzyce i warto iść do dobrego diabetologa. Nie powinni Cię tak lekceważyć, bo chodzi o Wasze zdrówko i bezpieczeństwo.

marg9 lubi tę wiadomość

preg.png

IUI 1 - 30.01.2019 :-( IUI 2 - 27.02.2019 :-(
    23.04.2019 - IVF
    4.05.2019 - punkcja (6 cumulusów -4 prawidłowe)
    5.05.2019 - 4 zapłodnione komórki❤️
    9.05.2019 - transfer naszego malucha 4AA ❤️( zostaje nam ❄️ mrożaczek 3BB)
    16.05.2019 - beta 7 dpt -101,8 😍 9 dpt - 234,6 😍 14 dpt - 2074 😍 20 dpt - 8315 😍 22 dpt - 13377 😍 26 dpt - ❤️
    16.08.2022- powrót po ❄️
    5.09.2022 - transfer
    12.09.2022 - beta 7 dpt - 11, 8 dpt - 19, 9 dpt -28 CB 😭😭😭

24.05.2023 - 3 testy z II - Naturalny Cud! ❤️
    25.05.2023 - beta 383 😍
    26.05.2023 - beta 679 prog - 14,70
    30.05.2023 - beta 2457 prog - 29,4
    02.06.2023 - pęcherzyk ciążowy ✊
    13.06.2023 - ❤️

„Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie.”
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi a to dziwne ze nie wyslala Cie do diabetologa. Ja ze względu na stan przedcukrzycowy to diabetolog juz na poczatku ciąży wyslala mnie na krzywa i na czczo bylo ok ale po godzinie mialam chyba 188 a po 2 chyba 155 czyli nie duzo przekroczylam a i tak powiedziano mi ze mam cukrzyce ciążowa, mam nadzieje ze do konca dotrwam na diecie bez insuliny

sasquacz lubi tę wiadomość

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • sasquacz Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2019, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy Susie już rozpakowana... :)

klz9tv735sof9ei2.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sasquacz wrote:
    Ciekawe czy Susie już rozpakowana... :)
    Nie 💓 czekamy bo dobre parametry, dziś znowu zestaw ktg i dopler przepływy małej :) mam mieć coś ustalone po weekendzie..

sasquacz, abbigal, Klio86, Robak, Celia89 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dana222 ja też się zdziwiłam że jak pierwszy raz po obciążeniu ginekolog nie stwierdził cukrzycy , choć u Ciebie oba wyniki przekroczone u mnie tylko po godzinie . W poprzedniej ciąży miałam właśnie oba przekroczone i od razu skierowanie do diabetologa mi dał a teraz stwierdził że już wiem z czym to się je i żebym sobie od czasu do czasu zmierzyła cukier ale ja mierze od ponad miesiąca codziennie 5 razy wszystko w normie a na diecie to ja jestem całą ciążę .
    Zmieniając temat w nocy się poryczałam , koleżanka z innego forum napisała w nocy ( po 2 tygodniach nieobecności) że jej maleństwo w brzuszku zmarło , mimo że kobiety nie znałam to człowiek tak się zżył i przeżywa :( 13 stycznia miała termin , życie jest takie niesprawiedliwe :(

preg.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam 37 tydzień. Syna urodziłam w 37 tygodniu.. Buzka!! ⏳

abbigal, Klio86, Robak, lipa, sasquacz, Mini89, dana222 lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    Zaczynam 37 tydzień. Syna urodziłam w 37 tygodniu.. Buzka!! ⏳
    W szpitalu liczą inaczej niestety...

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z lekarka odnośnie liczenia. Liczą się tygodnie skończone. Skończyłam 36 tydzień. Zaczyna się 37 tydzień.. 36+0,36+1 itd..gdybym była dzisiaj u lekarki to w karcie nie zapisze 37 tylko 36 jako pełny tydzień, który został zamknięty.

abbigal, sasquacz lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella83 wrote:
    Rozmawiałam z lekarka odnośnie liczenia. Liczą się tygodnie skończone. Skończyłam 36 tydzień. Zaczyna się 37 tydzień.. 36+0,36+1 itd..gdybym była dzisiaj u lekarki to w karcie nie zapisze 37 tylko 36 jako pełny tydzień, który został zamknięty.
    Dokładnie tak

abbigal, Vella83 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas się polepszylo afi ok 8 w jednej kieszonce, a pani dr robiąca usg mówiła że jeszcze kilka tych kieszonek różnych jest i jest ok, przepływy ok :) kurde nabieram nadziei, że jeszcze nie czas skoro wszystko dobrze jest...

Klio86, Vella83, lipa, Robak, sasquacz, abbigal lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susie to super wiadomości :) dzidzi jednak dobrze w brzuszku i oby zostało w nim jak najdłużej :)
    Każdy chyba zajęty dziś rodziną bo zawsze miałam do nadrobienia a dziś spokojnie :)
    Mnie zaraz mąż bedzie chciał wykorzystać hehe bo cały dzień się tak przymila hehe a ja wolałabym do pobierania tego gbs nie sexic się ale weź mu to wytłumacz eh , we wtorek jedzie na szkolenie wraca w piątek , a ja mam w najbliższy poniedziałek wizytę i pobieranie gbs . Tak wogole to nie lubię jak maz jedzie na jakieś szkolenie czy delegacje , spać bez niego nie mogę mimo że jak jest to chrapie ale tęsknić będę :(

Klio86, abbigal lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 430 431 432 433 434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ