Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiadomo są wśród nas te które musza od początku o siebie i dziecko dbać bardziej wiec tu zainteresowanie i wiedza ma temat różnych badań jest zrozumiała, ale są tez takie dziewczyny które nie miały żadnych przebojów w planowaniu potomstwa i jego wydawaniu na świat.
Ja pomimo dwóch poronien pod rząd dwa lata temu, praktycznie obydwie ciąże mam wzorowe wiec jak zdarzało mi się wertować internet przy ciąży z córeczka i od razu czułam się psychicznie lepiej, cieszyło mnie tez ze mam O czym z dziewczynami z komplikacjami o czym pisać i rozmawiać, teraz po porostu nie mam na to czasu, mam córkę prawie dwa lata i więcej obowiązków, mam tez inne podejście i doświadczenia. Nie używam np detektora bo ja osobiście trochę się do niego po poronieniu szwagierki uprzedziłam. Chodzę do gina na NFZ i prywatnie, w Niemczech chodziłam tylko prywatnie i tez miałam częściej wizyty, Ale mniej na głowie. Teraz muszę ogarniać terminy dziecka, swoje i męża (standard). Także dla mnie to optymalne wyjście nie czytać za dużo.
Justi współczuje chwilowej niedyspozycji twojej i Ady.
Może zaraz przejdzie tylko ta gorączka i spokoj. Mialysmy takiego 4 dniowego wirusa i to jeszcze na sam weekend półtora miesiaca temu. Po paracetamolu i Ibuprofenie przeszło. Żadnych więcej objawów.
Gorsze jest to ze ja już miesiąc choruje. Ten kaszel się trochę zminimalizował ale musiałam Michalinę zostawić właśnie ze względu na moja infekcje w domu na tydzień.. katorga. Postrzał w kości ogonowej, hemoroidy, kaszel, spinanie brzucha, ból płuc, nacisk na pęcherz, brak sił i dziecko Żłobkowe w domu. Nie wiem ktira z nas się bardziej męczyła..
Moj mały ważył 2700g w 34 tc bez 1 dnia 😉 chyba teraz wazy 3000g spokojnie.. ale tez biorę na to poprawkę 😉
Vella tez mysze zrobić jeszcze pierniczki z Misią. Póki co jestem z siebie dumna bo dotarłam wczoraj na mikołajki Misi Razem z mężem i upiekłam pierożki w piekarniku które okazały się przebojem 😊
Co prawda przez to stanie w kuchni dziś spędzę na termoforze ale cieszę się bo aż się ze wzruszenia wczoraj popłakałam widząc córeczkę z innymi dziećmi podczas zabawy. Tak na marginesie, to strasznie płakałam.. aż mi głupio przez te hormony było 🤦♀️ A to dopiero pierwsze takie wydarzenie 🙈
Ewelina85 lubi tę wiadomość
-
Kilo86 co to za pierożki z piekarnika? Bo mnie zaintrygowałaś
Rano myślałam że Ada ma temperaturę ale okazało się że miała tylko 37 , u doktorki o 9:45 miała 36,6 także to moje dziecko se jaja robi hehe a teraz przed chwilką jej mierzyłam i 37,7 i póki co nic na zbicie nie daje , doktorka mi przepisała antybiotyk i takie lepsze inhalacje ( te inhalacje już kiedyś Ada miała i szybko jej katar po nich minął ) ale zaznaczyła żeby wstrzymać się z antybiotykiem do wieczora jeśli przez cały dzień bedzie gorączka powyżej 39 to wieczorem dać antybiotyk także póki co nie daje a inhalacje już zrobiłam i syropek od kaszlu też dałam , zobaczymy jaka będzie temp jak wstanie bo właśnie idzie na drzemkę . Ogólnie to ona dziś nie wygląda na chorą jedynie ten katarek wciąga ale już się nie leje. Miło mnie zaskoczyła taka babcia w przychodni bo nas przepuściła do doktorki mimo że więcej ludzi nie było.
U położnej super zrobiła mi ktg 20 min leżałam mała tak dawała czadu że non stop musiałam pikac że się rusza a położna widziała góry jakie mi robi na brzuchu i się śmiała . Bardzo miła położna , młoda więcej niż 35 lat bym jej nie dała. We wtorek idę znów , mówiła żebym sobie spisała tematy o których chce sobie przypomnieć choć jej się wydaje że jestem na bieżąco i wszystko wiem . Tak szczerze mówiąc to nie bardzo mam z nią o czym rozmawiać bo nic nowego mi nie powie hehe ale na ktg i żeby posłuchać bicia serduszka będę chodziła Zapytałam się jej o ten wynik mojej glukozy po godzinie i powiedziała że ona by się zapisała do diabetolog chociażby po to żeby paski taniej kupic skoro ginekolog mówił żebym co jakiś czas sobie mierzyła , także zapisałam się na czwartek a mierzyć to i tak mierze od miesiąca ale wszystko w normie najwięcej miałam 120 po godzinie , tylko że za paski 40 zł zapłaciłam a z receptą 11 zł kosztują .
Dziewczyny które mają cukrzycę ciążową pytanie do was ile wam powiedziała diabetolog że po godzinie nie może przekroczyć ? Bo ja w ciąży z Adą miałam zastrzeżone że do 130 a dziś położna mi powiedziała że normy się zmieniły i jest do 145 prawda to? Znów dała mi nowy glukometr i w instrukcji jest na czczo do 90 a po godzinie do 140. Wogole to dała mi krem na rozstępy , na pękające sutki i krem do pielęgnacji biustu także miło mnie zaskoczyła bo poprzednia położna mi nic nie dała oprócz ulotek. Byłam też z samego rana w labie jestem ciekawa czy żelazo się poprawiło , dowiem się koło 17 -
Justi to pierożki z ciasta drożdżowego (ja użyłam na pizzę spodu bonie planowałam zatrważających ilości produkować na dwie godziny pobytu), farsz robisz jaki chcesz. Ja zrobiłam vege (cebulka pieczarki papryka i kukurydza) ale moja koleżanka lubi takie z mięsem po meksykańsku, moze być tez kapustka z grzybkami (świetne na wigilie), 20-25 min w piekarniku, podajesz z sosem jakim lubisz, ja uwielbiam czosnkowy na greckim jogurcie ❤️ roi się tego w internecie 😉
Ogółem lubię gotować i piec, ale stać nie lubie a teraz to i z siedzeniem przy blacie ciężko 😜
Pamietam jak ulepiłam prawie 200 pierogów ruskich w 35 tc w ciazy z córeczka, tez chorowałam po tym 2 dni.. ale były tego warte 😅
Co do cukrzycy nie pomogę, ale cieszę się ze u Ady i malenstwa wszystko gra 😘 -
Robak jak dla mnie to mam cukrzycę , jestem na diecie od początku ciąży dwa razy miałam test obciążenia robiony i ten wynik po godzinie miałam w obu przypadkach koło 210 a norma jest do 180 i mój ginekolog nie dał mi skierowania do diabetologa za pierwszym razem powiedział że to nie cukrzyca a za drugim razem stwierdził że nie ma się czym martwić bo waga moja stoi w miejscu i widzi że dietę stosuje i powiedział żebym od czasu do czasu zmierzyła cukier , ale ja pasków nie miałam do glukometra poszłam do przychodni i tam mi pani specjalista ginekolog położnictwa powiedziała że jak dla niej cukrzycy nie mam bo wynik na czczo i po 2 godzinach ok a kiedyś tylko takie testy były robione i mi nie wypisała recepty na paski eh ale ublagalam ją żeby mi wypisała skierowanie do diabetologa i w czwartek zobaczę co diabetolog będzie gadała ale jak dla mnie ta cukrzyca jest . Mierze cukier od miesiąca i najwyższy wynik miałam 120 po godzinie
-
Vella83 wrote:W czwartek jest pełnia, to tak odnośnie niektórych z nas w wysokiej ciąży z planem na sam początek stycznia🤰🤰🌔🌔😊
lipa, Vella83 lubią tę wiadomość
-
Justi2019 wrote:Robak jak dla mnie to mam cukrzycę , jestem na diecie od początku ciąży dwa razy miałam test obciążenia robiony i ten wynik po godzinie miałam w obu przypadkach koło 210 a norma jest do 180 i mój ginekolog nie dał mi skierowania do diabetologa za pierwszym razem powiedział że to nie cukrzyca a za drugim razem stwierdził że nie ma się czym martwić bo waga moja stoi w miejscu i widzi że dietę stosuje i powiedział żebym od czasu do czasu zmierzyła cukier , ale ja pasków nie miałam do glukometra poszłam do przychodni i tam mi pani specjalista ginekolog położnictwa powiedziała że jak dla niej cukrzycy nie mam bo wynik na czczo i po 2 godzinach ok a kiedyś tylko takie testy były robione i mi nie wypisała recepty na paski eh ale ublagalam ją żeby mi wypisała skierowanie do diabetologa i w czwartek zobaczę co diabetolog będzie gadała ale jak dla mnie ta cukrzyca jest . Mierze cukier od miesiąca i najwyższy wynik miałam 120 po godzinie
92/180/153 takie są normy obciążenia glukoza, jeśli któryś wynik przekracza te wyniki, masz cukrzyce i warto iść do dobrego diabetologa. Nie powinni Cię tak lekceważyć, bo chodzi o Wasze zdrówko i bezpieczeństwo.marg9 lubi tę wiadomość
IUI 1 - 30.01.2019 IUI 2 - 27.02.2019
23.04.2019 - IVF
4.05.2019 - punkcja (6 cumulusów -4 prawidłowe)
5.05.2019 - 4 zapłodnione komórki❤️
9.05.2019 - transfer naszego malucha 4AA ❤️( zostaje nam ❄️ mrożaczek 3BB)
16.05.2019 - beta 7 dpt -101,8 😍 9 dpt - 234,6 😍 14 dpt - 2074 😍 20 dpt - 8315 😍 22 dpt - 13377 😍 26 dpt - ❤️
16.08.2022- powrót po ❄️
5.09.2022 - transfer
12.09.2022 - beta 7 dpt - 11, 8 dpt - 19, 9 dpt -28 CB 😭😭😭
24.05.2023 - 3 testy z II - Naturalny Cud! ❤️
25.05.2023 - beta 383 😍
26.05.2023 - beta 679 prog - 14,70
30.05.2023 - beta 2457 prog - 29,4
02.06.2023 - pęcherzyk ciążowy ✊
13.06.2023 - ❤️
„Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie.” -
Justi a to dziwne ze nie wyslala Cie do diabetologa. Ja ze względu na stan przedcukrzycowy to diabetolog juz na poczatku ciąży wyslala mnie na krzywa i na czczo bylo ok ale po godzinie mialam chyba 188 a po 2 chyba 155 czyli nie duzo przekroczylam a i tak powiedziano mi ze mam cukrzyce ciążowa, mam nadzieje ze do konca dotrwam na diecie bez insuliny
sasquacz lubi tę wiadomość
-
sasquacz wrote:Ciekawe czy Susie już rozpakowana...
sasquacz, abbigal, Klio86, Robak, Celia89 lubią tę wiadomość
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
dana222 ja też się zdziwiłam że jak pierwszy raz po obciążeniu ginekolog nie stwierdził cukrzycy , choć u Ciebie oba wyniki przekroczone u mnie tylko po godzinie . W poprzedniej ciąży miałam właśnie oba przekroczone i od razu skierowanie do diabetologa mi dał a teraz stwierdził że już wiem z czym to się je i żebym sobie od czasu do czasu zmierzyła cukier ale ja mierze od ponad miesiąca codziennie 5 razy wszystko w normie a na diecie to ja jestem całą ciążę .
Zmieniając temat w nocy się poryczałam , koleżanka z innego forum napisała w nocy ( po 2 tygodniach nieobecności) że jej maleństwo w brzuszku zmarło , mimo że kobiety nie znałam to człowiek tak się zżył i przeżywa 13 stycznia miała termin , życie jest takie niesprawiedliwe -
Vella83 wrote:Zaczynam 37 tydzień. Syna urodziłam w 37 tygodniu.. Buzka!! ⏳
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Rozmawiałam z lekarka odnośnie liczenia. Liczą się tygodnie skończone. Skończyłam 36 tydzień. Zaczyna się 37 tydzień.. 36+0,36+1 itd..gdybym była dzisiaj u lekarki to w karcie nie zapisze 37 tylko 36 jako pełny tydzień, który został zamknięty.
abbigal, sasquacz lubią tę wiadomość
-
Vella83 wrote:Rozmawiałam z lekarka odnośnie liczenia. Liczą się tygodnie skończone. Skończyłam 36 tydzień. Zaczyna się 37 tydzień.. 36+0,36+1 itd..gdybym była dzisiaj u lekarki to w karcie nie zapisze 37 tylko 36 jako pełny tydzień, który został zamknięty.
abbigal, Vella83 lubią tę wiadomość
Angelius Provita -
A u nas się polepszylo afi ok 8 w jednej kieszonce, a pani dr robiąca usg mówiła że jeszcze kilka tych kieszonek różnych jest i jest ok, przepływy ok kurde nabieram nadziei, że jeszcze nie czas skoro wszystko dobrze jest...
Klio86, Vella83, lipa, Robak, sasquacz, abbigal lubią tę wiadomość
Angelius Provita -
Susie to super wiadomości dzidzi jednak dobrze w brzuszku i oby zostało w nim jak najdłużej
Każdy chyba zajęty dziś rodziną bo zawsze miałam do nadrobienia a dziś spokojnie
Mnie zaraz mąż bedzie chciał wykorzystać hehe bo cały dzień się tak przymila hehe a ja wolałabym do pobierania tego gbs nie sexic się ale weź mu to wytłumacz eh , we wtorek jedzie na szkolenie wraca w piątek , a ja mam w najbliższy poniedziałek wizytę i pobieranie gbs . Tak wogole to nie lubię jak maz jedzie na jakieś szkolenie czy delegacje , spać bez niego nie mogę mimo że jak jest to chrapie ale tęsknić będęKlio86, abbigal lubią tę wiadomość