Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mysle ze w tym tyciu to genetyka ma sporo do gadania. Ja mam tak samo jak moja mama jej tez nikt nie wierzył ze w 8 miesiącu jest. Ja dziś zaczęłam nosic kurtkę zimowa z tamtego roku. To mimo brzuszka i tak wisi na mnie. Po ciąży bede musiała zrobić chyba duże zamówienie ubran
Klio86 lubi tę wiadomość
-
Mnie za to od sierpnia pytają kiedy będę rodzic 🙈 tak moja mama tez jak ja jest z metra cięta, i zwyczajnie jak już nas tak rozwala to wszyscy w tym szoku zawsze chyba dopytują czy to nie bliźniaki. U kobiet wyższych troszkę bardziej pełnych jak się traci kg w ciazy to ciężko dostrzec początkowo różnice. Mam wysoką dosyc postawna kuzynkę i jak miała mieć rozwiązanie 7 lat temu to myślałam ze coś jest nie tak ze ten dzidziuś będzie malutki. Ale mam tez koleżankę która ma termin na polowe lutego a brzuszek jak w 4 miesiącu i tez jest drobniutka jak ja. Za to ma chłopięce biodra wiec tu się sprawa wyjaśnia sama.
Susie daj znać co was po obchodzie, trzymam kciuki ! -
nick nieaktualnyU mnie nigdy temat wód się nie przewijał nawet nie wiem dokładnie ile ich mam. Co do brzuszka ja też mam mały ogólnie to jak mówię kiedy rodzą to nie chcą wierzyć 😂 dają mi max 7 miesiąc, no ale zgodnie z tym co mówicie moja mama też nie miała dużego brzuszka. Kurtkę zimową noszę swoją sprzed ciazy wczoraj zrobiłam test z wkładką bo dostalam od kolezanki 3 sztuki na początku ciazy (wogole nie wiedziałam ze one takie drogie są) i wody napewno się nie sączą. No nic muszę pomyśleć co dalej
-
abbigal wrote:Też afi 5😔 było tydzień temu, a jutro nowe USG - ciekawe ile wyjdzie. Kurczę to dzisiaj na obchodzie zapytam czy mi coś dadzą...
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
gonia13 wrote:Martek, co do twojego postu o dziecku twojego meza to najwazniejsza jest tu relacja twoj maz i jego byla. Oni musza wspolny front ustalic, co dziecku wolno a co nie. wiadomo, ze w sytuacji dwoch domow to dziecko to bedzie wykorzystywalo gdzie moze cos ugrac. jesli ta relacja miedzy bylymi jest slaba to twoj maz musi ustalic zasady u was w domu, zeby syn odnosil sie z szacunkeim do ciebie i odpowiednio sie zachowywal do mlodszego brata. jaka ty masz z nim relacje? znasz go od malego? akceptuje cie? a co na to dziedkowie? moze oni jakos moga wplynac na niego? na pewno jest to wolanie o uwage itp. ale jesli on tak sie zachowuje teraz to drugie dziecko u was moze tylko pogorszyc caly uklad.
na pewno nie jest to latwa sytuacja! duzo sily ci zycze!!
Nie znam go od malutkiego. Poznałam go jak miał 6 lat teraz ma 10 lat.
Waśnie ciężko tutaj o upadanie wspólnego frontu bo ona robi wszystko byle jak najmniej się nim zajmować, czyli komórka i si ju nara. Podobnie jeśli ma jakaś karę od nas to ona jej nie respektuje. Zalecenia od psychologa tez olewa, ze np powinien grać tylko godzinę dziennie a resztę spędzić z nią, na czymś kreatywnym a przed snem poczytać żeby się wyciszyć.
Dziadkowie od jej strony niestety po jednym kaloszach... przekupywanie, pozwalanie na wszystko, dziecko jak jest u nich rzeź miesiąc wakacji tylko telewizor i komórka-nigdzie go nie zabiorą a drugiej babci (mamie mojego męża) nie pozwalają go zabrać na kilka godzin do kuzyna który jest w jego wieku. Straszna sytuacja.
Zgadzam się ze zapewne to wołanie o uwagę ale jemu jej brakuje u matki, nie ucnad. Bo my z nim wyjeżdżamy, chodzimy na basen, czasami jeździmy na śniadanko na miasto, bawimy się na ogródku czy jak ostatnio robiliśmy baze w jego pokoju z kocy i krzeseł.
Ale tylko u nas się objawia takie zachowanie bo tam jak to powiedział ma przesrane jak coś przeskrobie i się boi. A ze u nas są inne zasady to i jak widać pozwala sobie na takie zachowania. A nie chce żeby się nas bal czy coś bo nie tedy droga.Klio86 lubi tę wiadomość
❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
SusieOne wrote:Dziwne, jaki to szpital? Referencyjnosc ile? Że nic nie robią mi od razu dają full nawodnienie i antybiotyki i idziemy ku cc w przyszłym tygodniu już z tego powodu że jest to stan niebezpieczny, a jeśli się komuś dłużej utrzymuje to jeszcze gorzej niestety robi na płuca. Miałyscie sterydy?
U nas III stopień.
Karolika afi powinnaś mieć w wyniku usg podane, chociaż tym głównym. -
SusieOne wrote:Dziwne, jaki to szpital? Referencyjnosc ile? Że nic nie robią mi od razu dają full nawodnienie i antybiotyki i idziemy ku cc w przyszłym tygodniu już z tego powodu że jest to stan niebezpieczny, a jeśli się komuś dłużej utrzymuje to jeszcze gorzej niestety robi na płuca. Miałyscie sterydy?
-
SusieOne wrote:Ja nie miałam a ponoć można bardziej czuć ruchy i to że brzuszek mały, u mnie afi teraz ok 5 i nie ma tego ruchy czuje ok a brzuszek dobry też...
-
Robak wrote:Teraz sterydów nie było jeszcze, nic nie mówili. Tylko, że muszą obserwować pare dni i jak zwiększą się wody to wypuszczą. Obserwują też wzrost, bo małe dzidzi z małym brzuszkiem jak u abbigal.
U nas III stopień.
Karolika afi powinnaś mieć w wyniku usg podane, chociaż tym głównym.
Wczoraj koleżanka urodziła zdrowa dziewczynke 2700 w 35 tcKlio86 lubi tę wiadomość
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Co do sterydów to nie podali jeszcze🤨 bo wg lekarki trzeba podać tak by działały na czas, kroplówki też nie, ale nie ukrywam że mnie to niepokoi, tym bardziej, że mamy przepływ pępowinowy średniej jakości, chociaż ktg na szczęście idealne. Dzisiaj dopytam jeszcze lekarki na obchodzie. -
Ewi28 wrote:Teraz to się przestraszyłam. Mi każdy mówi że mam mały brzuch jak na swój tydzień a ruchy czuję mega mocno i boleśnie. Tak właśnie jakby nie miała miejsca.
Angelius Provita -
CYTRYNKA_2016 wrote:U mnie pierwszy powód to cukrzyca ciążowa, bo pilnuje diety itd i myśle, ze tez trochę genetyka, bo mama tez mało tyła, choć myślałam ze ja dużo przytyje, bo przed ciaza przy stymulacjach i zajściu w ciaze przytyła bardzo dużo w ciągu półtora roku.
-
SusieOne wrote:Poproś o sprawdzenie na usg najbliższym. Widzisz u mnie brzuch duży dziecko duże ruchy normalnie czuje a wód mało
-
abbigal wrote:SusieOne - III stopień i jeśli chodzi o opiekę to jest to czasami ostatnia deska ratunku dla wielu warszawskich noworodków, wysoko wyspecjalizowany, więc zasadniczo wierzę w ich "moc"...
Co do sterydów to nie podali jeszcze🤨 bo wg lekarki trzeba podać tak by działały na czas, kroplówki też nie, ale nie ukrywam że mnie to niepokoi, tym bardziej, że mamy przepływ pępowinowy średniej jakości, chociaż ktg na szczęście idealne. Dzisiaj dopytam jeszcze lekarki na obchodzie.
Angelius Provita -
nick nieaktualnyJa mam identyczniemaly brzuch, no i jak się rusza to czuje to bardzo wyraźnie ale też mam w brzuchu leniucha eh czytałam też że może być mniej ruchów u dzieci tyle że u mnie to od początku tak jest więc tak ciężko mi określić czy coś się dzieje przez to. Tydzień temu mialam usg i nikt nic nie mówił. Na usg 3 trymestru mam tylko napisane że wody w normie co nie wiele daje odpowiedzi. Staram się nie panikowac ale i mam teraz już bóle podbrzusza. Nie wiem czy w prawie 37tc to normalne ? Wydaje mi się że to skurcze? Muszę pomyśleć czy wytrzymam do 13 grudnia kiedy zapisałam się na usg do innego lekarza bo mój stwierdził tydzień temu że jest ok i widzimy się za 4 tygodnie na cc A ja chyba zwarjuje:p nawet już wszystkie prezenty spakowałam żeby czym się zająć:p nauka nie wchodzi A egzamin za tydzień chociaż mam go prawdopodobnie 500 metrów od szpitala w którym będę rodzic więc że stresu od razu na porodowke:p
-
Twoje dziecko jest praktycznie donoszone nie wiem czemu panika....
Angelius Provita -
Ja wlasnie wczoraj poprosiłam mame zeby dala mi jakas swoja kurtke bo w moje sprzed ciazy ledwo oddycham. Mam z pierwszej ciąży ale ona jest za cienka, wtedy sie nadawala bo nie wychodzilam tyle z domu a teraz jak juz musze codziennie chodzic z mlodym do przedszkola to jest mi zimno. Zaczelam w końcu przegladac ubrania po moim synu i bratanku, część juz sie pierze. Moze w przyszlym tygodniu ogarniemy do konca remont i wyciągnę łóżeczko i wózek. Dzisiaj jak popatrzyłam na te male skarpetki to nie moglam uwierzyc ze to bedzie takie maleństwo
-
nick nieaktualnySusieOne wrote:Twoje dziecko jest praktycznie donoszone nie wiem czemu panika....