X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mysle ze w tym tyciu to genetyka ma sporo do gadania. Ja mam tak samo jak moja mama jej tez nikt nie wierzył ze w 8 miesiącu jest. Ja dziś zaczęłam nosic kurtkę zimowa z tamtego roku. To mimo brzuszka i tak wisi na mnie. Po ciąży bede musiała zrobić chyba duże zamówienie ubran :)

Klio86 lubi tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie za to od sierpnia pytają kiedy będę rodzic 🙈 tak moja mama tez jak ja jest z metra cięta, i zwyczajnie jak już nas tak rozwala to wszyscy w tym szoku zawsze chyba dopytują czy to nie bliźniaki. U kobiet wyższych troszkę bardziej pełnych jak się traci kg w ciazy to ciężko dostrzec początkowo różnice. Mam wysoką dosyc postawna kuzynkę i jak miała mieć rozwiązanie 7 lat temu to myślałam ze coś jest nie tak ze ten dzidziuś będzie malutki. Ale mam tez koleżankę która ma termin na polowe lutego a brzuszek jak w 4 miesiącu i tez jest drobniutka jak ja. Za to ma chłopięce biodra wiec tu się sprawa wyjaśnia sama.

Susie daj znać co was po obchodzie, trzymam kciuki !

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nigdy temat wód się nie przewijał nawet nie wiem dokładnie ile ich mam. Co do brzuszka ja też mam mały ogólnie to jak mówię kiedy rodzą to nie chcą wierzyć 😂 dają mi max 7 miesiąc, no ale zgodnie z tym co mówicie moja mama też nie miała dużego brzuszka. Kurtkę zimową noszę swoją sprzed ciazy :) wczoraj zrobiłam test z wkładką bo dostalam od kolezanki 3 sztuki na początku ciazy (wogole nie wiedziałam ze one takie drogie są) i wody napewno się nie sączą. No nic muszę pomyśleć co dalej :)

• abbigal Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Afi 5, a u Ciebie ile?
    Też afi 5😔 było tydzień temu, a jutro nowe USG - ciekawe ile wyjdzie. Kurczę to dzisiaj na obchodzie zapytam czy mi coś dadzą...

age.png

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Też afi 5😔 było tydzień temu, a jutro nowe USG - ciekawe ile wyjdzie. Kurczę to dzisiaj na obchodzie zapytam czy mi coś dadzą...
    Dziwne, jaki to szpital? Referencyjnosc ile? Że nic nie robią mi od razu dają full nawodnienie i antybiotyki i idziemy ku cc w przyszłym tygodniu już z tego powodu że jest to stan niebezpieczny, a jeśli się komuś dłużej utrzymuje to jeszcze gorzej niestety robi na płuca. Miałyscie sterydy?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Martek&M Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    Martek, co do twojego postu o dziecku twojego meza to najwazniejsza jest tu relacja twoj maz i jego byla. Oni musza wspolny front ustalic, co dziecku wolno a co nie. wiadomo, ze w sytuacji dwoch domow to dziecko to bedzie wykorzystywalo gdzie moze cos ugrac. jesli ta relacja miedzy bylymi jest slaba to twoj maz musi ustalic zasady u was w domu, zeby syn odnosil sie z szacunkeim do ciebie i odpowiednio sie zachowywal do mlodszego brata. jaka ty masz z nim relacje? znasz go od malego? akceptuje cie? a co na to dziedkowie? moze oni jakos moga wplynac na niego? na pewno jest to wolanie o uwage itp. ale jesli on tak sie zachowuje teraz to drugie dziecko u was moze tylko pogorszyc caly uklad.

na pewno nie jest to latwa sytuacja! duzo sily ci zycze!!

Nie znam go od malutkiego. Poznałam go jak miał 6 lat teraz ma 10 lat.
    Waśnie ciężko tutaj o upadanie wspólnego frontu bo ona robi wszystko byle jak najmniej się nim zajmować, czyli komórka i si ju nara. Podobnie jeśli ma jakaś karę od nas to ona jej nie respektuje. Zalecenia od psychologa tez olewa, ze np powinien grać tylko godzinę dziennie a resztę spędzić z nią, na czymś kreatywnym a przed snem poczytać żeby się wyciszyć.

Dziadkowie od jej strony niestety po jednym kaloszach... przekupywanie, pozwalanie na wszystko, dziecko jak jest u nich rzeź miesiąc wakacji tylko telewizor i komórka-nigdzie go nie zabiorą a drugiej babci (mamie mojego męża) nie pozwalają go zabrać na kilka godzin do kuzyna który jest w jego wieku. Straszna sytuacja.

Zgadzam się ze zapewne to wołanie o uwagę ale jemu jej brakuje u matki, nie ucnad. Bo my z nim wyjeżdżamy, chodzimy na basen, czasami jeździmy na śniadanko na miasto, bawimy się na ogródku czy jak ostatnio robiliśmy baze w jego pokoju z kocy i krzeseł.
    Ale tylko u nas się objawia takie zachowanie bo tam jak to powiedział ma przesrane jak coś przeskrobie i się boi. A ze u nas są inne zasady to i jak widać pozwala sobie na takie zachowania. A nie chce żeby się nas bal czy coś bo nie tedy droga.

Klio86 lubi tę wiadomość

❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
    ❤️Michaś❤️ 26.10.2021
    ❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
    ❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)

💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
    🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
    🔜 badania prenatalne - 05.08.2024
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Dziwne, jaki to szpital? Referencyjnosc ile? Że nic nie robią mi od razu dają full nawodnienie i antybiotyki i idziemy ku cc w przyszłym tygodniu już z tego powodu że jest to stan niebezpieczny, a jeśli się komuś dłużej utrzymuje to jeszcze gorzej niestety robi na płuca. Miałyscie sterydy?
    Teraz sterydów nie było jeszcze, nic nie mówili. Tylko, że muszą obserwować pare dni i jak zwiększą się wody to wypuszczą. Obserwują też wzrost, bo małe dzidzi z małym brzuszkiem jak u abbigal.
    U nas III stopień.
    Karolika afi powinnaś mieć w wyniku usg podane, chociaż tym głównym.

za85tzc.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    A Tobie te wody sie saczyly ze po prostu jakos sie zmniejszyły same?

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja nie miałam a ponoć można bardziej czuć ruchy i to że brzuszek mały, u mnie afi teraz ok 5 i nie ma tego ruchy czuje ok a brzuszek dobry też...
    Teraz to się przestraszyłam. Mi każdy mówi że mam mały brzuch jak na swój tydzień a ruchy czuję mega mocno i boleśnie. Tak właśnie jakby nie miała miejsca.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Teraz sterydów nie było jeszcze, nic nie mówili. Tylko, że muszą obserwować pare dni i jak zwiększą się wody to wypuszczą. Obserwują też wzrost, bo małe dzidzi z małym brzuszkiem jak u abbigal.
    U nas III stopień.
    Karolika afi powinnaś mieć w wyniku usg podane, chociaż tym głównym.
    Miałam już tydzień temu steryd. Mam duże dziecko i duży brzuch mała ma 2760 g. Nie nie saczyly mi się wody, samo tak się zmniejszyło, zrobili mi dziś badanie na niewydolność łożyska jeszcze to sprawdza i będzie full sprawdzone a i tak chcą cc dla naszego bezpieczeństwa i zdrowia.
    Wczoraj koleżanka urodziła zdrowa dziewczynke 2700 w 35 tc :)

Klio86 lubi tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    SusieOne - III stopień i jeśli chodzi o opiekę to jest to czasami ostatnia deska ratunku dla wielu warszawskich noworodków, wysoko wyspecjalizowany, więc zasadniczo wierzę w ich "moc"...
    Co do sterydów to nie podali jeszcze🤨 bo wg lekarki trzeba podać tak by działały na czas, kroplówki też nie, ale nie ukrywam że mnie to niepokoi, tym bardziej, że mamy przepływ pępowinowy średniej jakości, chociaż ktg na szczęście idealne. Dzisiaj dopytam jeszcze lekarki na obchodzie.

age.png

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    Teraz to się przestraszyłam. Mi każdy mówi że mam mały brzuch jak na swój tydzień a ruchy czuję mega mocno i boleśnie. Tak właśnie jakby nie miała miejsca.
    Poproś o sprawdzenie na usg najbliższym. Widzisz u mnie brzuch duży dziecko duże ruchy normalnie czuje a wód mało

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CYTRYNKA_2016 wrote:
    U mnie pierwszy powód to cukrzyca ciążowa, bo pilnuje diety itd i myśle, ze tez trochę genetyka, bo mama tez mało tyła, choć myślałam ze ja dużo przytyje, bo przed ciaza przy stymulacjach i zajściu w ciaze przytyła bardzo dużo w ciągu półtora roku.
    No w sumie zalezy z jakiej wagi się startuje. W pierwszej ciąży startowalam z 68 kg i dobilam do 76 kg przy wzroście 177 cm. Teraz wazylam na starcie 62 kg i juz mam na czczo 68 kg, wieczorem nawet 69 kg.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Poproś o sprawdzenie na usg najbliższym. Widzisz u mnie brzuch duży dziecko duże ruchy normalnie czuje a wód mało
    Zapisze się prywatnie bo moj dr na wakacjach zimowych i wraca dopiero 20 grudnia tak jak mam wizytę. A ostatnio na wizycie bylam 19 listopada. Zaraz zerkne ile mialam afi jesli zapisal mi

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    SusieOne - III stopień i jeśli chodzi o opiekę to jest to czasami ostatnia deska ratunku dla wielu warszawskich noworodków, wysoko wyspecjalizowany, więc zasadniczo wierzę w ich "moc"...
    Co do sterydów to nie podali jeszcze🤨 bo wg lekarki trzeba podać tak by działały na czas, kroplówki też nie, ale nie ukrywam że mnie to niepokoi, tym bardziej, że mamy przepływ pępowinowy średniej jakości, chociaż ktg na szczęście idealne. Dzisiaj dopytam jeszcze lekarki na obchodzie.
    Sterydy działają do około 2 tygodni od podania a najszybciej 24 h po zastrzyku czyli tak wcale na czas nie musi być trafione jak będzie nagle cc trzeba robić tak mi mówili. No ja mam wzorowe przepływy a i tak jest to niebezpieczny stan, jestem w szpitalu o 3 st referencyjnosci i tutaj naprawdę wiedzą co robić a nasz termin nie jest źle ponoć

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa ja po wizycie.. Wszystko idealne. Szyjka zamknięta długa. Mały waży 2100g
    Dziś 32tc4

dana222, abbigal, Klio86 lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam identyczniemaly brzuch, no i jak się rusza to czuje to bardzo wyraźnie ale też mam w brzuchu leniucha eh czytałam też że może być mniej ruchów u dzieci tyle że u mnie to od początku tak jest więc tak ciężko mi określić czy coś się dzieje przez to. Tydzień temu mialam usg i nikt nic nie mówił. Na usg 3 trymestru mam tylko napisane że wody w normie co nie wiele daje odpowiedzi. Staram się nie panikowac ale i mam teraz już bóle podbrzusza. Nie wiem czy w prawie 37tc to normalne ? Wydaje mi się że to skurcze? Muszę pomyśleć czy wytrzymam do 13 grudnia kiedy zapisałam się na usg do innego lekarza bo mój stwierdził tydzień temu że jest ok i widzimy się za 4 tygodnie na cc A ja chyba zwarjuje:p nawet już wszystkie prezenty spakowałam żeby czym się zająć:p nauka nie wchodzi A egzamin za tydzień chociaż mam go prawdopodobnie 500 metrów od szpitala w którym będę rodzic więc że stresu od razu na porodowke:p

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoje dziecko jest praktycznie donoszone nie wiem czemu panika....

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wczoraj poprosiłam mame zeby dala mi jakas swoja kurtke bo w moje sprzed ciazy ledwo oddycham. Mam z pierwszej ciąży ale ona jest za cienka, wtedy sie nadawala bo nie wychodzilam tyle z domu a teraz jak juz musze codziennie chodzic z mlodym do przedszkola to jest mi zimno. Zaczelam w końcu przegladac ubrania po moim synu i bratanku, część juz sie pierze. Moze w przyszlym tygodniu ogarniemy do konca remont i wyciągnę łóżeczko i wózek. Dzisiaj jak popatrzyłam na te male skarpetki to nie moglam uwierzyc ze to bedzie takie maleństwo

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Twoje dziecko jest praktycznie donoszone nie wiem czemu panika....
    Bo jeśli np coś się dzieje A wiadomo że donoszona ciaza nic nie oznacza że nagle wszystko mnie nie dotyczy to ja nawet nie będę o tym wiedzieć A wiadomo nie wszystko daje objawy i chyba po prostu wiedząc że zostało tak mało jeszcze bardziej się boję, może też dlatego że człowiek jest gotowy codziennie widzi swoją torbę pokoik łóżeczko. Niestety życie i wiedzą nie daje mi patrzeć przez różowe okulary. Ale już nie będę pisać co mnie martwi, zostawię to dla siebie :)

‹‹ 428 429 430 431 432 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ