X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne odstawienie duphastonu
Odpowiedz

odstawienie duphastonu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,mam pytanie prawie od początku ciąży biorę duphaston ze względu na plamienie,teraz mam zmniejszyć dawkę w 17 tyg do 1 na dzień i odstawić.W którym tyg wy odstawialyscie i czy zauwazylyscie jakas różnice albo niepokojące objawy?

iv09hdgenu0skffm.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytaj lekarza!on zadecyduje!

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • kot Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam duphaston gdzieś do 12 tygodnia, potem mniejszą dawkę luteiny i właśnie w 17 tygodniu całkowicie odstawiłam. Zero niepokojących objawów, za to samopoczucie od razu mi się poprawiło. Jeśli lekarz mówi, żeby odstawić/zmniejszyć dawkę to nie ma powodu do obaw.

natasza82 lubi tę wiadomość

• pinsleepe Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odstawiałam w 12 tygodniu, nic się nie działo. Mój gin twierdzi, że po 12 tyg. to właściwie nic nie daje i po prostu nie ma sensu brać. Wcześniej plamiłam, po odstawieniu nic mi nie było.

natasza82, dojrzała lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • Kasandra Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja potwierdzam :) dwie ciąże plamiłam i brałam duphaston i obydwie odstawiałam z dnia na dzień i nic mi nie było :) jak lekarz mówi tak trzeba robić :)

qbxwkvq.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od jutra mam brac dwie a potem jedna i odstawić. Zostały mi jeszcze 32 tabletki. Ja się boję odstawienia strasznie...

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam do końca 18 tc i to w dużych dawkach, bo aż 4 dziennie. Tydzień przed odstawieniem zmniejszyłam dawkę o połowę. Po odstawieniu wszystko było ok :)

natasza82, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • aga.just Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka_shn wrote:
    Ja od jutra mam brac dwie a potem jedna i odstawić. Zostały mi jeszcze 32 tabletki. Ja się boję odstawienia strasznie...

Ja też miałam brać do 12 tyg, ale tak jak Ty, strasznie bałam się odstawić i lekarz ze względu na mój ogromny lęk zarządził branie do 20 tyg :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam brać do 12tyg. i odstawić....i mam nadzieję, że od razu lepiej się poczuję, bo teraz męczą mnie ogromne bóle głowy....

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bralam do 25 tygodnia:) stopniowo od 21 tygodnia zmniejszalismy z lekarzem dawke z 3x2 do odstawienia. plamilam bardzo czesto a teraz od 10 dni jestem bez leku i jakos nic zlego sie nie dzieje:)

natasza82, Limerikowo lubią tę wiadomość

• kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę duphaston i luteinę 2 razy dziennie, we wtorek mam wizytę i odstawimy duphaston ale nie wiem czy całkowicie czy przez zmniejszenie to będzie początek 14 tyg.

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • malutka8316 Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja odstawiłam w 12 tygodniu a kilka dni potem znowu szpital teraz mam luteine 2 razy dziennie ... mam nadzieje ze to pomoże 8p3odqk3yeqp68as.png

Limerikowo lubi tę wiadomość

malutka8316
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę, czuję się fatalnie, mam nadzieję że przejdzie

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • seneka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam do 13 tyg. z racji wcześniejszych dwóch poronień, po odstawieniu nic się nie działo, lekarz mówił mi że od 13 tyg. łóżysko zaczyna pełnić swoją funkcję więc zbędne jest dalsze branie.

qq873e5erivgw16d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie profilaktycznie pani tym chciała faszerować 3x1, brałam 2x1, zmieniłam lekarza, a teraz zaczęłam brać po pół 2xdziennie i nic się nie dzieje, przecież każda z nas ma inne problemy, ja z kolei drżę na myśl, że chcą mnie czymś leczyć i nie wiadomo dlaczego, tak na wszelki wypadek, im mniej ingerencji w zdrową ciążę tym lepiej, a chore niech się słuchają lekarzy.

• lithe123 Autorytet

Wysłany: 20 września 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a przechodzilyscie z dupka na luteine? Czy odbywało sie to tak, ze po prostu jednego dnia fupek a pozniej luteina? Czy jakoś stopniowo zmniejszalysvie dupka? Mi doktorek kazał po postu dokończyć op.duphastonu i wtedy zacząć luteine dopochwowa. A jak było u Was?
    I jak ustalono dawkowanie ? Mi zamiast 2x1 dupka zapisał 2x2 luteine.

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 20 września 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka_shn wrote:
    ja bralam do 20tyg i bylo ok
    lekarz mowil by odstawic po 1trym ale nie odstawilam
    na poczatku ciazy mialam niski prpgesteron plus krwawienie/plamienie w 5tyg
    po 30tyg dostalam ponownie ze wzgledu na skracajaca sie szyjke plus lezenie
    jesli masz obawy nic sie nie pogorszy jak sie duph kontynuuje

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 20 września 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithe123 wrote:
    Dziewczyny, a przechodzilyscie z dupka na luteine? Czy odbywało sie to tak, ze po prostu jednego dnia fupek a pozniej luteina? Czy jakoś stopniowo zmniejszalysvie dupka? Mi doktorek kazał po postu dokończyć op.duphastonu i wtedy zacząć luteine dopochwowa. A jak było u Was?
    I jak ustalono dawkowanie ? Mi zamiast 2x1 dupka zapisał 2x2 luteine.
    ja mialam do 12tyg 3x2 duph dziennie i na noc 2x50mg luteine dopochwowo
    potem po 12 tyg do 20tyg juz tylko duph doustnie 2x1tab
    po 30tyg 1x2tab na noc luteina dopochwowo

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 20 września 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dojrzała wrote:
    mnie profilaktycznie pani tym chciała faszerować 3x1, brałam 2x1, zmieniłam lekarza, a teraz zaczęłam brać po pół 2xdziennie i nic się nie dzieje, przecież każda z nas ma inne problemy, ja z kolei drżę na myśl, że chcą mnie czymś leczyć i nie wiadomo dlaczego, tak na wszelki wypadek, im mniej ingerencji w zdrową ciążę tym lepiej, a chore niech się słuchają lekarzy.
    Nobla temu kto zdrowa ciaze od chorej z klopotami rozrozni!!
    na kazdym etapie moze pojawic sie klopot bo ciaza mimo ze jest naturalnym stanem fizjologicznym kobiety to jest rownoczesnie cholernie zaawansowanym zagadnieniem i kazdy szczegol ma znaczenie
    ja tam sie faszerowalam talerzem lekow po 2 poronieniach i psych bylam spokojna
    nie czuje by moj zoladek/watroba wysiadly
    kazdy robi jak uwaza ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 13:59

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • lithe123 Autorytet

Wysłany: 20 września 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja wlasnie chciałam wiedzieć czy u innych dziewczyn tez lekarze zlecali po prostu przejść z duphastonuu na luteine bezpośrednio, czy robić to jakoś stopniowo.
    I jakimi dawkami luteiny był zastępowany dupek.

Limerikowo, a przy Luteinie dowcipnej stosowalas cos profilaktycznie na infekcje? Wiesz jakies provagi, mucovaginy itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2014, 16:25

Limerikowo lubi tę wiadomość

l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ