Paszport Brytyjski Dla Dziecka
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
Brytyjski paszport
Jeżeli chcesz otrzymać brytyjski paszport musisz najpierw uzyskać brytyjskie obywatelstwo. Paszport będzie dokumentem potwierdzającym fakt, że jesteś brytyjczykiem lub brytyjką. Jedyną drogą do otrzymania paszportu jest wystąpienie o przyznanie obywatelstwa Wielkiej Brytanii. Dopiero po uzyskaniu obywatelstwa można wypełnić wniosek o paszport.
Obywatelstwo brytyjskie
Jeżeli zależy Ci na pracy i dalszym pobycie w UK, a mieszkasz i pracujesz na Wyspach ponad 6 lat, możesz ubiegać się o przyznanie obywatelstwa brytyjskiego a potem wystąpić o wydanie brytyjskiego paszportu. Nie musisz zrzekać się polskiego obywatelstwa i rezygnować z polskiego paszportu.
Jakie są wymagania?
Aby starać się o obywatelstwo, musisz spełnić przynajmniej podstawowe warunki:
Musisz mieć ukończone 18 lat.
Musisz mieszkać i pracować w UK legalnie minimum 6 lat.
Nie możesz być sądownie karany.
Nie możesz przebywać poza granicami UK więcej niż 450 dni w ciagu ostatnich 5 lat i więcej niż 90 dni w ciągu ostatniego roku.
Musisz znać język angielski przynajmniej na poziomie komunikatywnym (ESOL Entry 3).
Obywatelstwo Brytyjskie to przede wszystkim przywilej, o który możesz się starać po co najmniej 6 latach pobytu w Wielkiej Brytanii. Obywatelstwo daje pełne prawo wyborcze oraz prawo do paszportu. Jeżeli chciałbyś je mieć będziesz musiał spełnić kilka waruknów. Skoro ma się paszport ma się Obywatelstwo . -
nick nieaktualnyTo znaczy ze to jest troche przejscia przez te całe procedury ...A jednak Dziecko takie otrzyma brytyjskie obywatelstwo TYLKO jeśli jeden z jego rodziców ma obywatelstwo brytyjskie przed urodzeniem dziecka. Nie ma znaczenia w jaki sposób rodzic został obywatelem Wielkiej Brytanii. Jeśli żaden z rodziców nie posiada obywatelstwa brytyjskiego, ale przynajmniej jeden z rodziców posiada status osiedlonego (tzw. settled - Nota 5) przed urodzeniem dziecka, to dziecko otrzyma obywatelstwo brytyjskie.
Jeśli żaden z rodziców nie posiada ani obywatelstwa brytyjskiego, ani statusu osiedlonego (settled), to dziecko NIE OTRZYMA automatycznie obywatelstwa brytyjskiego''weronika86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
krysti ma racje, jednak nie zgodze sie z jedna rzecza! polska konstytucja jako jedyna w europie mowi: YOU CAN BE POLE AND ONLY POLE dopytywalam sie wiec jestem pewna,ze trzeba zrzec sje polskiego obywatelstwa. my juz nawet zmienilismy nazwiska na Davidson moje imie na veronica, meza na patrick a stasia na stanley. koszt tylko 60 z 5oma kopiami...trzeba obywatelstwo jednego z rodzicow, czytalam ze paszpkrt brytjski jest rownoznaczny z obywatelstwem, watpie czy mozna zrobic bez obywatelstwa, wejdzcie sobie na strkne gov.uk a nie polskie. dla stasia, ma 11 lat mozemy wystapic o paszport dopiero za dwa lata, my juz podamy teraz, dla dziecka ktore starsze przyjecha!o do uk, moj mial 8 lat musi byc min 5 lat w full time education aby dac podanie o paszport, zaraz wejde na strone rzadowa i dokladnie wam napisze. a powiedzcie bedziecie pisaly o macierzynxkie?
Krysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWeronika 86. Ja się staram i wiem ze dostane moja księgowa własnie mnie po informowala ze dostane ze z Jobcentre będą mi placic miesiecznie I mam Ltd company . Vat co kwartał place podatek korporacyjny tez place i nalezy mi się .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 23:12
-
Paula55 wrote:Moi znajomi teraz wyrabiali dziecku paszport brytyjski (nie jedni) i dziecko majac go wcale nie ma obywatelstwa i nie moglo sie o nie starac bo zadne z rodzicow go nie ma.... Wic nie dziedziczy.
Wiec jak to sie ma do rzeczywistosci??? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny