X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakby nie patrzeć mam chyba najwcześniejszy termin ze wszystkich 🫣 bo skorygowany na 27.09
    Z resztą już za 2,5 tygodnia donoszona 🙈

Nie sądzę bym miała rodzic jakoś mega wcześnie ale myślę, że ta połowa września to tak realnie 🫣

Więc zaraz po rozpoczęciu roku szkolnego chce już wszystko dopiąć na tip top, poukładać na przewijaku itd 😁

Za tydzień mam już GBS robić 😳

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2023, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w najbliższy poniedziałek miałam robić GBS, ale… zapomniałam sobie o wizycie! 😅 Tzn, nie tyle o wizycie, a o tym, że miałam zrobić morfologię i mocz, więc bez wyników nie widzę sensu iść. Tym bardziej, że dzień później mam wizytę w szpitalu, w którym przyjdzie mi najprawdopodobniej rodzić.

Menina, piąteczka, dobrze wiedzieć, że nie tylko ja jestem w czarnej dupie! 🤪

A jeśli chodzi o facetów przynoszących fanty na porodówkę… Ja mojego boję się o cokolwiek poprosić, bo on zawsze wszystko robi x10. Jak poproszę jakiegoś batonika w czekoladzie, to on mi przywiezie Snickersa, KitKata, Grześka, Twixa, Bounty, Dove, Kinder Bueno i jeszcze na wszelki wypadek sezamki, Mentosy, kwaśne żelki i kebaba. To się może wydawać słodkie, ale jak się na codzień żyje z taką osobą to może człowieka trafić szlag. Poprzednio na porodówkę pojechałam z jedną torbą spakowaną przez siebie, a wracałam z czterema pełnymi żarcia. Koło mojego łóżka stały trzy zgrzewki wody, cztery soki czarna porzeczka, dwie litrowe butle soku z aronii i baniak zupy. Najlepsze, jak nas odwiedzał, to za każdym razem pytanie: „czemu nie pijesz soczków?”. 😂 A ja piłam, tylko kurde, no mniej niż litr dziennie… Więc w końcu będę się jednak musiała przemóc i spakować, bo boję się, że gdyby mąż miał dowozić ubranka, to gotów cały przewijak zapakować w wór i wywalić mi na porodówce. 😅

Menina, Umka lubią tę wiadomość

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze ja, jeszcze ja jestem w czarnej 🍑😀
    dobrze, że ostatnio zmotywowalam się i kupiłam chociaż ten wózek i ubrania na Vinted. Tylko, że wrzuciłam to do jednego pokoju i tak czeka nietknięte 🙃 a wszystko jest używane, trzeba odświeżyć, wyprać, ale coś nie idzie, zapał szybko opadł i nie robię nic 🙈
    Tzn nie robię nic wyprawkowego, bo innych rzeczy robię dużo 🤭 tak jak u Sary w najgorsze upały zabrałam się za akcję słoiki i tak od dwóch tygodni najpierw dżem borówkowy, później ogórki kiszone i ogórki kiszone starte na zupę, dalej przeciery pomidorowe i sosy do spaghetti, a od wczoraj wjechały maliny, także soki 🙈 trochę mam już dość, bo wszystko mnie boli, nawet stopy mnie bolą i parzą od spodu od tego stania przy garach 🙈 ale taki sezon 😁
    Do tego zabraliśmy się z mężem za robienie placu zabaw dla Misi na podwórku, bo od zeszłego roku miała tylko huśtawkę, trampolinę i domek ogrodowy plastikowy. Zostały nam stemple i deski po budowie, więc zabraliśmy się do pracy i od miesiąca czasu popołudniami coś tam klecimy. Nie chcieliśmy żeby było, że tylko dzidziuś coś dostaje i przygotowania są pod niego i to był strzał w 10, Misia szczęśliwa bryka po podwórku cały dzień. Jeszcze trochę pracy przed nami, ale powoli coś widać, to się pochwalę 🤪
    1a54321a9e8d3.jpghttps://zapodaj.net/plik-u042eap04I
    Także no dzieje się, dzieje, tylko coś mi to wicie gniazda w domu nie chce wjechać 🙈😅

Ania_1003, Menina, GrubAsia, Praskovia, Umka lubią tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nieodparte wrażenie od wieczora, że u mnie się zaczyna 😳
    Wczoraj po napisaniu posta, poszłam do łazienki dało się ujrzeć różowy kolor ale mega delikatny i 'rozmyty'. Nawet nie można nazwać tego plamieniem.
    W stresie zaczęłam się szykować do szpitala.
    Co chwilę latałam sprawdzać i nic potem już nie było.
    Od rana czuję dosłownie okres... Jeszcze nie wstałam z łóżka, bo się boję iść do łazienki.
    Znam swoje ciało i muszę włączyć tryb wyciszenia się.
    Nie chcę panikować i postaram się na spokojnie ogarnąć sytuację, będzie moment, to ruszamy w drogę🤞🏼
    Gdybym się za długo nie odezwała, to proszę żebyście się nie denerwowały.
    Nie jestem gotowa psychicznie, żeby 'to' było dzisiaj 🫣

[age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się uspokoiłam. Nie jestem panikara i nie wiem co mi wczoraj było. Dzisiaj spokojna glowa;) ale jak będę miała zryw siły, to zacznę się przygotowywać, żeby chociaż wszystko w domu było kupione. Nawet kilka pajacykow poskladam, resztę zdążę. Wózek czy łóżeczko też zdążę odświeżyć, nawet po powrocie że szpitala staremu pokaże paluszkiem co i jak;D w razie jakby coś się szybciej ruszyło.
    Denerwuje mnie,że nie mam wozka. Już 2 próbowałam kupić z wysyłką, to z jednym babeczka stwierdziła,że jednak nie ma kartona, a z drugim facet 3 dni milczy i nie wiem, czy go w końcu wyśle czy muszę dalej szukać. A mam z tym problem, bo nie podobają mi się żadne duże wózki, a nasze dzieci będą zimowe, więc duża gondola to podstawa.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jutro starsza wraca po przerwie do przedszkola. 3 tygodnie w domu siedziała i było dość ciężko. Oby z powrotem do przedszkola nie wróciły choroby🙏🙏

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała syrenka u mnie obecnie cała 3-ka z glutem a młody ma za 10 dni umówioną operacje migdałków 🤦🏻‍♀️ naprawdę mam nadzieję, że się wykuruje bo chciałabym to załatwić jeszcze przed porodem 🤐

Ania ✊

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• gabryśka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, trzymamy kciuki.
    Oby to jakieś fałszywe alarmy.

Ja dzisiaj w nocy miałam tak bolesne bóle podbrzusza... I aż jak pomyślałam o porodzie to mi się płakać zachciało. Strach mnie obleciał 🙈. Czy dam radę.

Cała kupa rzeczy leży w pokoju..i czeka na pranie. Też nie mam ogarnięte.
    Pokój wymalowany... Więc aż takiego stresa nie mam.. Pomału będę teraz doposażać i szykować . Jutro łożeczko ma przyjść. Dzisiaj komodę z przewijakiem zamówię.

Agnuka...
    Taka siedziba dla księżniczki to raj 😍
    Pięknie to zrobiliście.
    Moj mąż też zrobił młodszej taki domek na drzewie.
    Kiedyś marzenie nasze mieć takie coś 🤣

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • 3 ciążą Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś miałam ciężką noc rano jak wstałam nie wiedziałam czy płakać czy co mam z sobą zrobić.
    Ciężko mi się oddycha już nawet zaczęłam chrapać masakra aż mi głupio spać z mężem w łóżku bo albo sapie albo chrapie 🤨
    Jak mam takie złe samopoczucie to się boję że zaraz pojadę rodzic nie wiem czemu mnie taki lęk ogarnia.

Agnuka Domek cudowny 😊

Córka 2015r. Córka 2018r. Styczeń 2022r. Ciąża pozamaciczna (usunięcie jajowodu) Wrzesień 2022r. poronienie
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś od 4 na nogach bo młoda dostała mocnego krwotoku i się rozbudzila 🙄

Brzuszek mi dość mocno opadł i jak chodzę, to z każdym krokiem czuję kłucie w podbrzuszu/pęcherzu/pochwie. Ale to na bank mała uciska bo robiłam mocz, gin sprawdzał pH pochwy i infekcje wykluczone 🤷🏻‍♀️
    Zwłaszcza, że bolą mnie uda i pachwiny więc to też efekt ucisku młodej w kanale. Chodzę jak pingwin 😅

Te upały to jest dziewczyny dramat w wysokiej ciąży 🙄 u mnie dziś w nocy w domu było 28 st. Nie da się wyspać przy takiej temperaturze (pomijam sikanie co godzinę 🫣). Ale już tylko 2 dni i niby ma być ciut chłodniej

Agnuka świetny domek 😍 marzenie z dzieciństwa

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Fiolka85 Przyjaciółka

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś początek 35 tc i 35 dni do Cc jeśli się utrzymamy w dwupaku :)
    Wierzę wam upały są okropne :( ja to ogólnie mam szczęście końcówki ciąży przechodzić przez lato 🤦 najstarsza z 10 listopada, młodsza 31 październik, a Malutki będzie prawie z końca września 🤦🤣

[url=https://www.tickerfactory.comage.png[/url]
    2010 🩷 Alicja
    2012 🩷 Julia
    2023 🩵 Aleksander
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Te upały to jest dziewczyny dramat w wysokiej ciąży 🙄 u mnie dziś w nocy w domu było 28 st. Nie da się wyspać przy takiej temperaturze (pomijam sikanie co godzinę 🫣). Ale już tylko 2 dni i niby ma być ciut chłodniej

U mnie to samo, 28 st w chacie, wszystkie okna pootwierane, na noc także i co z tego, jak to nic nie daje? Zero choćby lekkiego wiaterku… Ja już też nie daję rady! 🥵

🧒🏼 26.10.2021

👦🏼 02.10.2023

👶🏻 14.07.2025
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie żeby chociaż wiatr wiał 😰

Ja od 6 lat mieszkam w Polsce i od 6 lat tęsknię za norweską pogodą 😅

Fiolka to u mnie odwrotnie - 4-te dziecko i po raz pierwszy przechodzę lato w ciąży 😰
    Dziewczyny mam z lutego i marca a syn jest z początku czerwca. Z jednej strony w lecie łatwiej się ubrac z brzuszkiem, można go też bardziej eksponować itd ale upały to jest kosmos.
    W zimie z kolei co mi najbardziej dokuczało to ryzyko upadku na śniegu/lodzie i niezdarność 🫣
    Jednak mimo wszystko wolę chodzić w ciąży zimą a najfajniej ogólnie było w ciąży z synem bo ostatni trymestr to była taka cieplutka wiosna ❤️

Ale z drugiej strony wiecie co mnie pociesza? Że połogu nie będę przechodziła przy takiej temperaturze 😁

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Eskalopka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    U mnie to samo, 28 st w chacie, wszystkie okna pootwierane, na noc także i co z tego, jak to nic nie daje? Zero choćby lekkiego wiaterku… Ja już też nie daję rady! 🥵

U nas na czas upałów dom szczelnie zamykamy i tylko w nocy wietrzymy. Strategia dobra na jakiś czas, ale po kilku dniach dom i tak ciepło łapie z wentylacji. Na szczęście nadal jest o niebo chłodniej niż na zewnątrz i można jakoś przetrwać. Najlepiej, że pocę się jak dzikie zwierzę. Prysznic brałabym z 5 razy dziennie.

Agnuka, cudny plac zabaw! Też jako dziecko byłabym zajarana 😊
    Nie wiem jak to zrobiliście w upale. Nawet koszenie i pielenie olewam przez ostatnie dni. Max to podlewanie pomidorów wieczorem.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Później Was nadrobię. Ale pytanie kiedy może zacząć odchodzić czop? Bo dziś jakieś kawałek galaretki jakbym ujrzała. Się wyciągnęła na papierze jak się podcierałam.. i kurcze juz nie pamiętam czopa w poprzedniej ciąży. Ale odszedł mi 1.5 tygodnia przed i było zdecydowanie tego więcej.. a teraz nie xa duża ilość takiej innej trochę konsystencji niż dotychczas. A nie mogę przypomnieć sobie jak to dokładnie wyglądało..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka mi taka odrobina bezbarwnego pojawiła się kilka dni temu. Ale dopóki nie ma w tym krwi to u mnie może tak być i tygodniami 🤷🏻‍♀️ ogólnie w każdej ciąży takie symptomy zbliżającego się porodu typu mocniejsze skurcze przepowiadające, odchodzenie czopa (bezbarwne glutki ofc. Bo sam cały czop zawsze odchodził już w trakcie porodu), opadnięcie brzucha itd mam na 2-3 tyg przed porodem.
    Teraz wszystkie takie rzeczy zaczynają się pojawiać w ostatnich dniach więc tak podejrzewam, że za 2,5-3 tyg będzie po wszystkim :)
    Ale to takie wróżenie z fusów 🤷🏻‍♀️

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje,że upały dają nam w kość, każda ma dość, bardziej przyglądamy się swoim ciałom i dolegliwościom, które też z okazji pogody nasiliły się. I tak się nakrecamy tutaj, a to naprawdę nie jest czas. Może jedna z nas urodzi przed donoszeniem, może jedna tuz po 37 tc, a tak to większość w okolicy 39 tc i później. Tak statystycznie wychodzi z innych wątków. Wrzesniowki jeszcze się trzymają i u nas będzie podobnie. Lepiej się uspokoić, bo inaczej ta końcówka będzie się wieki ciągnąć. A i stres nie sprzyja.
    Nie rodzimy jeszcze i tyle;)
    Kropka, u mnie kilka tygodni przed taka galaretka też szła. Pewnie czop się odrywa. A podbarwiony krwią odszedł mi w dniu porodu. Ale też różne historie słyszałam. Zależy chyba od ukrwienia szyjki? Ale Ty będziesz pierwsza, ja Ci wywróżyłam, więc może się powoli coś dziać;)

Sara30 lubi tę wiadomość

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała syrenka popieram w 100%. Jesteśmy zmęczone, boli to i owo, ciągnie tu i tam, mamy skurcze bo... No mamy prawo je mieć 😅

Wiadomo, organizmy są różne ale ja z każdej ciąży pamiętam, że te ostatnie tygodnie to jest u mnie na zmianę skurcz / ból podwozia / rozpieranie. Ale ja po prostu już tak mam i znaczy to tyle co nic 😅

Mi chyba najbardziej ryje bańke fakt, że 3ci poród miałam w 36 TC i choć teraz nie mam najmniejszych powodów by uważać, że tej ciąży nie donoszę to jednak gdzieś z tyłu głowy obawa jest. Wtedy też to mi się wydawało kompletnie nieprawdopodobne.

Dlatego teraz po prostu chce być gotowa na każdy scenariusz ale wydaje mi się, że donoszę bez problemu 🙂

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To normalne po takich doświadczeniach, ze z tyłu głowy zawsze będzie taka obawa niestety.
    Musimy jeszcze kilka tygodni wytrzymać i naprawdę lepiej się przemęczyć, bo dzieciaczki nigdzie nie będą miały tak dobrze jak u mamy w brzuszkach. Więc powtarzam-nie rodzimy;)

Sara30, Praskovia lubią tę wiadomość

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała syrenka ależ oczywiście ❤️
    Gdyby ten czas był bez sensu, matka natura "zaprojektowałaby" ludzką ciążę na 36 tygodni a nie 40 :)
    Fakt, im bliżej terminu tym bezpieczniej ale jednak nie bez znaczenia jest każdy tydzień.

Ja pierwsze 2 porody miałam w 42 i 40 TC a ten trzeci mnie tak totalnie zaskoczył 🙄 na dodatek był hamowany od 35 TC i to wszystko tak się wydarzyło z dnia na dzień (infekcja wewnątrzmaciczna). Pamiętam, że wtedy byłam strasznie zła i spanikowana bo torbę miałam nie spakowaną, trafiłam do złego szpitala, w domu nic nie było gotowe i to wszystko dodatkowo potęgowało zły nastrój 🙄

Dlatego teraz postanowiłam, że do 34/35 TC chce mieć gotowe WSZYSTKO w razie W, aby czuć się lepiej i spokojniej. Ale to absolutnie nie znaczy, że zamierzam urodzić zaraz albo że w ogóle bym tego chciała. Bo bym nie chciała :) po prostu wolę być przygotowana na każdą ewentualność.

Choć tak z praktycznego punktu widzenia - połowa września byłaby dla mnie idealna. Dlaczego? Bo w połowie października wyjeżdża już mój mąż. Jeśli urodzę po terminie, np 5 października, to zostanie z nami ledwo tydzień 😰 ale chciałabym się doczlapac tak do 38+

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ