X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U moich córek noce nam się poprawiły jak zabrałam cycka. Ale one miały grubo ponad rok i były nauczone,że cyc jest do usypiania i dlatego jak się przebudzaly w nocy, nie zasypiały same ponownie i musiały pociumkac. Taki maluch wydaje mi się,że budzi się z potrzeby bliskości i raczej podanie mm za dużo tu nie wniesie. Próbowałaś z nim spać? Olaf się bardzo rzadko budzi, bo ciągle jest przy mnie. Myślę,że jakbym go odkładała do łóżeczka, to też bym wstawała pierdyliard razy.
    Współczuję zarwanej nocy. Miałam takie z młodsza córka i to jak wróciłam do pracy. Spałam po 2-3 godziny i nie wiem jak przeżyłam te kilka miesiecy i nie wysiadłam.
    To się naprawdę niedługo zmieni. Te pierwsze miesiące są specyficzne. Chociaż ze snem to różnie niestety..

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak Cię tak kusi, to podaj to mm i zobaczysz czy będzie zmiana. Może to będzie Wasze wybawienie. mm to nie trutka, a jak Wam to poprawi noce to super. Najpierw trzeba zadbać o swój komfort. Jak będziesz wyspana, to będziesz szczęśliwsza i lepsza matka.

Poziomka25, MalgosiaKmK, elforia, Praskovia lubią tę wiadomość

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Eskalopka a ja przeczytałam swój post który napisałam na szybko i jakoś taki ostry w przekazie wyszedł. Chodziło mi właśnie, że to moze być właśnie kwestia skoku i bliskości. A nie samego niedojadania. Ale uwazam jak Mała Syrenka można sprawdzić i sie dowiesz czy to pomoże. A może Tobie będzie odpowiadać całkowite mm dla funkcjonowania.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Mju Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tak głupio napisałam, że normalnie zasypiamy. Zasypiamy jak do łóżka wezmę. Jak odkładam do łóżeczka to jakieś dzikie walki z powietrzem toczy, więc po kilku minutach się poddawałam. Czasami jak mam siłę to jak zaśnie odkładam do łóżeczka, ale z reguły zdążę sama zasnąć i się budzę na kolejne karmienie.

age.png
  • Gauss Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2023, 05:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja tak jak reszta... Zależy mi ze względów bezpieczeństwa żeby Młoda spała w dostawce, ale udaje się tylko na początku nocy - kolejne karmienia to cyc idzie na autopilocie i budzę się na kolejne z Młodą obok mnie w łóżku...

My wczoraj mieliśmy armagedon - byliśmy na bioderkach, a Lila bardzo nie lubi być skrępowana, więc 15 minut w aucie w jedną i drugą to ryk podczas stania na światłach (druga wycieczka autem po powrocie ze szpitala). Efekt był taki że od 15 do 1 mikrodrzemki, a tak to rozpacz, cyc i nieszczęście... Może się coś jeszcze nałożyło (kończymy 5 tydzień), ale dziś już względnie bezproblemowo 🤔...

Czy te rollersy/otulacze mało krępują ruchy w foteliku?

age.png
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2023, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez na bioderkach wczoraj i niestety jak u kropki kontrola i na teraz szerokie pieluchowania wiec ściągnę wasz motyw z pieluchami wielorasowym. Poza tym dalej problemy z kupa robi tylko po czopki raz na 10
    Dni, ewidentnie wcEsniakowaty bo skończył 7 tygodni a dalej taki kurczak
    Nie uśmiecha się, głowy tez nie trzyma za bardzo. Co do spania to zasypia koło 20. O północy karmienie i po nim zazwyczaj ładnie zasypia ale kolejne o 3 to już jazda bo prawie nigdy po nim
    Nie zasypia- zazwyczaj 2h mamy z glowy

• elforia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)

My przed wczoraj ważenie i 4850g 🤗
    Wczoraj bioderka i wszystko Ok :) kontrola w styczniu. Wczoraj młoda skończyła 5 tyg… ale ten czas leci!

Eskalopka spróbuj - my 2 razy tez próbowaliśmy w nocy na początku i nic nam to nie dało. Był moment, że młoda w nocy spała ze mną w lozku i dała pospać, a teraz ma tak blisko dostawkę, że jest obok i jak tylko marudzi to kładę jej rękę na brzuszek i robi się cisza :) próbujcie i testujcie, bo u każdego działa coś innego

Mała Syrenka dużo sił! Warto pójść do specjalisty i poszukac przyczyny 😘

Gauss ja się zakochałam w rollersie. Jest szeroki, młoda ma miejsce. W foteliku świetnie daje rade i w gondoli :) cieplutki jest, wiec wrzucam ją w bluzę z kapturem i czapkę, rollersa i jak wczoraj było -2 to ona po 2h spaceru była cieplutka 🤗

Mju dzięki za polecenie! 🤗

age.png
    2011 👦🏼❤️
    2013 👧🏼❤️
  • Menina Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanel, u nas kupy nie było 8 dni. Potem w końcu się pojawiła, a potem znów przez 3 dni nic i akurat mieliśmy wizytę u osteopaty. Posprawdzał małą i powiedział, że ma dużo napięć (efekt próżnociągu). Porozluźniał jej różne miejsca i pamiętam, że mówił, że któreś jest odpowiedzialne też za zwieracze odbytu, stąd mógł być problem z kupą. Dzień po wizycie była kupa, a kolejnego dnia dwie (byliśmy w poniedziałek). Więc ewidentnie działa...
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tej wizyty. Widzę od razu dużo większą mobilność główki (Anielka ma tendencję do asymetrii na prawo), podnoszenie główki w leżeniu na brzuszku. Po 3-4 dniach podobno powinno być też mniej ulewania, więc czekam też na ten efekt. Mamy wrócić jeszcze za dwa tygodnie na kolejną wizytę.
    Osteopata polecił też kontrolę u neurologopedy, bo widział jak mała ssie smoczek i wydawało mu się, że to ssanie nie jest za super.
    Miała ostatnio przestój w przybieraniu na wadze, co strasznie mnie zestresowało, ale już ruszyła na nowo. W ostatnim tygodniu 200g. Ma teraz 3650 g.
    Kontrola bioderek u nas na szczęście ok. Mam nadzieję dziewczyny, że u Was szerokie pieluchowanie szybko rozwiąże problem.
    Rozumiem też Wasze zjazdy psychiczne. U mnie chwilowo całkiem ok, ale za to mój mąż ma kryzys. Mówi, że chyba jest za stary i że o ile płacz Frania go nie denerwował jakoś szczególnie, to teraz przy Anielce jest dużo gorzej. No ale on pracuje w szkole specjalnej i ma na co dzień strasznie dużo krzyków, więc widzę jak z każdym rokiem staje się na to coraz wrażliwszy...
    Byłam też już na kontroli u ginekologa i wszystko ok. Ale muszę się chyba wybrać do urofizjo, bo czuję zgrubienie w miejscu szycia. Mam nadzieję, że to się jakoś wchłonie jeszcze. Lekarz mówi, że tak może być i że powinno się wchłonąć, ale gwarancji nie daje.
    Ze snem u nas podobnie jak u większości z Was. Ratuje mnie spanie z dzieckiem i karmienie prawie na śpiąco. Mamy jedną drzemkę w ciągu dnia na balkonie, czasem korzystam też z wózka do usypiania w mieszkaniu. Trzeba sobie radzić 🤷

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zjazd tez psychiczny chorobowy... Byliśmy na kontroli z Misia. I osłuchowo wporządku, ale kaszel dalej sie utrzymuje. pewnie od sciakajacego kataru. Kaszle po jedzeniu i na spaniu, katar już lżejszy ale nadal jest. A starsza na lekach była, niby doraźnych objawowych , plus nebbud. I kurcze dziś wychodziliśmy do przychodni (nie mial kto z nią zostać) a ona 37.. teraz ma drzemke i kaszle.. czyli jakbh nawrót. Oczywiście nie była zapisana do lekarza ns dziś. To doktor nie osłuchała, bo byłam z Misia.. a jutro chcieliśmy do mojch rodziców jechać. Tylko raz Misie widzieli..
    Ja nie wyrabiam, burdel w mieszkaniu. Co sprzatne to ta wyjmuje coś nowego. Bo sie nudzić już zaczęła.. z jedzeniem tez wydziwia.. 🤦🏻‍♀️ po rozwalane po kątach, bo to sobie zostawi na później tego nie chce zjesc. I odstawia na stole i broń boże jej to schować. A to na blacie w kuchni tamto zostawi a mnie szlak trafia.. Plus otwiera oczy i od razu bajka.. a i chusteczki higieniczne wszedzie po kątach. Bo co wytrze nosek, to fru tam gdzie sie bawi zostawia i moje prośby jak do ściany..

Co do spania to nam komfort spania u Misi sie poprawił znacząco po tuliku. Ale myślę tex na love to dream..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo kup, to u nas od zeszłego tygodnia wychodzi, że kupa raz na tydzień. Ale jak zrobi, to nie wiadomo co zbierać. Gdzie to sie w tym małym ciałku zbiera 🤷🏻‍♀️ wiem, że fizjologicznie w któryms tygodniu tak może być, wiec chyba u nas to ten czas nadszedł, bo jak zrobi ta kupę to nawet nie wiadomo kiedy. Nic ja nie boli, zero jakis napompowanych napinek preżeń. Ogólnie jako jedna z najstarszych dzieciaczków, pociesze Was kolejne etapy sie odblokowują i o jakąś ciut ociupinke jest lepiej ze wszystkim 😂

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, już po skończeniu 6 tygodni kupa może być raz na tydzień, a nawet chyba raz na 10 dni. Wcześniej podobno nie powinno tak być.

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas są rzadziej kupy, ale wtedy się wylewają. Do 6 tygodni nam brakuje. Ale małe ciałko nie ma kalendarza w pupce, nie wie, że to nie czas. Te 6 tygodni to nie może być sztywna granica. Kojarzę,że każde moje dziecko miało jakieś przestoje z kupa i było ok.
    Kropka, łączę się w bólu. u mnie dwie latają i bawię się z nimi w przekładanie rzeczy. Wyciąganie z szafek, chowanie. To u nas bez przerwy. A syf jakich mało. Ja lubię porządek i w środku aż się we mnie gotuje. Ale olewam. Bo bym musiała cały wieczór sprzątać,zeby rano 5 min jakoś wyglądało. posprzątam jak się wyprowadza.

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś 8 tydzień skończony, a kup jest nadal sporo, aż się zaczęłam zastanawiać czy to ok, jak tak piszecie, że u Was już dużo mniej.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja z wiekiem korygowanym te kupy zaczęła robić. Bo jeśli po 6 tyg, a moja ma obecnie 10 czyli odjąć 3 tygodnie. To jakby 7 tydzień. Czyli by sie zgadzało.

Agentka nie martw się, moja starsza ani razu nie miała przestoju az do teraz 😂 wali dwie kupy dziennie takie że dorosły by się nie powstydził 🤷🏻‍♀️ az czasem się dziwię jak to możliwe.. chyba ze dwa razy w swoim życiu miała tak, że dwa dni nie robiła.

agentka93 lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Gauss Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Czaję się na rollersa i widzę, że dziś w nocy mają być jakieś promki z okazji black friday - załatwi się podczas nocnego karmienia ;)...

U nas dziś też była położna - 4180g czyli 450g w 10 dni, ciszę się, że podtuczanie moim mlekiem z butli działa 🥰

Mju, elforia, MinnieMe lubią tę wiadomość

age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas w poniedziałek była ważona i 5200 waży, a rodziła sie 2760g. Gdzie moja kruszynka zniknęła 😉

Chantel a za ile kontrola? I jaki macie typ bioderek I I a?

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Chantel1 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2023, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    To u nas w poniedziałek była ważona i 5200 waży, a rodziła sie 2760g. Gdzie moja kruszynka zniknęła 😉

Chantel a za ile kontrola? I jaki macie typ bioderek I I a?
    Za 3 tygodnie. A tym nie wiem- tylko mówił dr ze one nie do końca wskoczyły w panewki. Ale ze w cześnika to może tak być i za 3 tygodnie sprawdzimy

• GrubAsia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Dawno nie pisałam, bo co zaczynam to coś mnie rozprasza. Jednak życie z dwójką w domu jest wciągające 😅.

U nas otulanie też mega pomogło na spanie , też myślałam o love to dream , ale już się chyba nie opłaca, bo spowijać do spania można chyba tylko do 8tyg życia 🤔 i też się obawiam , że nie da się odłożyć bez spowijanian, albo będzie się co chwila wybudzał 🙄.

Widziałam, że pisałyście o rolersy -ja mam jeszcze po córce spiworek do fotelika i bardzo go lubię, polecam 😊 teraz do gondoli kupiłam używany cottonmuse i też jest extra:)

Od poniedziałku jestem chora , starsza od wczoraj też już ma katar i teraz tylko się modlę, żeby młody nie zachorował 🙏 bo mamy zzqplqnowane szczepienie na wtorek 😒

Jeśli chodzi o 💩 to starsza bardzo długo miała w praktycznie każdej pieluszce. Teraz synek od jakiegoś czasu robił 1 na dzień, a od wczoraj w nocy robi co chwila i już się stresuje czy to jakas biegunka , czy to przez moje przeziebienie ?

age.png

"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"

3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
    Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
    03.05.2022r 💔 10t.c.
    2 miesiące odpoczynku i :
    04.02.2023 - || naturalny cud
    11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
    18+0 225g akrobaty 🥹
    23+0 559g połówkowe 🤩
    28+6 1330g bobaska,
    31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
    33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
    36+1 3060g małego gigantka🥹
    37+0 3300g
    39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj były mega dziwne 💩, ale to chyba przez te szczepionkę na rota, bo dziś już lepiej.

Jak tam leżenie na brzuszku u Waszych pociech?
    Bo Iga robi awantury na macie i zaczęłam ja kłaść głównie w łóżeczku, aby chociaz trochę polezala.
    Bo na macie jest ryk i później muszę pocieszać do końca okna aktywności 🙈 Widziałam gdzieś na piłce fajne ćwiczenia i chyba zacznę z niej korzystać, może to jej się bardziej spodoba.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Mju Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas leżenie na brzuszku kiepsko, ale dużo wisimy na cycu, więc ciężko znaleźć dobry moment na to, żeby nie skończyło się ulewaniem, bardziej wykorzystujemy aktywność na gadanie i zabawy. Ewentualnie kładziemy ją na sobie, u taty pięknie trzyma głowę jak szuka cyca 🤣 także chyba będziemy coś sztywnego kłaść na kanapie i będę wystawiać cycki skoro to najlepsza motywacja 🤣🤣

Próbowaliśmy dziś butelki, żebym mogła wyjść za tydzień i jak na razie masakra 🙈 będziemy dalej próbować jutro, bo dziś to trochę na odwal się było, mam nadzieję, że pójdzie lepiej, bo jak na razie nie widziałam swojego dziecka tak rozczarowanego.

Wczoraj byli u nas znajomi z synkiem tydzień starszym od naszej, musieli skontrolować wagę, a my akurat mamy do 10kg. Ich młody bardzo szybko przybiera i niby się mówi, że nie da się przekarmić karmiąc piersią, ale w takiej sytuacji co się robi jak dziecko jest w górnej granicy siatki centylowej albo powyżej?

Gauss, udało się coś upolować?

Eskalopka, Syrenka, jak tam u Was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2023, 23:11

age.png
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ