Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Maszonek wrote:Dziewczyny - czy ja dobrze pamiętam, że któraś z Was ma ekspres Neno Aqua? Moi rodzice chcą mi zrobić prezent i chyba się zdecyduję, ale jestem ciekawa opinii "na żywo".
Mam też pytanie do mam, których dzieci przyjmują żelazo. Mąż wrócił z patronażu pediatrycznego z zaleceniami podawania zelaza za ok. Miesiąc. Nie mogę jednak ustalić na jakiej podstawie - podobno Pani go pytała o moją anemię, a ja w ciąży miałam wynik na granicy i dzięki braniu żelaza w anemię w zasadzie nie wpadłam. Nie chce skazywać młodego na to, bo i tak ma "ciężkie" kupy.....Może warto zrobić mu morfologię, zanim zaczniemy brać "w ślepo"?
Maszonku, ja mam ten ekspres i nie wyobrażam sobie bez niego już funkcjonowania i życia przy Kacperku 😂😂 bierz kochana, nie pożałujesz!Maszonek lubi tę wiadomość
-
Maszonek wrote:Dziewczyny - czy ja dobrze pamiętam, że któraś z Was ma ekspres Neno Aqua? Moi rodzice chcą mi zrobić prezent i chyba się zdecyduję, ale jestem ciekawa opinii "na żywo".
Mam też pytanie do mam, których dzieci przyjmują żelazo. Mąż wrócił z patronażu pediatrycznego z zaleceniami podawania zelaza za ok. Miesiąc. Nie mogę jednak ustalić na jakiej podstawie - podobno Pani go pytała o moją anemię, a ja w ciąży miałam wynik na granicy i dzięki braniu żelaza w anemię w zasadzie nie wpadłam. Nie chce skazywać młodego na to, bo i tak ma "ciężkie" kupy.....Może warto zrobić mu morfologię, zanim zaczniemy brać "w ślepo"?
Ja polecałam Neno Aqua i to najlepszy i niezbędny "gadżet" przy mm. Jak przeszłam na mm to bez niego "nie miałabym życia". Z ekspresem 10 sekund i mleko gotowe. Żelazo podawałam ze względu na konflikt serologiczny RhD, Rhc i Jka przez pół roku. Raz w miesiącu miałam kontrolną morfologię, żelazo i retikulocyty celem modyfikacji dawki. "Ślepo" nigdy bym nie podała. Podawałam razem z witaminami z grupy B. Wizyty były zawsze u neonatologa.Maszonek lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za rady - ekspres kliknęłam, jeszcze w korzystnej ofercie na Black friday 😁. Co do żelaza - wrócę do lekarza z pytaniem WTF - chyba "przypale głupa" że mąż nie przekazał i poproszę o uzasadnienie i badanie krwi. Z tego co pamiętam morfologia robiona Krzyskowi w szpitalu była poprawna, więc zupełnie nie rozumiem tego zalecenia.
strzyga , Katka123, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Alga_I wrote:A co ile karmicie? Chodzi mi o kp. Moja młoda jest ciągle na piersi -
Czasem co godzinę...szczególnie po południu/wieczorem.
Może coś nie tak z tym moim mlekiem.
I jak przystawiacie to pilnujecie żeby cały czas aktywne ssało? -
Maszonek wrote:Mam też pytanie do mam, których dzieci przyjmują żelazo. Mąż wrócił z patronażu pediatrycznego z zaleceniami podawania zelaza za ok. Miesiąc. Nie mogę jednak ustalić na jakiej podstawie - podobno Pani go pytała o moją anemię, a ja w ciąży miałam wynik na granicy i dzięki braniu żelaza w anemię w zasadzie nie wpadłam. Nie chce skazywać młodego na to, bo i tak ma "ciężkie" kupy.....Może warto zrobić mu morfologię, zanim zaczniemy brać "w ślepo"?
My robiliśmy morfologię, żelazo i ferrytyne. I musimy powtarzać co miesiąc i zmniejszać/zwiększać dawki w razie potrzeby/ wraz ze wzrostem wagi. Wcinamy jeszcze witaminkę c, żeby lepiej się wchłaniało.Maszonek, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Hej, nadrabiam Was i nadrabiam końca nie widać 😀🙈
U nas też cały czas problemy brzuszkowe. Raz cały dzień coś przeszkadza, czasem spokojnie jest, czasem wieczorem. Jakoś dajemy radę, ale czasem już naprawdę jest ciężko. Jesteśmy też po szczepieniach, na szczęście mała przeszła je dobrze. Nie gorączkowała, wieczorem coś marudziła to daliśmy paracetamol za radą pediatry i od razu było lepiej. Mamy jakiś problem ostatnio ze snem. Ogólnie mała ładnie zasypiała przed 21 i spała już do 1-2 bez pobudki. W tygodniu coś nam się poprzestawiało. Mała nie chce spać w łóżeczku swoim w ogóle,a dodatkowo zasypiała nam 2-3. Byliśmy tak wykończeni, że głowa mała, a ona to samo. Potem w ciągu dnia marudziła przez to też. Drzemki były tylko na nas i to krótkie. Teraz zasypia już wcześniej, ale nadal nie wróciliśmy do tego fajnego snu przed 21, a na dodatek łóżeczko nadal parzy i śpi z nami. Czy to może być jakiś skok rozwojowy? I czy jest szansa, że wróci to ładne spanko czy z tym ciężko? Już zaczęliśmy jej robić codziennie rutynę wieczorem. Kąpanie, masaże, zabawa, cyc i zasypia, ale kładziemy ją do łóżeczka i max 15min kręci się, przeciąga, stęka i wybudza. I czy Wasze maluchy mają też podczas zasypiania odruch moro? U nas na plecach jak zasypia to są momenty, że aż się przebudzi. Czy to normalne? Czy może wybrać się z tym do lekarza ? -
Alga u nas też jest wiszenie na cycku to normalne. Od trzech dni jest nawet jedzenie po 3 cycki na jedno karmienie potem połowę uleje oczywiście a resztę wyjdzie z kupa 🤷♀️🤷♀️ I zaraz znów głodna. Ja karmie też często w ciągu dnia,tak na być, dziecko zwiększa sobie produkcję.
Maszonek lubi tę wiadomość
-
Poddaliśmy się i przestawiamy się na espumisan - bo ulotka mówi że można przed każdym/ lub do karmienia, może to pomoże. Esputicon można rzadziej i cholera wie kiedy to ten czas…ostatecznie jesteśmy padnięci, do ok 14 jeszcze jakoś a potem już głównie noszenie na leniwca, krótkie spanie częstsze jedzenie i tak do teraz. Mąż się śmieje że doszedł tak pieszo już do Sopotu😄. Ja już mam trochę doła że nie umiem dziecku pomóc ale podnoszę się i myślę - to minie. …… Szkoda nam tego czasu bo gdy tylko jest lepiej to piękne duże oczy się śmieją i jest chęć do zabawy. Fajnie nasza mała już wysoko podnosi główkę gdy leży na brzuszku, wszyscy się dziwią jaka jest silna. A gdy jest płacz to zmiana pieluszki jest nie lada wyzwaniem.
Przetestowaliśmy do południa wycieczkę do Gdańska - w sumie zajęło 17 km 2 h - tyle ludu na drogach po mieście, i gdy już dotarliśmy to odpuściliśmy wejście do galerii meblowej gdy zobaczyliśmy pełen parking. 🙈boję się ryzykować infekcją. Jakkolwiek był to test bo za 3 razem udało się włożyć dziecię do fotelika i spala te prawie 2 h, ufff.
Karmimy się co ok 2-2,5 do 3 h, czasem częściej przystawiam bo płacz bo czkawka lub ulało się i widać kwas w buzi bo się krzywi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 23:15
Hera098 lubi tę wiadomość
1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
mewa wrote:Dziewczyny czy wy dajecie smoczki czy jest jeszcze ktoś kto się wstrzymuje z podaniem?
U nas smoczek jest obowiązkowy. Teraz już prawie od godziny go ciumka a jak wypadnie to krzyk a czasami są dni, że prawie w ogóle go nie chce.mewa lubi tę wiadomość
-
Smoczek bylby czasem wybawieniem, ale u mnie nie ma akceptacji. Czasem 2 min pociumka i tyle, ale zwykle to nie chce wcale i wypluwa.
mewa lubi tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
mewa wrote:Dziewczyny czy wy dajecie smoczki czy jest jeszcze ktoś kto się wstrzymuje z podaniem?
Daję, ale tylko wtedy jak już naprawdę potrzeba.. czasem przy usypianiu w nocy i tylko w nocy , bo w dzień usypiamy bez.. jak daje w nocy, to czekam aż Kacperek dobrze uśnie i zaraz mu wyciągam.. aczkolwiek sam Kacper, aż tak bardzo go nie chce i dobrze 😉
Czy u którejś maleństwo ma nabrzmiałe piersi/gruczoły sutkowe tym co od nas odziedziczyło w brzuszku? Czy tylko ja się z tym zmagam?
Jeśli nie będzie nam to schodzić po Altacecie, to musimy jechać do pediatrymewa lubi tę wiadomość
-
My dajemy smoczek ale nie tak często. Jak mała płacze przy zmianie pieluszki a jest już głodna albo do usypiania jak nie uśnie przy cycu ale od razu jak zaśnie to wyciągamy.
strzyga lubi tę wiadomość
93'
AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
PAI-1 -> heparyna
10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️
NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
29.05 - połówkowe - 334 g
30.07 - III prenatalne - 1369 g
27.08 - 33 tc - 1900 g
11.09. - 35+1 tc - 2270 g
25.09. - 37+1 tc - 2650 g
24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷
-
strzyga wrote:Daję, ale tylko wtedy jak już naprawdę potrzeba.. czasem przy usypianiu w nocy i tylko w nocy , bo w dzień usypiamy bez.. jak daje w nocy, to czekam aż Kacperek dobrze uśnie i zaraz mu wyciągam.. aczkolwiek sam Kacper, aż tak bardzo go nie chce i dobrze 😉
Czy u którejś maleństwo ma nabrzmiałe piersi/gruczoły sutkowe tym co od nas odziedziczyło w brzuszku? Czy tylko ja się z tym zmagam?
Jeśli nie będzie nam to schodzić po Altacecie, to musimy jechać do pediatrystrzyga lubi tę wiadomość
-
W temacie smoczków- jakie macie? I dlaczego takie? Teraz czytam że sauvenix za twardy i lepszy jest Mam silk coś tam…
strzyga , mewa lubią tę wiadomość
1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
mewa wrote:Strzyga moja ma nabrzmiałe plus od porodu miała też nabrzmiałe wargi sromowe. Kilkoro lekarzy ją oglądało ostatnio nawet wizyta patronażowa i wszyscy mówili że to samo zejdzie. Nikt nawet nie wspomniał o żadnym Altacecie. Oczywiście dla spokoju ducha skonsultuj z pediatrą ale ja zostawiam tak jak jest i czekam aż się wchłonie samo.
Wargi sromowe u mojej też były bardzo czerwone ale już jaśnieją.strzyga , mewa lubią tę wiadomość
93'
AMH - wrzesień 0,9 styczeń 0,66
PAI-1 -> heparyna
10.02.2024 ⏸️ - beta 308, prog. 36,8
28.02.2024 - CRL 1 i bijące ❤️
NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷
04.04- I prenatalne - wszystko dobrze, CRL 5,7 cm
29.05 - połówkowe - 334 g
30.07 - III prenatalne - 1369 g
27.08 - 33 tc - 1900 g
11.09. - 35+1 tc - 2270 g
25.09. - 37+1 tc - 2650 g
24.10. - 41 tc - 3110 g Alicja 🩷
-
Dziękuję za odpowiedzi ❤ polubiłam tylko za to.
Przykro mi, że u was jeszcze dochodzą te problemy z miejscem intymnym 🥺 chciałbym żeby wszystkie nasze maluszki nie miały żadnych problemów, ale niestety tak się nie da..
A mówili wam do kiedy takie coś schodzi? Jak długo? Ja położnej chociażby zapomniałam dopytać, a sama nic nie mówiła. Kazała nam wcierać ten ALTACET, ale ja nie widzę poprawy, więc nie polecam dziewczyny jakby co.. 🥴
Kacperek już dziś nie jest noworodkiem, a niemowlakiem 🥹 ma miesiąc - czas za szybko leci 🥹 mama się nie obejrzy, a on mi wyfrunie z gniazda.. pomimo, że dziś już miesiąc, to dla mnie zawsze będzie moim małym syneczkiem.. Wstawię potem wam foto mojego niemowlaczka.Katka123, Neta, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Ze smoczków polecam avent air free. Leciutkie i Emi polubiła najbardziej a mamy 4 smoki. Czasem to jedyny uspokajacz także korzystamy jak jest konieczność 😊
Fizjomama na instagramie wrzucała polecajki smoczków
https://www.instagram.com/reel/DCGgQ9ToBmo/?igsh=MTJkOThpbWxxcWJsaw==
U nas mała też ma lekki obrzęk sutkow sle to ponoć normalne i zejdzie: pierwsze słyszę żeby czymś smarować.
Nas wykończą te kupy, co przebiorę, mała je i nagle słyszę pruuut 🫣
Co do zabaw to najlepiej na podłodze na macie , malutka ćwiczy leżenie na brzuszku i nawet się nie denerwuje lub na plecach i pochylam się nad nią albo kładę na kolanach i robimy rowerek, czasem „tańczymy” do sanah 🤭strzyga , Hera098 lubią tę wiadomość
-
U nas karmienia 2-3,5h, rytm dnia i karmienia wyznacza Bruno. W nocy budzi się zazwyczaj 3 razy, ale ja w nocy daje butle mm bądź kpi. W dzień pozwalam cyckac ile chce i jak długo chce.
Nasza wieczorna rutyna zaczyna sie od higieny, potem wyciszanie., glaskanie, tulenie i karmienie. Odkładam do łóżeczka, głaszcze, szuszcze i klepie pupkę. Nieoceniona jest u nas wydra z Fisher Price. Kolo 21 młody śpi, czasem uda się koło 20. Smoczek wtedy, podczas czasem dostanie, mam lovi, nie jest fanem, ale czasem sobie pocycka i jak uśnie, to wypada. W ciągu dnia nie daje smoczka.
Zabawy to głównie guganie i miny, gimnastyka rączki i nóżki, ksiazeczka kontrastowa z szeleszczącymi elementami. Narazie średnio interesuje go zabawki, wczoraj trochę zakmnil grzechotkę z akuku, ale nie chce jej chwycić. Woli trzymać nasze palce. 😍Nie lubi aktywności na brzuchu, zawsze jest awantura. spać tak.
Bruno tez ma sapke, nosek czyścimy, to wtedy sa przezroczyste bądź mleczne gluty. Na szczęście wystarczy 2x dziennie, chyba, ze sie skicha i coś sie oderwie.
Jakie podajecie probiotyki? Teraz mam coloflor cesario, ale myślę o zmianie.