Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na pocieszenie siebie samej od razu zaczęłam myśleć o tym jak moja siostra była niemowlaczkiem i mieszkałam przez pewien czas z jej rodziną (od jej ojca strony - przyjęli mnie, ale tylko na rok i potem oddali mnie z powrotem do pogotowia opiekunczego, bo nie było ich stać na utrzymanie nas obu) i moja mama miała zwolnienie na tydzień z psychiatryka, przyjechała do nas i wzięła siostrę zostawiła na kanapie podczas przewijania, a ta się sturlała z niej i spadła na ziemię z ogromnym hukiem.
Nie było płaczu, nie było niczego. Dziecko nieprzytomny, nie ruszające się. Babcia płakała tak, że do dzisiaj to pamiętam a to było 20 lat temu. Od razu szpital. Wstrząs mózgu.
A siostra jest zdrowa. Wszystko jest z nią ok pod względem zdrowotnym.
Tak się musiałam pocieszyć, bo ja Laurą na pewno uderzyłam dużo lżej niż ten upadek siostry z kanapy...Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
sernik_z_rodzynkami wrote:Zaczarowan, dobrze kojarzę, że u was zdiagnozowali refluks? Jak wyglądała diagnostyka? Czy na samym USG brzucha będzie widać czy trzeba jakieś inne badanie zrobić?
Hej, tak padła diagnoza, ale to przez pediatrę. Głównie po objawach nam to stwierdzili, ale doktor zaznaczył, że na tym etapie refluks potrafi być fizjologiczny. Mamy USG brzuszka za tydzień i wtedy też gastrologa, ciekawa jestem co ona powie. Jak będziemy po- dam znaćWiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia, 14:34
sernik_z_rodzynkami lubi tę wiadomość
-
Zaczarowan wrote:Hej, tak padła diagnoza, ale to przez pediatrę. Głównie po objawach nam to stwierdzili, ale doktor zaznaczył, że na tym etapie refluks potrafi być fizjologiczny. Mamy USG brzuszka za tydzień i wtedy też gastrologa, ciekawa jestem co ona powie. Jak będziemy po- dam znać
No ja właśnie zapisałam Alka na USG brzucha na przyszły tydzień, bo widzę, że coś go męczy, a pediatra twierdzi że jest ok, bo przybiera dobrze. A jak u was z przybieraniem? -
Hera o kurczę.. nie obwiniaj się kochana, jesteś bogatsza o doświadczenie 🫂 a z Laurą na pewno będzie wszystko dobrze 😘
Merry_merry widzę, że u was też wesoło 😂🤡
Co do messengera, to ja akurat nie używam Facebooka, ale na Instagramie chyba można mieć grupowy czat (?). No i przyznaję, że rozumiem dziewczyny, które chcą pozostać incognito. Forum daje takie poczucie, że nikt nas nie zna, przez co czujemy się nieco bezpieczniej 😎Hera098, Nejt lubią tę wiadomość
-
sernik_z_rodzynkami wrote:No ja właśnie zapisałam Alka na USG brzucha na przyszły tydzień, bo widzę, że coś go męczy, a pediatra twierdzi że jest ok, bo przybiera dobrze. A jak u was z przybieraniem?
Dobry ruch- lepiej zaufać swojej intuicji i pójść sprawdzić. Pediatrzy mam wrażenie, że czasami machają ręką na to, co nas niepokoi.. Jak macie objawy typowo refluksowe to fajnie jest zrobić USG i skonsultować je z gastrologiem- tak mi polecił pediatra. Co do wagi naszego synka, to nie mam zastrzeżeń, dobrze przybiera. -
Hera nie obwiniaj sie! ❤️ Pewnie kazdej z nas cos podobnego sie zdarzy nie raz. Ja slyszalam, ze nie ma matki, ktorej dziecko nigdy nie spadlo 😁
Zaczarowan tak na instagramie mozna utworzyc czat, tam tez mozna wysylac takie znikajace zdjecia, ktore mozna tylko raz odtworzyc 😊Hera098 lubi tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
Merry merry Jasiu to śpi jeszcze mniej, ma co prawda jeden slot nocny na ok 5h, który zaczyna się ok 1-1.30 w nocy, wcześniej raczej nie śpi, co najwyżej drzemie na naszym brzuchu. A jak się obudzi ok 7 to impreza i ewentualnie drzemka na godzinkę. Potem do czasu spaceru w ogóle nie śpi, zasypia na spacerze i wtedy śpi ok 3h, a potem do 22 nic nie śpi znowu. Więc Jasiu w ciągu doby jak uzbiera 10godzin to cud
Hera nie martw się, ja spadłam ze schodów niosąc Jasia, jakiś miesiąc temu, też się obwiniałam, ale nic się nie stałoHera098 lubi tę wiadomość
-
Hera098 wrote:A to oglądałam kiedyś u jednej położnej na YT, że szczepienia i skok rozwojowy zazwyczaj nachodzą na siebie i rodzice myślą, że te dziwne zachowanie dzieci to efekt szczepienia, a to po prostu skok 6-8tygodnia.
-
Właśnie wracam z uczelni, nie wiem ile tak pociągnę jeszcze😔 bluzka cała mokra, zimno mi a jestem w pociągu. Tęskno do bobasa… szkoda mi czasu którego z nią nie spędzam, ale ważne jest też to żebym skończyła tą przygodę, zadbała o wyższe stanowisko i wtedy będzie nam łatwiej na przyszłość.
Mam od tygodnia też tak że myślę codziennie o kolejnym maleństwie, nie wiem czy nie robi mi się jakaś obsesja. Mam tyle miłości do przekazania i chcę żeby relacja dzieci była bliska jak tylko możliwe.Hera098 lubi tę wiadomość
-
Zaczarowan wrote:Dobry ruch- lepiej zaufać swojej intuicji i pójść sprawdzić. Pediatrzy mam wrażenie, że czasami machają ręką na to, co nas niepokoi.. Jak macie objawy typowo refluksowe to fajnie jest zrobić USG i skonsultować je z gastrologiem- tak mi polecił pediatra. Co do wagi naszego synka, to nie mam zastrzeżeń, dobrze przybiera.
No właśnie u nas też waga super, więc pediatra stwierdził, że to wszystko jest fizjologiczne -
Zaczarowan wrote:Dobry ruch- lepiej zaufać swojej intuicji i pójść sprawdzić. Pediatrzy mam wrażenie, że czasami machają ręką na to, co nas niepokoi.. Jak macie objawy typowo refluksowe to fajnie jest zrobić USG i skonsultować je z gastrologiem- tak mi polecił pediatra. Co do wagi naszego synka, to nie mam zastrzeżeń, dobrze przybiera.
A jakie są objawy typowo refluksowe? Pytam Ciebie, bo w googlu wychodzi, że wszystko to objaw refluksu xdZaczarowan lubi tę wiadomość
-
Hera nie przejmuj się, ważne że Laurze nic się nie stało a wypadki się zdarzają niestety. Ważne żebyśmy uważały. Straszna historia z Twoją siostra, ale też dobrze że nic się jej nie stało finalnie.
Co do Messengera to ja wolałabym prywatną grupę na FB gdzie można wstawiać posty i nikt poza nami ich nie widzi, bo chat na Messengerze i te powiadomienia doprowadzały by mnie do pasji. Mam grupę z klasy córki i wyciszam nie raz powiadomienia jak te matki wariatki się uruchomią 🤣😅😉 skoro jednak większość dziewczyn nie chce FB to zostańmy tutaj 😘Hera098 lubi tę wiadomość
-
Jak Was czytam dziewczyny o tych marudnych dzieciach to jakbym swojego posta sprzed kilku dni widziala.. wiec moze to jednak skok? U nas desperacko szukalismy przyczyny, bo mnie jej ciągly placz poniekąd wpedzil w moja depresje, bylismy u pediatry, a dzien pozniej u osteopaty, ktory stwierdzil, ze patrzac na wiek skorygowany (Lila urodzila sie w 37tc) to wychodziloby ze przechodzi skok pozniej i on wzmaca jej wzmozone i tak napiecie. Ostatecznie po wizycie czwartkowej ODPUKAC wielkimi literami u osteopaty, od piatku mamy inne dziecko chociaz drżę na kazdy placz. Zaczela za to głużyć, sprzedawac usmiechy na prawo i lewo. Owszem cos tam pomarudzi, ale to juz takie po prostu marudzenie. Osteopata uprzedzal, ze placz moze wrocic i wpisal mnie na wszelki wypadek na wtorek, ale jesli nie bedzie potrzeby, to mamy kolejna wizyre 16.12.
A dzisiaj zaliczylismy pierwszy wypad we trojke ze starszakiem, bez Lilii. Bylismy w kopalni soli (u meza w pracy) na mikolajkach a młoda z dwoma babciami. Troche z duszą na ramieniu, ale wszystko sie udało 🥰Nejt, Vam, Hera098, Mkm89 lubią tę wiadomość
12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
17.02.2022 FET; cykl naturalny
23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
02.03 beta 824.3; prog 33.54
Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm i bije
27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
8dpt beta 122
10 dpt beta 345.18
13 dpt beta 1385.65
17 dpt beta 7032.83
12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki
26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka
-
Jeśli chodzi o mnie to zgadzam się z Zaczarowan, że możemy zrobić czat na instagramie i tam wrzucać te znikające fotki
Właśnie jak rozpoznajecie refluks?
U nas W zwolnił z przybieraniem na wadze (ważę go 1x w tygodniu) I powiem Wam, że mocno się tym zmartwiłam, ale kazano mi wyluzować skoro humorek mu dopisuje, więc staram się nie schizowac.
Jutro mamy wizytę u osteopatki, kiedyś był temat poruszany a propos ich wiedzy. W szkole rodzenia dowiedziałam się, że aby zostać osteopatą to najpierw trzeba skończyć studia fizjoterapię(5lat) a później dopiero robi się kurs/specjalizację, która trwa 4,5 roku :oAlga_I, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o messengera to nie lubię - nie mam problemu z prywatnością ale mi osobiście tam trudno ogarnąć wiadomości przy dużej grupie ludzi - i w mojej opinii bajzel się robi. Konwencja forum jak dla mnie bardziej czytelna jest. Ale się dostosuję 😁
Z ciekawością śledzę waszą rozmowę dziewczyny (zaczarowana i sernik) o refluksie bo też podejrzewam u młodej . Pediatra stwierdził że przełyku na razie nie ma "wypalonego"/podrażnionego więc pewnie to fizjologiczne i trzeba obserwować i skontrolujemy za jakiś czas. Wtedy te zdecydujemy co do dalszego Postępowania (jakiś syrop, usg czy cokolwiek)
Też bym się chciała dowiedzieć jakichś szczegółów o objawach i dalszym postępowaniu jakie zalecono Tobie Zaczarowana.
Moja młoda bardzo dobrze przybiera więc położna nie była zaniepokojona no ale...
Mała ma często czkawki, bardzo często odbija się jej nawet sporo o jedzeniu, ma kaszel a osłuchowo czysto, tak międli językiem, mocno się ślini, przed międleniem językiem ma kwaśną minę.
Nie ulewa bardzo.
I już sama nie wiem czy ja dramatyzuję czy co bo na szczególnie cierpiącą nie wygląda (chyba) ale jak coś jej doskwiera a mogę jej ulżyć to wolałabym to zrobić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia, 19:39
-
Hej dziewczyny zatem zostajemy tutaj ew. Jak ktoras potrafi bo ja niestety nie 🤪 to moze stworzyc ta konwersacje na instagramie zeby te foty wrzucac. Tylko wtedy pamietajmy zeby gadac tu na forum co by kazda z nas miala do tego dostep i nikogo nie wykluczymy.
Ja Wam sie przyznam ze od jakiegos czasu mam problem z czyms innym. Caly czas sie zastanawiam czy moja Emila sie dobrze rozwija i porownuje ja ze starsza corka w tym samym czasie. Nie wiem skad mi sie to wzielo. Emi jest zdrowym dzieckiem zaden lekarz niczego nie sugerowal a ja jakos sledze te jej postepy bardzo uwaznie. Ze ma 7 tyg to juz powinna umiec to i to. Ze juz powinna lapac kontakt wzrokowy, usmiechac sie podnosic glowke i milion innych rzeczy. Emi jest tez dosc spokojnym dzieckiem w porownaniu do mojej pierwszej corki. I jak nie spi i marudzi to narzekam ze nie spi a jak spi to sobie w glowie roje pomysly dlaczego ona dzis tak spi czy miala wystarczajaco duzo aktywnosci itd. Z pierwsza corka wgl sie tym nie interesowalam a tym razem siedzi mi to w glowie. I jak mi np dzis caly dzien nie patrzyla w oczy albo nie usmiechnela sie do mnie to ja juz sobie w glowie najgorsze rzeczy wymyslam 🤦♀️ tez ktos tak ma czy ze mna jest cos nie tak? -
ver6ena wrote:Właśnie wracam z uczelni, nie wiem ile tak pociągnę jeszcze😔 bluzka cała mokra, zimno mi a jestem w pociągu. Tęskno do bobasa… szkoda mi czasu którego z nią nie spędzam, ale ważne jest też to żebym skończyła tą przygodę, zadbała o wyższe stanowisko i wtedy będzie nam łatwiej na przyszłość.
Mam od tygodnia też tak że myślę codziennie o kolejnym maleństwie, nie wiem czy nie robi mi się jakaś obsesja. Mam tyle miłości do przekazania i chcę żeby relacja dzieci była bliska jak tylko możliwe.
A to wy myśleliście o wazektomi i adopcji? Przepraszam, nie pamiętam dokładnie -
mewa wrote:Hej dziewczyny zatem zostajemy tutaj ew. Jak ktoras potrafi bo ja niestety nie 🤪 to moze stworzyc ta konwersacje na instagramie zeby te foty wrzucac. Tylko wtedy pamietajmy zeby gadac tu na forum co by kazda z nas miala do tego dostep i nikogo nie wykluczymy.
Ja Wam sie przyznam ze od jakiegos czasu mam problem z czyms innym. Caly czas sie zastanawiam czy moja Emila sie dobrze rozwija i porownuje ja ze starsza corka w tym samym czasie. Nie wiem skad mi sie to wzielo. Emi jest zdrowym dzieckiem zaden lekarz niczego nie sugerowal a ja jakos sledze te jej postepy bardzo uwaznie. Ze ma 7 tyg to juz powinna umiec to i to. Ze juz powinna lapac kontakt wzrokowy, usmiechac sie podnosic glowke i milion innych rzeczy. Emi jest tez dosc spokojnym dzieckiem w porownaniu do mojej pierwszej corki. I jak nie spi i marudzi to narzekam ze nie spi a jak spi to sobie w glowie roje pomysly dlaczego ona dzis tak spi czy miala wystarczajaco duzo aktywnosci itd. Z pierwsza corka wgl sie tym nie interesowalam a tym razem siedzi mi to w glowie. I jak mi np dzis caly dzien nie patrzyla w oczy albo nie usmiechnela sie do mnie to ja juz sobie w glowie najgorsze rzeczy wymyslam 🤦♀️ tez ktos tak ma czy ze mna jest cos nie tak?
Ja się zafiksowałam na refluksie , w sensie czuję że to jakaś forma fiksacji bo jakoś wręcz obsesyjnie o tym myślę - pewnie niedługo wkręce sobie coś nowego -
Pochwaliłam i bum! Godzina ryków z czapy. Naprawde to chwalenie dzieci jest jakims przeklenstwem 😵💫
Hera098 lubi tę wiadomość
12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
17.02.2022 FET; cykl naturalny
23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
02.03 beta 824.3; prog 33.54
Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm i bije
27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
8dpt beta 122
10 dpt beta 345.18
13 dpt beta 1385.65
17 dpt beta 7032.83
12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki
26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka