Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hera098 też uwielbiam placki ziemniaczane z cukrem
I tak jak Miphuhiz dodaję cebulę- najlepsze
na wytrawnie nauczyłam się jeść dopiero niedawno :p w poniedziałek chyba wlecą placki na obiad xD
Chciałam wrócić do ćwiczeń, ale przed pływaniem paraliżuje mnie lęk o złapanie infekcji intymnej, przed ciążą wiecznie coś mi było... jogi nie lubię, więc pozostaje chyba tylko kupienie piłki i ćwiczenia na niej plus spacery...
Co do wyprawki czekam do końca maja na połówkowe, może wtedy bardziej poszaleje, ale jak będziecie miały jakąś gotową listę wyprawkową, to chętnie przygarnęna razie ciężko mi ogarnąć co w ogóle jest potrzebne i w jakiej ilości 🙂
Miałam w planach kupić same jesienno-zimowe rzeczy dla malucha, ale przełom września i października jest ostatnio cieplejszy niż czerwiec, więc już sama zgłupiałam :pMiphuhiz, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Ja też team śmietana i cukier 😄🥰 a mój je z ketchupem . Kwestia wyniesienia z domu bo oboje jestesmy ze śląska 😁
Ten wózek venicci polecała mi ostatnio dziewczyna jak byłam na paznokciach, podobno super łatwy do składania. Podoba mi się jeszcze muuvo i bebetto. Ale to sobie zostawimy na później . Może Wy już coś kupicie i się zainspiruje 😁
Ta pogoda mnie dobija… dzisiaj śnieg 😬Hera098 lubi tę wiadomość
-
Wiedziałam, że zapomnę co jeszcze chciałam napisać 😁 co do wyprawki nie kupuje nic jeszcze, trochę kusi ale narazie mamy inne wydatki, ślubne.
Przed ciążą dużo ćwiczyłam, jak zaszłam to w ogóle nie miałam energii do tego, czasem na rowerku stacjonarnym pojeździłam . Ostatnio zaczęłam lekko ćwiczyć w domu, mam małe hantelki i gumy. Ale chciałabym też iść na jakiś pilates, jogę żeby się porozciągać no i basen. Ja utrogestan biorę wieczorem ale i tak w ciągu dnia coś leci to chyba bym się stresowała na tym basenie 🤪 poczekam aż przestanę brać, mam nadzieję , że lekarz w piątek mi już powie, że nie trzebaHera098 lubi tę wiadomość
-
U mnie w domu tez z cukrem i gulaszem placki 😄
A apropo dostawania rzeczy, na poczatku ciazy mama mojego narzeczonego powiedziala ze mamy nie kupowac zadnych ubranek, bo ona przez lata kupowala specjalnie dla swoich wnukow i jest przygotowana na chlopca i dziewczynke (ma trojke dzieci). Moj chlop sie ucieszyl, a ja sie poplakalam. Ze jakim prawem ona chce mi odebrac cala radosc wybierania i kupowania tych slodkich ciuszkow! Ja rozumiem jakies pojedyncze jak moja mama kupuje, ale nie wszystkie…. Moze to urok pierwszego dziecka, ale mi osobiscie tyle radosci sprawia ogladanie, wybieranie i kupowanie, ze wezme oczywiscie od tesciowej zeby jej przykro nie bylo, ale swoje tez kupie 😄Nejt, Hera098, Karos31, Vam lubią tę wiadomość
[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
Witamy drugi trymestr 😍
U mnie placki tylko z cukrem.
Ja też już nie mogę się doczekać kompletowania wyprawki. Dużo rzeczy mam po synu ale teraz prawdopodobnie dziewczynka wiec będę mogła poszaleć na zakupach 🙈Miphuhiz, Hera098, Alexs lubią tę wiadomość
06.2021r. Syn 💙
11.02.2024r. II Kreski
24.02.2024r. Potwierdzenie ciąży przez lekarza
10.04.2024r. Prenatalne ❤️
13.05.2024r. Będzie synek 💙 -
Jak któraś planuje już powoli ogarniać wyprawkę i jest z okolic Warszawy to w przyszły weekend w sklepie Świat Dziecka są targi i promocje na praktycznie wszystkie marki, podobno fajnie jechać na takie targi, w poprzedniej ciąży nie byłam na siłach i teraz planuje się wybrać
merry_merry, _ine lubią tę wiadomość
-
Merry_merry u mnie była podobna sytuacja, więc bardzo rozumiem
na początku ciąży kolega mojego męża zaproponował nam, że dadzą ubranka i jakieś zabawki a jego żona ubrania ciążowe dla mnie i miałam straszny zgrzyt w głowie, ale jak to, po co mi używane rzeczy jak mogę kupić wszystko SAMA i NOWE ;p prawie się na niego obraziłam, natomiast mój mąż podszedł bardziej racjonalnie, wytłumaczył mi, że ten jego kumpel nie miał na pewno nic złego na myśli, że chciał tylko pomóc, bo wie jakie są koszty takiej wyprawki... finalnie jeszcze się do nich nie odzywałam, bo nadal mam pewne obawy czy nasze poczucie estetyki jest podobne :p
merry_merry, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Moja koleżanka też mówi, że mi da ubranka po córci . Ja się tam cieszę bo wiem, że na pewno wszystkiego nie wezmę , różne są gusta, ale na pewno część rzeczy się przyda. Planuje też oczywiście szaleć w sklepach, nie ma innej opcji 😍
merry_merry, Nejt, Hera098, Nicole123 lubią tę wiadomość
-
Ja w pierwszej ciąży zrobiłam taką wyprawkę, że zostały mi jeszcze nieużywane rzeczy dla trzeciego dziecka 😂
Wiem, że to się łatwo mówi, żeby nie szaleć z wyprawką, bo człowiek wszystko przeżywa i się tym cieszy. Ale serio, taki maluch potrzebuje tak mało, że ja ograniczam się teraz do kilku przydatnych gadżetów i podstawowych ciuszków (one rosną tak szybko!).
Ja mam nawet gondolę nieużywaną 🤣
Kupię sobie za rok jakąś lepszą spacerówkę do biegania 😁Nejt lubi tę wiadomość
-
Ja mam takie podejście do wyprawki, że na pewno chcę sama kupić sporo rzeczy i to będą takie rzeczy w 100% w moim guście, ale np. moja przyjaciółka chce mi oddać ubranka po swojej córeczce i jestem jej bardzo wdzięczna, nie uważam, żeby ubranka niemowlęce miały płeć i żeby coś się stało chłopcu, jeśli założy body w kokardki 😂 Ona na szczęście ma i tak większość ubranek neutralnych, więc na pewno będę miała z tego coś, żeby ubierać Julka na co dzień, a na wyjścia czy odwiedziny gości będzie miał po prostu swoje własne ciuszki kupione przeze mnie
Maszonek, espoir, Mila25, Hera098, Neta, Nejt, Vam lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ale ciuszki nawet jeśli niezbyt ładne to też się przydadzą chociażby jak dziecko zaczyna "jeść" inne rzeczy i jedzenie jest wszędzie tylko nie w buzi...
moi przy rozszerzaniu diety tak niszczą ciuchy, że głowa mała...
ja w domu w ogóle nie zwracam uwagi czy bodziak pstrokaty czy jaki, szczególnie jak dziecko zaczyna sie poruszać i czyści podłogę 🤪 tylko na wyjścia "stroje" 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 10:24
Mila25, Karos31, Apka, Kiciakocia123, Vam, Maja2023 lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Ja - mimo że to pierwsze dziecko- mam podobne podejście jak espoir. Najważniejsze, żeby dzieciakowi było wygodnie, ciepło itp. i aby nam było łatwo np. go przebrać - a czy to kolor/wzór dziewczęcy, czy chłopięcy to rzecz wtórna.
-
Dzień dobry 😊
Ja jestem team placek ziemniaczany +gulasz, ale w domu królowała po prostu vegeta 🤭 Moje dzieciaki jedzą za to z cukrem i śmietaną.
Ojej... Ale ochoty mi narobiłyście.🤤🤤
Właśnie piekę (też przez was 😂) placek z truskawkami.
Co do wyprawki - siostra ma multum ubranek. Dostała kilka worków i są naprawdę ładne. Oczywiście będę ich spadkobierczynią 😂Powiedzmy nawet z 30 bodziaków w danym rozmiarze, ale ... Ja i tak mam zamiar coś kupić.
Mam świadomość, że to moja ostatnia ciąża. W poprzednich na wiele rzeczy nie mogłam sobie pozwolić (pod względem finansowym). Teraz też na kasie nie śpię, ale chciałam spełnić kilka takich moich "widzimisię". Tak dla siebie 😉
Dziś zaczynam 18 tydzień. Wreszcie wyszło słoneczko, bo pogoda była taka depresyjna i udzielił mi się ten depresyjny nastrój, że już wszyscy mieli mnie dosyć.🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2024, 11:00
Hera098, Vam lubią tę wiadomość
-
No heeejka 😉
Ja właśnie też mam takie podejście, że maluch tak szybko rośnie, że nie ma co przesadzać z zakupami. Wszystkie rzeczy, które dostanę są zadbane, prawie jak nowe i w moim guście 😁 oczywiście parę ubranek dokupię ale wolę teraz dać dziecku używane tyle co nic, a potem jak już będzie chodzić itp to kupować nowe rzeczy 😁 wiadomka, że na pewno kupi się jakąś parę bodziaków od siebie do łóżeczka pościel itp ale jak jest okazja żeby coś dostać od kogoś po kosztach na początek to jak najbardziej trzeba korzystać 😉Karos31, Maszonek, Nicole123 lubią tę wiadomość
👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
-
Ja uwielbiam placka po węgiersku ale sama nigdy nie robiłam, lubię iść gdzieś zjesc.
W domu natomiast królują placki ze śmietaną na słono ,a moja córka lubi z cukrem i nawet kiedyś z czekoladą zjadła 🙈 i zaznaczam ,że zawsze robię z cebulą i czosnkiem 😂
Ja odważyłam się poprzeglądać na internecie wózki ale z zakupem czekam do 7-8 msc 😉 ciuszki pewnie coś dostanę ale sama też uwielbiam kompletować, lubię mieć to co mi się podoba i nowe.. tak samo jak np wózek muszę mieć nowy dla dziecka i łóżeczko. Mimo,że mam gdzieś stary po mojej córce ale też już był pożyczony dla dziecka szwagierki, łóżeczko tak samo.02.2015 - 🩷🤱
11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18
06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie. -
Ja co do wyprawki mam takie podejście ze bardzo się cieszyłam z wszystkiego co dostałam w pierwszej ciąży a na szczęście mieliśmy taka sytuację ze w rodzinie męża była dziewczynka 9 msc Starsza więc i łóżeczko, przewijak, ubranka, karuzele, zabawki, bujak..wozek I fotelik kupiliśmy uzywke... jeżeli chodzi o ubranka to raczej lubię proste ale tak jak Espoir pisała te ubranka się brudzą szczególnie jak dziecko zaczyna samo jest więc tego było tony 🤣 ja natomiast mialam kasę na to aby kupować małej jakieś super ciuszki trochę droższe ale takie które mi się naprawdę podobały więc miałam po prostu kasę na strojenie małej 😊Starania od 05.2019
IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )
Stan 3 - ❄️
👩 37l.
🧔 35l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0 -
Placki ziemniaczane - jestem w team placki z cukrem
! Ale, że z ketchupem??? Nigdy tego nie próbowałam, następnym razem sprawdzę
.
Kulinarnie zrobiło się ostatnio w naszym wątku 😅😁.
Z wyprawką mam podobnie jak Nejt, poczekam do połówkowych i wtedy zacznę. Obecnie ogarniam rzeczy dla siebie (biustonosze, sukienki, spodnie, leginsy itp). Z umiarem, ale chce na majówkę chodzić wygodnie a nie, że mnie coś ciśnie w brzuch albo cycki.
Espoir na rację do tego, że dzieci będą bardzo brudzić rzeczy, więc jeśli tylko ktoś ma okazję do przygarnięcia rzeczy od kogoś niech korzysta. Nie mam jeszcze dzieci, ale po rodzeństwie widziałam ile mają prania i serio nie wystraszy mieć tylko 2 body xD. U nas będzie niestety tak, że sezon zimowy i rzeczy nie będą tak szybko schły na suszarce.
Moje libido przez ostatnie dni strasznie mi podskoczyło. Tylko bym się miziała z mężem i miziała. Wczoraj pół dnia spędziliśmy w łóżku, a dziś czuje dalszą potrzebę i myślę jak to powiedzieć mężowi, który jeszcze teraz śpi, bo nie ma kiedy odpocząć 😅..
świtezianka, Nejt, Nicole123, Vam lubią tę wiadomość
👩'88 🧔♂️'86
2023 💔 puste jajo płodowe
2024 🤰 ⏸️ 17.10.2024 🎀 🩷
______________________ -
Zazdroszczę Cezarowa, my wczoraj coś tam próbowaliśmy, ale ja byłam totalnie zestresowana i przyjemności to z tego nie odczułam żadnej xd Jestem ciekawa, czy w ogóle mi to przejdzie. Może w 36+ tygodniu, jak już w razie jakiegokolwiek przypału będzie można po prostu już urodzić to dzieciątko 😂
-
wtedy może Ci już na przykład czop odchodzić, a po odejściu czopa nie wolno współżyć 🤪
jeśli wszystko ok z ciąża to nic nie powinno się stać. lepiej teraz póki dziecko nie kopie, bo potem takie coś może zepsuć "chwilę" jak w trakcie zaczniesz czuć jak kopie 🤪🤪🤪🫣🫣🫣💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Ja placki ziemniaczane albo same albo z gulaszem, nie jadłam nigdy z cukrem ani śmietaną ale wiem że niektórzy tak lubią i oczywiście że z cebulką muszą być.
Co do wyprawki, ja zaczekam na badania połówkowe za nim cokolwiek będę kupować myślę że jakieś 6 moze 7, 8 miesiąc będę kompletować.
Mam wrażenie że wyczuwam maleństwo, ale nie wiem czy to możliwe. Co jakiś czas takie mam mrowienie, łaskotanie od wewnątrz (nie wiem jak to opisać trwa króciutko) a wiem że od tej strony ma nóżki. Czy to możliwe kończę 15 tydzień?Hera098, Vam lubią tę wiadomość