Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hera098 wrote:Ja też nie mam cholestazy😉
Czekamy na Twoje wyniki Espoir. Dziwne, że nadal ich nie masz. A kiedy macie ten wyjazd do Włoch? To miało być w tym roku czy w przyszłym?
Ja skoro będę miała zwykłe łóżeczko ze szczebelkami to też planuję kupić pałąk do łóżeczka lub łuk z jakimiś zabawkami kontrastowymi itp😊
Ah pałąk, tego słowa mi brakło 😅
Ja kupowałam kraba czy coś podobnego kiedyś chrześniakowi, ale to na etapie raczkowania. Coś tam za nim chodził i się cieszył jakiś czas. Ale wtedy nie byłam w tematach dziecięcych i nawet nie słyszałam o czymś takim jak przebodźcowanie.
No właśnie mamy ten plus, że zaraz po narodzinach mikołaj i gwiazdka więc myślę, że wtedy będzie okazja do obdarowywania. Zdążę się zastanowić co jeszcze potrzeba Emi 🤗
Kurczę ta nakładka przewijak na moją komodę z tą deską z tyłu kosztuje 250 zł.. zastanawiam się czy jednak nie lepiej kupić osobny przewijak, wyszłoby mnie to taniej, a miejsce w pokoju jest. Tak dalej tego nie kupiłam 😅
Co do szczepionki bo mi umknęło wczoraj to ja mam tylko fioletową kropkę i boli mnie rękaKasiap899 lubi tę wiadomość
-
strzyga wrote:Dzień dobry dziewczyny
Ja również widziałam tego kraba i jestem na nie.. za dużo tego wszystkiego w nim, myślę że bardziej mógłby drażnić dziecko, niż to wszystko warte, więc póki co jestem stanowczo na nie.. Oglądałam filmiki z dziećmi + ten krab i te dzieciaczki nie były jakoś szczególnie zadowolone..
A właśnie mam jeszcze pytanie , gdzie dostanę taką czerwoną wstążeczkę do wózka?
Chodzi o taką czerwoną wstążkę co ma chronić dziecko przed złym urokiem? 😁 Jedynie o czymś takim słyszałam. Pewnie w każdej pasmanterii, action, tedi, allegro .strzyga lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Z tym spaniem to będzie u nas gorzej. Ciężko znaleźć pozycję wygodna. Ja się też budzę kilka razy na siku i są noce, że zasypiam i takie że leżę kilka godzin ...
Ja póki co żadnych zabawek nie kupuje, maluchy będą zdecydowanie za małe na to. Poza tym nauczona doświadczeniem unikam zabawek głośnych i grających ze względu na swój własny komfort 😂 z synkiem mieliśmy milion badziewia a on się bawił kartonem po mleku, pilotem i plastikowa butelka także ten 😅Katka123, Olaura, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Cześć Co do spania to mam to samo, jak tylko zaczęłam 3 trymestr i pilnuję żeby głównie spać na lewym boku to od ok 4-5 już się budzę i spanie już nie komfortowe. Miednica dokucza bo zmęczona pozycją na boku, kręcę się i moja kryszynka też A wczoraj nagle jak nigdy tego nie znałam jeszcze coś jakby rwa kulszowa się pojawiła po prostu od dłuższego stania i huśtania się w rytmie szant na mazurach. Na szczęście youtube i kilka ćwiczeń i minęło, uff! Co do zabawek to mnie podobają się te z Little Dutches ale kurczę dosyć drogie są. Wezmę od nich na pewno osłonki do auta od słońca bo jesienią też słońce nisko i razić będzie naszą księżniczkę w oczka:) i spiralę na pałąk do fotelika. No i bardzo podobają mi się wszelkie króliczki więc będzie na pewno przytulanka na później a może i króliś szumiś. Zobaczymy, pewnie chętni na prezenty będą pytać co mogą kupić a na chrzest już na pewno. Dobrej soboty dziewczyny, trzymajmy się zdrowo❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia, 09:58
Hera098, Vam lubią tę wiadomość
1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Ja też nie zamierzam na początku kupować zbyt wielu zabawek. Myślałam nad tymi kartami kontrastowymi czuczu ...i na razie tyle.
Tak jak pisałyście - będzie Mikołaj i święta i myślę, że to będzie dobry czas na "inne zabawki".
Hera- z tego co pamiętam, Ty masz tą matę kontrastową kupioną I jakieś zabawki kontrastowe też już w zestawie kupowalas. To też forma zabawki i rozrywki dla Maluszka.
Też czytałam sporo o tym, żeby takiego maluszka nie przebodźciwywać za bardzo. Na początku sporym wysiłkiem jest dla niego ogarnięcie całego świata dookoła.
A potem -wiele zależy od dziecka, więc nie ma też chyba co na zapas gromadzić .
Tak jak u Vam- pamiętam, że moja siostrzenica najbardziej ceniła zabawę drewnianą łyżką i plastikową miseczką i robiła z tego bębenek 😄
I żadne grające i mrugające zabawki nie mogły z tym konkurować 🤣
Pamiętajmy też, że dzieci mają nieograniczoną wyobraźnię 😉 i potrafią zrobić (to już na późniejszym etapie) np. rakietę z taboretu i jednej poduszki 😉Hera098, Vam lubią tę wiadomość
-
Ojej, ten krab - niby fajny pomysł na sprowokowanie maluszka do wodzenia wzrokiem z jednej strony na drugą, ale jednak za dużo tego. W ogóle jakoś nie jestem fanką zabawek z Fisher Price, wszystkie wydają się tak masakrycznie naładowane bajerami, a to nie jest dobre dla maluszków. No i ten wszechobecny plastik... Wolę zabawki chociażby z Haby.
Mamy dużo zabawek dla Mikko, ale w sumie żadnej grającej. Mata kontrastowa Magical Tales z Tiny Love, jakieś drewniane deszczownice, grzechotki i piłki Oball do ćwiczenia chwytu, miękkie książeczki sensoryczne, piłki sensoryczne, karty kontrastowe - generalnie poszłam w sensorykę. No i młody ma już całą biblioteczkę 😅 Kicia Kocia spodobała się nawet mojemu mężowi, mówi, że będzie się uczył na tych książkach polskiego 😂merry_merry, Hera098, Vam lubią tę wiadomość
🇫🇮
👩 33 👨 34
Starania od 4/2023
⏸️ 7/2023
💔 8/2023 5t6d, poronienie samoistne
Ponowne starania od 10/2023
⏸️ 2/2024
20.2 GA 5t6d, CRL 3.2mm, serduszko bije ❤️
EDD 16.10.2024
3.4 GA 12t4d, CRL 64.3mm ❤️
EDD 12.10.2024
29.5 GA 20t4d, 364g chłopaka 😍💙
30.7 GA 29t3d, 1434g 😍💙
20.10.2024 - synek już z nami! 😍💙
41t1d, 3020g & 52cm
-
cynamon wrote:Cześć Co do spania to mam to samo, jak tylko zaczęłam 3 trymestr i pilnuję żeby głównie spać na lewym boku to od ok 4-5 już się budzę i spanie już nie komfortowe. Miednica dokucza bo zmęczona pozycją na boku, kręcę się i moja kryszynka też A wczoraj nagle jak nigdy tego nie znałam jeszcze coś jakby rwa kulszowa się pojawiła po prostu od dłuższego stania i huśtania się w rytmie szant na mazurach. Na szczęście youtube i kilka ćwiczeń i minęło, uff! Co do zabawek to mnie podobają się te z Little Dutches ale kurczę dosyć drogie są. Wezmę od nich na pewno osłonki do auta od słońca bo jesienią też słońce nisko i razić będzie naszą księżniczkę w oczka:) i spiralę na pałąk do fotelika. No i bardzo podobają mi się wszelkie króliczki więc będzie na pewno przytulanka na później a może i króliś szumiś. Zobaczymy, pewnie chętni na prezenty będą pytać co mogą kupić a na chrzest już na pewno. Dobrej soboty dziewczyny, trzymajmy się zdrowo❤️
A czemu pilnujesz spania na lewym boku??? Źle się czujesz w innej pozycji?? Ja powiem szczerze, że śpię w każdej pozycji oprócz leżenia całkiem na brzuchu, i nie czuję dyskomfortu w żadnej pozycji. Z tego co lekarz mi mówił to lewy bok jest odpowiedni jeśli bym się źle czuła przez ucisk żyły . Ale odpukać jest ok 👌🏻 -
Jeju Dziewczyny co ja przezylam. Chyba przegielam z dobrym samopoczuciem i powinnam sie bardziej oszczedzac, a moze to nie moja wina nie wiem…
Przedwczoraj skladalam sama lozeczko, troche sie nameczylam, az wczoraj mialam zakwasy, a wczoraj bylam na koncertach od 19.30 do 1.00. Nie skakalam, ale krecilam sobie bioderkami i staralam sie co godzine w przerwach siadac na chwile i odpoczywac. Bolaly mnie plecy to fakt, po koncercie wsiadlam do taksowki i bol byl juz na prawde mocny, a jak wysiadlam to myslalam, ze nie dojde do klatki. Poczulam tak mocne klucie w podbrzuszu, ze ciezko mi bylo zrobic jakikolwiek krok. Z lzami w oczach doszlam do domu i polozylam sie do lozka i mialam ten bol powracajacy i odchodzacy wlasciwie cala noc, czasem przeokrutnie mocny, a czasem zasypialam bo byl lekki. Nazwalabym go jak taki okresowy wlasnie, ale idacy az od kosci ogonowej w przod na cale podbrzusze. Jak wstalam o 7 do toalety to nadal nie bylam w stanie chodzic, chcialam odwolac swoj babyshower. Teraz po cieplej kapieli w koncu przeszlo, ale nie wiem co to wszystko znaczylo. Stresuje sie.
Czy ja sie przeforsowalam tym skladaniem mebli i zbyt dlugim staniem/aktywnoscia? Czy to sa wlasnie te skurcze przepowiadajace? Mialam je ostatnio raz godzine, ale nie az tak silne do lez… jesli tak bola przepowiadajace, to ja zaczynam watpic w swoja wytrzymalosc na prawdziwe 🥲[
’95 🙎🏼♀️
30.01 ⏸️
31.01 173 beta HCG
7.02 2582 beta HCG
15.02 6+2 CRL 4 mm fasolki z bijącym serduszkiem 💓
12.03 10+0 CRL 3.14 cm maluszka
29.03 12+3 I badanie prenatalne 🩺 CRL 6.20 cm wstępnie chłopczyk 👶🏼
15.04 15+0 CRL 10.90 cm 119g 💙 Julian
31.05 21+4 II badanie prenatalne 🩺 530g 🧸
26.07 29+4 III badanie prenatalne 🩺 1702g dużego synka 🩵
11.08 31+6 kontrola na IP 2300g 🫶🏽
12.09 36+3 ostatnia wizyta 2950g 🩺
O nie, merry, za dużo tego! Musisz się oszczędzać. Dobrze, że kąpiel pomogła 😊
Dziewczyny, może poduszka do spania by Wam pomogła? Ja całą ciążę śpię z taką długą rolką między kolanami i to mi bardzo pomaga odciążyć kręgosłup. Dodatkowo lepiej śpi mi się na boku, bo wcześniej spałam tylko na brzuchu, a wiadomo, że teraz ta opcja nie wchodzi w grę.🇫🇮
👩 33 👨 34
Starania od 4/2023
⏸️ 7/2023
⏸️ 2/2024
EDD 16.10.2024
EDD 12.10.2024
30.7 GA 29t3d, 1434g 😍💙
41t1d, 3020g & 52cm
-
🌺merry, ja ostatnio miewam takie okresowe pobolewanie, jednakże nie jest ono tak silne jak u Ciebie. Gdy mówiłam o tym mojej położnej, to stwierdziła, że za wcześnie na takie bóle i faktycznie muszę się bardziej oszczędzać i więcej odpoczywać na leżąco. Bo fakt faktem czuję się świetnie, więc korzystam z tego i czasem trochę przesadzam z aktywnością. No a do tego mam pilnować suplementacji magnezu 😅 także sądzę, że po prostu trochę się przeciążyłaś. Poodpoczywaj sobie, jak tylko będziesz miała taką możliwość 😉
merry_merry lubi tę wiadomość
-
@Olaura jaki masz śpiworek do swojego wózka ? Dobrze pamiętam, że masz Britaxa smile 5z?
@merry_merry brzmi jak skurcze przepowiadające, ale może faktycznie dlatego, że przeforsowalas się :< pooszczedzaj się w najbliższym czasie...
U mnie dziś wjechał 8 miesiąc :o temat wyprawki praktycznie zamknięty, zabawek nie kupuje, bo pewnie coś dostaniemy od babci i dziadka plus bratowa z bratem aż nóżkami przebierają, żeby czymś nas zaskoczyć. Poza tym takie maleństwo przez pierwszy miesiąc potrzebuje najbardziej obecności rodziców i opieki, wzrok mu się wyostrzy trochę później.
Pranie będę robić pod koniec sierpnia, pierzecie te wkładki do fotelika dla noworodka?Hera098, strzyga lubią tę wiadomość
-
Anna_bella wrote:A czemu pilnujesz spania na lewym boku??? Źle się czujesz w innej pozycji?? Ja powiem szczerze, że śpię w każdej pozycji oprócz leżenia całkiem na brzuchu, i nie czuję dyskomfortu w żadnej pozycji. Z tego co lekarz mi mówił to lewy bok jest odpowiedni jeśli bym się źle czuła przez ucisk żyły . Ale odpukać jest ok 👌🏻1 IVF 2009,☀️ córka, poród SN, o czasie, KP;
7 IVF, 14 FET 2024
6 dniowa blastocysta:
5 dpt cień II bhcg 12,7
7 dpt słabe II a bhcg 101
9 dpt bhcg 305
13 dpt bhcg 1505
Nifty: prawidłowy, dziewczynka
☀️jest z nami córcia, 55 cm, 3240 g, 10 pkt, 38+4, poród SN po indukcji, KP -
Mogę uspokoić te z Was, które jeszcze się nie zabrały za pakowanie do szpitala czy pranie ubranek 😅🙈
Ja jestem w totalnej du*** 😂 Tak… przewijaka też nie mam… Jedyne co mi się udało to przytargać kartony z ubrankami na rozmiar 56 i 62 i zamierzam je kiedyś uprać 😅 Przewijak miał ogarnąć mąż (przerobić nasz stary, który bym na łóżeczku, aby pasował na komodę bokiem) ale też mu coś nie idzie.
Pomalowaliśmy pokój ale też nie przykleiłam naklejek 🙈 Codziennie coś innego mi wyskakuje i ciągle sobie mówię, że przecież zdarzę 😅
Aha no i brakuje mi paru ubranek, które muszę zamówić jeszcze…
Mamy 30 tydzień i muszę jeszcze zgłosić się za dwa tygodnie do szpitala, w którym chce rodzić 😅1 IVF/ 6 zapłodnionych komórek - została 1 blastocysta (nie zostało nic do mrożenia) / udało się 🩷
09.02.2023 - córeczka 🌸
2 IVF/ 9 zapłodnionych komórek - 3 ❄️❄️❄️/ z pozostałych 6 została 1 blastocysta/ udało się 💪🏻
14.02.2024 - test ciążowy pozytywny
29.02.2024 - mamy serduszko 🩷
04.04.2024 - wyniki NIFTY PRO - zdrowa dziewczynka ! 👧🏼
13.06.2024 - połówkowe
15.07.2024 - 900g
13.08.2024 - 1600g
03.09.2024 - 2300g
26.09.2024 - 3300g
11.10.2024 - 3700g
18.10.2024 - 4000g
23.10.2024 - termin porodu - czekamy na Melisę 🌸
-
nick nieaktualny
-
Nejt wrote:@Olaura jaki masz śpiworek do swojego wózka ? Dobrze pamiętam, że masz Britaxa smile 5z?
Nejt lubi tę wiadomość
🇫🇮
👩 33 👨 34
Starania od 4/2023
⏸️ 7/2023
⏸️ 2/2024
EDD 16.10.2024
EDD 12.10.2024
30.7 GA 29t3d, 1434g 😍💙
41t1d, 3020g & 52cm
-
Merry_merry, przeciążyłaś się :c Musisz teraz uważać na siebie bardziej😚
Dzięki Waszym ostatnim postom doszło do mojej listy wyprawkowej kilka kolejnych punktów😂 np dzisiaj dopisałam spiralę do fotelika samochodowego (nie miałam o takich pojęcia, a patrzę właśnie, że super sprawa😜) i taką spiralę można też kupić do łóżeczka - może nawet lepsza opcja niż pałąk (ale i tak będę też go chciała mieć). Lepsza, bo czytałam że dzieciom te karty kontrastowe i zabawki powinno pokazywać się z boku, nigdy na wprost. A spirala byłaby właśnie przypięta z boku...
Kolejne punkty jakie dopisałam do listy wyprawkowej dzięki Wam to osłonki do auta na szybę, bo nawet na myśl mi nie przyszło, że słonce będzie dzieciaczka razić😅 Niby mam w aucie te tylnie szyby lekko przyciemniane, ale i tak osłonka się przyda.
Dopisałam sobie jeszcze w ogóle materac do gondoli do wózka... zgapiłam się trochę przy zakupie tego wózka, bo widzę, że na niektórych stronach w zestawie już jest materac, a na tej co ja kupowałam wózek to nie ma o tym żadnej informacji. Oczywiście zanim kupię materac do gondoli to wpierw złożymy wózek i sprawdzę czy na pewno nie ma materacyka w zestawie😜
Już mam 112 punktów w wyprawce🤕🤕 A kupiłam chyba z 75, więc ponad 30 jeszcze przede mna😵💫 A narazie nie mam kiedy tego kupować, mam wiele innych wydatków teraz na glowie🤯
Co do prania i prasowania ubranek to też jestem w czarnej d**pie😂 I jakoś mam wrażenie, że trochę chyba to za wcześnie, że może to wszystko przez miesiac się jeszcze okurzyć, dlatego ja pewnie będę prac i prasowac na początku września.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia, 12:40
Nejt lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
04.06 - 513g⚖️
13.06 - 714g ⚖️
17.06 - 40cm dłuugiego dzieciaczka🤯🤭❤️
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
24.07 - 1720g⚖️
08.08 - 2200g⚖️
12.08 - 2600g ⚖️
27.08 - 2800g⚖️
02.09 - 3140g⚖️
09.09 - 3600g⚖️
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3510g Szczęścia❤️
-
strzyga wrote:Dużo już się czyta, że ten lewy bok to jest trochę przekoloryzowany... Ja nie daję rady cały noc na lewym boku, czuję po prostu wgniecenie kości dlatego śpię również na prawym..
Oj tak, to jakiś mit krąży, że można tylko na lewym 😁
Cynamon ja właśnie u mamy ginekolog się dowiedziałam, że oba boki są ok. Na lewym boku są lepsze przepływy faktycznie ale leżenie na tym boku jest zasadne gdy faktycznie się źle czujemy w pozniejszej ciąży jak np leżymy inaczej i pojawiają się mroczki lub złe samopoczucie . Niby zasypianie na plecach nie jest wskazane . Ale powiem Wam, że ja ogólnie nie umiem zasnąć na plecach a z ciekawości kiedys mieliśmy kamerkę w sypialni (żeby zobaczyć jak koty w nocy po nas chodzą 😂) i się okazało, że w nocy śpię na plecach i nawet mam zgięte nogi haha Zdziwiłam się wtedy mocno. Także ja zasypiam na lewym i na prawym boku bez stresu i mamy się dobrze 😊
Tyncia to nie jestem sama w lesie z tą wyprawką, trochę mnie to pocieszyło 😂
Na temu są fajne woreczki do pakowania jakbyście szukały. Strunowe albo takie na sznureczek
Nejt, strzyga lubią tę wiadomość
-
Olaura wrote:Dobrze pamiętasz 🙂 Mamy dokładnie ten śpiworek od Cottonmoose: https://cottonmoose4u.com/pl/p/Spiworek-Mini-Moose/43 w wersji szarej i do niego mufkę w tym samym kolorze. Jeszcze nie próbowaliśmy z wózkiem, bo wózek w pudłach, ale rozmiarowo powinien pasować do gondoli😊
Dziewczyny wczoraj zakończonyłam szkole rodzenia, dostałam trochę materiałów promocyjnych, może komuś się przyda, te kupony dają ponoć 20% zniżki do tych 2 sklepów
Anna_bella lubi tę wiadomość
-
Nejt wrote:Właśnie miałam problem co tam na wielkość wpasować chyba się zainspiruję czyt. Ukradnę pomysł dokupowałaś jakiś materacyk do tego wózka czy bazujesz na tym co jest w pakiecie? Mój przyjdzie dopiero na koniec sierpnia a już nie pamiętam jak oglądałam w sklepie czy był ok
Dziewczyny wczoraj zakończonyłam szkole rodzenia, dostałam trochę materiałów promocyjnych, może komuś się przyda, te kupony dają ponoć 20% zniżki do tych 2 sklepów
Oo fajnie , nie wiem co tam jeszcze jest na mojej liście, muszę zajrzeć, może skorzystam 😁 dzięki !!
Oglądam mecz, Ci nasi tak grają jakby im się nie chciało 😳