X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    @Sawka, z pewnością nie musisz byc na czczo. Zjedz cos niezbyt ciezkiego 2-3h przed badaniem i bedzie ok :) ja mialam pobranie jakos kolo 16 wiec po prostu zjadłam obiad okolo 13 ;)

@mro_22 bardzo mi przykro z powodu babci.. trzymajcie się ciepło w tym trudnym czasie...

@kasia, dzieki! Moze faktycznie bede musiala skusić sie na cieplejszy... tylko ze kurde serio 99% tych spiworkow jest ocieplanych poliesterem:(

Ty Nina zdecydowałaś sie na kombinezon z merynosa, nie taki spiworek typowy prawda? Ja znalazłam 1 tylko opcje zeby w tog 2,5 byla owcza wełna zamiast poliestru i na razie ku temu sie skłaniam, ale chyba i tak zacznę od 1,5- wrzesień i październik to jeszcze dosc ciepłe miesiące a ja chce najpierw poznać jakie potrzeby ma dzidzia, moze bedzie goraca krew i nie bedzie chcialo spac w cieplejszym😄
    tak, ja na razie kupiłam kombinezon na wyniesienie ze szpitala i pierwsze spacery. Dodatkowo w tym kombinezonie można wsadzić w fotelik bo w takich puchowych lub wacianych to średnio. Jeżeli chodzi o śpiworki do łóżeczka to z tego co ja widziałam merynosowe nie mają oznaczenia tog, może zaryzykuję i taki kupię.

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs
    03.2026 Panorama ok, czekamy na zdrowego 🩵

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nina, tak bo one sa chyba takie "uniwersalne" ze do każdej temp sie nadadzą, jak to merynos. Ja znalazłam z merynos ale kurde nie dla noworodka tylko dla dzieci od 6mz.. eh, ciężkie poszukiwania 😄

@babajaga my robimy tak samo, utworzyłam subkonto- bejbikowe sprawy i tam wrzucam co miesiac jakas kwote:) a wyprawke na razie kompletuje tylko w glowie i w excelu :)) a jak na wózek macie osobny budzet no to sztos!

pewnie za jakis czas trzeba bedzie ograniczyc nadpłacanie kredytu bo i szafy musimy zrobic, jakies malowanie, bedzie troche wydatków ale to jest przesuper!

W koncu nie walę tysięcy złotych w kolejne badania ktore w 50% nic nie wnosily do diagnostyki nieplodnosci tylko w cos co bedzie celowe i dla ukochanego czlowieczka😍

@kleopatra, co u Ciebie? Zamilklas ostatnio. Mam nadzieje ze wszyatko u was dobrze...😘

Ala87 lubi tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • Ninia Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mro_22 wrote:
    Przepraszam, że się nieodzywałam, ale musiałam pobyć sama. W Wielki Czwartek moja Babcia dostała zawału. Niby było wszystko w porządku, ale w Wielki Piątek Babcia zmarła. W Święta mieliśmy powiedzieć o ciąży, ale w tej sytuacji nie wyobrażaliśmy sobie tego. W minioną sobotę był pogrzeb Babci.

W międzyczasie byłam u ginekologa, żeby zobaczył wyniki prenatalnych i może pomógł mi podjąć decyzję o SANCO. I powiem Wam szczerze, że po tej rozmowie czułam się dość dziwnie, bo mówił, że to tylko statystyka i co jeżeli okaże się, że dziecko jest chore.

Ale postanowiłam w środę zrobić badania, więc teraz czekam na wynik
    Mro bardzo mi przykro z powodu Babci. Trzymaj się.
    Dobrze, że zdecydowałaś się na NIPT bo nie będziesz się zastanawiać nad tym do końca ciąży. Postawa lekarza słaba, niezależnie od decyzji kobiety, ja jestem zdania, że wiedza o stanie dziecka jest bezcenna.

Niecierpliwa2, Ala87 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs
    03.2026 Panorama ok, czekamy na zdrowego 🩵

preg.png
  • White1 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dobre wieści - po prenatalnych ryzyka bardzo niskie, zdrowy bobas, wszystko w porządku.
    Dołączam do sporego grona spodziewających się chłopca (prawdopodobnie) 🤭🩵
    20260413-112118.jpg

babajagapatrzy, snieżka, Niecierpliwa2, Malina90, Kingus 1, Sawka8, Ninia, Ala87, Mimblanee, Karos31, Martit, BlackAmericano, PaulinKA, MarzycielkaMadzik, Weronka89, Mro_22, pandzia 🐼, aganieszkam, Paulina1106, espoir lubią tę wiadomość

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕

8+0 1.65cm 🧸 11+0 4.21cm 🧸 11+5 5.17cm 🩵?

preg.png
  • babajagapatrzy Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dziś takie dźwignięcie ciśnienia przez babę z sanepidu, że najchętniej jutro poszłabym na L4 🤬 uwielbiam ludzi, którzy mają klapki na oczach i czepiają się pierdół 🫠 były u mnie w piątek, będą znowu w czwartek, więc dwa dni wycięte z pracy i jeszcze pomiędzy dzwonią i się czepiają, jasny gwint 💣

Martit, jak tam Twoja panorama?

Też myślałam o Kleopatrze, ale ona pisała, że potrzebuje przerwy po stracie Aszin, bo źle to na nią wpłynęło.

Wysłany: 13 kwietnia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White, gratuluję synka 🥹♥️

• snieżka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White, super wiadomość ❤️
    Lekarz potrafił tak wcześnie rozpoznać płeć? 😯
    Zastanawiam się czy u mnie za tydzień będzie dało się to wyczytać. Niby będzie już 14 TC.. Mam przeczucie, że to dziewczynka, ciekawe czy się sprawdzi 😅
    Ale najważniejsze, żeby było zdrowe :)

My raczej nie będziemy kupować grubych śpiworów, bo nam zawsze jest gorąco i może dziecko też tak będzie miało 😅
    A do szpitala zabiera się raczej rożek czy śpiworek? Jestem w tym całkowicie zielona

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓
    27.03 - 2,65 cm 🫒

preg.png
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy planujecie korzystać ze wsparcia fizjoterapeutki uroginekologicznej? Ja planuję się zapisać na NFZ, bo moja sąsiadka chodziła tak i była zadowolona. Tylko muszę zdobyć skierowanie od lekarza poz i zastanawiam się co mu powiedzieć, bo chyba nie wystarczy sam fakt bycia w ciąży, tylko trzeba mieć jakieś dolegliwości. Ja chyba nie mam takich wymagających pomocy fizjoterapeutki, ale chciałabym się przygotować do porodu. Ta moja sąsiadka też nie miała dolegliwości a okazało się, że z mięśniami coś było nie tak i miała dobrane ćwiczenia i taśmy.

👩🏻30 lat
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - 1:1280
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    OAT – Oligoasthenoteratozoospermia

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 🌈 02.2026 ⏸️
    06.03 - 0,59 cm 🫐 z bijącym serduszkiem 💓
    27.03 - 2,65 cm 🫒

preg.png
  • Sawka8 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za tak szybką odpowiedź! Dobrze, że nie muszę być na czczo choć tak się stresuje, że pewnie i tak nic już do 18 nie przełknę...

Mro - wyrazy współczucia, ściskam mocno!

White - ale piękne zdjęcie <3 serdeczne gratulacje!! <3

BlackAmericano lubi tę wiadomość

• Mimblanee Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mro wyrazy współczucia, trzymaj się

White gratulacje, ja mam w końcu jutro prenatalne i nie mogę się doczekać 🥰

Babajagapatrzy oj znam bardzo dobrze tematy sanepidu z pracy, mega współczuję, nikt tak mnie na całym świecie nie potrafi zdenerwować jak te baby 🤣 (mam nadzieję, że nikt tu nie pracuje w sanepidzie 🫣🫢)

Śnieżka do szpitala to zależy czy szpital daje swoje rzeczy czy tzreba mieć własne, u mnie w szpitalu dzieci były w szpitalnych ubrankach i rożkach więc swojego nic nie miałam. Ale jeśli wymagają własnych to na 100% rożki, bo te noworodzie zawsze są tak ciaśniutko owinięte a w śpiworku rączki wolne. Mój synek np z dobre pół roku spał w otulaczu (początkowo w rożku, ale rozkopywał się z niego) bo inaczej budził się co 5 minut przez odruch moro, dlatego mi np te malutkie śpiworki się w ogóle nie sprawdziły

babajagapatrzy, snieżka lubią tę wiadomość

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze dodam, że nikt nie potrafi zrobić takiego ciasniutkiego burrito z noworodka jak położne 🤣 pamiętam jak w szpitalu próbowałam i zawsze się uwolnił i zaraz był niespokojny i się krecił a tylko przychodziła położna, pozawijała myk myk i zaraz spał grzecznie w mydelniczce a ja mogłam odpocząć 😅 dlatego później w domu mi się sprawdził otulacz, bo tu żadnej filozofii nie ma a rączki zwinięte 😁 (bardzo polecam, u nas must have i jedyna gwarancja snu 3 godzin ciągiem)

Niecierpliwa2, Karos31, BlackAmericano, snieżka, aganieszkam lubią tę wiadomość

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Karos31 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimblanee wrote:
    Jeszcze dodam, że nikt nie potrafi zrobić takiego ciasniutkiego burrito z noworodka jak położne 🤣 pamiętam jak w szpitalu próbowałam i zawsze się uwolnił i zaraz był niespokojny i się krecił a tylko przychodziła położna, pozawijała myk myk i zaraz spał grzecznie w mydelniczce a ja mogłam odpocząć 😅 dlatego później w domu mi się sprawdził otulacz, bo tu żadnej filozofii nie ma a rączki zwinięte 😁 (bardzo polecam, u nas must have i jedyna gwarancja snu 3 godzin ciągiem)

Ja też nie potrafiłam tak owinąć córki jak położne,pokazywały tyle razy,a ja i tak nie umiałam 😅😂
    Właśnie zastanawiam się nad otulaczem,polecasz jakiś konkretnie?

👱33 🧔32

02.2015 - 🩷🤱

11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18

06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie.

01.2026 zaczynamy starania ♥️

4.02 - ⏸️ jasna kreska 😍
    8.04 - prenatalne -7,13 cm maleństwa, wszystko prawidłowo 🩵

preg.png
  • Martit Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    babajagapatrzy wrote:

Martit, jak tam Twoja panorama?
    Po kolejnych telefonach na infolinię mam informacje, że będą jutro po 8 rano.

Ninia, BlackAmericano, Mimblanee, Niecierpliwa2, Weronka89, snieżka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karos31 wrote:
    Ja też nie potrafiłam tak owinąć córki jak położne,pokazywały tyle razy,a ja i tak nie umiałam 😅😂
    Właśnie zastanawiam się nad otulaczem,polecasz jakiś konkretnie?
    Sleepe nam się super sprawdził, ma odpinane klapki więc można też wyjąć rączki i jest zwykłym spiworkiem 😁 no i często na stronie są promki

Mój synek się urodził w maju więc było ciepło i ten otulacz był idealny a pod to pajacyk lub body w upały, ale jak były chłodniejsze noce to przykrywałam nóżki kocykiem na którym leżał, ze zwiniętymi łapkami i górą kocyka pod pupą nie ma możliwości żeby sobie dał na twarz więc polecam takie rozwiązanie. Myślę, że teraz na październik będę tak samo ubierać, wbrew pozorom w sezonie grzewczym może być cieplej niż wiosną chociaż sypialni nie grzejemy nigdy, ale jednak małe mieszkanie to jest ciepło. Ale otulacz i kocyk to jest naprawdę spoko zestaw 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 13:03

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • BlackAmericano Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White gratulacje!

Martit czekamy w takim razie na jutro :)

Ja dziś nadal czuję rozciąganie po bokach podbrzusza. Na szczęście żołądek dziś chyba daje radę. Oby tak zostało 🤞🏻

Martit lubi tę wiadomość

05.02.26 r. - B-hcg: 3715, progesteron: 26,6
    07.02.26 r. - B-hcg: 7965,4, progesteron: 22,92

20.02. - CRL: 9,2 mm + ❤️ 🥹
    03.26 r. - Test Panorama: ryzyka niskie - zdrowa dziewczynka 💖
    27.03 - I prenatalne ok ✔️CRL: 51,8 mm; FHR: 162

preg.png
  • Weronka89 Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Dziewczyny, czy planujecie korzystać ze wsparcia fizjoterapeutki uroginekologicznej? Ja planuję się zapisać na NFZ, bo moja sąsiadka chodziła tak i była zadowolona. Tylko muszę zdobyć skierowanie od lekarza poz i zastanawiam się co mu powiedzieć, bo chyba nie wystarczy sam fakt bycia w ciąży, tylko trzeba mieć jakieś dolegliwości. Ja chyba nie mam takich wymagających pomocy fizjoterapeutki, ale chciałabym się przygotować do porodu. Ta moja sąsiadka też nie miała dolegliwości a okazało się, że z mięśniami coś było nie tak i miała dobrane ćwiczenia i taśmy.

Korzystałam w pierwszej ciąży, wtedy szybko przytyłam i w 5 msc ciąży miałam takie bóle pleców, że nie mogłam spać, fizjo bardzo mi pomogła. Potem ciągnęły mnie pachwiny i tejpowała mi brzuch, co też dawało ulgę. No i ogólnie całą ciążę szykowała mnie na poród naturalny, skończyło się cesarką, ale wierzę że dzięki ćwiczeniom szybciej doszłam do siebie. Chodziłam też na mobilizację blizny po porodzie. W tej ciąży na pewno również skorzystam :)

snieżka lubi tę wiadomość

• Mro_22 Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny ❤️
    Żałuję tylko, że nie powiedziałam Babci o ciąży. Ale mam nadzieję, że tam z góry będzie nad nami czuwać 😇

Co do otulaczy i śpiworków, u nas totalnie się nie sprawdziły, mimo, że mój syn urodził się w grudniu.

Proszę mi wpisać II prenatalne na 21.05

PaulinKA, aganieszkam lubią tę wiadomość

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
    09.02.2026 TSH 4,69
    20.03.2026 TSH 1,16
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @white, cieszę sie ze na prenatalnych wszystko dobrze i ze bedziesz mamą synusia🥰 wy mieliście preferencje co do płci??

Ja sie śmiałam do meza ze nasze dziecko niestety pierwszą rzecz kupioną ma z lumpeksu bo natrafilam dziś na cudny bawełniany kocyk za 3 zl, 100% bawełny, jak nie wziąć 🤣

snieżka, Sawka8, aganieszkam lubią tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • classy Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mro_22 wrote:
    Przepraszam, że się nieodzywałam, ale musiałam pobyć sama. W Wielki Czwartek moja Babcia dostała zawału. Niby było wszystko w porządku, ale w Wielki Piątek Babcia zmarła. W Święta mieliśmy powiedzieć o ciąży, ale w tej sytuacji nie wyobrażaliśmy sobie tego. W minioną sobotę był pogrzeb Babci.

W międzyczasie byłam u ginekologa, żeby zobaczył wyniki prenatalnych i może pomógł mi podjąć decyzję o SANCO. I powiem Wam szczerze, że po tej rozmowie czułam się dość dziwnie, bo mówił, że to tylko statystyka i co jeżeli okaże się, że dziecko jest chore.

Ale postanowiłam w środę zrobić badania, więc teraz czekam na wynik

Mro - bardzo mi przykro z powodu babci 😢

Nie widziałam Twoich wcześniejszych wiadomości odnośnie prenatalnych ale teraz zerknęłam i widzę, że wyszło Ci podwyższone ryzyko. A wiesz z powodu jakiego parametru? Niestety czasem małe odstępstwa potrafią podbić te ryzyka i dać powody do stresu 😔 lekarz sugerował badanie nipt czy od razu amniopunkcję?

👩+👦+🐶 | starania od 05.2023

👩
    AMH: 1,5
    ✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
    ❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo

👦
    azoospermia → udana biopsja mTESE
    ✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B

I IVF - 04.2025
    13🥚→ 10xMII → 1❄️
    ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌

II IVF - 06.2025
    19🥚→ 11xMII → 0❄️

III IVF - 10.2025
    27🥚→ 20xMII → 5❄️
    FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

preg.png

Wysłany: 13 kwietnia, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co myślicie żeby stworzyć jakiś dysk czy inną formę miejsca, gdzie będziemy wpisywać te wyprawkowe rzeczy? Pewnie będę szukać za dwa miesiące i nie znajdę ;)

Martit, w takim razie trzymam kciuki za jutro!

snieżka, Martit lubią tę wiadomość

‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ