PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się zdziwiłam niemiło jak okazało się że nasze prognozowane na 4kg+ dziecko z 90 centyla (my oboje 172 i 182 wzrostu) urodziło się 3,5kg i pływało w najmniejszych body w rozmiarze 62. Nie przygotowałam mniejszych i bardzo mi się nie podobało jak wszystko wisi na córce. Było mi przykro po prostu i miałam wrażenie że w tych wielkich ubraniach ją podwiewa od spodu. Z resztą wkleję Wam zdjęcie jak miała tydzień i spodnie newbie 56! Mialam nadzieje ze szybko urośnie do tego rozmiaru, ale tak nie było. Na szybko organizowaliśmy właśnie rozmiar 50 i nosiła go 1,5 mca. Później długo 56, a 62 dopiero na 3/4 miesiąc.snieżka wrote:Kupujecie ubranka w rozmiarze 50? Czy od razu większe? Ja jedne kupiłam 50 z h&m, one mają zawyżoną rozmiarówke. I dzisiaj zamówiłam też zestaw 3 pajacyków 50 z next + body z napisem "I love daddy" bo narzeczony ma urodziny w przyszłym tygodniu 😅 Ale chyba teraz będę już większe rozmiary kupować, chociaż ja jestem niska, narzeczony niewiele wyższy i oboje urodziliśmy się z wagą poniżej 3 kg
Co ciekawe nasza położna powtarzała od 3 trymestru ze według niej palpacyjnie dziecko waży mniej niż na wizytach wychodziło i miała rację. Doświadczenie a technologia - nie do podrobienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia, 21:51
snieżka, Ala87, Marty.Na, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 wrote:Ja się zdziwiłam niemiło jak okazało się że nasze prognozowane na 4kg+ dziecko z 90 centyla (my oboje 172 i 182 wzrostu) urodziło się 3,5kg i pływało w najmniejszych body w rozmiarze 62. Nie przygotowałam mniejszych i bardzo mi się nie podobało jak wszystko wisi na córce. Było mi przykro po prostu i miałam wrażenie że w tych wielkich ubraniach ją podwiewa od spodu. Z resztą wkleję Wam zdjęcie jak miała tydzień i spodnie newbie 56! Mialam nadzieje ze szybko urośnie do tego rozmiaru, ale tak nie było. Na szybko organizowaliśmy właśnie rozmiar 50 i nosiła go 1,5 mca. Później długo 56, a 62 dopiero na 3/4 miesiąc.
Co ciekawe nasza położna powtarzała od 3 trymestru ze według niej palpacyjnie dziecko waży mniej niż na wizytach wychodziło i miała rację. Doświadczenie a technologia - nie do podrobienia.

upload wielu zdjęć naraz

Czyli jest szansa, że te 50 nam się przydadzą 😅 W sumie widzę, że jest trochę takich przypadków, że waga z USG okazuje się później nieadekwatna. Więc nie można na tym polegać w 100%
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Kupiłam 4 pajace na 50 a resztę 56-62. Jak słucham znajomych to można się wszystkiego spodziewać. My podobnie jak Kleopatr 172 cm i 182 cm. Obydwoje urodziliśmy się po 4 kg ale to nie znaczy, że mały nie urodzi się drobny albo przed czasem. Wolę być przygotowana niż potem wysyłać męża samego do Smyka.
Kupuje tylko po kilka sztuk wszystkiego a resztę po urodzeniu.
snieżka lubi tę wiadomość
-
Mój mąż 186 ja prawie 170, bobas przewidywany na 4 kg a tu niespodzianka... Okruszek 2900 i 50 cm 😁 miałam dużo ciuszków malutkich od mamy wcześniaka i przydały się, przez chwilę nosił 50 a potem długooo 56, 62 krócej nosił i szybciej urósł do 68. Myślę, że warto mieć przygotowanych też kilka zestawów mniejszych, może niekonieczne 50, ale 56 może się przydać
Ala87, snieżka lubią tę wiadomość
🩵 D 1.05.2025
💔 28.04.26 15+0tc 👼🏻 -
Moja córka miała 56cm i te ciuszki na 56 niektóre były za duże , zależy od marki. Teraz też będę kupować od rozmiaru 56,jeśli będzie potrzeba mniejszych to wyślę mamę na szybkie zakupy 😁
snieżka, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
U mnie w rodzinie dotychczas rodziły się raczej małe dzieci, więc myślę że 56 będzie ok. Na zapas jakiś jeden komplet kupiłabym 50, ale zobaczę, co dostanę. Może nie będzie takiej potrzeby.
Na razie kupiłam tylko pajacyk z czapeczka z napisem born in 2026 i mam jeszcze w koszyku dwa pajacyki 62 z i love my mummy i i love my daddy, a tak to się raczej wstrzymuje, bo chcę zobaczyć co mam.😁
snieżka, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
Ja kupię kilka sztuk, skoro to dziewczynka i pewnie urodzę przed terminem to raczej zaczniemy od 50, ale więcej kupię 56. Chyba, że np. Pepco czy Sinsay to na spokojnie można od 56,bo mają zazwyczaj zaniżoną rozmairowke. Ale smyk czy właśnie HM to 50snieżka wrote:Kupujecie ubranka w rozmiarze 50? Czy od razu większe? Ja jedne kupiłam 50 z h&m, one mają zawyżoną rozmiarówke. I dzisiaj zamówiłam też zestaw 3 pajacyków 50 z next + body z napisem "I love daddy" bo narzeczony ma urodziny w przyszłym tygodniu 😅 Ale chyba teraz będę już większe rozmiary kupować, chociaż ja jestem niska, narzeczony niewiele wyższy i oboje urodziliśmy się z wagą poniżej 3 kg
snieżka lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Marty.Na wrote:Byłam na USG dziś. Lekarz powiedział co i jak odnośnie tych przeciwciał. Udało się zobaczyć i będzie chłopiec 🩵
Hej, a kiedy masz datę porodu bo nie widzę na liście?
Marty.Na lubi tę wiadomość
-
Tak stosowałam ale dla mnie za mała dawka w jednej tabletce i bym zbankrutowała. Biorę 2000 czystej d-mannozy dziennie, a jak coś się dzieje to potrafię wziąć 8000 więc kupiłam czystą d-mannoze i oddzielnie preparat z żurawiną oraz sok z żurawiny. Mam od dziecka nawracające zapalenia pęcherza więc moje dawki nie są wyznacznikiem.Niecierpliwa2 wrote:@Ninia, o ile dobrze pamiętam, to chyba Ty pisałaś o Pranacaps Uro. Stosujesz go na stałe w ciąży czy tylko okresowo lub tylko przed ciążą?
-
A widzisz, zapomniałam o tym 😅 10.10Ninia wrote:Hej, a kiedy masz datę porodu bo nie widzę na liście?
Ninia lubi tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Ninia wrote:Tak stosowałam ale dla mnie za mała dawka w jednej tabletce i bym zbankrutowała. Biorę 2000 czystej d-mannozy dziennie, a jak coś się dzieje to potrafię wziąć 8000 więc kupiłam czystą d-mannoze i oddzielnie preparat z żurawiną oraz sok z żurawiny. Mam od dziecka nawracające zapalenia pęcherza więc moje dawki nie są wyznacznikiem.
Dzięki za odpowiedź 😊 Mi raczej wystarczy ten preparat. Też miewałam epizody zapalenia pęcherza przed ciążą, ale na szczęście nie bardzo częste. Bałam się, że w ciąży będą się powtarzały, więc zamówiłam ten suplement i na razie jest ok. Zastanawiałam się tylko czy stosować go ciągle, czy z przerwami. Ale zakładam, że można ciągle
-
Ja narazie chodzę w sportowych stanikach ,później będę myśleć o takich do karmienia.
Zastanawiam się kiedy siara zacznie mi lecieć z piersi bo w poprzednich ciążach miałam już w 16/17 tyg.
-
Mnie praktycznie od początku uwierał stanik, bo wcześniej praktycznie nie miałam piersi, a sporo się powiększyły na samym początku i dalej się tak dzieje.Niecierpliwa2 wrote:Zaczęły mnie już mocno uwierać dotychczasowe staniki i chyba czas na wymianę rozmiarów. Kupujecie jakieś większe z zapasem? Jeszcze zwykłe czy już z opcją karmienia na później?
Kupiłam stanik do karmienia z rossmanna i sprawdza się całkiem ok. Wzięłam go na próbę, więc dość niska cena na plus. Na początku mega ulga, teraz mimo, że nie jest za mały to i tak piersi mnie bolą po dłuższym noszeniu go 😅
-
Niecierpliwa2 wrote:Zaczęły mnie już mocno uwierać dotychczasowe staniki i chyba czas na wymianę rozmiarów. Kupujecie jakieś większe z zapasem? Jeszcze zwykłe czy już z opcją karmienia na później?
Ja w sumie już w 7 TC musialam zmienić 😅 Kupiłam miseczkę rozmiar większą i też na szerokość o rozmiar większy. Czuję, że jeszcze minimalnie luzu jest w razie czego, zwłaszcza w obwodzie.
Chociaż nie mogę go długo nosić bo jest dosyć sztywny (ale bez fiszbin) a ja byłam przyzwyczajona do takich miękkich materiałowych. A kupiłam sztywniejszy ze względu na ból piersi, żeby lepiej były podtrzymywane. Ale ostatecznie po domu i tak chodzę bez stanika.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia, 11:04
-
Szukam odpowiedniego stanika, zamówiłam ten od Oli Żebrowskiego, ale serio nie wiem jaki biust on jest w stanie utrzymać. Mój nie, odsyłam. Też mam z rossmana, kupiony w jakiejś promce, ale ja muszę mieć fiszbiny, będę szukać dalej.
-
Dzięki Dziewczyny! Ja raczej będę szukała dość sztywnych, bo do pracy pod bluzki te miękkie się u mnie nie sprawdzają. Do tej pory nosiłam takie starsze, które przed ciążą były za duże, ale teraz już się męczę. Chyba na razie kupię większe normalne, a do końca ciąży jeszcze na pewno będzie wymiana. Może wtedy już o czymś do karmienia pomyślę. Ogólnie miałam kilka tygodni spokoju z (nad)wrażliwością piersi, ale teraz jest dramat...
-
Ja wlasnie do tej pory nosiłam albo takie brubeck miękkie bawełniane albo takie rozciągnięte stare ktore powiększony biust ladnie wypełnił xD ale dzis zauważyłam ze te moje sztywne biustonosze zaczynają dzielić piers na dwie bułeczki wiec chyba tez czas na zmianę... eh , chyba pojde w jakas tanizne zeby nie bylo szkoda jak piersi jeszcze urosną.
Tez wam sie zwiększył obwód pod biustem?? Ostatnio az sobie przedłużki kupilam bo normalnie mam ciasno w plecach, nie tylko w miseczkach! -
PaulinKA wrote:Ja wlasnie do tej pory nosiłam albo takie brubeck miękkie bawełniane albo takie rozciągnięte stare ktore powiększony biust ladnie wypełnił xD ale dzis zauważyłam ze te moje sztywne biustonosze zaczynają dzielić piers na dwie bułeczki wiec chyba tez czas na zmianę... eh , chyba pojde w jakas tanizne zeby nie bylo szkoda jak piersi jeszcze urosną.
Tez wam sie zwiększył obwód pod biustem?? Ostatnio az sobie przedłużki kupilam bo normalnie mam ciasno w plecach, nie tylko w miseczkach!
Tak, też mam wrażenie, że obwód się zwiększył, ale nie wiem na ile to wymuszone przez większe piersi po prostu 😀