PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Najmniejszym, 50/56, kupiłam ciemnobrązowy dla naszego małego misia 🥹 czytałam, że one wypadają większe, więc pewnie na chwilę wystarczy. Mamy takie terminy porodów, że równie dobrze może być 25°, jak i 4°.Kingus 1 wrote:W jakim rozmiarze kupiłaś kombinezon z Engela?
White, uroczy brzuś!
Kupiłam slowmag i dopiero w domu zorientowałam się, że jest dojelitowy 🫢 nie wiem czy będę umiała go aplikować. Na szczęście w pracy mam zespół fizjo, dziewczyny mi rozmasowały łydkę - boli cały czas od tej nocnej akcji i pokazały jak rozciągać.
Edit: teraz już zgłupiałam, bo w ulotce jest, że doustnie, chyba chodzi o to, że one się nie rozpuszcza w żołądku. Ufff! Do tyłka pewnie by było napisane, że czopki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 17:46
White1, Kingus 1, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
snieżka wrote:Ja robię na szydełku temperaturowy koc jako pamiątkę z okresu ciąży (każdy przedział temperatury powietrza ma swój kolor), ale mam już dosyć 🙈 Strasznie dużo czasu to pochłania i cały czas jestem do tyłu, bo zaczęłam z opóźnieniem, bo czekałam na zobaczenie serduszka na USG.
A chciałabym zabrać się już też za robienie kocyka, czapaczek itd. dla dzidzi , ale nie mam kiedy 😅
W dodatku zaczęłam kiedyś robić kwadraty babuni do torby i też wypadałoby skończyć 😅
W ogóle to myślałam, że będę się nudzić na L4 a wychodzi na to, że ciągle brakuje mi czasu 🙈
Ale w sumie trochę zajęć mam na głowie nawet bez pracy, bo mam studia, piszę magisterkę, zapisałam się na angielski, jogę dla kobiet w ciąży (w Krakowie są zajecia za 1 zł! I bardzo fajna sprawa). W czerwcu dojdzie mi szkoła rodzenia a w sierpniu cotygodniowe wizyty u fizjo uroginekologicznej (chociaż jak okulista uzna, że są przeciwskazania do porodu sn, to możliwe że zrezygnuje z fizjo).
Trochę żałuję, że nie wyrabiam z czytaniem książek, bo mam kilka o rozwoju dzieci do 1 roku życia i chciałam nadrobić też książki na które nie miałam wcześniej czasu, ale nie wiem czy się wyrobię 🙈
Kurczę, teraz zaczęłam się obawiać, że 3 miesiące L4 na wszystko mi nie wystarczą 😅
Podpowiesz gdzie są te zajęcia za 1 zł? -
Niecierpliwa2 wrote:Kurczę, teraz zaczęłam się obawiać, że 3 miesiące L4 na wszystko mi nie wystarczą 😅
Podpowiesz gdzie są te zajęcia za 1 zł?
W klubie kultury Malwa (tam byłam i polecam) i w Nowohuckim Centrum Kultury ( tam trzeba zapisać się prawdopodobniej na listę rezerwową, bo sporo kobiet tam chodzi).
Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
@babajaga dobrze ze doczytalas bo juz mialam spieszyć z pomocą ze tego nie trzeba do dupci🤣🤣🤣
@white, ohhh uroczo ❤️❤️ cudnie wygladasz😘
@sniezko, mam ten sam vibe co ty- sterta książek, rozgrzebane szycie, troche spotkan z bliskimi mamuskami, ćwiczenia i normalnie brak czasu! W międzyczasie badania wizyty wiec jak wypadnie jakis dzien ze nie musze nigdzie iść to mega mnie on cieszy 🤣 tylko zaluje ze pogoda balkonowa średnio się udała bo to byl moj główny plan na l4- książka i bezkofeinowa kawka na balkonie 🤣
Tez poluje na ten kombinezon, ale jeszcze czekam czy vinted czy nowy 🤣
Za to mam rozkmine w co ubierać tego brzdąca- w mieszkaniu naszym jest raczej chlodno , ja chyba preferuje body plus jakies legginsiki. I co na wierzch? Jakies kaftaniki? Sweterki? Czy jednak sprawdza sie głównie śpiochy dlugie w tej chłodniejszej porze?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 19:00
snieżka, aganieszkam, babajagapatrzy, Ala87 lubią tę wiadomość
-
Hehe, łykasz normalnie, zaczyna działać dopiero w jelicie 😅 ale spoko, w ciąży mamy kalafior zamiast mózgu 🙈 więc zdarza siębabajagapatrzy wrote:Najmniejszym, 50/56, kupiłam ciemnobrązowy dla naszego małego misia 🥹 czytałam, że one wypadają większe, więc pewnie na chwilę wystarczy. Mamy takie terminy porodów, że równie dobrze może być 25°, jak i 4°.
White, uroczy brzuś!
Kupiłam slowmag i dopiero w domu zorientowałam się, że jest dojelitowy 🫢 nie wiem czy będę umiała go aplikować. Na szczęście w pracy mam zespół fizjo, dziewczyny mi rozmasowały łydkę - boli cały czas od tej nocnej akcji i pokazały jak rozciągać.
Edit: teraz już zgłupiałam, bo w ulotce jest, że doustnie, chyba chodzi o to, że one się nie rozpuszcza w żołądku. Ufff! Do tyłka pewnie by było napisane, że czopki.02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Fajnie, że są takie zajęcia. Szkoda, że nie mogę skorzystać. Chyba, że można z dzieckiem 🤣 nie no, żart 😉snieżka wrote:W klubie kultury Malwa (tam byłam i polecam) i w Nowohuckim Centrum Kultury ( tam trzeba zapisać się prawdopodobniej na listę rezerwową, bo sporo kobiet tam chodzi).02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Co do ubranek ja już kupiłam kombinezon Merino na Vinted z Name IT, rozmiar 56. Kupiłam tak szybko, bo teraz jest duży wybór a potem będzie pewnie mniej ofert, albo będą szybko znikać te fajne. Myślę, że teraz są też fajne wyprzedaże takich zimowych ubrań i można skorzystać. Fakt, rodzimy w takim okresie, że albo będzie 20 albo 5 stopni 🙈
Więc mam Merino i będę miała też pajaca dresowego jakby było ciepło.
Pamiętam jak urodziłam córkę 13 grudnia i było aż 15 stopni na plusie! Więc ciężko przewidzieć.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja od siebie polecam wełnę, bo właśnie nigdy nie wiadomo
Jak będzie. Z lepszego wyboru według mnie od engela jest merinowca. Polska firma i większa gęstość wełny i wychodzą większe te rozmiary.
I pod taki kombinezon można nawet krótki rękaw i rozpiąć zamek, a jak będzie zimno to długi, druga warstwa i na to kombi. Odkąd się stałam mamą to wymieniliśmy nawet bieliznę na wełnianą. To super opcja, bo reguluje się fajnie temperatura czy to w zimę czy w lato.
I po domu tez welenka super. U nas jak się słońce pokaże to sauna, a jak nie ma to Syberia więc dziecko zahartowane.
Zobaczcie sobie polskie marki np ta merinowce na vinted bo te małe rozmiary to nie sa w ogóle zużyte i myślę że warto z drugiej ręki.
My dostaliśmy kurtkę na roczek w rozmiarze 80/86 i podwijałam rękawy na 3 razy i mieliśmy jesienią płaszcz😅 dalej nosimy i czuje że w kolejną zimę też bez problemu przechodzi.
FloristKa, Ala87, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
White ale słodki masz brzuszek, sama nie mogę się doczekać takiego… ale pozazdrościłam i podjęłam próbę zrobienia fotki: https://ibb.co/YFHw3NxW
Niestety muszę jeszcze trochę zaczekać 🙈 miłego weekendu dziewczyny!
Ala87, aganieszkam, BlackAmericano lubią tę wiadomość
-
kleopatr4 wrote:Wiecie może czy pracodawca może poprosić mnie i odesłanie sprzętu służbowego (telefon, laptop, akcesoria itd) kiedy jestem na ciążowym? Przedwczoraj przedłużyłam zwolnienie, aktualnie mija 30 dzień l4. Nie wiem co o tym myśleć.
To chyba zależy od firmy. U mnie w pierwszej ciąży chcieli sprzęt w ostatni dzień pracujący... Dla mnie to też było mega dziwne, bo zwolnienie nie było do końca ciąży i mogłam jeszcze wrócić przed porodem i im o tym mówiłam. Tak samo dostępy odebrane itp. -
Kasia0504 wrote:Co do wełnianych kombinezonów, to trochę się boje, że przyjdzie sfilcowany 🫣 jakoś nie umiem dobrze szukać na vinted
W dodatku czasami mam wrażenie, ze powariowali z tymi cenami na Vinted… nie dość, ze często ceny są wyższe niż w sklepie to rzeczy używane są albo w tak kiepskim stanie, ze nie ma sensu kupować albo są w dobrym stanie ale niewiele tańsze od nowych. Może tylko ja nie mam szczęścia do perełek…
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
No właśnie. Ogólnie zauważyłam, że często np. wózki zjechane też próbują za tysiące sprzedać...
Kupiłam nowy póki promka
dla starszego dziecka nie wzięłam, bo nie wiem czy nadal kombinezon będzie chciał... A kurtki wyprzedane
babajagapatrzy, Sawka8 lubią tę wiadomość
-
Kasia, który kupiłaś?
Też na Vinted widziałam same skulkowane i sfilcowane, przeważnie po 250zl, a tu nowy mam za 287 z wysyłką. Lubie vinted, ale trzeba trafić i mieć czas i siłę na kopanie. Wkurza mnie zjawisko handlarzy - tych, co nie wyprzedają swoich rzeczy, a biegają po lumpeksach i wystawiają drożej. Psuje to i lumpy i vinted.
Większego engela dostaniemy po kuzynie
-
Sawka8 wrote:W dodatku czasami mam wrażenie, ze powariowali z tymi cenami na Vinted… nie dość, ze często ceny są wyższe niż w sklepie to rzeczy używane są albo w tak kiepskim stanie, ze nie ma sensu kupować albo są w dobrym stanie ale niewiele tańsze od nowych. Może tylko ja nie mam szczęścia do perełek…
Dokładnie, ja mam takie samo doświadczenie. Po prostu sie nie opłaca. Już dawno temu vinted stracił dla mnie sens.
Albo tak jak w lumpach trzeba umieć szukać haha
Ja sobie wczoraj zjadłam chipsy i boli mnie brzuch.. 😅 jeszcze miałam taka wydzielinę glutowata i już sobie wkręciłam, że to czop 😔. -
Hej, ale miałam niesamowity poranek. Leżałam i wczuwałam się w ruchy Gabi, nagle wyczułam małą kulkę. Twarde w jednym miejscu, kopniaki w innym. Myślę, że główką się wciskała
Czekałam na męża aż wróci ze spaceru z psem, ale niestety musiałam wstać do toalety i już kulki nie ma. Ekstra uczucie
kleopatr4, White1, Niecierpliwa2, Sawka8, aganieszkam, snieżka, FloristKa, babajagapatrzy, BlackAmericano lubią tę wiadomość
-
Taaaaak właśnie z tego względu się zapytałam. Ale przedzwoniłam do HR i wymsknęło się babeczce „jak do nas wrócisz to wyślemy ci nowy telefon ze szkłem więc możesz to nieużyte wrzucić do torby z laptopem”.Kasia0504 wrote:To chyba zależy od firmy. U mnie w pierwszej ciąży chcieli sprzęt w ostatni dzień pracujący... Dla mnie to też było mega dziwne, bo zwolnienie nie było do końca ciąży i mogłam jeszcze wrócić przed porodem i im o tym mówiłam. Tak samo dostępy odebrane itp.
I w głowie piosenka September cry for you😂 -
Martit wrote:Hej, ale miałam niesamowity poranek. Leżałam i wczuwałam się w ruchy Gabi, nagle wyczułam małą kulkę. Twarde w jednym miejscu, kopniaki w innym. Myślę, że główką się wciskała
Czekałam na męża aż wróci ze spaceru z psem, ale niestety musiałam wstać do toalety i już kulki nie ma. Ekstra uczucie
Ale super 😊 Może głupie pytanie, ale zwłaszcza dziewczyny w kolejnych ciążach - jak Wy czujecie te ruchy? Ja też rano miałam wrażenie lekkiego "smyrania"/pukania, chyba trochę inne niż z jelit, ale nie mam pewności.