PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Sawko! Wspaniała wiadomość! Bardzo się cieszę i oby teraz już tylko martwiło cię nadmierne spanko i co tu kolejnego kupić🩷Wrzucisz zdjęcie? Mój mąż ma drukarkę i ja się zastanawiałam nad joolzem który też jest pochylony i może by coś zaprojektował, przymierzymy sobie w sklepie i może to będzie nasza spacerówa😎babajagapatrzy wrote:
Pandziu, dostaliśmy od pani od której kupiliśmy wózek taki plastik drukowany na drukarce 3d żeby spionizować tę spacerówkę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 13:47
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Sawka, ogromnie się cieszę ❤️
Ja z kolei po wczorajszym spokoju, dzisiaj zaczęłam się trochę stresować ta szyjka. Tym bardziej, że dziś jedziemy do rodziców, a w niedzielę czeka mnie komunia. Muszę jakiś leżak ze sobą zabrać 😂
Sawka8, FloristKa lubią tę wiadomość
-
BlackAmericano wrote:Sawka, ogromnie się cieszę ❤️
Ja z kolei po wczorajszym spokoju, dzisiaj zaczęłam się trochę stresować ta szyjka. Tym bardziej, że dziś jedziemy do rodziców, a w niedzielę czeka mnie komunia. Muszę jakiś leżak ze sobą zabrać 😂
Dużo odpoczywaj, ja wylądowałam 2 tyg temu w szpitalu z krótszą szyjką i w dodatku otwierającą się. Leżałam 2 tyg i wygłuszyła się prawie do miary początkowej tyle, ze nadal jest rozwarta. Na szczęście też już mniej.
Niecierpliwa2, kleopatr4, BlackAmericano, FloristKa, aganieszkam, Sawka8, Megmery lubią tę wiadomość
-
Jak dobrze że się odzywasz. Ciesze się ze stan jest stabilny. Obyło się bez szwu?Marisa93 wrote:Dużo odpoczywaj, ja wylądowałam 2 tyg temu w szpitalu z krótszą szyjką i w dodatku otwierającą się. Leżałam 2 tyg i wygłuszyła się prawie do miary początkowej tyle, ze nadal jest rozwarta. Na szczęście też już mniej.
-
Marisa93 wrote:Dużo odpoczywaj, ja wylądowałam 2 tyg temu w szpitalu z krótszą szyjką i w dodatku otwierającą się. Leżałam 2 tyg i wygłuszyła się prawie do miary początkowej tyle, ze nadal jest rozwarta. Na szczęście też już mniej.
Staram się jak najwięcej leżeć od wczoraj chociaż mój tryb życia i tak był dość spokojny poza tym jednym wypadem 😅
Mam nadzieję, że jak w czwartek pójdę na wizytę to szyjka nie będzie krótsza.
Cieszę się, że dajesz znać co u Ciebie i że jest lepiej. Trzymam kciuki 🤞🏻 -
Na szybko carrello, espiro, muuvo, venicci, nuna, kinderkraft, eurocartMartit wrote:Ciekawe które wózki mają bardziej spionizowane siedzisko. Słyszałam, że to częsty problem spacerówek.
Tylko ja też patrzę teraz inaczej na to, bo to zależy od dziecka. Tak pionowo samodzielne to dzieci zaczynają siedzieć bliżej roku. Moja się wychylała do oglądania sama i trzymała pałąka, ale musiałam zapinać tylko na biodra bez ramion. Dlatego warto się zorientować czy pasy mają taką opcję. -
Babajagapatrzy, nawet nie wiedziałam,że coś takiego można zrobić aby spionizować spacerówkę. Super,że już to masz 😎
Właśnie gondola to pikuś, większość spacerowek ma nieodpowiednie oparcie. Moja córcia też trzyma się za pałąk i ogląda wszystko. Gorzej jak chce się oprzeć to ciągle zjeżdza i jakoś krzywo siedzi. Jak nie da sobie zapiąć pasów to już wgl leży wykrzywiona.
Kleopatra szukasz spacerówki z joolz? Ja mocno zastanawiam się nad joolz aer 2. Tylko szukam jakiejś promki lub używanego bo cena spora. Ewentualnie coś innego ale chciałabym na prawdę leciutką spacerówkę bo teraz jest mi ciężko nawet z tą żeby ją wpakować do samochodu.
Marisa, wydłużyla się to dobra wiadomość. Pewnie masz teraz oszczędzający tryb życia prowadzić bo jednak jest rozwarcie?2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
Diagnostyka poronień nawykowych
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
26.11 G. 2890g 54cm 💖
2026:
29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
31.01 beta 1049, prog 26
02.02 beta 3460, prog 33.5
16.02 CRL 7.3mm 128♥️
Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex

-
Pandziu dokładnie jak już to aer, myślałam o +. Ale teraz prędzej mi do podwójnego. Zobaczymy jak będzie, bo na razie temat stoi w miejscu. Już mi się mój znudził i wkurza mnie wkładanie do bagażnika. Zmieniliśmy auto na sedana i jest za nisko zeby go włożyć. Jest na styk…
-
Dziewczyny bierzecie może jak jakiś kolagen? Tak pomyślałam, że może by wesprzeć jakos ten mięsień szyjki może tym kolagenem. Dostałam na noc macmiror? a na rano nie wiem, bo nie ma mojej karty na łóżku;( 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 17:52
-
Sawka8 wrote:Dziewczyny… dzwoniła Pani z kliniki - PRAWIDŁOWY!!! Ryczę jak bóbr 😭😭😭😭😭😭 tyle emocji i nerwów…
Super, bardzo się cieszę 🙂
U mnie niestety wyników jeszcze nie ma 🫤
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Sawka bardzo się cieszę 🙂 w końcu możesz na spokojnie cieszyć się ciążą. Domyślam się jak już jesteś zmęczona tym wszystkim ale najważniejsze, że z dzidzią jest ok.
Mro trzymam kciuki, musi być dobrze🍀💚🍀
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
A może prędzej askorbinian sodu (wit c)? Tylko musiałabyś skonsultować z prowadzącym. Dawki dla 2 trymestru jak wcześniej nie korzystałaś to tak 4-6gFloristKa wrote:Dziewczyny bierzecie może jak jakiś kolagen? Tak pomyślałam, że może by wesprzeć jakos ten mięsień szyjki może tym kolagenem. Dostałam na noc macmiror? a na rano nie wiem, bo nie ma mojej karty na łóżku;( 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 20:45
FloristKa lubi tę wiadomość
-
Byłam na kręgu ciążowym dzisiaj i tak się złożyło że poza prowadzącymi była dziewczyna z którą się już parę razy widziałyśmy na wiosce mam. Także zacne skromne grono, ale po wybrałyśmy się na afterek i było super móc podzielić się troskami i radościami z kimś na żywo. Okazuje się że mieszkamy całkiem blisko siebie i będziemy się umawiać na spacer. Ona też wychowuje synka na codzień, nie jest w placówce więc liczę że będą się mogli jakoś socjalizować gdy się ociepli.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 20:48
FloristKa, aganieszkam, Sawka8, pandzia 🐼 lubią tę wiadomość
-
Sawka, super wieści! Bardzo się cieszę, że wszystko jest dobrze!
Odkąd odzyskałam energię i nie leżę na kanapie pół dnia, nie mam kiedy wchodzić na forum 😅 a w sumie nie robię nic specjalnego, więc nie wiem z czego to wynika :p
W poniedziałek jadę z mamą oglądać wózki, jestem ciekawa jakie wrażenie zrobią na mnie na żywo poszczególne modele. Nie wykluczam, że kupię używany (ale nie wykluczam też że kupię nowy), ale zależy mi na tym, żeby sprawdzić ja to wszystko się sprawuje w rzeczywistości.
Umówiłam się też na konsultację z doulą, jeszcze przed ciążą rozważałam taką formę wsparcia okołoporodowego i myślę, że finalnie się na nią zdecyduję.
Kleopatra, przepraszam, miałam ci pisać o tych kariotypach o co w nich chodzi. To tak po krotce:
(Jakby co nie mam żadnego wykształcenia medycznego, to co napiszę to pewnie duże uproszczenie)
Człowiek ma 46 chromosomów, czyli z 23 par. To są takie jakby pałeczki. W ten sposób jest zorganizowany materiał genetyczny, w tych „pałeczkach” są zapisane nasze geny.
Nasze komórki rozrodcze przechodzą mejozę, czyli podział w wyniku którego w takiej komórce jest połowa materiału genetycznego, czyli 23 chromosomy. Dlatego jak komórka jajowa i plemnik się połączą, to znowu mamy 46 chromosomów. I właśnie czy nic po drodze się nie przemieściło, nie zgubiło, nie przyczepiło źle, sprawdza kariotyp. Kariotyp nie mówi wszystkiego o naszym zdrowiu, ani o zdrowiu naszych dzieci, tylko właśnie wskazuje czy w tych „dużych” strukturach nie ma błędu. Nie sprawdza co się dzieje w ich środku, nie sprawdza wszystkich kombinacji genów (jest też takie badanie, nazywa się WES i jest bardzo drogie). Najczęściej te problemy w kariotypie powstają przypadkowo. Badanie kariotypów u rodziców dlatego nie jest zlecanie rutynowo, tylko raczej w przypadku jakiś problemów.
Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam, tam jest jeszcze sporo niuansów, genetyka to jest ogólnie bardzo ciekawa dziedzina! (Przynajmniej tak od strony popularnonaukowej
)
kleopatr4, aganieszkam, Sawka8 lubią tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
@Sawka8, kamień z serca 🥰 ciesz się w koncu spokojną i nudną ciążą, należy Ci sie 😘
@floristka, bralam przed ciąża ten kolagen polacany przez Kasia o Hormonach: Peptydy kolagenowe od zwierząt karmionych trawą, 907 g https://share.google/gvdJbk8mVAZYLIy09 i ona na pewno go pila cała ciaze. Ale moja lekarka nie byla przekonana do pomysłu picia kolagenu (ze niby nie przebadane sa skutki na kobietach w ciazy, ze to nie lek wiec proces produkcji nie jest ściśle kontrolowany, bla bla wiec zrezygnowalam).
Ja po prostu jem duzo bialka , ktore tez przeciez zawiera w jakiejs tam ilości kolagen, ale dostarczam go z jedzenia a nie supli...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 09:06
Sawka8, FloristKa lubią tę wiadomość
-
Też właśnie tak myśle, że lepiej naturalne środki. Po prostu myślę jak sobotę pomóc. Dziś mam ciężki dzień. O 4 obudziłam sie z atakiem paniki, bo mi się śniło, że odeszły mi wody. Leżę tu i płaczę. Dostałam już leki uspokajające. Ale i tak jest do kitu. 🫣