PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Przypominam sobie jak w dzień porodu złapały mnie mdłości (a nie miałam od czasu 1 trymestru, nie brałam leków) i męczyłam się do momentu aż nie zwymiotowałam chwilę przed 10cm🤣aganieszkam wrote:(…) ale po porodzie to niebo a ziemia z tymi mdłościami.
A to uczucie ulgi kiedy masz luz w organach, możesz oddychać, jeść, SIKAĆ😅 cudowne -
kleopatr4 wrote:Przypominam sobie jak w dzień porodu złapały mnie mdłości (a nie miałam od czasu 1 trymestru, nie brałam leków) i męczyłam się do momentu aż nie zwymiotowałam chwilę przed 10cm🤣
A to uczucie ulgi kiedy masz luz w organach, możesz oddychać, jeść, SIKAĆ😅 cudowne
Powiem Wam szczerze, że na razie ciężko mi sobie wyobrazić moment dużego brzucha
póki co mam wciąż taki rączkę mały, ale do wagi wyjściowej sprzed ciąży brakuje mi tylko 1 kg, więc przy stracie 6kg odbiłam 5 
Słyszałam też o wymiotach przed porodem i że to właśnie zwiastuje że już tuż tuż
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
aganieszkam wrote:Odstawiłam, wymioty nie wróciły, apetyt wrócił ale lekkie mdłości miałam. Dopiero kilka miesięcy po porodzie wróciłam do jedzenia wszystkich potraw. Np. bardzo długo mnie odrzucało od czarnej herbaty, nawet po porodzie 🫣 ale po porodzie to niebo a ziemia z tymi mdłościami.
Na mnie Xonvea średnio działa, więc Bonjeste biorę.
Agnieszkam, miałaś tak w każdej ciąży? Podziwiam 🙈👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Kochane, wspolczuje Wam tych mdłości i tego ze ciagle na tabletkach i ze ciagle odrabiacie straty w kilogramach
ja to raczej sie musze pilnować by nie przeholować z jedzonkiem bo apetyt mam, a jednak ruchu nieco mniej niz przed ciaza.. 😅
Noo ale chciałam sie pochwalić bo dzis mamy taki fajny dzionek...
Wczoraj zamówiłam ten kombinezon z engela za 270 zl, no moze nie jest to najlepsze merino jak pisałaś Kleopatra, ale mam nadzieje ze nam wystarczy, a cena jednak okazyjna. No I wiem ze nowy a nie wyprany w Perwolu😅
Maz dzis mi zrobił pysznego wysmażonego ale mięciutkiego steka, karmimy moją ferrytyne 😅 wypiłam tez kawkę na balkonie i zamówiłam zestaw pieluszek muslin, bambus itd
Ale - najwazniejsze- kupiliśmy wozek z czego jestem niesamowicie zadowolona! Polowałam na anex etype (wiedząc o jego wadze itd) ale dzis na olx pojawila sie oferta nowszego, lżejszego Anexa Eli, w super stanie, pięknym kolorku jasnej zieleni, doslownie pare rysek na stelażu a tak to mega zadbany. I jeszcze rok gwarancji 😍
Moj syndrom wicia gniazda chwilowo zaspokojony, mogę chillowac dalej ❤️
https://ibb.co/4gDw8Bk5
Niecierpliwa2, Panna_M, kleopatr4, snieżka, aganieszkam, Sawka8, FloristKa, White1, pandzia 🐼, Frena lubią tę wiadomość
-
snieżka wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które przyjmują progesteron - czy macie jakieś zniżki na recepcie albo macie lek za darmo?
Ja biorę utrogestan i czytałam, że przysługuje on bezpłatnie dla kobiet w ciąży, ale ginekolog nigdy mi nie zaznaczył tego kodu "C" na recepcie i płace normalnie. Jedno opakowanie kosztuje chyba 80 zł i wystarcza tylko na 15 dni. A biorę od początku ciąży pewnie do końca i kurcze nie chcę tak przepłacać, skoro niby można za darmo. Tylko czemu lekarze tego nie respektują. Chodze prywatnie, ale raz byłam na NFZ i też dostałam receptę na luteinę za którą normalnie płaciłam 😓
Mam też drugie pytanie do wszystkich - kupujecie laktator jak planujecie kp? Zastanawiam się czy może się przydać do rozkręcenia laktacji
Ja biorę cyclogest i niestety też nie mam zniżki. Niestety chyba mój lekarz nie ma po prostu podpisanej umowy z NFZ- em, bo Eutyrox też dostaje bez zniżki.
Ja na razie oglądałam filmiki jak dobrać laktator, pewnie się zdecyduję żeby coś kupić, jak już będę wiedziała, jaki dobrać.02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
A ja nigdy nie wymiotuje przed i podczas porodu 😅kleopatr4 wrote:Przypominam sobie jak w dzień porodu złapały mnie mdłości (a nie miałam od czasu 1 trymestru, nie brałam leków) i męczyłam się do momentu aż nie zwymiotowałam chwilę przed 10cm🤣
A to uczucie ulgi kiedy masz luz w organach, możesz oddychać, jeść, SIKAĆ😅 cudowne02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Nie, tylko w trzeciej. Znaczy w każdej miałam mdłości i wymioty, ale takie, że musiałam brać leki to trzecia i teraz czwarta 🙈Panna_M wrote:Agnieszkam, miałaś tak w każdej ciąży? Podziwiam 🙈
Dla mnie ciąża nie jest fajna, mogę urodzić, zajmować się dzieckiem, ale ciąża to jest dla mnie trudny okres 🙈
A wstręt do niektórych zapachów został mi już od pierwszej ciąży 🙄 a najgorsze jest to, że w każdej ciąży mąż mi śmierdzi 🙈02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Megmery wrote:Ja biorę cyclogest i niestety też nie mam zniżki. Niestety chyba mój lekarz nie ma po prostu podpisanej umowy z NFZ- em, bo Eutyrox też dostaje bez zniżki.
Ja na razie oglądałam filmiki jak dobrać laktator, pewnie się zdecyduję żeby coś kupić, jak już będę wiedziała, jaki dobrać.
Ale wiesz co, nie wiem jak to z tymi lekarzami jest bo moja tez na bank nie ma umowy z NFZ (np na prenatalne musiałam wziac skierowanie z innego miejsca) a cyclogest wypisywała ze zniżką... no ale, to sa pewnie jakies techniczne rzeczy o których my nie wiemy
bo nie mogę uwierzyć ze ktos kto miałby mozliwosc dać lek ze znizka- jej nie daje.
Chociaż powiem Wam ze moja mama miala takiego starego lekarza rodzinnego "na wsi", na nfz i jej miesięczne lekikosztowały nie wiem powiedzmy 300 zl. Zmieniła przychodnie i raptem 300 zl to płaci na kwartał... Bo okazuje sie ze polowa z tych leków w jej wieku jest na ryczałt itd.. takze w sumie nic mnie juz nie zdziwi , a leczenie nieplodnosci tylko utwierdziło mnie w przekonaniu ze ci wszyscy medycy to machina do robienia pieniędzy:/ -
Ja chodzę do endokrynologa, który nie ma umowy z NFZ i przepisuje mi darmowy euthyrox
-
Też nie wiem, jak to działa, bo leków żadnych nie biorę, ale mi akurat skierowanie na prenatalne lekarka wystawiała w prywatnym gabinecie. Tak samo ortezę kilka lat temu miałam refundowaną i też tę receptę/zaświadczenie dostałam prywatnie, więc czarna magia. Może trzeba poczytać przed wizytą, bo nawet lekarze mogą tego nie wiedzieć...
-
Z tymi receptami to jest tak, że od jakiegoś czasu (ok dwa lata już) każdy lekarz, niezależnie czy na NFZ czy prywatnie, może pisać leki na zniżkę (50%, 30% lub ryczałt), a dodatkowo dodać kod C na ciążę (tak jak S na seniora) i wtedy jest za darmo (jeśli jest na liście tych leków ustalonych przez NFZ). Pytanie tylko czy spełnia się kryteria refundacji, które są czasem opisane tak, że nie wiadomo do końca czy je dany pacjent spełnia czy nie i lekarze się boją kontroli, bo potem za błędnie wypisaną refundację płacą sami z odsetkami, a kontrolę NFZ może zrobić do 5 lat wstecz i dokładnie wtedy je robi, żeby odsetek było już kilkaset albo kilka tysięcy zł…
snieżka, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Marrteczka wrote:Z tymi receptami to jest tak, że od jakiegoś czasu (ok dwa lata już) każdy lekarz, niezależnie czy na NFZ czy prywatnie, może pisać leki na zniżkę (50%, 30% lub ryczałt), a dodatkowo dodać kod C na ciążę (tak jak S na seniora) i wtedy jest za darmo (jeśli jest na liście tych leków ustalonych przez NFZ). Pytanie tylko czy spełnia się kryteria refundacji, które są czasem opisane tak, że nie wiadomo do końca czy je dany pacjent spełnia czy nie i lekarze się boją kontroli, bo potem za błędnie wypisaną refundację płacą sami z odsetkami, a kontrolę NFZ może zrobić do 5 lat wstecz i dokładnie wtedy je robi, żeby odsetek było już kilkaset albo kilka tysięcy zł…
Właśnie czytam, że darmowa recepta (z oznaczeniem "C") przysługuje m.in. w profilaktyce i wspomaganiu leczenia ciąży zagrożonej porodem przedwczesnym (np. przy stwierdzeniu krótkiej szyjki macicy lub po wcześniejszych porodach przedwczesnych). U mnie nic takiego nie ma i może dlatego płacę normalnie.
Miałam przepisany ten lek na wszelki wypadek, bo jestem już po jednym poronieniu. Nadal mam go przyjmować, bo moja szyjka ma 3cm na tym leku i nie chcemy ryzykować, że po odstawieniu się skróci. -
Mi lekarz mówił, że mają kontrolę takich recept z NFZ i muszą mieć podkładkę. Jak ciąża nie zagrożona to boją się pewnie wypisywać za darmo profilaktycznie.PaulinKA wrote:Ale wiesz co, nie wiem jak to z tymi lekarzami jest bo moja tez na bank nie ma umowy z NFZ (np na prenatalne musiałam wziac skierowanie z innego miejsca) a cyclogest wypisywała ze zniżką... no ale, to sa pewnie jakies techniczne rzeczy o których my nie wiemy
bo nie mogę uwierzyć ze ktos kto miałby mozliwosc dać lek ze znizka- jej nie daje.
Chociaż powiem Wam ze moja mama miala takiego starego lekarza rodzinnego "na wsi", na nfz i jej miesięczne lekikosztowały nie wiem powiedzmy 300 zl. Zmieniła przychodnie i raptem 300 zl to płaci na kwartał... Bo okazuje sie ze polowa z tych leków w jej wieku jest na ryczałt itd.. takze w sumie nic mnie juz nie zdziwi , a leczenie nieplodnosci tylko utwierdziło mnie w przekonaniu ze ci wszyscy medycy to machina do robienia pieniędzy:/
PaulinKA, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
A zapytaj się lekarza, czy nie może ze zniżką i dlaczego. Muszą być wskazania do danego leku i może boi się kontroli. Ale możesz spróbować u innego lekarza? U mnie jeden wypisał a drugi nie 😅snieżka wrote:Właśnie czytam, że darmowa recepta (z oznaczeniem "C") przysługuje m.in. w profilaktyce i wspomaganiu leczenia ciąży zagrożonej porodem przedwczesnym (np. przy stwierdzeniu krótkiej szyjki macicy lub po wcześniejszych porodach przedwczesnych). U mnie nic takiego nie ma i może dlatego płacę normalnie.
Miałam przepisany ten lek na wszelki wypadek, bo jestem już po jednym poronieniu. Nadal mam go przyjmować, bo moja szyjka ma 3cm na tym leku i nie chcemy ryzykować, że po odstawieniu się skróci.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
No to ja musze się dokładnie zapytać mojej ginekolog. ^^
Ja dziś obejrzałam jakieś milion filmów z wyprawkami i robiłam sobie listę.
Fajnie dziewczyna (polozna jakas) podpowiedziała, ze zamiast podkładów poporodowych i tych majtek siateczkowych, można użyć tena pants lady. Sa duzo wygodniejsze
Chyba sobie wypróbuje.
Ja mdłości miałam na początku ciąży, ale tez nigdy nie wymiotowałam 🫣. Straszne to musi być dla Was.
Ja to raczej musze wagi pilnować bo jestem mega łasuch. Wczoraj nawet mialam troche spadek humoru z tego powodu, bo jak tak dalej pójdzie i np przytyje tyle co w 1ciazy to bede ważyć ok 90kg 😵 mam 172wzorstu no ale ... jakos mnie to mega zdołowało.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 21:00
-
Kiedyś patrzyłam za tymi majtkami poporodowym i ale chyba drogo wychodząFloristKa wrote:No to ja musze się dokładnie zapytać mojej ginekolog. ^^
Fajnie dziewczyna (polozna jakas) podpowiedziała, ze zamiast podkładów poporodowych i tych majtek siateczkowych, można użyć tena pants lady. Sa duzo wygodniejsze
Chyba sobie wypróbuje.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
aganieszkam wrote:A zapytaj się lekarza, czy nie może ze zniżką i dlaczego. Muszą być wskazania do danego leku i może boi się kontroli. Ale możesz spróbować u innego lekarza? U mnie jeden wypisał a drugi nie 😅
Nie chcę zmieniać już lekarza na tym etapie
Poza tym jak jeszcze kiedyś chodziłam na NFZ to też u innego nie dostałam recepty ze zniżką
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Ja po łyżeczkowaniu używałam takich pantsow z Canpol i polecam. Teraz też będę kupowała. Polecam na allegro bo w rossmanie są faktycznie drogie.FloristKa wrote:No to ja musze się dokładnie zapytać mojej ginekolog. ^^
Chyba sobie wypróbuje.
Ja mdłości miałam na początku ciąży, ale tez nigdy nie wymiotowałam 🫣. Straszne to musi być dla Was.
Ja to raczej musze wagi pilnować bo jestem mega łasuch. Wczoraj nawet mialam troche spadek humoru z tego powodu, bo jak tak dalej pójdzie i np przytyje tyle co w 1ciazy to bede ważyć ok 90kg 😵 mam 172wzorstu no ale ... jakos mnie to mega zdołowało.
FloristKa lubi tę wiadomość
-
Ja patrzyłam na te tena lady i to wychodziło chyba ok 3zl za sztukę. Ja myslalam raczej o czasie w szpitalu i moze pierwszym tygodniu gdzie jest sie obolałym i nie ma sie na nic siły, później to już normalnie.
W ogole dzisiaj chciałam się troche rozruszać. Pochodziłam teoche po domu upiekłam nawet babeczki i teraz tak mnie wszystko boli. Juz mam schize ze zaszkodziłam 🙃 jeszcze dzidzia jakos sie tak ułożyła ze mnie wali w ta szyjke i zaraz chyba oszalejeWiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 23:23
-
ja właśnie tych Tena Pants Lady zawsze używam 🙂 jak mi wody zaczynają odchodzić to właśnie w tym do szpitala idę. w ogóle ja już miesiąc przed terminem mam schizę zawsze, że mi gdzieś pod szkołą wody odejdą i zakładam te gatki podczas wyjść 🫣
aganieszkam lubi tę wiadomość