PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie też nie jest głowa w dół ale ja czuję jak się obraca i na pewno raz już był w pozycji głowa w dół bo czułam kopniaki na górze.
Dziewczyny ,a kupujecie kokony ? Jeśli tak to jakie? -
Ja planuje kupić kokon, ale jeszcze nie studiowałam tego tematu. Jeśli macie jakieś polecajki to chętnie przyjmę 😊
U mnie w piątek na ostatnim usg też ułożenie główkowe. Zastanawiam się czy będzie się jeszcze przekręcał, pewnie tak, póki ma jeszcze miejsce.
Wczoraj byłam na kontrolnym usg piersi po tym jak mnie nastraszono tym birads 4 i wszystko jest ok
a dzisiaj pierwsza wizyta u fizjoterapeuty uroginekologicznego. Bólu nogi od dwóch nocy co prawda nie ma, ale myślę, że warto się jednak wybrac.
Śnieżko, po kanałowym takie bólowe dolegliwości mogą być, sama tego doświadczałam, myślę, że w najbliższych dniach powinno przejść
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:38
Niecierpliwa2, snieżka lubią tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Ninia, na spokojnie 🙂 29 mm to wciąż powyżej tych umownych 25mm co są bezpieczne. U mnie szyjka 2 tygodnie temu sie skróciła do 23 mm i dostalam 200 mg progesteronu, więc myślę, że zalecenie lekarki z medicover było trochę na wyrost. Jeśli to Cię dodatkowo uspokoi to rób sobie pozycje kolankowo łokciową w ciągu dnia żeby troche odciążyć szyjkę.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Jenny planuję urodzić naturalnie ale będzie jak będzie. Z pakietu męża mam zarówno naturalny poród jak i cc za friko więc się nie denerwuję. Wręcz mam jakiś spokój w sobie, że Medicover się specjalizuje w cc (wiadomo robią na żądanie) i że nawet jak trafię na nagle cc to mi ładnie szycie zrobią. Jakoś miałam stres związany z tym tematem i powikłań z blizną.
Ale szczerze mówić szpital wizualnie jest ok, fajne te prywatne sale( to u m mnie zdecydowało bo od jakiegoś czasu mega chce by mąż został ze mną po porodzie na cały czas) ale w stosunku do publicznych porodówek warszawskich, wcale nie ma żadnej różnicy w wyglądzie. W południowym na NFZ nawet wydaje się bardziej luksusowo ale wiadomo nie ma gwarancji sali prywatnej plus ostatnio tam jest straszny tłok i odsyłają . Ja jestem z tych osób, co jak nie wpuszcza drzwiami to wejdę oknem ale jakoś podskórnie czuję, że poród to nie jest czas by się „odpalać” więc dla mnie to jest mega wartość, że w Medicoverze na pewno będą miejsca, nie ma tłoku i nic nie trzeba sobie wyszarpywać po prostu tak przyjedziemy i wszystko się samo zadzieje na automacie.
Niecierpliwa2, PaulinKA, kleopatr4, Frena lubią tę wiadomość
-
U mnie 22 lub 23.09kleopatr4 wrote:Dziewczyny, które już znają terminy planowanych rozwiązań może chciałybyście podzielić się nimi zeby wrzucić na pierwszą strone? Tak sobie juz odliczam i jestem ciekawa która pierwsza powita maleństwo donoszone.
To dałoby mi punkt zaczepienia i nadzieję dla siebie🫣
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Ninia wrote:U mnie na razie synek obrócił się głową w dół ale zjechał trochę za nisko, szyjka trzyma ale ma już 29 mm. Na szczęście kolejna kontrola pokazała, że się nie skraca dalej. Jutro idę otejpować brzuch u fizjo by trochę podnieść bobasa.
W pon byłam w szpitalu medicover na kwalifikacji do porodu (taką mają procedurę) i pani doktor mnie trochę nastraszyła, przepisała utrogestan 400 dwa razy dziennie. Zadzwoniłam do mojego lekarza i kazał nie brać tego, on uważa, że moja szyjka jest normalna i się nie skróciła przez 10 dni. Tylko oszczędny tryb życia, i magnez oraz, że będę mocniej odczuwała twardnienia bo jestem bardzo szczupła (chyba byłam 🤣)i miałam minimalną ilość tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Współczuję tego straszenia. Wygląda na to, że lekarze mają różne podejście do tej długości tej szyjki. U mnie na wizycie ostatnio wynosiła od 2.65 do 3 cm (różne były pomiary) i lekarz jakoś bardzo się tym nie przejął. Martwi mnie jedynie, że skontroluje to dopiero po ponad miesiącu od ostatniej wizyty, ale lekarz jest na urlopie
-
U mnie Lili jest głową w dół, ale próbowała się już obracać. Sprawdzam metodą mapowania z rana i wieczorem jak jest ułożona i nie dam jej już zwiać. Momentalnie się zrywam na nogi jak coś kombinuje i działam.
Ja to w tej ciąży nie miałam w sumie ani razu badania wewnętrznego…😅 wiec szyjka to niewiadoma i dobrze bo nie mam stresów.
Gratulacje blossomko, piękna przygoda się zaczyna na wolnym. Jak planowałaś odpocząć to zapewniam że nie znajdziesz na to czasu!
I wygląda na to że przy porodzie uszkodziłam nerw sromowy… bo go po prostu nie czuję ani okolic. Żenada. Ale jest to śmieszne bo wydawało by się, że skoro nic nie boli to nic się nie dzieje, a tu proszę po prostu nie mam czucia😂 tylko czemu poprzednia fizjo mi tego nie wychwyciła?
I tak sobie myślę że każdy poród niesie za sobą jakieś skutki niezależnie od metody rozwiązania tylko kwestia czy da się coś z nimi podziałać aby je odwrócić i jakim kosztem. Dzięki Bogu za fizjoterapeutów.
Blossomka lubi tę wiadomość
-
u mnie 28.09 niby, ale ja bardzo wątpię, że się uda, bo tylko 2 razy miałam cesarkę na zimno, tak to wykluwały się kiedy chciały 🤪kleopatr4 wrote:Dziewczyny, które już znają terminy planowanych rozwiązań może chciałybyście podzielić się nimi zeby wrzucić na pierwszą strone? Tak sobie juz odliczam i jestem ciekawa która pierwsza powita maleństwo donoszone.
To dałoby mi punkt zaczepienia i nadzieję dla siebie🫣 -
Dziewczyny czy Wy też macie tyle ciuchów i rzeczy do prania dla dziecka?.Ja właśnie wstawiłam pierwsze pranie, pralkę mam 7 kg więc nie jest duża bardzo ale mała tez nie, a jak zobaczyłam ile tego jeszcze mam to na spokojnie będą jeszcze z 4 prania. Oczywiście mam też tam pieluszki na ulewanie, ręczniki i ocieplacze i trochę ciuchów już na większego bobo(z darów) ale ilość mnie zaskoczyła i przeraziła 😳
-
Ja w sumie nie pytam jak jest dzidzia ułozona. Na prenatalnych ostatnio było główkowe. Jednak do tego czasu to mógł być w różnych pozycjach. Czesto czuję ruchy jednocześnie po obu stronach brzucha więc możliwe,że jest poprzecznie ułożony. Nie potrafię dobrze tego wyczuć, nie wiem jak to robisz Kleopatra 🤭
Ja mam fizjokokon po córci. Pewnie będę używać na kanapie w salonie. Mamy dość głęboki narożnik ale jednak w nim będę mogła ze spokojem odłożyć bobasa i nie martwić się,że leży luźno. Przejdę bez obaw np po szklankę wody.
Panna_M lubi tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
Diagnostyka poronień nawykowych
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
26.11 G. 2890g 54cm 💖
2026:
29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
31.01 beta 1049, prog 26
02.02 beta 3460, prog 33.5
16.02 CRL 7.3mm 128♥️
Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex
Czekamy na chłopca 🥰🩵

-
U mnie szyjka bardzo długa bo ok 5cm 👀 ale w poprzedniej ciąży chodziłam od ok. 32 tyg z malutkim rozwarciem, a urodziłam i tak po terminie 😅 nie lubię jak lekarze straszą.. ( mój nie straszył, uspokajał,że to normalne). Niniu, słuchaj lekarza prowadzącego, niektórzy za bardzo przesadzają. Co do ciuszków to planuję pranie w sierpniu. Jeszcze nie ogarnęłam ile tego mam ale na pewno trochę 😅 kupiłam takie stricte chłopięce, muszę jeszcze odebrać od koleżanki takie neutralne ubranka po córci bo też jej pożyczałam dla chłopca. Wtedy ewentualnie jeszcze coś dokupię. U nas jest zawsze mnóstwo prania i mam wrażenie,że w nim tonę. Mam pralokosuszarke 8kg prania, 4kg suszenia i dlatego nie używam z drugą opcją. Za mało musiałabym wrzucać do bębna,żeby dobrze dosuszyło. Zamierzam kupić suszarkę i skończyć przygodę z prasowaniem. Na początku oczywiście wyprasuje wszystkie ubranka ale później już tylko suszarka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:16
Ninia lubi tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
Diagnostyka poronień nawykowych
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
26.11 G. 2890g 54cm 💖
2026:
29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
31.01 beta 1049, prog 26
02.02 beta 3460, prog 33.5
16.02 CRL 7.3mm 128♥️
Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex
Czekamy na chłopca 🥰🩵

-
Ninia wrote:Dziewczyny czy Wy też macie tyle ciuchów i rzeczy do prania dla dziecka?.Ja właśnie wstawiłam pierwsze pranie, pralkę mam 7 kg więc nie jest duża bardzo ale mała tez nie, a jak zobaczyłam ile tego jeszcze mam to na spokojnie będą jeszcze z 4 prania. Oczywiście mam też tam pieluszki na ulewanie, ręczniki i ocieplacze i trochę ciuchów już na większego bobo(z darów) ale ilość mnie zaskoczyła i przeraziła 😳
Taaaak, ja kupiłam kilkanaście sztuk ubranek, bo dostałam kilka worków po siostrze. Na razie je posegregowałam rozmiarami, ale wydaje mi się, że pralka już niedługo będzie chodziła non stop 🙈👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Ja ostatnio kupiłam kokon z firmy LepreKaros31 wrote:U mnie też nie jest głowa w dół ale ja czuję jak się obraca i na pewno raz już był w pozycji głowa w dół bo czułam kopniaki na górze.
Dziewczyny ,a kupujecie kokony ? Jeśli tak to jakie?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:53
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Haha Nina, ja nie mam zupełnie nic, więc jeszcze do prania mi bardzo daleko. Super, że już masz to ogarnięte. Od przyszlego tygodnia planuję krok po kroku odgruzowanie szaf, zamówienie komody i zakupy wyprawkowe 😍🤞.
Pandziu, u mnie też było ułożenie główkowe na prenatalnych, więc później musiał się przekręcić. Zaczęłam dzisiaj czytać na ten temat i ćwiczyć, liczę, że zrobi kolejnego fikołka ☺️. Czytałam, że dużo też może zależeć od asymetrii ciała, np. jak siedzimy z jedną nogą podwinięta, poleżymy albo nosimy coś tylko po jednej stronie. Będę zwracać na to uwagę. -
Ja nie mam jeszcze aż tak dużo ubranek. Muszę coś dokupić. Słyszałyście może o jakiś promocjach gdzieś?
-