PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Aszin gratulacje😊
Espoir, martit, classy panna_m ale Wam fajnie zaraz bedziecie tulic maluszki🥰
Waham sie czy kupowac malemu kombinezon z merino i chyba jestem sklonna wydac te pare stowek kiedys cos rozmawialyscie ktore sa grubsze ktore ciensze cos kojarze, mysle nad engel hutteilhutt zoan no jest tego trochę i nie wiem, podzielcie sie co wybralyscie musze wybrac przez internet nie lubie tak bez macania
Moj chyba nadal glowa w dol, na pewno nie czulam fikolka ale jade na tym samym wozku co Nina- tzn tez u nas glowa wychodzi w okolicach 90centyla tak dwa tyg do przodu przynajmniej na ostatnich dwochnwizytach tak bylo i po prostu chce rodzic sn ale boje sie jakiegos nie wiem porozrywania doslownie🫣 nie mam szerokich bioder i to jest teraz moj lek jakis ogolnie nie boje sie porodu jako takiego ale martwie przez ta glowe
aszin, Ninia lubią tę wiadomość
👩🏻86’ 👱🏻♂️79’
2011 👦🏻
1cs
11.02 ⏸️ 5dni przed 🐒
13.02 BHCG 102 prog 24,6
17.02 BHCG 595 tsh 0,912
03.03 pierwsza wizyta (6+1)❤️?
26.03 łyżeczkowanie po poronieniu zatrzymanym, serduszko się nie pojawiło
21.06 blada druga kreska w 14dpo
3.07 BHCG 953
05.07 ciąża pozamaciczna, metotreksat
Pol roku przerwy po cp
31.01.2026 słaba druga kreska 1cs
05.02 BHCG 163
07.02 BHCG 394
11.02 BHCG 2158
13.02 usg lokalizacyjne pęcherzyk w macicy👍🏻
27.02 wizyta serduszkowa? 7+2 tak jest ❤️ crl 1,08cm fhr 146

-
Wiecie ja się mega cesarki akurat boję, i pewnie spróbuję wszystkiego przed, do obrotu zewnętrznego nie jestem specjalnie przekonana, bo akurat pamiętam jedną forumową sytuację jak dziewczynie zrobili i miała pilne CC przez to…
Ale znów moja ginekolog mówi że wysyła pacjentki i u wszystkich się kończyło dobrze, zresztą w Krakowie mamy bardzo dobrego specjalistę od obrotów, no ale to taka ostateczność, do tego momentu mam zamiar coś zdziałać naturalnie:)
Jejku dziewczyny trzymam kciuki za jutrzejsze rozwiązania❤️ już jesteście tak blisko poznania maluszków❤️
PaulinKA, Niecierpliwa2, Marty.Na lubią tę wiadomość
-
@classy, a ty zaobserwowalas jakies objawy stanu przedrzucawkowego tak sama z siebie? W takim przypadku na prswde bezpieczniej dla was zakonczyc ta ciążę, wiem ze nie tak to sobie wyobrażałaś ale dobrze ze jestes zaopiekowana i nikt nie chce ryzykować waszego zdrowia! ❤️
@Paulina oo nieee co za lobuziara! Zdecydowanie włącz sobie YT i cwiczenia spinning babies, plus w wolnych chwilach pozycja kolankowo łokciowa nawet do oglądania tv 🫢 z tym obrotem to przeciez nie jest tak ze robią to w garażu, tylko z monitoringiem tętna usg, ja bym sie podjela akurat jakbym mialq wskazanie (oby sie takie nie pojawiło 🙈). Trzymam kciuki zeby udalo Ci się małą spacyfikować samodzielnie 😅 no ale jak sie nie obróci to masz prwne cc, a tu po prostu przy obrocie musisz miec z tylu glowy ze tak sie to moze skończyć, ale moze tez sie udac i wtedy urodzisz SN...!
Nie wiem jak to jest z tymi dużymi głowami ale kurde moze jednak ta relaksyna co sie w nas wydziela pozwala wypchać te wieksze bobaski??
Ja zauważyłam ze od paru dni po ćwiczeniach duzo bardziej bolą mnie pachwiny i podbrzusze i wydaje mi sie ze to cialo jest juz tak na maxa rozprezone ... ze to wszystko pomaga tkankom przepuścić bobaski przez kanał...
Czekam na tą pełnię, moze wtedy cos na watku ruszy naturalnie, jak myślicie??🫢😅 nie obrazilabym sie jakby nadeszła moja kolej🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 18:41
kleopatr4, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Paulinko, czuję właśnie, że w weekend może w końcu nam wpaść jakiś pierwszy poród SN! Nasza lekarka potwierdziła, że dzieje się na porodówkach w pełnię 😁
Dorka, my mamy Engela, rozmiar 56, wydaje się być duuuuuży i liczę, że starczy do wiosny
to są rzeczy nie do zdarcia, moja kuzynka kupuje swoim synom co roku i sobie bardzo chwali.
PaulinKA, kleopatr4, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny dziś pierwszy raz od cesarki (środa) udało się odciągnąć 10 ml z piersi. Mąż pojechal kupił laktator i po drugiej sesji udało się odciągnąć.
Tak więc chyba zaczyna się powoli laktacja. Cieszę się że mogę dać mojemu małemu trochę mleka od siebie.
Karos31, Paulina1106, babajagapatrzy, Ninia, White1, Frena, Niecierpliwa2, snieżka, kleopatr4, aganieszkam, Ala87 lubią tę wiadomość
Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
01/26 - ET - (KD) ❤️🍀
6 komórek - 3.1.1❄️ 2.1.2❄️ mrozaczek 🤗
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%
allo mlr - 26,7%
Mikrobiom macicy - ✅
On: nasienie ✅ kariotyp ✅
1 Prenatalne ryzyka niskie prawdopodobnie 💙
Połówkowe 💙 - 480 gram
3 Prenatalne 💙 - 1700 gram
Mój mały waży 2400 gram.

-
Kurczę ja byłam mega na tak w kwestii obrotu zewnętrznego, nadal jestem ale już wiem, że u mnie nie będzie potrzebny bo raczej już tak duże bobo się nie obróci.
W Warszawie jest kilka szpitali gdzie to robią…i w większych miastach pewnie też tak jest. Myślę, że to odradzanie to w mniejszych ośrodkach albo jakaś starsza kadra medyczna. Na stronie ginekologiczno-położniczego szpitala klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu jest taka informacja:
Zabieg jest wykonywany po skończonym 37 tygodniu ciąży (czyli od 37+0 t.c.; im wcześniej, tym lepiej). Sam zabieg trwa około 10-15 minut. Skuteczność tej metody sięga około 50- 70%.
Powikłania po zabiegu:
Po zabiegu w 5 % przypadków płód może obrócić się ponownie do położenia miednicowego,
Wystąpienie krótkookresowej bradykardii (4.7 %),
Przeciek płodowo-matczyny (0.9%),
Konieczność wykonania pilnego CC (0.34 %),
Krwawienie z dróg rodnych (0.34 %),
Pęknięcie błon płodowych (0.22%),
Przedwczesne oddzielenie się łożyska (0.18%),
Wypadnięcie pępowiny (0.18%),
Obumarcie płodu (0.2 %) – choć nie wykazano, aby zgony płodów po próbie obrotu zewnętrznego były spowodowane bezpośrednio tym zabiegiem.
Paulina1106, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ja finalnie też zdecydowałam się na Engela, zamówiłam jakos ponad tydzień temu i dostawa będzie 31.10 🙈. Mam jeszcze dwa inne kombinezony bawełniane z motulinki i zyzio&zuzia, do tego kocyk merino, liczę że jak coś to damy radę bez niego do listopada. Ale nie mogę uwierzyć, że w ogóle o tym piszę i faktycznie w każdej chwili mogę mieć dzidziusia 🥹. To dla mnie wciąż takie nierealne!
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Co do stanu przedrzucawkowego to też jestem ciekawa czy były jakieś przesłanki… daj znać classy w wolnej chwili 🥹. Ja codziennie mierzę ciśnienie, ale nadal mam niskie. Z prenatalnych miałam wysokie ryzyko zarówno stanu przedrzucawkowego, jak i porodu przedwczesnego.
-
Wracam właśnie z wizyty. Nie ma jeszcze pełnego 35 tygodnia, a synuś już waży 2770g... noo może to się skończyć indukcją, mam wizytę za 2 tyg to będziemy monitorować sytuację. Wód dość mało, lekarka mówiła, że 8 przy widełkach 5-25. Mam też mierzyć ciśnienie, a ja nawet nie mam ciśnieniomierza 🙈
Frena, snieżka, Karos31, aganieszkam lubią tę wiadomość
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️
15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵 01.07 660g ☀️ 27.07 1120g 🦭
24.08 1780g 🧸 21.09 2770g 🦁

-
To tak jak u mnie, głowa równo 14 dni do przodu🙈 ja też miałam chwilę załamania ale już sobie to ułożyłam w głowie. Będę pod dobrą opieką, jak coś to się skończy cc, to też to akceptuję. Myślę, że jak położne zobaczą, że nie dam rady to mnie poinformują, ja już z moją dedykowaną rozmawiałam o tej główce. Lekarz powiedział, że mam warunki by urodzić dziecko do 4 kg, a naprawdę przed ciążą byłam chudziną.Dorka.38 wrote:Aszin gratulacje😊
Espoir, martit, classy panna_m ale Wam fajnie zaraz bedziecie tulic maluszki🥰
Waham sie czy kupowac malemu kombinezon z merino i chyba jestem sklonna wydac te pare stowek kiedys cos rozmawialyscie ktore sa grubsze ktore ciensze cos kojarze, mysle nad engel hutteilhutt zoan no jest tego trochę i nie wiem, podzielcie sie co wybralyscie musze wybrac przez internet nie lubie tak bez macania
Moj chyba nadal glowa w dol, na pewno nie czulam fikolka ale jade na tym samym wozku co Nina- tzn tez u nas glowa wychodzi w okolicach 90centyla tak dwa tyg do przodu przynajmniej na ostatnich dwochnwizytach tak bylo i po prostu chce rodzic sn ale boje sie jakiegos nie wiem porozrywania doslownie🫣 nie mam szerokich bioder i to jest teraz moj lek jakis ogolnie nie boje sie porodu jako takiego ale martwie przez ta glowe
-
Kingus 1 wrote:Hej dziewczyny dziś pierwszy raz od cesarki (środa) udało się odciągnąć 10 ml z piersi. Mąż pojechal kupił laktator i po drugiej sesji udało się odciągnąć.
Tak więc chyba zaczyna się powoli laktacja. Cieszę się że mogę dać mojemu małemu trochę mleka od siebie.
Kinguś zrobiłaś coś nowego, że ruszyło czy przyszedł Twój czas? Moja koleżanka po planowanym cc walczyła prawie 2 msc o rozkręcenie laktacji i jej się udało 🍀 -
White1 wrote:Wracam właśnie z wizyty. Nie ma jeszcze pełnego 35 tygodnia, a synuś już waży 2770g... noo może to się skończyć indukcją, mam wizytę za 2 tyg to będziemy monitorować sytuację. Wód dość mało, lekarka mówiła, że 8 przy widełkach 5-25. Mam też mierzyć ciśnienie, a ja nawet nie mam ciśnieniomierza 🙈
Ja w różnych pomiarach miałam wody 7-10 i tylko jedna lekarka powiedziała, że trochę mało, reszta, że w normie, więc nie przejmuj się tym za bardzo 😊
Ninia lubi tę wiadomość
-
Ninia wrote:Kurczę ja byłam mega na tak w kwestii obrotu zewnętrznego, nadal jestem ale już wiem, że u mnie nie będzie potrzebny bo raczej już tak duże bobo się nie obróci.
W Warszawie jest kilka szpitali gdzie to robią…i w większych miastach pewnie też tak jest. Myślę, że to odradzanie to w mniejszych ośrodkach albo jakaś starsza kadra medyczna. Na stronie ginekologiczno-położniczego szpitala klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu jest taka informacja:
Zabieg jest wykonywany po skończonym 37 tygodniu ciąży (czyli od 37+0 t.c.; im wcześniej, tym lepiej). Sam zabieg trwa około 10-15 minut. Skuteczność tej metody sięga około 50- 70%.
Powikłania po zabiegu:
Po zabiegu w 5 % przypadków płód może obrócić się ponownie do położenia miednicowego,
Wystąpienie krótkookresowej bradykardii (4.7 %),
Przeciek płodowo-matczyny (0.9%),
Konieczność wykonania pilnego CC (0.34 %),
Krwawienie z dróg rodnych (0.34 %),
Pęknięcie błon płodowych (0.22%),
Przedwczesne oddzielenie się łożyska (0.18%),
Wypadnięcie pępowiny (0.18%),
Obumarcie płodu (0.2 %) – choć nie wykazano, aby zgony płodów po próbie obrotu zewnętrznego były spowodowane bezpośrednio tym zabiegiem.
Z tego co ja słyszałam to właśnie starsi lekarze potrafią skutecznie wykonać obrót zewnętrzny. Aktualnie ginekolodzy nie uczą się nawet tego.
Ogólnie po zaczerpnięciu kilku opinii jest mało specjalistów którzy faktycznie kończą obrót z powodzeniem
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Nie miałam zupełnie żadnych objawów jeśli chodzi o stan przedrzucawkowy. Do 36 tc ciśnienie nieprzekraczające 120/80 a odkąd jestem w szpitalu czyli kilka dni skacze już do 140-159/90. Wcześniej ciśnienie mierzyłam dwa razy dziennie w domu. Badania moczu wszystkie wzorowe. Żadnych bóli głowy nie miałam. Jedyne co może się pojawiło w okolicy 35 tc to puchnące stopy 🤔 w sumie do tej pory nie czuję się jakoś inaczej, więc to naprawdę można powiedzieć, że przez tydzień się tak posypało 😌 a całe życie to miałam niskie ciśnienie więc już w ogóle to, że teraz tak skoczyło jest mega niespodziewane choć wiem, że to nie musi mieć związku. Niby ciąże po ivf są bardziej narażone na ten stan przedrzucawkowy ale to też nie jest gwarant że tak będzie.👩+👦+🐶
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - it's a girl 🩷; 12+6: I prenatalne, 19+6: II prenatalne, 29+4 III prenatalne - wszystko ok 💖

-
Ja wciąż nie dowierzam, że to pewnie będzie za kilka dni 🤭 dla mnie to wciąż abstrakcyjne u dzisiaj z mężem się zastanawialiśmy co zrobimy jak wrócimy do domu i się śmialiśmy, że postawimy fotelik i będziemy myśleć co teraz 😁
Ninia, aganieszkam lubią tę wiadomość
👩+👦+🐶
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - it's a girl 🩷; 12+6: I prenatalne, 19+6: II prenatalne, 29+4 III prenatalne - wszystko ok 💖

-
dziękuję Dziewczyny, dam znać jutro, ale póki co nie dociera do mnie. siedzę sobie na spokojnie i nagle takie "o kuźwa to już jutro 😳" 👀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 21:30
Ninia, Niecierpliwa2, classy, Megmery, kleopatr4, aganieszkam, Karos31 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny powodzenia jutro🍀 życzę by wszystko poszło zgodnie z planem i punktualnie🙂
@classy ja też ostatnio o tym myślę, chociaż o bobasa się nie boję bo mój mąż super ogarnia. Bardziej mnie zastanawia czy złapie baby bluesa i jak on będzie przebiegał. Mam obawy, że mogę mentalnie nie ogarnąc tego, w jakim stanie zostanie moje ciało po ciąży. Mam nadzieję , że jednak jakieś hormony zadziałają tak, że będę to miała w 🍑 -
Ja miałam robić obrót zewnętrzny na Ujastku, ale się Mała obróciła 😁 ja bym spróbowała. Podobno u wieloródek jest duża szansa powodzenia. Ale życzę, żeby Mała się obróciła sama w dobrą strone 😊Paulina1106 wrote:Wiecie ja się mega cesarki akurat boję, i pewnie spróbuję wszystkiego przed, do obrotu zewnętrznego nie jestem specjalnie przekonana, bo akurat pamiętam jedną forumową sytuację jak dziewczynie zrobili i miała pilne CC przez to…
Ale znów moja ginekolog mówi że wysyła pacjentki i u wszystkich się kończyło dobrze, zresztą w Krakowie mamy bardzo dobrego specjalistę od obrotów, no ale to taka ostateczność, do tego momentu mam zamiar coś zdziałać naturalnie:)
Jejku dziewczyny trzymam kciuki za jutrzejsze rozwiązania❤️ już jesteście tak blisko poznania maluszków❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 22:19
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ninia wrote:Kinguś zrobiłaś coś nowego, że ruszyło czy przyszedł Twój czas? Moja koleżanka po planowanym cc walczyła prawie 2 msc o rozkręcenie laktacji i jej się udało 🍀
Cały czas przestawiałam swojego malucha do piersi a dziś laktatorem zrobiłam najpierw jedna pierś i już zaczęło cos lecieć potem druga. Chyba nic specjalnego nie robilam tak prawdę mówiąc.
Ninia, aganieszkam lubią tę wiadomość
Starania od 01/23
AP-K- 03/2024
09/23 -IUI -❌
01/24 - FET (AZ)-❌
09/24 - FET (AZ)- ❌
10/24 - FET (AZ) - ❌
03/25 - FET (AZ) - ❌
01/26 - ET - (KD) ❤️🍀
6 komórek - 3.1.1❄️ 2.1.2❄️ mrozaczek 🤗
Ona: IO, endo, KIR Bx, amh - 0,52
cross match - 22,4%