X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ewcia91 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A soki dajecię malucha ?

Ewelka91
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi tez juz przelali - a moz przed slubem wpadl na pomysl intercyzy dla ostroznosci bo jesli ktos narobi dlugow czy cos podobnego to drugiego z malzonkow nie beda ciagac - tak tlumaczyl ze tak lepiej i moze lepiej z perspektywy czasu

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Ja też się tak rozliczam. Wystarczy powpisywac kwoty z pitu i samo oblicza. A jak nie dasz rady to któraś z nas na pewno Ci zrobi :D
    No właśnie, wypełnianie PITów jest banalne, jeśli ktoś nie ma jakich skomplikowanych ulg z przeszłości. Pobierz sobie program ze strony Ministerstwa Finansów http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/e-deklaracje/do-pobrania, przepisz kwoty z PIT z pracy, w załączniku PIT/0 zaznacz ulgę na dziecko za październik-grudzień + dane Nikusia, reszta się sama policzy. Do wysyłki przez internet musisz podać kwotę przychodu z ub. roku (program sam Cię poprowadzi i podpowie która to rubryka zeszłorocznego PIT

ataga4, ao12., sylwia1985, Anoolka lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy!!
    z dniem porodu skończyła mi się umowa w aptece, a do dziś nie mam książeczki sanepidowskiej i kser dokumentów a jak tam dzwonię to wiecznie nie ma kierownika albo mówią żebym sama przyjechała i tego poszukała, no żal.. Idzie coś z tym zrobić bo już mi ręce i cycki opadają. Tak samo pit leży tam już 3 tygodnie ( tak mi księgowa powiedziała) a jeszcze nie raczyła posłać tego pocztą!

A kasy ze zusu jeszcze nie mam.

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka, pracodawca ma OBOWIĄZEK DOSTARCZYĆ Tobie pit do konca lutego (tzn jesli poczta to moze go wyslac ostatniego lutego) a nie mówić ci żebyś sobie po niego przyjechała bo gdzies tam leży. A świadectwo pracy dostalas? Na to maja 7 dni od zakończenia umowy. Tez moga wysłać pocztą. Skoro oni tak podchodzą do tematu to postrasz ich inspekcja pracy lub sądem :-)

• Sroka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świadectwo pracy dostałam, po trzech poprawkach więc trwało to więcej niż 7 dni. Ale teraz ta sytuacja z książeczką sanepidowską i pitem mnie wkurza ;//
    nic ja do końca tygodnia nie dostane nic to będę pisć gdzie trzeba. Niech sobie nie myślą, że będę ekstra jeździć i prosić się o swoje dokumenty!

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mój spryciarz chwycił się krawędzi po obu stronach wanienki i usiadł. Nie wiem skąd ta pchła ma tyle siły :D

ao12., Nelly, pestka lubią tę wiadomość

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale sie wkurzylam- przylazla tesciowka i oznajmila ze zarejestrowala nikusia do neurologa prywatnie na czwartek ale po co przeciez idziemy do tej samej babki wlasnie w czwartek na nfz- ale tesciowka powiedziala ze napewno na nfz nas oleje a prywatnie potraktuje powaznie- kurde przeciez czekalismy na nfz prawie 2 mce na wizyte !!!! i tak pojde na nfz- wkurza mnie ze za plecami cos uzgadnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 11:48

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia no nie moge z tej Twojej tesciowej! Moze niech sama wybierze sie do neurologa albo lepie do psychologa lub psychiatry. Koniecznie jej powiedz, ze nie zamierzasz isc na prywatna wizyte, ze jestescie juz zarejestrowani. Nie mozesz tego przemilczec, bo bedziesz miala czesciej takie akcje.

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie przed chwila dalam Nikusiowi pierwszy raz Bobovite - marchewke - troszeczke i zajadl ze smakiem nic nie wypluwal - a po chwili sam otwieral buzie jak widzial lyzeczke :)

ao12., Anoolka, pestka, Sisilla lubią tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • poczwarkah Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellaOna, ale wprowadzenie do diety większej ilości stałych posiłków w postaci warzyw i owoców może sprawić że Franio będzie jeszcze bardziej głodny (paradoksalnie). Bo wypełni sobie brzuch takim np. jabłkiem, to nie będzie chciał jeść z piersi, a Twój pokarm zawiera więcej kalorii niż takie warzywo czy owoc. Ostatnio czytałam nawet że wiele dzieci w tym pierwszym okresie rozszerzania diety jest z tego powodu niedożywionych!
    Druga sprawa - jak się karmi tylko piersią to nie ma takiej opcji żeby dziecko się nie najadało. Tak nas natura stworzyła żeby karmić tylko piersią przez co najmniej kilka pierwszych miesięcy.
    Dlatego między innymi ja w tej chwili diety nie rozszerzam. Jeszcze 200 lat temu dziecko zaczynało jeść pokarmy stałe dopiero jak samo było w stanie po nie sięgnąć. Od tego czasu ewolucja nie mogła pójść tak daleko żeby nasze dzieci nie mogły się obejść bez słoiczków i kaszek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 14:25

Anoolka, Nelly, Sroka, ataga4, pestka, MOI lubią tę wiadomość

h84f3e5e8fuu3igl.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z poczwarkach i chętnie bym zaczekała z rozszerzaniem diety na chwilę, kiedy mój maluch sam dorośnie do tego, by samodzielnie jeść. Byłam b. napalona na BLW, ale chyba w moim przypadku nie obejdzie dię bez papek. Jeszcze się łamię, ale mam 5 tygodni (13, jeśli jeszcze wezmę część rodzicielskiego), żeby choćby częściowo przestawić malucha na zwyczajne jedzenie, żebym mogła ją spokojnie zostawić z mężem na urlopie rodzicielskim, kiedy wrócę do pracy. Po tym jak zaczęła przesypiać noce w dzień co chwilę je, a nie dam rady ściągnąć tyle mleka, żeby jej zapewnić dotychczasową ilość mojego pokarmu w dzień. Chodzi niby "tylko" o 3 dni w tygodniu (pozostałe 2 będę pracować w domu w systemie telepracy + 2 dni weekendu wolne), ale i tak mi zaburzą laktację...

pestka lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czekam z rozszerzeniem diety aż do 6 miesiąca.

Właśnie przyjechała pościel i poduchy ;) teraz tylko wypiorę i wieczorem już może będę aranżować łóżeczko:)

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Witam się z wami po weekendzie!
    Wczoraj wykorzystałam przyjazd szwagierki i postanowiłam zrobić kolejne podejście do butelki. Zagrzałam pokarm, dałam szwagierce butlę, powiedziałam co i jak i schowałam się do drugiego pokoju. I co??? Julka była głodna po długiej przerwie w jedzeniu, a i tak nie zassała smoczka! Noszzzz kurcze pieczone :/ Będę próbować dalej, ale czarno to widzę :/

Chyba większość dzieciaczków przekręca się na plecki lub brzuszek, a u nas nic. Co prawda Julcia zaczęła kombinować, wyginać się jakby chciała na boczek, ale do przewrotki jeszcze daleko! :O

Mój Antoś jeszcze straszy i się nie przekręcą, kiedyś mu sie udało ale to dawno i nie próbuje nawet, troche sie martwie ale mam nadzieję że adrobi

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Acha, i Kajtek waży 7800 i mierzy 69 cm. :-)

Ale duży chłopczyk, jest już co dźwigać :)

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    dziewuszki czy wy rozliczacie sie wspolnie chodzi mi o Pit no i na urodzone dziecko bo podobno moazna dostac tez pare groszy

Ja się wczoraj rozliczałam w zusie razem z mężem i na dziecko wyszło coś ponad 300zł bo to tylko od września do grudnia :)

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisilla wrote:
    Ataga rozumiem, że to była druga tura szczepienia? Czy już trzecia?
    My mamy trzecią turę w środę i sram w gacie, bo u wielu z was ta trzecia coś nie trybiła, jedynie Anoolka ty pisałaś, że w miarę ok, a w przychodniach tłumy chorych, ehh

My mieliśmy trzecią turę jakieś 2 tygodnie temu i dosłaownie nic sie nie działo. Kompletnie bez zmian :)

Sisilla lubi tę wiadomość

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    ja nie umiem wypelniac pitow a jego mamusia czyli tesciowka byla kasiegowa i ona bedzie wypelniala i napewno sobie wpisze

Kochana ja też nie umiem, poszłam do us i tam przy komputerze wypełnałam i pani mi pomogła jak czegoś nie wiedzilam, starzy ludzie nawet tam chodzą bo tam właśnie każdemu pomagaja i sama sobie go odlicz zanim mąś to zrobi. Nawet mu nic nie mów przed a dopiero po i odwrotu ie będzie

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy też dostałyście mniejszy przelew z zusu niż zawsze?

A u nas Tosiek marudny od południa, nie wiem co mu jest, w nocy też często się budzi ewidętnie jest głodny ale ja pokarmu mam bardzo dużo czyli starcza mu więc nie wiem

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Ja też czekam z rozszerzeniem diety aż do 6 miesiąca.

Właśnie przyjechała pościel i poduchy ;) teraz tylko wypiorę i wieczorem już może będę aranżować łóżeczko:)

Pochwal się efektem końcowym :-)

Sroka lubi tę wiadomość

‹‹ 1297 1298 1299 1300 1301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ