X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To usg nie jest refundowane?

eikt9n733qx6yvg8.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się mamusie po dłuższej przerwie. KaroLove trzymaj się :-) u Mnie mdłości dalej ale wymioty w końcu ustąpiły. Dziś wyczekana wizyta u lekarza,mozna by powiedzieć pierwsza ;-) ale od ręki też badanie morfologia i mocz :-) tyle dobrego :-) dowiedziałam się że robią u Gin na miejscu 3 takie badania w ciąży :-) przeraża mnie że musze być na czczo :-(

E_w_c_i_a lubi tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    To usg nie jest refundowane?
    Genetyczny jest refundowane w niektórych przypadkach,czyli gdy lekarz da Ci skierowanie ;-) inaczej musisz zapłacić :-)

p19udqk3biqtk3ub.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nawet nie wszystkie skierowania są brane pod uwagę przy refundacji genetycznych. Na stronie szpitala w którym będę je robić jest taka adnotacja:
    "Z refundowanych badań prenatalnych mogą skorzystać kobiety, które spełniają co najmniej jedno ze wskazań: są w wieku powyżej 35 lat, w poprzedniej ciąży wystąpiły wady genetyczne dziecka, stwierdzono wystąpienie wady genetycznej u przyszłej mamy lub ojca dziecka oraz gdy lekarz prowadzący ciąże w badaniu USG zauważy jakieś nieprawidłowości."
    I przy zapisywaniu się na termin pani rejestratorka poinformowała mnie że moje skierowanie będzie bardzo dokładnie sprawdzone czy spełnia wymogi refundacji, bo jak stwierdziła 80% kobiet które ma skierowanie i tak musi zapłacić.

02502cdf1c.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Chyba nawet nie wszystkie skierowania są brane pod uwagę przy refundacji genetycznych. Na stronie szpitala w którym będę je robić jest taka adnotacja:
    "Z refundowanych badań prenatalnych mogą skorzystać kobiety, które spełniają co najmniej jedno ze wskazań: są w wieku powyżej 35 lat, w poprzedniej ciąży wystąpiły wady genetyczne dziecka, stwierdzono wystąpienie wady genetycznej u przyszłej mamy lub ojca dziecka oraz gdy lekarz prowadzący ciąże w badaniu USG zauważy jakieś nieprawidłowości."
    I przy zapisywaniu się na termin pani rejestratorka poinformowała mnie że moje skierowanie będzie bardzo dokładnie sprawdzone czy spełnia wymogi refundacji, bo jak stwierdziła 80% kobiet które ma skierowanie i tak musi zapłacić.

No dokładnie tak jak piszesz :-) dlatego napisałam ze w niektórych przypadkach ;-) Ale gdy robimy je dla własnego spokoju to niestety trzeba zapłacić :-)

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Carmen24 Debiutantka

Wysłany: 16 marca 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dostaliśmy skierowanie :) i mamy na nfz nasz gin dużo dodatkowych badań daje jak może :)

o148gu9r446kwueb.png

o14890bv44onksia.png

• natty85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroLove wrote:
    A w karcie mam wpisane -poronienie zagrazajace :o :(
    Kochana też krwawilam we wczesnej ciąży i byłam w szpitalu. Zawsze wpisują poronienie zagrażające. U mnie wszystko dobrze się skończyło nie wiedzieli skąd bylo krwawienie. Wszystko będzie dobrze odpoczniesz sobie zrobią Ci badania: ). Zwolnienie dostałam na ponad 2 tyg. I na pewno będzie to już zwolnienie ciążowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2017, 08:14

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natty dzięki za informację. Uff . Czuję że i u mnie się dobrze skończy, już jest z resztą okej. Nie krwawie , nic mnie nie boli. Jest dobrze.

Anuska dziękuję ;)

A co do genetycznych. Mój lekarz każda wysyła na NFZ na 1 i 2 badanie. Jak 2 nie wyjdzie dobrze to i na 3. Więc ja się cieszę. Trochę pieniążków zaoszczedze A badania będę miała wykonane. :)

I się się sumie cieszę ze jestem w szpitalu, mam tu badania profesjonalne i odrazu krew i mocz :) dzidziek tez super :) a to najważniejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2017, 08:39

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo a jaka masz grupę krwi? Ja mam rh ujemne i dostałam w szpitalu antyglobuline na wszelki wypadek.

Starania od 2013r.
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz też dał skierowanie na genetyczne, ale pani w rejestracji uprzedziła żeby lepiej wziąć pieniądze bo bardzo często się okazuje, że skierowanie nie łapie się do refundacji i mimo jego posiadania trzeba zapłacić (np. powiedziała, że poronienia, choćby było ich i 10, jeżeli nie było badań genetycznych dziecka po łyżeczkowaniu, które wykazałyby choroby chromosomalne nie podlegają refundacji)

Może zależy to od szpitala, ale na stronie NFZ jest jasno napisane jakie są warunki żeby te badania mieć bezpłatne
    "Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniających co najmniej jedno z poniższych kryteriów:

1. wiek powyżej 35 lat;
    2. wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
    3. stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
    4. stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
    5. stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu."

Nie chcę podważać niczyjego skierowania, tylko poinformować o tym o czym sama się dowiedziałam, żeby w razie czego przygotować się na płatność, bo bez sensu byłoby gdyby komuś termin przepadł.

02502cdf1c.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Karo a jaka masz grupę krwi? Ja mam rh ujemne i dostałam w szpitalu antyglobuline na wszelki wypadek.
    Ja mam 0 rh +

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • Carmen24 Debiutantka

Wysłany: 16 marca 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 0rh- i dostałam dopiero przy synku

o148gu9r446kwueb.png

o14890bv44onksia.png

• natty85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy krwawieniach dają antyglobuline Ale kobieta z rh ujemnym

Starania od 2013r.
  • Carmen24 Debiutantka

Wysłany: 16 marca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zawsze ja i w pierwszej ciąży nie dostałam wcale ani w drugiej jak miałam małego krwiaka na początku

o148gu9r446kwueb.png

o14890bv44onksia.png

• Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie :-) kolejna wizyta 6.04 Słyszałam serduszko widziałam dzidziulka. Ma 1.67 cm i według usg jest 5 dni młodszy :-)

dżdżownica, Natikka123, patulla, Kimmy, kiti, Diddlina, 0202oliwcia, E_w_c_i_a, KaroLove lubią tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroLove wrote:
    Dziękuję :)
    Bella myślisz?

Tak, po krwawieniu nie zaleca się powrotu do pracy.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    almaanies wrote:
    Dziewczyny na usg genetyczne umawiałyście się same czy dostałyście skierowanie od lekarza prowadzącego?

Dostałam namiary od mojej ginekolog i się sama umowilam.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka19 wrote:
    Melduje się po wizycie :-) kolejna wizyta 6.04 Słyszałam serduszko widziałam dzidziulka. Ma 1.67 cm i według usg jest 5 dni młodszy :-)

Anuśka cieszę się że jest ok :) jedz dużo białka to dzidziuch porośnie i nadrobi :)

Anuśka19 lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • Mayes Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niedlugo wizyte u gina. Wlasnie jedziemy do niego :) mamy nadzieję ze wszystko bedzie ok a taki piękny dzień sie zapowiada. Ma byc 20 stopni :D

Diddlina lubi tę wiadomość

Aniołeczek [*] 29.06.2016
    2nn3w1d350qllfew.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Anuśka cieszę się że jest ok :) jedz dużo białka to dzidziuch porośnie i nadrobi :)
    Kurcze jakoś róznica się nie przejęłam aż tak bardzo nie rodziłam dzieci bóg wie jakich wielkich ;-) do tego te wymioty przez ponad tydzień może jakoś wpłynęły ;-) ale dziekuje za rade :-) przydałby się dzidziuś większy niż moje standardowe hehe

p19udqk3biqtk3ub.png
‹‹ 419 420 421 422 423 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ