Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się mamusie po dłuższej przerwie. KaroLove trzymaj się
u Mnie mdłości dalej ale wymioty w końcu ustąpiły. Dziś wyczekana wizyta u lekarza,mozna by powiedzieć pierwsza
ale od ręki też badanie morfologia i mocz
tyle dobrego
dowiedziałam się że robią u Gin na miejscu 3 takie badania w ciąży
przeraża mnie że musze być na czczo
E_w_c_i_a lubi tę wiadomość
-
Chyba nawet nie wszystkie skierowania są brane pod uwagę przy refundacji genetycznych. Na stronie szpitala w którym będę je robić jest taka adnotacja:
"Z refundowanych badań prenatalnych mogą skorzystać kobiety, które spełniają co najmniej jedno ze wskazań: są w wieku powyżej 35 lat, w poprzedniej ciąży wystąpiły wady genetyczne dziecka, stwierdzono wystąpienie wady genetycznej u przyszłej mamy lub ojca dziecka oraz gdy lekarz prowadzący ciąże w badaniu USG zauważy jakieś nieprawidłowości."
I przy zapisywaniu się na termin pani rejestratorka poinformowała mnie że moje skierowanie będzie bardzo dokładnie sprawdzone czy spełnia wymogi refundacji, bo jak stwierdziła 80% kobiet które ma skierowanie i tak musi zapłacić. -
aaniluap wrote:Chyba nawet nie wszystkie skierowania są brane pod uwagę przy refundacji genetycznych. Na stronie szpitala w którym będę je robić jest taka adnotacja:
"Z refundowanych badań prenatalnych mogą skorzystać kobiety, które spełniają co najmniej jedno ze wskazań: są w wieku powyżej 35 lat, w poprzedniej ciąży wystąpiły wady genetyczne dziecka, stwierdzono wystąpienie wady genetycznej u przyszłej mamy lub ojca dziecka oraz gdy lekarz prowadzący ciąże w badaniu USG zauważy jakieś nieprawidłowości."
I przy zapisywaniu się na termin pani rejestratorka poinformowała mnie że moje skierowanie będzie bardzo dokładnie sprawdzone czy spełnia wymogi refundacji, bo jak stwierdziła 80% kobiet które ma skierowanie i tak musi zapłacić.
No dokładnie tak jak piszeszdlatego napisałam ze w niektórych przypadkach
Ale gdy robimy je dla własnego spokoju to niestety trzeba zapłacić
-
KaroLove wrote:A w karcie mam wpisane -poronienie zagrazajace :o
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2017, 08:14
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Natty dzięki za informację. Uff . Czuję że i u mnie się dobrze skończy, już jest z resztą okej. Nie krwawie , nic mnie nie boli. Jest dobrze.
Anuska dziękuję
A co do genetycznych. Mój lekarz każda wysyła na NFZ na 1 i 2 badanie. Jak 2 nie wyjdzie dobrze to i na 3. Więc ja się cieszę. Trochę pieniążków zaoszczedze A badania będę miała wykonane.
I się się sumie cieszę ze jestem w szpitalu, mam tu badania profesjonalne i odrazu krew i moczdzidziek tez super
a to najważniejsze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2017, 08:39
-
Karo a jaka masz grupę krwi? Ja mam rh ujemne i dostałam w szpitalu antyglobuline na wszelki wypadek.Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Mi lekarz też dał skierowanie na genetyczne, ale pani w rejestracji uprzedziła żeby lepiej wziąć pieniądze bo bardzo często się okazuje, że skierowanie nie łapie się do refundacji i mimo jego posiadania trzeba zapłacić (np. powiedziała, że poronienia, choćby było ich i 10, jeżeli nie było badań genetycznych dziecka po łyżeczkowaniu, które wykazałyby choroby chromosomalne nie podlegają refundacji)
Może zależy to od szpitala, ale na stronie NFZ jest jasno napisane jakie są warunki żeby te badania mieć bezpłatne
"Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniających co najmniej jedno z poniższych kryteriów:
1. wiek powyżej 35 lat;
2. wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
3. stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
4. stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
5. stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu."
Nie chcę podważać niczyjego skierowania, tylko poinformować o tym o czym sama się dowiedziałam, żeby w razie czego przygotować się na płatność, bo bez sensu byłoby gdyby komuś termin przepadł. -
Przy krwawieniach dają antyglobuline Ale kobieta z rh ujemnymStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Anuśka19 wrote:Melduje się po wizycie
kolejna wizyta 6.04 Słyszałam serduszko widziałam dzidziulka. Ma 1.67 cm i według usg jest 5 dni młodszy
Anuśka cieszę się że jest okjedz dużo białka to dzidziuch porośnie i nadrobi
Anuśka19 lubi tę wiadomość
-
dżdżownica wrote:Anuśka cieszę się że jest ok
jedz dużo białka to dzidziuch porośnie i nadrobi
do tego te wymioty przez ponad tydzień może jakoś wpłynęły
ale dziekuje za rade
przydałby się dzidziuś większy niż moje standardowe hehe