X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica wysłałam zaproszenie ;)

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo zus musi zdążyć zrobić kontrolę, moze dlagego do niego nie przyszli :) Wystarczy że zwolnienie jest na 3 tyg i 7 dnia popołudniu wysyłasz listem poleconym zwykłym i już nie zdążą. A żeby podważyć zwolnienie musi być kontrola w czasie jego trwania. Ale jeśli jest kontrola to wystarczy napisać że spalas i nie mogą nie uznać.

1JyDp2.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    Nie ważne od kogo jest przelew. Ważne kto ponosi koszty. Bella ma rację. W momencie gdy zamiast wynagrodzenia chorobowego wypłacany jest zasiłek (płaci go pracodawca; w imieniu ZUSu, po przekroczeniu 33 dni zwolnienia w danym roku kalenarzowym) ZUS ma prawo wysłać kogoś na kontrole. Oczywiście pracodawca tez ma do tego prawo przez cały okres zwolnienia. A osoby do kontroli są chyba całkiem przypadkowo wybierane. Koleżanka miała już 2 kontrole- w tym jedną w ciąży, a nasz pracownik który od 5 lat nie miał ani jednego miesiąca bez zwolnienia ani razu.

To chyba faktycznie przypadek jak wybierają te osoby do kontroli :/

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Bo zus musi zdążyć zrobić kontrolę, moze dlagego do niego nie przyszli :) Wystarczy że zwolnienie jest na 3 tyg i 7 dnia popołudniu wysyłasz listem poleconym zwykłym i już nie zdążą. A żeby podważyć zwolnienie musi być kontrola w czasie jego trwania. Ale jeśli jest kontrola to wystarczy napisać że spalas i nie mogą nie uznać.

O tym bym nie pomyślała, ale faktycznie bardzo dużo śpie w ciągu dnia a Mojego też nie raz nie ma do wieczora bo w pracy i nie ukrywam, że nie słyszę nie raz domofonu i jak ktoś przyjdzie to dzwoni na telefon :D Ja mam zwolnienia na 4 tygodnie i za każdym razem dostarczam do pracodawcy osobiście.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz miałam taka kontrolę w domu i właśnie spalam. A że od zawsze śpię w stoperach to nic nie słyszałam. I jak dostałam list z ZUSu że mi odmówili wypłaty zwolnienia to napisałam że spalam i nie było problemu.
    Z resztą, z zusem to ja już miałam takie przeboje że można by książkę napisać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 16:39

1JyDp2.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zatrudniaja firme zewnetrzna, ktora bedzie kontrolowac zwolnienia, ale koobiety ciezarne sa wylaczone. Mysle, ze pupy sobie nikt nie bedzie zawracal kobieta w ciazy. Jak pdwazyc zwolnienie na ciaze?

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę po młodego bo do 17 ma trening piłki nożnej:)

1JyDp2.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na usg, dzidz jest rowno z data OM. I teraz pytanie do ekspertek w dziedzinie przepowiadania plci o ile sa tu takie. Czy to na tym zdjeciu to jest ten wyrostek plciowy? czy po prostu jakas blizej nieokreslona czesc ciala? :P

bede wdzieczna za ekspertyze :P

https://zapodaj.net/4b2928e3893b5.jpg.html

dżdżownica, kiti lubią tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola83 wrote:
    U nas zatrudniaja firme zewnetrzna, ktora bedzie kontrolowac zwolnienia, ale koobiety ciezarne sa wylaczone. Mysle, ze pupy sobie nikt nie bedzie zawracal kobieta w ciazy. Jak pdwazyc zwolnienie na ciaze?

Jak przyjdą a Ty na drabinie malujesz sufit :D

Treselle lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniulap i chyba jest różnica czy przelew robi pracodawca czy zus. Bo jak sami mają wysłać kasę to przyciągają nawet 3 miesiące i robią wszystko żeby nie zapłacić. A pracodawca płaci w terminie bo nie z jego kasy :)

1JyDp2.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Jak przyjdą a Ty na drabinie malujesz sufit :D

hahaha no tak, nie malowac sufitow!

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Ja raz miałam taka kontrolę w domu i właśnie spalam. A że od zawsze śpię w stoperach to nic nie słyszałam. I jak dostałam list z ZUSu że mi odmówili wypłaty zwolnienia to napisałam że spalam i nie było problemu.
    Z resztą, z zusem to ja już miałam takie przeboje że można by książkę napisać:)

Współczuje takich kontaktów z zusem. W razie potrzeby będę do Ciebie pisać :) Chociaż mam cichą nadzieje, że takiej potrzeby nie bedzie :P

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwolnienie nie jest na ciążę tylko na zagrożenia dla matki/dziecka które mogą się w tej ciąży pojawić. ZUS podczas kontroli ma prawo do wglądu do dokumentacji medycznej pacjenta. Wiec podważyć zwolnienie w czasie ciąży można gdy kontroler uzna ze nie było do niego podstawy medycznej (poród przedwczesny, poronienie zagrażające itp). Trzeba pamiętać żeby przypadkiem nie powiedzieć na kontroli ze mamy zwolnienie przez ciężka pracę i ze np musimy dźwigac czy długo stac. Bo to nie podstawa do chorobowego tylko obowiązek pracodawcy żeby dopasować warunki pracy do stanu kobiety.
    Na szczęście kontrola zwolnienia u lekarza to wielka rzadkość i w większości przypadków ZUS się nie fatyguje aż tak.

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola83 wrote:

Tu chodzi o to, że to zwolnienie chorobowe na niezdolnosc do pacy w ciazy. Kontroluja czy ciężarne nie jeżdżą na wakacje/urlopy i czy nie dorabiaja "na boku".

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • KaroLove Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co ta 2 w praktyce oznacza na zwolnieniu?? tez mam 2 i pierwszy raz w zyciu zwolnienie takie...

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do terminów wypłaty zasiłków bezposrednio przez ZUS to rzeczywiście nie zawsze jest różowo :/

02502cdf1c.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Aniulap i chyba jest różnica czy przelew robi pracodawca czy zus. Bo jak sami mają wysłać kasę to przyciągają nawet 3 miesiące i robią wszystko żeby nie zapłacić. A pracodawca płaci w terminie bo nie z jego kasy :)

To mnie pocieszyłaś :( Mam nadzieję, że aż tyle nie będę musiała czekać na pieniążki z zusu...

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroLove wrote:
    a co ta 2 w praktyce oznacza na zwolnieniu?? tez mam 2 i pierwszy raz w zyciu zwolnienie takie...

1 oznacza ze chory musi lezec
    2 oznacza ze chory moze chodzic

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdy na zwolnieniu jest 1 oznacza ze chory musi leżeć, a 2 ze może chodzić

02502cdf1c.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    To mnie pocieszyłaś :( Mam nadzieję, że aż tyle nie będę musiała czekać na pieniążki z zusu...

Ty w ogóle nie będziesz musiała czekać. Pracodawca Tobie zapłaci normalnie w terminie wypłaty :)
    A ja jeszcze za styczeń nie dostałam :/

1JyDp2.png
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ