Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
aaniluap oo dziękuję za wyręczenie mnie w opisie
India obrazują jak wyglada moja macica to wygląda ona dokładnie jak serce. Moje dziecko ma mniej miejsca, a co za tym idzie może w późniejszym czasie przestać rosnąć. Dodatkowo mała przestrzeń może nie pozwolić mu obrócić się prawidłowo do porodu.
Dodam jeszcze: (mjakmama24.pl)
"W przypadku znaczącej przegrody w jamie macicy, może dojść do zahamowania rozwoju płodu, a występująca często przy dwurożności macicy niewydolność szyjki macicy może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Przeszkodą w donoszeniu ciąży może być również czynność skurczowa macicy. Jeśli więc uda się zajść w ciążę kobiecie z macicą dwurożną, musi ona pozostawać pod ścisłą obserwacją ginekologiczną i do porodu bardzo się oszczędzać - zwykle leżeć do samego porodu. W utrzymaniu ciąży może pomóc jej założenie specjalnego szwu na szyjkę macicy. Zazwyczaj rozwiązanie ciąży odbywa się poprzez cesarskie cięcie"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 10:18
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
E_w_c_i_a wrote:Dziewczyny co powiecie na podróże na tym etapie? Chodzi mi o podróż samochodem ok 500 km (ok 8 h). Jak sobie wtedy radzić? Czy wystarczą częste postoje i zmiana pozycji?
Wybieramy się na majówkę do mojej najbliższej rodziny i wszyscy na mnie najeżdżają że jestem niepoważna. Ale jeśli teraz nie pojadę to nie będę ich widzieć przynajmniej z rokbratanek już się pyta, która to ciocia Ewa
Byłam specjalnie na wizycie w poniedziałek i lekarz nie miał przeciwwskazań.
A jak u Was? Podróżujecie?
Ewcia, ja niestety podróżuje bardzo dużo, a niedługo czeka mnie właśnie długa podróż samochodem. Na szczęście potem juz nie mam zamiaru wsiadac ani w samochód na dłuższe trasy ani w samolot. Tak jak chyba już dziewczyny pisały, największym przeciwwskazaniem jest ryzyko obrzęków. Przygotujcie się na więcej przystanków niż zwykle, wczoraj zrobiłam 600km, po prostu 2 przystanki więcej
mi na razie nogi nie puchną, gorzej miałam z kręgosłupem na odcinku lędźwiowym, po prostu na 2h położyłam się na tylnym siedzeniu. Fakt, ważne też po jakich drogach będziesz jechac, moje podróże to głównie autostrady gdzie ryzyko nagłych manewrów jest dużo mniejsze. Na najbliższą podróż planujemy oczywiscie nocleg po drodze a oprócz tego dla swojego psychicznego bezpieczeństwa zamierzam znaleźć adresy szpitali w razie czegoaha, oczywiscie dla zabicia nudy u mnie nie wchodzi w gre czytanie książki/kompa bo od razu miniedobrze.
chyba podstawową sprawą jest zgoda lekarza, mój nie widzi żadnych problemów więc tak jak któraś porównała, to prawie jak siedzenie na kanapieE_w_c_i_a lubi tę wiadomość
-
Pampcia ja mówiłam, że do czerwca więcej nie kupuję (po zakupach w Lidlu), ale skusiłam się na kilka kompletów, teraz już mam zestaw ubranek i już nic więcej, nawet jak będzie piękne!
Dziś jadę jeszcze obejrzeć komodę i szafę, bo znalazłam i jeśli mi się spodoba na żywo, to kupimy, to już taki większy koszt będzie z głowy, bo niestety, ale nie mamy żadnych mebli do pokoiku, więc i tak trzeba kupić -
baassiia wrote:Kimmy mojej siostry synek urodził się dokładnie z takim paluszkiem (bez kości). Miał usuniety poniżej roku. poza tym jest 100% zdrowym, wesołym, inteligentnym 9 latkiem!
Lekarz mówił, że to przez leki na epilepsje, która siostra musiał brać w ciąży. Koniec końców cała rodzina jest przeszczęśliwa, że przy tych lekach tylko taka "wada". także to jest nic i akurat u niego nie wiąże sie to z żadnymi innymi wadami. Także barzdo Ci zyczę tego samego :*
A nie wiesz czy było to już widać na usg czy dopiero po porodzie?