X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Malwinka1987 Debiutantka

Wysłany: 18 maja 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze ja nic jeszcze nie czuje niestety, nie moge sie doczekac

w4sqyx8dej8gmck8.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też jeszcze nie czuję ruchów :( czasem coś mi się wydaje... ale nie wiem, czy to nie jelita - mam okropne 'jeżdzenie' w brzuchu i bączki :( gin kazała mi spokojnie czekać do 20 tygodnia. czekam, czekam, ale z dnia na dzień co raz mniej spokojnie! wyczytałam w niejednym miejscu, że pierworódki mogą czuć pierwsze ruchy około 22 tygodnia nawet :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 14:26

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina1309 wrote:
    Dobrze wiedzieć, ze nie ja jedyna jeszcze czekam na pierwszy wyraźny ruch maleństwa :) wiem, że to jeszcze wcześnie jak na pierwszą ciążę, ale czasem różne myśli przychodzą.. same dobrze wiecie ;)
    nie przejmuj sie mnie cos tam zagilalo ale bawet nie wien czy to dzidzia. ja tam tez daje sobie czas do 22 a bawet 24 tyg bo mam lozysko na przedniej scianie. doczekamy sie jeszcze wyraznego stuk puk az nam wyjdzie bokiem ;)

6sutskjolve431gm.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze a taką miałam chrapkę na tę poduszkę. W mojej Biedrze jej nie widziałam ale były leginsy i sobie kupiłam. Jadę zaraz do innej B. obejrzeć te poduchy.

eikt9n733qx6yvg8.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz doczytałam o Bartusiu! musimy trzymać kciuki!

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    preg.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Ja czuję wyraźne puknięcia mimo, że pierwsza ciąża, ale najlepiej jak po jedzonku położę się na pleckach albo tak na boczku z lekkim uciskiem brzuszka :) Chyba małemu robi się mniej miejsca i czuć bardziej. Jak jest mi bardzo smutno to te puknięcia dodają mi otuchy. Może synek wie, że mama tego potrzebuje?

A skąd wiesz, że te puknięcia to maluch? Absolutnie nie neguję, tylko sama od jakiegoś tygodnia mam takie pukanie, o różnej porze dnia, po jedzeniu i przed, czese bardzo nisko, a czasem pod pępkiem. Sama się zastanawiam czy to właśnie nie to. Chociaż nie wiem czy sobie nie wmawiam, nie jest to jakieś nowe uczucie, a przynajmniej jak je poczułam po raz pierwszy to nie było wielkiego WOW.

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam takie jakby pukanie, ale bardziej skłaniam się do przebojów jelitowych niestety.

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    preg.png
  • malwa88 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:
    A skąd wiesz, że te puknięcia to maluch? Absolutnie nie neguję, tylko sama od jakiegoś tygodnia mam takie pukanie, o różnej porze dnia, po jedzeniu i przed, czese bardzo nisko, a czasem pod pępkiem. Sama się zastanawiam czy to właśnie nie to. Chociaż nie wiem czy sobie nie wmawiam, nie jest to jakieś nowe uczucie, a przynajmniej jak je poczułam po raz pierwszy to nie było wielkiego WOW.

No ja właśnie mam podobnie. Coś tam mnie puka, coś się czasem kotłuje, ale wiem, że to mogą być też jelita.

No i niestety wielkiego WOW też nie poczułam, w ogóle strasznie pragmatycznie podchodzę do tej ciąży. Aż czasem jak Was czytam to mam wyrzuty sumienia, że taka mało czuła jestem :) Ale to pewnie kwestia charakteru-zawsze tak miałam.

Październik 2017 synek <3
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie uczucie dziecka jest czymś absolutnie nowym i innym niż np. gazy jelitowe. Po pierwsze czuję je zaraz pod skórą, nisko, nad spojeniem łonowym, po drugie to takie dziwne pęknięcia małego balonika, a po trzecie czuję je tylko jak jestem wyciszona i leżę na płasko (na plecach lub brzuchu).

dżdżownica, Bella_Bella, nadziejastru lubią tę wiadomość

02502cdf1c.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BurzaHormonów wrote:

Raz miałam szczęście zobaczyć na usg jak doktor jeździł i maluch kopnął a ja poczułam, a poza tym miałam już takie kilka mocnych, że aż podskoczyłam ;) jak leżę na brzuchu (tak bokiem nie na płasko) to mi taki lata motylek w brzuszku i mój mąż też już czuł pod ręką więc jakoś nie mam wątpliwości. Wyraźne są te puknięcia już. Chociaż na początku też były delikatne i nie miałam pewności tak do 19 tygodnia, a od półtora tygodnia dokazuje radośnie. Wczoraj chyba pierwszy raz czułam czkawkę - nie wiem czy to możliwe, pewnie zweryfikuję później :) bo to były takie rytmiczne podskoki na brzuszku :). Maluszek też jest dosyć spory bo z usg wychodzi na 21t 5d więc może stąd czuję wyraźniej.

Niemniej jednak ja też jestem praktycznie 3 tyg. dalej z ciążą niż Ty a wyraźnie czuję naprawdę od 1,5 tyg. że nie mam wątpliwości więc myślę, że za tydzień spokojnie będziesz wiedziała, że tamto smyranko to był bąbelek :)

Aaaa i jeszcze jedno :) Pierwsze ruchy czułam późno w nocy, koło 23, jak się kładłam do łóżka. Pytałam wtedy gina czy to może być maluch jak mnie spytał czy czuję ruchy (ok 18 tyg.), to powiedział, że to nocne stworzonka i jak najbardziej pewnie maluch. Tak poza tamtymi o 23, to dopiero od niedawna czuję w ciągu dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 15:07

BurzaHormonów lubi tę wiadomość

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina1309 wrote:
    A czy sa jeszcze jakies dziewczyny które nie czuja ruchów? Ja mialam ze dwa razy może wieczorem takie pukniecie, ale to bylo z tydzien temu i sama nie wiem czy to dzidzius, nie powtorzylo sie i powoli sie zaczynam tym martwić...
    Ja jednego dnia coś czułam, a tak to nie :/

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie wiem, czy nie czuła, czy pragmatyczna, ale głupio mi przed samą sobą - w pierwszej ciąży, to odkąd test wyszedł pozytywnie gadałam z Maleństwem (do 11 tygodnia, bo wtedy poroniłam), a teraz? czasem coś tam 'zagadam / powiem' ale tak jakoś prawie w ogóle....:/ i mi z tym źle, aż mam czasem wyrzuty sumienia :/

a Wy jak macie? może w ogóle pytanie trochę głupie, ale tak mnie teraz naszło?

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    preg.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 3 dni coś czuję i to chyba bobasek :)
    Co do kawy nigdy nie byłam fanką, czasem tylko jak mnie naszła ochota to piłam. Do tej pory w ciąży raz mnie naszła, więc się napiłam.
    Wczoraj w nocy zasypiamy z mężem, a ten nagle: A co jak będę złym ojcem? Ja przecież nie lubię dzieci. Co jak moje też nie polubię? Ja nie wiem jak się takim maleństwem zajmować. Wasi przyszli tatusiowie też tak mają, albo mieli przed pierwszym dzieckiem?

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam to badanie TSH i właśnie ściągnęłam wyniki. Mam 0,910, a zakres referencyjny 0,550 - 4,780, także jestem spokojna, bo martwiłam się w sumie, że mi nie zlecono tych badań :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 15:13

E_w_c_i_a, KasiaHaBe, Bella_Bella, smeg lubią tę wiadomość

dqpr3e5e0v8168du.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 wrote:
    ja nie wiem, czy nie czuła, czy pragmatyczna, ale głupio mi przed samą sobą - w pierwszej ciąży, to odkąd test wyszedł pozytywnie gadałam z Maleństwem (do 11 tygodnia, bo wtedy poroniłam), a teraz? czasem coś tam 'zagadam / powiem' ale tak jakoś prawie w ogóle....:/ i mi z tym źle, aż mam czasem wyrzuty sumienia :/

a Wy jak macie? może w ogóle pytanie trochę głupie, ale tak mnie teraz naszło?
    Ja póki co też nie jestem wylewna :) ale mam za to odruch gladzenia brzuszka:)

dqpr3e5e0v8168du.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Widziałam te poduszki w biedronce i moim zdaniem nie opłacają się jak za tę cenę. Są bardzo malutkie, wiec dla Pań koło 170cm będą za małe i niewygodne. Na allegro są takie koło 50zl, plusem jest, że mają normalne i dobre wypełnienie :)

Nie są małe.
    Właśnie jestem po pierwszej drzemce z Podusia i cala się w niej mieszcze:) a mam 172 :)

Gabisonka, MałaMi88, Treselle lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    U mnie uczucie dziecka jest czymś absolutnie nowym i innym niż np. gazy jelitowe. Po pierwsze czuję je zaraz pod skórą, nisko, nad spojeniem łonowym, po drugie to takie dziwne pęknięcia małego balonika, a po trzecie czuję je tylko jak jestem wyciszona i leżę na płasko (na plecach lub brzuchu).

To ja właśnie coś takiego poczułam tydzień temu tylko bardzie z boku. Leżałam z ręką na brzuchu. A teraz cisza :(

1JyDp2.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaszalałam za całe 26zl ;-) nówki funkiel ;-D
    obszukałam całe miasto i nie znalazłam nigdzie z napisem córeczka tatusia :-(
    Wiec po prostu kupiłam pewniej coś różowego <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6c826c569874.jpg

dżdżownica, Bella_Bella, monaJa, madlene88, Natikka123 lubią tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimoza wrote:
    Ja od 3 dni coś czuję i to chyba bobasek :)
    Co do kawy nigdy nie byłam fanką, czasem tylko jak mnie naszła ochota to piłam. Do tej pory w ciąży raz mnie naszła, więc się napiłam.
    Wczoraj w nocy zasypiamy z mężem, a ten nagle: A co jak będę złym ojcem? Ja przecież nie lubię dzieci. Co jak moje też nie polubię? Ja nie wiem jak się takim maleństwem zajmować. Wasi przyszli tatusiowie też tak mają, albo mieli przed pierwszym dzieckiem?

Mój uważa że zawsze wszystko robi najlepiej więc raczej się boję w drugą stronę :) bo on musi mieć zrobione po swojemu i wtedy jest zadowolony :)

1JyDp2.png
  • Myszaq Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się udało kupić poduchę i mam nadzieję, że pomoże na ten mój kręgosłup. Wczoraj gin powiedział, że mam się zapisać do ortopedy, bo im dalej tym będzie gorzej z tym moim kręgosłupem.

A po wizycie wszystko ok. Maluch waży 185g i wygląda na chłopca, ale nie bardzo chciał współpracować więc dr 100% nie daje. Do potwierdzenia na połówkowych. A ja od początku czuję, że będzie Staś :)

Kolejne wizyty mam: 10.06 - połówkowe, 12.06 u mojego prowadzącego.

nadziejastru, monaJa, BurzaHormonów lubią tę wiadomość

r5e60m8.png

ek9ze75.png
‹‹ 739 740 741 742 743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ